Whirlpool MWD 207 BL instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

1
PL
MWD 207
www.whirlpool.com
2
PL
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie
przylegają do urządzenia po zamknięciu.
Opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy
pomocy miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
U
ZIEMIENIE URZĄDZENIA jest obowiązkowe.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za obrażenia ciała u
osób lub zwierząt, ani za uszkodzenia
mienia wynikłe z niespełnienia tego
wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za jakiekolwiek problemy spowodowane
niezastosowaniem się użytkownika do
niniejszych instrukcji.
NIE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA
jeśli kabel zasilający lub wtyczka
są uszkodzone, jeśli nie działa
ono prawidłowo lub, gdy zostało
uszkodzone, bądź spadło. Nie zanurz
przewodu zasilającego ani wtyczki
w wodzie. Przewód zasilający należy
trzymywać z dala od gorących
powierzchni. Kontakt z takimi
powierzchniami może spowodow
porażenie prądem, pożar i inne
zagrożenia.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE PODANE na tabliczce
znamionowej jest zgodne z napięciem w
Państwa mieszkaniu.
K
UCHENKĘ MOŻNA UŻYWAĆ TYLKO przy prawidłowo
zamkniętych drzwiczkach.
K
UCHENKĘ NALEŻY USTAWIĆ NA
PŁASKIEJ I STABILNEJ POWIERZCHNI,
wystarczająco wytrzymej
do utrzymania kuchenki
wraz z naczyniami, jakie zostaną
włożone do środka. Z urządzeniem należy
obchodzić się ostrożnie.
K
UCHENKĘ NALEŻY UMIEŚCIĆ W PEWNEJ ODLEGŁOŚCI
od innych źródeł ciepła. Aby zapewnić
dostateczną wentylację, należy pozostawić
nad kuchenką przynajmniej 30 cm wolnej
przestrzeni. Sprawdzić, czy przestrzeń pod
kuchen, nad i wokół niej jest wolna, aby
zapewnić prawidłowy przepływ powietrza.
Nie wolno umieszczać kuchenki mikrofalowej
w szafce.
JEŚLI KUCHENKA JEST ZAINSTALOWANA w pobliżu
odbiornika radiowego,
telewizyjnego lub anteny,
mogą wystąpić zakłócenia
w odbiorze.
3
PL
URZĄDZENIA TEGO TYPU NIE PRZEZNACZONE
do pracy z zewnętrznym zegarem ani
oddzielnym systemem zdalnego sterowania
D
ZIECI MOGĄ obsługiwać urządzenie bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowane,
jak należy bezpiecznie obchodzić się z
urządzeniem i rozumieją zagrożenia
wynikające z niewłaściwego użycia
urządzenia. Dzieci powinny
być nadzorowane
podczas korzystania z
innych źródeł ciepła (jeśli
dostępne) niezależnie lub w pączeniu
z kuchenką mikrofalową ze względu na
wytwarzane wysokie temperatury.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE
DO ytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
postrzegania lub umysłowych, a także
przez osoby nie posiadające odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia, z wyjątkiem
sytuacji, gdy osoba odpowiedzialna za ich
bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego
instruktażu z zakresu obsługi urządzenia i
nadzorowała takie czynności.
NALEŻY DOPILNOW, aby urządzenie nie było
przedmiotem zabaw dzieci.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEW ANI STOSOW PALNYCH
MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do
suszenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów lub innych palnych
materiałów. Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU
zwłaszcza wtedy, gdy do gotowania
ywa się pojemników papierowych
lub wykonanych z tworzyw sztucznych
i innych łatwopalnych materiałów.
Papier może się zwęglić lub zapalić, z
niektóre rodzaje plastiku mogą się topić
podczas podgrzewania żywności.
Nie pozostawiać kuchenki bez nadzoru,
jeżeli do potrawy użyto dużo tłuszczu
lub oleju, ponieważ może nastąpić
przegrzanie i dojść do pożaru!
