23
Urządzenie posiada komorę zamrażarkową
oznakowaną gwiazdkami.
Można w niej przechowywać zamrożone
produkty przez okres wskazany na opakowaniu.
Istnieje także możliwość zamrażania świeżych
produktów po ich uprzednim umieszczeniu na
siatce, na najwyższym poziomie; produkty
zamrożone należy umieścić w dolnej strefie
komory tak, aby nie stykały się z produktami
które należy zamrozić.
Ilość świeżych produktów jakie można
zamrozić w ciągu 24 godzin, jest podana na
tabliczce znamionowej (umieszczonej obok
szuflady na owoce i warzywa).
Uwaga:
Komora zamrażarki jest w stanie utrzymać niską
temperaturę, właściwą dla konserwacji
produktów spożywczych, także w wypadku
przerw w zasilaniu. Zaleca się jednak, aby w
takim okresie nie otwierać drzwi komory.
Jak postępować w przypadku
zamrażania świeżych produktów
• Aby polepszyć proces zamrażania świeżych
produktów, należy załączyć wyłącznik
mrożenia (F) na 24 godzin wcześniej, przed
planowanym zamrażaniem (jeśli dany model
jest wyposażony w taki wyłącznik).
• Świeży produkt przeznaczony do
zamrożenia, należy szczelnie zapakować w:
folię aluminiową, folię przeźroczystą,
szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki
zamrażalnikowe, o ile nadają się do
zamrażania żywności.
• Umieścić produkty przeznaczone do
zamrożenia w górnej wnęce,
pozostawiając odstępy między opakowaniami,
tak aby umożliwić swobodny przepływ
powietrza. Aby zwiększyć pojemność komory,
należy wyjąć dolną siatkę (zależnie od modelu).
• Po włożeniu artykułów przeznaczonych
do zamrożenia należy przestawić pokrętło
termostatu o połowę działki w stronę
niższych wartości (na przykład: z 3 na 2,5).
• Po 24 godzinach mrożenie jest zakończone;
przestawić pokrętło termostatu w poprzednie
położenie (na przykład: z 2,5 na 3).
• Ilość świeżej żywności jaka może zostać
zamrożona w ciągu 24 godzin, przy
temperaturze otoczenia +25°C, jest podana
w kg na tabliczce znamionowej.
Ważne:
Czasokres konserwacji produktów świeżych,
które zostały zamrożone, jest podany w
tabelce obok.
W momencie zakupu mrożonek należy
upewnić się czy:
• Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone,
gdyż jakość produktu może ulec obniżeniu.
Jeśli opakowanie jest nadmuchane lub ma
ślady wilgoci to znaczy, że nie było one
przechowywane w warunkach optymalnych i
mogło nastąpić rozpoczęcie rozmrażania.
• Mrożonki należy kupować w końcowej fazie
zakupów, a do ich przenoszenia trzeba
używać toreb termicznych.
• Niezwłocznie po powrocie do domu należy je
włożyć do zamrażarki.
• Nie można zamrażać ponownie produktów
częściowo rozmrożonych.
• Unikać albo zredukować do minimum zmiany
temperatury. Przestrzegać instrukcji
dotyczących daty przydatności do spożycia,
podanej na opakowaniu.
• Należy zawsze przestrzegać instrukcji
przechowywania mrożonek, umieszczonych
na opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
• Należy napełnić wodą odpowiednią
wanienkę do poziomu 2/3 i umieścić ją w
komorze zamrażalnika
• W celu wyjęcia przymarzniętej wanienki lodu,
nie należy używać ostrych lub kłujących
narzędzi.
• Aby ułatwić wyjęcie kostek lodu z wanienki
należy ją lekko zgiąć.
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ ZAMRAŻARKI
MIESIĄCE PRODUKTY
33111-pl.fm5 Page 23 Tuesday, June 29, 1999 4:11 PM