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wyłącz
kuchenkę. Odłączyć kabel zasilający
lub wyłączyć zasilanie na tablicy
bezpiecznikowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE DO KORZYSTANIA W PRZYSZŁOŚCI
N
IE NALEŻY YWAĆ
KUCHENKI mikrofalowej
do podgrzewania
czegokolwiek w szczelnie
zamkniętych pojemnikach. Wzrost
ciśnienia może spowodować uszkodzenie
podczas ich otwierania, a nawet wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do
gotowania lub podgrzewania cych jaj
w skorupce lub bez, gdyż mogą
eksplodować nawet po zakończeniu
gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca
w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń należy zaprzestać korzystania
z kuchenki, aż do czasu naprawy przez
wykwali kowanego technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupiona
kuchenka została zaprojektowana
specjalnie do podgrzewania i gotowania
żywności. Nie jest ona przeznaczona do
celów przemysłowych ani laboratoryjnych.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich
przedmiotów na drzwiach, gdyż może to
spowodować uszkodzenie mechanizmu
otwierania i zawiasów kuchenki. Nie należy
wieszać żadnych przedmiotów na klamce
drzwi.
4
PL
UWAGI OGÓLNE
NINIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE NALEŻY ĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jej uszkodzenie.
P
ODCZAS ĆWICZENIA OBSŁUGI kuchenki należy
umieścić w niej szklankę z wodą. Woda
pochłania energię mikrofal i kuchenka nie
ulegnie uszkodzeniu.
N
ALEŻY USUNĄĆ METALOWE WIĄZANIA
torebek papierowych lub
plastikowych, zanim zostaną
włożone do kuchenki.
SMAŻENIE W OLEJU
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do smażenia
w oleju, ponieważ nie jest możliwe
kontrolowanie jego
temperatury.
YNY
N
P. NAPOJE LUB WODA. Przegrzanie płynu
ponad punkt wrzenia może
nastąpić bez oznak wrzenia. W
rezultacie gorący płyn może
się nagle wykipieć.
Aby do tego nie dopuścić,
należy:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem
naczynia do kuchenki i pozostawić w
naczyniu łyżecz.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
OSTROŻNIE!
S
ZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI NALEŻY SZUK w
książkach kucharskich podających przepisy
na gotowanie w kuchenkach mikrofalowych.
Szczególnie w przypadku gotowania i
podgrzewania potraw zawierających alkohol.
PO PODGRZANIU POTRAW LUB PŁYNÓW DLA
DZIECI w słoiczku lub butelce
dla niemowląt, należy
zawsze wymieszać zawartość
i sprawdzić temperaturę
przed podaniem. Zapewni to równomierne
rozprowadzenie ciepła i uniknięcie ryzyka
poparzeń.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby uniknąć oparzeń podczas dotykania
pojemników, części kuchenki i naczyń.
Dostępne elementy mocno się
nagrzewają podczas pracy urządzenia.
Małe dzieci nie powinny przebywać w
jego pobliżu.
K
OMORY KUCHENKI NIE NALEŻY WYKORZYSTYW jako
szafki.
O
TWORY WENTYLACYJNE w kuchence nie mogą być
zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych
lub wylotowych powietrza może spowodować
uszkodzenie kuchenki i niezadowalające
rezultaty gotowania.
URZĄDZENIA NIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ANI UŻYWAĆ na
zewnątrz.
N
IE UŻYWAĆ niniejszego urządzenia w pobliżu
zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w
pobliżu basenu, i tym podobnych miejscach.
5
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ METALOWYCH
PRZEDMIOTÓW z wnętrzem pracującej kuchenki
może dojść do powstania iskier, które mo
spowodować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY należy
stawiać na podstawce obrotowej.
Na podstawce talerza obrotowego
nie należy kłaść żadnych innych
naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz
obrotowy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY NALEŻY STOSOWAĆ
zawsze, niezależnie od
sposobu gotowania. Sły
on do zbierania kapiącego
sosu oraz cząstek żywności,
które mogłyby zabrudzić i zaplamić wnętrze
kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić
na jego podstawce.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ , NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
one odporne na działanie
wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchenki,
należy sprawdzić czy nie stykają się z
powierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypadku
sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI , należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się
swobodnie obracać. Jeśli talerz obrotowy
nie może się swobodnie obracać, należy uż
mniejszego naczynia.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych
akcesoriów. Przed ich zakupem naly
upewnić się, czy nadają się do kuchenek
mikrofalowych.
6
PL
PANEL STERUJĄCY
WYŚWIETLACZ CYFROWY
Wyświetlacz zawiera zegar
24-godzinny oraz symbole
wskaźnikowe i informuje o
godzinie, czasie gotowania,
poziomie mocy, wybranych
klasach żywności i stanie
czasomierza.
P
RZYCISK „AUTO MENU
Daje dostęp do przycisków 3
rodzajów automatycznego
rozmrażania i przycisków 4
rodzajów automatycznego
gotowania. Nie ma potrzeby
ustawiania mocy i czasu
gotowania.
PRZYCISK „POWER
y do ustawiania żądanego
poziomu mocy mikrofal.
PRZYCISK „MEMO
y do przywoływania
zapamiętanych ulubionych
ustawień.
P
RZYCISK „START
Służy do rozpoczynania
procesu gotowania.
PRZYCISK „CLOCK”:
y do ustawiania zegara
24-godzinnego.
PRZYCISK +/-
Służy do zwiększania/
zmniejszania czasu gotowania
lub ciężaru
(W trybie oczekiwania,
„-” oznacza rozmrażanie
wg czasu, a „+” oznacza
rozmrażanie wg ciężaru.)
P
RZYCISK „TIMER
y do wyboru funkcji
„Timer”.
PRZYCISK +1
y do wydłużania czasu
gotowania o 1 minutę.
P
RZYCISK „STOP
y do zatrzymywania lub
zerowania dowolnej funkcji
kuchenki.
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM AKTYWUJE SIĘ
AUTOMATYCZNIE PO UPŁYWIE JEDNEJ MINUTY
OD CHWILI , kiedy kuchenka znajdzie
się w "trybie czuwania"“. (Kuchenka
znajduje się w trybie „czuwania”, gdy
na wyświetlaczu widoczny jest zegar 24
godzinny lub, gdy wwietlacz jest wygaszony,
jeżeli zegar nie został ustawiony).
ABY ZWOLN BLOKADĘ, KONIECZNE JEST OTWORZENIE
I ZAMKNIĘCIE DRZWICZEK, np. w celu włożenia
potrawy do środka. W przeciwnym razie na
wyświetlaczu pojawi się napis DOOR
(Drzwi).
door
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI
ZABLOKOWANIE: W trybie oczekiwania nacisnąć
przycisk „Stop” i przytrzymać przez
3 sekundy. Wyemitowany zostanie długi
sygnał akustyczny, a tryb blokady dziecięcej
zostanie uaktywniony. W tym trybie klawisze
są zablokowane, wyświetlacz ukazuje
aktualną godzinę lub „:”. Świeci symbol
blokady dziecięcej.
ODBLOKOWANIE: W trybie blokady dziecięcej
nacisnąć przycisk „Stop” i przytrzymać przez
3 sekundy. Blokada zostanie wyłączona,
od tej chwili można używać klawiszy, a
symbol blokady dziecięcej zniknie.
7
PL
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYMAĆ
otwierając drzwi, aby
sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę.
Ustawienia kuchenki są
zachowywane przez 5 minut.
P
RZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć drzwi
i nacisnąć przycisk „STOP”.
A
BY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE, NALEŻY:
NALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ
nacisnąć przycisk „Start. Gotowanie
będzie kontynuowane od momentu
wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU Start
przedłuża czas gotowania o 30 sekund.
P OJEDYNCZY SYGNAŁ akustyczny poinformuje o
zakończeniu gotowania i
przejściu w tryb oczekiwania.
Z
EGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
JEŻELI ZEGAR nie zostanie ustawiony po podłączeniu urządzenia do
zasilania, wyświetlane będzie „:”.
JEŻELI PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA nastąpi naciśnięcie przycisku „Stop”,
kuchenka wyjdzie z trybu ustawiania, a ustawienie nie zostanie
wprowadzone.
ZEGAR
PO PIERWSZYM PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA DO ZASILANIA lub po przerwie
w dostawie energii elektrycznej, na wyświetlaczu pojawia się „:” i
emitowany jest sygnał akustyczny.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK - zacznie migać cyfra po lewej
stronie (godziny).
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+, „-” ustawić godziny.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK - zaczną migać dwie cyfry po prawej
stronie (minuty).
r
NACISKAJĄC PRZYCISK „+, „-” ustawić minuty.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK”.
q
e
t
w
r
8
PL
TYLKO MIKROFALE
N
ACISNĄĆ
PRZYCISK
PROCENT WYKORZYSTANIA
MIKROFAL
WYŚWIETLACZ SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
1 R
AZ 100% P100
ODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy,
herbaty lub innych produktów o dużej zawartości
wody. Jeśli potrawa zawiera jaja lub masy kremowe,
należy wybrać niższą moc.
2 R
RAZY 75% P75 GOTOWANIE ryb, mięsa, warzyw itp.
3 R
RAZY 50% P50
GOTOWANIE wymagające dużej dokładności, np.
sosów z dużą zawartością białka, potraw, których
głównymi składnikami są jaja i ser oraz do
dogotowywania potraw duszonych. Gotowanie
gulaszu, roztapianie masła.
4 R
RAZY 25% P25
ROZMRAŻANIE.
GOTOWANIE I ODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i
odgrzewania potraw takich jak warzywa, ryby, ziemniaki i mięso.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
CZAS MOŻNA Z ŁATWOŚC WYUŻAĆ o 30 sekund naciskając przycisk
„Start” lub o 1 minutę naciskając przycisk „+1. Każde naciśnięcie
wydłuża czas o 30 sekund lub jedną minutę.
W TRAKCIE PROCESU GOTOWANIA można wyświetlić moc mikrofal na
3 sekundy poprzez naciśnięcie przycisku „Power”. Następnie
kuchenka powróci do trybu odliczania czasu.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
q
NACISKAJĄC WIELOKROTNIE PRZYCISK „POWER ustawić moc.
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+, „-” ustawić czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
q
w
e
9
PL
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających
dużo wody, np. klarowne zupy, kawa lub herbata.
JET START SZYBKI START
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
FUNKCJA TA URUCHAMIA SIĘ AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz
czasem gotowania ustawionym na 30 sekund. Każde naciśnięcie
zwiększa czas gotowania o 30 sekund.
F
UNKCJA „+1 MINUTA
N
ACIŚNIĘCIE PRZYCISKU „+1” W TRYBIE OCZEKIWANIA spowoduje
automatyczne przejście do pracy maksymalną mocą mikrofal
(P100). Naly następnie nacisnąć przycisk „Start” aby uruchomić
urządzenie. Każde dodatkowe naciśnięcie wydłuża czas o jedną
minutę (za wyjątkiem trybu „Auto menu”).
ROZMRAŻANIE
ROZMRAŻANIE WEDŁUG CZASU
1. NACISKAJĄC PRZYCISK „-” wybrać funkcję
rozmrażania według czasu.
2. NACISKAJĄC „+, „-” ustawić czas gotowania.
3. NACISKAJĄC „START rozpocząć gotowanie z
mocą rozmrażania (P30).
R
OZMRAŻANIE WEDŁUG CIĘŻARU
1. NACISKAJĄC PRZYCISK „+” wybr ciężar.
3. NACISKAJĄC PRZYCISK „STARTrozpocząć
gotowanie.
W trakcie procesu gotowania można
wyświetlić ciężar na 3 sekundy poprzez
naciśnięcie przycisku „+. Następnie kuchenka
powróci do trybu odliczania czasu.
q
10
PL
AUTOMATYCZNE GOTOWANIE AUTOMATYCZNE ROZMRANIE
IKONA
FUNKCJA NAPOJE ZIEMNIAKI POPCORN ZUPY MIĘSO DRÓB RYBY
CIĘŻAR
1CUP(KUBEK) 200G 50G 250G 100G 100G 100G
2CUP(KUBEK) 400G 85G 500G 200G 200G 200G
3CUP(KUBEK) 600G 100G 1000G 300G 300G 300G
450G 450G 450G
NAPOJEL: 1 KUBEK TO 150 ml napoju.
AUTO MENU
FUNKCJA TA udostępnia wygodne menu pozwalające rozmrażać lub
gotować różne potrawy.
FUNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi netto potrawy. Kuchenka
automatycznie oblicza czas potrzebny na rozmrożenie lub gotowanie.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST WYŻSZA od głęboko
zamrożonej (-18°C), należy wybrać mniejszą wagę
żywności.
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST NIŻSZA od głęboko
zamrożonej (-18°C), należy wybrać większą wagę żywności.
q
NACISKAJĄC PRZYCISKI W TRYBIE AUTO MENU wybrać funkcję
(naciskać wielokrotnie, aby wybrać ilość).
w
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
W TRAKCIE PROCESU GOTOWANIA można wyświetlić ciężar na 3 sekundy
poprzez naciśnięcie wybranego wcześniej przycisku Auto.
Następnie kuchenka powróci do trybu odliczania czasu.
q
w
11
PL
PAMIĘĆ
FUNKCJA PAMIĘCI POZWALA NA łatwe i szybkie przywoływanie
preferowanych ustawień.
FUNKCJA PAMIĘCI pozwala na zachowanie wszystkich aktualnie
wyświetlanych ustawień.
Z
APAMIĘTYWANIE USTAWIEŃ:
q
WYBRAĆ dowolną funkcję.
w
ZAPROGRAMOWAĆ własne ustawienia.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „MEMOI PRZYTRZYMAĆ aż do usłyszenia
sygnału akustycznego. Ustawienie zostało zachowane.
Pamięć można przeprogramowywać dowolną ilość razy.
W
TRAKCIE PROCESU GOTOWANIA można wyświetlić moc mikrofal na
3 sekundy poprzez naciśnięcie przycisku „Memo”. Następnie
kuchenka powróci do trybu odliczania czasu.
UWAGA: Funkcji pamięci nie można używać z funkcją rozmrażania
według wagi oraz z Auto Menu.
K
ORZYSTANIE Z ZAPISANYCH USTAWIEŃ:
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „MEMOI PRZYTRZYMAĆ aż do usłyszenia
sygnału akustycznego.
w
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
q
w
12
PL
q
e
t
w
r
MINUTNIKTIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy należy zmierzyć dokładny czas,
np. podczas gotowania jajek lub wyrastania ciasta przed jego
pieczeniem itd.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „TIMER - zacznie migać cyfra po lewej stronie
(minuty).
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+, „-” ustawić minuty.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „TIMER - zaczną migać dwie cyfry po prawej
stronie (sekundy).
r
NACISKAJĄC PRZYCISK „+, „-” ustawić sekundy.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK „TIMER”.
13
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
K
URCZAK (w
całości)
1000 G
100%
18 - 20
MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w połowie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK ( lety
lub kawałki)
500 G 8 - 10 MIN.5 MIN.
SPRAWDZIĆ , czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
B
EKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UMIEŚCIĆ NA PAPIERZE KUCHENNYM,
na talerzu, w 2 lub 3
warstwach i przykr
papierem kuchennym.
WARZYWA
wieże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM i dodać
2 łyżki soli.
W
ARZYWA
(mrożone)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT.
4 SZT.
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
M
IĘSO (pieczeń) 600 - 700 G
75%
12 - 14 MIN.5 MIN.
RYBA (w całości) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
N
ACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki lub
lety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
UMIEŚCIĆ CIEŃSZE CZĘŚCI bliżej
środka talerza. Gotować pod
przykryciem.
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ GOTOWANEJ ŻYWNOŚCI, tym dłużej trwa
gotowanie. Podwójna ilość żywności wymaga
w praktyce prawie dwukrotnie dłuższego czasu
gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym dłuższy
czas gotowania. Żywność o temperaturze
pokojowej gotuje się szybciej od tej, która
została właśnie wyjęta z lodówki.
W
PRZYPADKU GOTOWANIA KILKU
KAWW tej samej potrawy,
jak np. ziemniaki w mundurkach,
należy je ułożyć w pierścieniu, aby
zapewnić jednorodne gotowanie.
M
IESZANIE I OBRACANIE ŻYWNOŚCI TO techniki
stosowane zarówno w gotowaniu
tradycyjnym, jak i mikrofalowym, pozwalające
na szybkie doprowadzenie ciepła do środka
potrawy i uniknięcie rozgotowania
zewnętrznych części potraw.
P
ODCZAS GOTOWANIA POTRAW O
NIEREGULARNYM KSZTAŁCIE lub grubości,
cieńsze fragmenty potrawy należy
umieścić bliżej środka naczynia, gdzie
zostaną podgrzane jako ostatnie.
POTRAWY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I CUKRU
ugotują się szybciej, niż potrawy zawierające
dużo wody. Tłuszcz i cukier ogrzewają się do
wyższej temperatury niż woda.
PO ZAKOŃCZENIU GOTOWANIA
POTRAWY NALEŻY ZAWSZE
POZWOL JEJ NA DOJŚCIE PRZEZ
pewien czas. Czas dochodzenia
zawsze polepsza rezultaty, ponieważ
następuje wyrównanie temperatury wewnątrz
potrawy.
N
IEKTÓRE PRODUKTY SZCZELNIE POKRYTE
SKÓRKĄ LUB BŁONKĄ , np. ziemniaki,
jabłka i żółtka jajek. Produkty takie
powinny być nakłute widelcem
lub wykałaczką tak, aby uwolnić ciśnienie
wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWKI UGOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ od
kawałków dużych, a kawałki regularne bę
równomierniej ugotowane od żywności o
kształtach nieregularnych.
14
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
D
ANIE NA
TALER ZU
300 G
450 G
100%
3 - 5
MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
PRZYKR TALER Z
R
2 DL
6 DL
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN
PRZYKR POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN.PODGRZEWAĆ BEZ PRZYKRYCIA
NAPOJE 2 DL 1 - 2,5 MIN.1 MIN.
UMIEŚCIĆ ŁYŻEC ZKĘ METALO
w naczyniu, aby nie
dopuścić do przegrzania.
Z
UPA
(klarowna)
2,5 DL 2 - 2,5 MIN.1 MIN.
ODGRZEW BEZ PRZYKRYCIA
w głębokim talerzu lub
miseczce.
Z
UPY I SOSY NA
BAZIE MLEKA
2,5 DL 3 - 4 MIN.1 MIN.
NIE NAPEŁNIAĆ pojemnika w
więcej niż 3/4 objętości.
Zamieszać jeden raz
podczas podgrzewania.
H
OT DOGI
1 SZT.
2 SZT.
75%
0,5 - 1 MIN.
1 - 1,5 MIN.
1 MIN.
L
AZANIA 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
TABELA ODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADYCYJNEGO,
potrawa odgrzewana w kuchence
mikrofalowej musi być doprowadzona do
wrzenia.
NAJLEPSZE REZULTATY UZYSKUJE SIĘ przy
ułożeniu grubszej żywności na
zewnątrz talerza, a cieńszej żywności
na środku talerza.
C
IENKIE PLASTRY MIĘSA należy ułożyć jeden
na drugim lub częściowo nałożyć na siebie.
Grubsze plastry mięsa i kiełbaski powinny być
ułożone ciasno obok siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB SOSÓW
najlepiej je raz zamieszać, aby rozprowadzić
ciepło.
P
RZYKRYCIE POTRAWY pomaga zatrzymać wilgoć
w potrawie, zmniejsza ryzyko rozchlapywania
żywności i skraca czas odgrzewania.
PODCZAS ODGRZEWANIA PORCJI DAŃ
MROŻONYCH należy przestrzegać
instrukcji producenta podanych na
opakowaniu.
D
ANIA, KTÓRYCH NIE MOŻNA ZMIESZAĆ, jak np.
zapiekanki, najlepiej jest odgrzewać przy
ustawieniu mocy P75.
KILKA MINUT CZASU DOCHODZENIA pozwoli na
równomierne rozprowadzenie temperatury w
całej potrawie.
15
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
BEFSZTYK
800 -
1000 G
25%
20 - 22
MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
M
IĘSO MIELONE 500 G 8 - 10 MIN.5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
P
ŁATY, KOTLETY,
STEKI
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
K
URCZAK (w
całości)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK
kawałki lub
lety
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODDZIEL w
połowie rozmrażania.
Udka i skrzydka zawinąć
w folię aluminiową, aby
zapobiec przegrzaniu.
R
YBA (w
całości)
600 G 8 - 10 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania i zawinąć
ogon w folię, aby zapobiec
przegrzaniu.
R
YBA (steki lub
lety)
400 G 6 - 7 MIN.5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
BOCHENEK
CHLEBA
500 G 4 - 6 MIN.5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
B
UŁKI I BUŁECZKI
4 SZT. (150
- 200 G)
1,5 - 2 MIN. 2 - 3 MIN.ROZMIEŚCIĆ pierścieniowo.
O
WOCE I JAGODY 200 G 2 - 3 MIN. 2 - 3 MIN.
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W TOREBKACH
Z TWORZYW SZTUCZNYCH , folii plastikowej
lub opakowaniach kartonowych można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie
rozmrażają się szybciej niż opakowania
głębokie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI, kiedy
zaczynają się rozmrażać. Oddzielne plastry
szybciej się rozmrażają.
JEŻELI PEWNE FRAGMENTY POTRAWY zaczną się
nagrzewać (np. udka lub skrzydełka kurczaka)
należy je osłonić niewielkimi kawałkami folii
aluminiowej.
D
UŻE KAWKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie
procesu rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w
trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ NIE ROZMRAŻ całkowicie
produktu i pozwolić na dokończenie
procesu w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE
POLEPSZA rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
16
PL
PIEKARNIKA należy czyścić regularnie i
usuwać z niego wszelkie pozostałości
żywności.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, NORMALNIE WYMAGANĄ czynnośc
konserwacyjną. Należy je wykonywać przy
kuchence odłączonej od sieci.
KUCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI , aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny wpływ
na trwałość urządzenia oraz może prowadzić do
ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
N
IE UŻYWAĆ DRUCIAKÓW
METALOWYCH, PREPARATÓW
CZYSZCZĄCYCH
ZAWIERAJĄCYCH SUBSTANCJE
ŚCIERNE, zmywaków z wełny
stalowej, ostrych zmywaków itp., mogących
uszkodzić panel sterujący oraz powierzchnie
wewnętrzne i zewnętrzne kuchenki. Należy
stosować ścierki i delikatny detergent lub
ręczniki papierowe oraz środek do mycia okien
w rozpylaczu. Środek do mycia okien należy
rozpylić na ręcznik papierowy.
KUCHENKI NIE NALEŻY SPRYSKIW bezpośrednio.
REGULARNIE, a w szczególności po wylaniu
się płynów, należy wyjmować talerz
obrotowy oraz jego podstawę i
wycierać dno kuchenki do czysta.
KUCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO do pracy z talerzem
obrotowym, umieszczonym w przeznaczonym
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
PODSTAWKĘ POD TALERZ OBROTOWY.
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY.
nań miejscu.
N
IE NALEŻY uruchamiać kuchenki, gdy talerz
obrotowy został wyjęty w celu oczyszczenia.
DO CZYSZCZENIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH,
ZEWNĘTRZNEJ I WEWNĘTRZNEJ POWIERZCHNI DRZWI ORAZ
OTWORU DRZWI NALEŻY STOSOWAĆ MIĘKKĄ i wilgotną
ścierkę z dodatkiem delikatnego detergentu .
NIE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZTEK
TŁUSZCZU lub żywności wokół drzwiczek.
W PRZYPADKU TRUDNYCH DO USUNIĘCIA PLAM, należy
przez 2-3 minuty gotować w kuchence  liżankę
wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
NIEPRZYJEMNE ZAPACHY WEWNĄTRZ KUCHENKI MOŻNA
WYELIMINOWAĆ, POPRZEZ WSTAWIENIE DO KUCHENKI
FILIŻANKI WYPEŁNIONEJ WODĄ Z DODATKIEM SOKU Z
CYTRYNY i gotowanie jej przez kilka minut.
NIE UŻYWAĆ PAROWYCH URZĄDZEŃ
CZYSZCZĄCYCH do czyszczenia kuchenki
mikrofalowej.
17
PL
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontaktowaniem
się z Serwisem, należy sprawdzić:
Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz
talerz obrotowy są włożone na swoje miejsce.
Czy wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazda sieciowego.
Czy drzwiczki są dobrze zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, czy
nie nastąpiła przerwa w doywie prądu.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną
swobodną wentylację.
Należy odczekać 10 minut, a następnie
ponowić próbę użycia kuchenki.
Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwiczki.
P
OWYŻSZE CZYNNOŚCI MAJĄ NA CELU ZAPOBIEGANIE
niepotrzebnym wezwaniom serwisu, za które
ytkownik zostanie obciążony.
Kontaktując się z Serwisem należy zawsze
podawać numer seryjny i model kuchenki
(patrz tabliczka serwisowa). Dalsze informacje
podano w książce gwarancyjnej.
J
EŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY,
należy go wymienić na
nowy - oryginalny, dostępny
w naszych punktach
serwisowych. Wymiana
kabla zasilającego może
być wykonana tylko przez
wykwali kowanego technika
serwisu.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ
BYĆ WYKONYWANE WYŁĄCZNIE
PRZEZ PRZESZKOLONEGO TECHNIKA
SERWISANTA. Wykonywanie
przez osobę nieprzeszkoloną
jakichkolwiek napraw bądź
czynności serwisowych wiążących
się ze zdejmowaniem wszelkich osłon
zabezpieczających przed działaniem
mikrofal jest niebezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje
się w pełni do ponownego
przetworzenia, co
potwierdza symbol
recyklingu. Utylizację
produktu należy
przeprowadzać zgodnie z
lokalnymi przepisami. Materiały z opakowania,
które stanowią potencjalne zagrożenie
(worki plastikowe, styropian, itp.), należy
przechowywać w miejscach niedostępnych dla
dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC
w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego (WEEE). Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie człowieka.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego
dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może
być traktowany jak odpad z
gospodarstwa domowego. W
celu złomowania urządzenie
należy zdać w odpowiednim
punkcie utylizacji odpadów
zajmującym się recyklingiem
komponentów elektrycznych i
elektronicznych.
URZĄDZENIE NALEŻY ZŁOMOWAĆ zgodnie z
lokalnymi przepisami dot. utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat
utylizacji, złomowania i recyklingu
opisywanego urządzenia można uzyskać
w lokalnym urzędzie miasta, w miejskim
przedsiębiorstwie utylizacji odpadów lub w
sklepie, w którym produkt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM należy odciąć kabel
zasilający, aby uniemożliwić ponowne
podłączenie urządzenia do sieci.
18
PL
19
PL
20
PL
NAPIĘCIE ZASILANIA 230 V / 50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 110 0 W
B
EZPIECZNIK 10 A
W
YJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
W
YMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 285 X 456 X 359
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 196 X 292 X 295
PRÓBA ILOŚĆ PRZYBL. CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750
G 10 MIN.100% PYREKS 3.220
12.3.2 475
G 5 MIN.100% PYREKS 3.827
12.3.3 900
G 14 MIN.100% PYREKS 3.838
13.3 500
G AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE UMIEŚCIĆ NA TALERZU OBROTOWYM
PL
Whirlpool jest zastrzeżonym znakiem towarowym  rmy Whirlpool, Stany Zjednoczone
461965275052
ZGODNIE Z NORMĄ IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniższe
wartości:
DANE TECHNICZNE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool MWD 207 BL instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla