Aeg-Electrolux KS7100000M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KS7100000
PL
PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
półki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg-electrolux.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
8 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
10 Panel sterowania
11 Codzienna eksploatacja
14 Funkcje zegara
14 Programy automatyczne
15 Korzystanie z akcesoriów
16 Dodatkowe funkcje
17 Przydatne rady i wskazówki
36 Konserwacja i czyszczenie
38 Co zrobić, gdy…
39 Instalacja
43 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez
wcześniejszego powiadomienia
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę instrukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego sprzeda
ży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową insta‐
lacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także niepo‐
siadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruo‐
wane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia i będą świadome związa‐
nych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko
uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domowe po‐
winny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym kalectwem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków (blokada
sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk. Na‐
leży skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka
istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas transportu. Uszkodzo‐
nego urządzenia nie należy podłączać. W razie konieczności należy skontaktować się z
dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opakowaniowy, na‐
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar‐
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta‐
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego - wyjmowa‐
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma odpowiednie
wymiary.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpowiednie wymo‐
gi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą specjalnego
systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, należy łączyć je
tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgod‐
nie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy skontakto‐
wać się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa‐
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy używać urządzenia
do celów komercyjnych ani przemysłowych.
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli to uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko popa‐
rzenia. Podczas wkładania i wyjmowania naczyń lub akcesoriów należy używać rękawic
ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie usz‐
kodzić emalii.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry‐
wać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia, nie stanowi więc wady w ro‐
zumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet podczas grillowania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od źródła
zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist‐
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pieczenia, aby
zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owoców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyśc urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów lub produktów powodujących ko‐
rozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać instrukcji produ‐
centa.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani metalowy
mi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknciem. Konieczna jest
ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może spowodo‐
wać mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urządzenia pod‐
czas otwierania drzwi.
6
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed‐
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium).
Gotowanie na parze
Nie otwierać drzwi piekarnika podczas gotowania na parze. Istnieje ryzyko poparzenia skó‐
ry przez wydobywającą się parę, która może też doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Istnie‐
je ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządzenia dziec‐
ka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
3
2
1
1 32
9
4
5
6
7
8
1 Panel sterowania
2 Zbiornik na wodę
3 Programator elektroniczny
4 Grill i grzałka
5 Oświetlenie piekarnika
6 Grzałka z wentylatorem
7 Generator pary
8 Prowadnice blach, wyjmowane
9 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyń, form do ciast, pieczeni.
8
Opis urządzenia
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Gąbka Quick Sponge 180
Do usuwania resztek wody z generatora pary.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie i zmiana bieżącej godziny
Urządzenie działa wyłącznie po ustawieniu bieżącej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasilania lub po przerwie w zasilaniu, będzie migać
symbol bieżącej godziny
. Dotknąć element sterowania lub , aby ustawić godzinę.
Zmiana godziny:
1. Dotknąć kilka razy element sterowania
, aż zacznie migać symbol .
2. Dotknąć element sterowania
lub , aby ustawić godzinę.
Na wyświetlaczu pojawi się bieżącą godzinę, a miganie ustanie po około 5 sekundach.
Bieżącą godzinę można zmieniać jedynie, gdy:
zabezpieczenie przed dziećmi jest wyłączone,
minutnik
jest wyłączony,
funkcja Czas trwania
jest wyłączona,
funkcja Koniec
jest wyłączona,
wszystkie funkcje piekarnika są wyłączone.
Przed pierwszym użyciem
9
Tryb testowy
W trybie testowym można przetestować działanie urządzenia lub sprawdzić wszystkie funk‐
cje. W tym trybie urządzenie nie nagrzewa się.
1. Włączyć/wyłączyć urządzenie.
2. Dotknąć i przytrzymać jednocześnie elementów sterowania programów automatycznych
i . Gdy rozlegnie się sygnał, na wyświetlaczu pojawi się/zniknie symbol „d” .
PANEL STEROWANIA
Programator elektroniczny
1
2 3 4 5 6 7 8 9
Obsługę urządzenia umożliwiają pola czujników.
Pole czujnika Funkcja Opis
1
- WYŚWIETLACZ Przedstawia ustawienia urządzenia.
2
WŁ./WYŁ. Dotknąć, aby włączyć lub wyłączyć urządzenie.
3
W DÓŁ Dotknąć, aby ustawić funkcję piekarnika.
4
W GÓRĘ Dotknąć, aby ustawić funkcję piekarnika.
5
POKRĘTŁO WYBORU
PROGRAMÓW
Dotknąć, aby ustawić program automatyczny.
6
SZYBKIE NAGRZEWA‐
NIE
Dotknąć, aby skrócić czas nagrzewania.
7
MINUS Dotknąć, aby ustawić temperaturę lub czas.
8
PLUS Dotknąć, aby ustawić temperaturę lub czas.
9
ZEGAR Dotknąć, aby ustawić funkcję zegara.
10
Panel sterowania
Wskazanie
4321
7 6 5
1 Pamięć: P
2 Praca z parą
3 Wyświetlenie temperatury/bieżącej godziny
4 Wyświetlenie funkcji zegara/zegara
5 Wskaźnik rozgrzania
6 Programy automatyczne
7 Funkcje piekarnika
Wskazówki ogólne
Po ustawieniu funkcji zostanie ona zasygnalizowana na wyświetlaczu i temperatura zacz‐
nie wzrastać lub rozpocznie się odliczanie czasu.
Gdy zostanie osiągnięta ustawiona temperatura, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Po ustawieniu funkcji lub otwarci drzwi piekarnika włączy się oświetlenie piekarnika.
Oświetlenie piekarnika wyłączy się po 10 minutach, gdy drzwi są otwarte lub gdy piekar‐
nik nie jest używany.
Wskaźnik rozgrzania
Po włączeniu funkcji piekarnika, pojawiają się kolejno paski na wyświetlaczu . Paski sygna‐
lizują wzrost lub spadek temperatury w urządzeniu.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną temperaturę, wtedy wskaźnik rozgrzania zniknie z wy‐
świetlacza.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się temperatura ciepła resztkowego, któ‐
ra jest wyższa od 40°C.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Obsługę urządzenia umożliwia:
tryb ręczny — ręczne ustawienie funkcji piekarnika, temperatury i czasu pieczenia.
Codzienna eksploatacja
11
programy automatyczne — przygotowanie posiłku w przypadku braku wiedzy i doświad‐
czenia w zakresie pieczenia.
Ustawianie funkcji piekarnika
1. Włączyć urządzenie.
2. Dotknąć
lub , aby ustawić funkcję piekarnika.
Na wyświetlaczu pojawi się automatyczna temperatura. Jeżeli nie zostanie ona zmieniona w
ciągu około 5 sekund, piekarnik włączy się.
Funkcje piekarnika
Funkcje Użyć
Pieczenie parowe Do warzyw, ziemniaków, ryżu, produktów mącznych lub po‐
zostałych przystawek.
Pieczenie z udziałem pa‐
ry
Do pieczenia i podgrzewania zimnych lub zamrożonych po‐
traw.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na dwóch poziomach.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed‐
nym poziomie. Również do przyrumieniania potraw, np. za
piekanki.
Grzałka grilla Do grillowania płaskich kawałków mięsa i pieczenia tostów.
Rozmrażanie/Suszenie Do rozmrażania i suszenia ziół, owoców i warzyw.
Pieczenie w niskiej tem
peraturze
Przygotowywanie bardzo delikatnych, soczystych potraw
pieczonych.
Termoobieg + para Do pieczenia i gotowania suchych wypieków na blachach
oraz w celu oszczędzania energii.
Zmiana temperatury piekarnika
Dotknij lub , aby podwyższyć lub obniżyć temperaturę co 5°C stopni.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Funkcja szybkiego nagrzewania skraca czas nagrzewania.
UWAGA!
Nie wkładać żywności do urządzenia, gdy uruchomiona jest funkcja szybkiego nagrzewania.
1. Ustawić funkcję piekarnika i w razie konieczności zmienić temperaturę automatyczną.
2. Dotknąć
. Symbol zaświeci się na wyświetlaczu. Gdy działa funkcja szybkiego
nagrzewania, migają kolejno paski wskaźnika nagrzewania.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną temperaturę, wtedy paski wskaźnika nagrzewania świe‐
cą się na stałe. Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Symbol
zniknie z wyświetlacza.
W tym momencie funkcja piekarnika działa automatycznie i można włożyć produkty do urzą‐
dzenia.
12
Codzienna eksploatacja
Funkcje gotowania na parze
Funkcje gotowania na parze należy uruchamiać w połączeniu z funkcjami zegara: Czas
trwania
i Koniec (patrz „Ustawianie funkcji zegara”).
Nie umieszczać wody w generatorze pary, ale w zbiorniku na wodę na panelu sterowania.
Jako płynu należy używać wyłącznie wody.
Gdy w zbiorniku na wodę nie ma już wody, zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po
wlaniu wody do zbiornika na wodę sygnał dźwiękowy zostanie wyłączony.
Aby uzyskać dobry efekt gotowania na parze, czas musi być ustawiony na dłużej niż 10
minut. Jest to spowodowane tym, że czas nagrzewania wynosi około 2 minut, a automa‐
tyczne podawanie pary trwa około 5 minut.
Pieczenie parowe
1. Nalać wody (około 650 ml) do zbiornika
na wodę na panelu sterowania.
Woda wystarcza na około 30 minut.
2. Włączyć urządzenie.
3. Dotknąć
lub , aby ustawić funkcję
gotowania na parze
.
4. Jeśli jest to konieczne, należy dotknąć
lub , aby ustawić temperaturę (pomię‐
dzy 50°C–96°C).
5. Dotknąć
, aby ustawić funkcję Czas
trwania lub Koniec.
6. Dotknąć
lub , aby ustawić czas funk‐
cji Czas trwania lub Koniec.
Para pojawi się po około 2 minutach. Gdy
temperatura wzrośnie do około 96°C, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Trzy sygnały dźwiękowe zostaną wyemitowane, gdy zakończy się gotowanie.
7. Dotknąć symbolu
, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy i wyłączyć urządzenie.
Gdy spadnie temperatura w urządzeniu, należy usunąć pozostałą wodę z generatora pary
za pomocą gąbki. W razie potrzeby należy wyczyścić generator pary octem.
Drzwi urządzenia pozostawić w pełni otwarte, aby umożliwić jego wyschnięcie.
Pieczenie z udziałem pary
Aby ustawić funkcję pieczenia z udziałem pary, należy wykonać czynności opisane w proce‐
durze Gotowanie na parze, ale nalać mniej wody ( 250 ml).
Codzienna eksploatacja
13
FUNKCJE ZEGARA
Funkcje zegara
SYMBOL FUNKCJA OPIS
MINUTNIK Służy do odliczania ustawionego czasu. Gdy upłynie czas, zos‐
tanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Funkcja nie ma wpływu
na działanie piekarnika.
CZAS Ustawianie czasu pracy piekarnika.
KONIEC Umożliwia ustawienie czasu wyłączenia piekarnika.
BIEŻĄCA GODZINA Pokazuje bieżącą godzinę. Służy do ustawiania, zmiany i spraw‐
dzania bieżącej godziny. Patrz rozdział „Ustawianie i zmiana
bieżącej godziny”.
Ustawianie bieżącej godziny
1. Włączyć urządzenie i ustawić funkcję i temperaturę piekarnika (nie jest to konieczne w
przypadku opcji bieżącej godziny i minutnika).
2. Dotknąć kilka razy
, aż na wyświetlaczu pojawi się żądana funkcja zegara i odpowied‐
ni symbol, na przykład symbol minutnika
.
3. Dotknąć
lub , aby ustawić wymagany czas.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Na wy‐
świetlaczu pojawi się wartość „00.00” i zacznie migać wskaźnik odpowiedniej funkcji. Urzą‐
dzenie wyłączy się automatycznie. Dotknąć pola czujnika, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Wskazówki ogólne:
W przypadku ustawiania funkcji zegara, symbol miga przez około 5 sekund. Przed upły‐
wem tych 5 sekund należy dotknąć
lub , aby ustawić czas.
Po ustawieniu czasu symbol nadal miga przez około 5 sekund. Po 5 sekundach symbol
świeci się na stałe. Zaczyna się odliczanie ustawionego czasu minutnika. W przypadku
funkcji Czas trwania i Koniec, odliczanie czasu rozpoczyna się po uruchomieniu funkcji.
Jeśli czas pieczenia ma być opóźniony, należy użyć funkcji Koniec
.
Jeśli pieczenie ma zakończyć się wcześniej (przed upłynięciem ustawionego czasu), na‐
leży użyć
.
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Programy automatyczne
W przypadku automatycznych programów należy użyć przepisów z sekcji „Programy auto‐
matyczne”.
Ustawianie programu
1. Włączyć urządzenie.
14
Funkcje zegara
2. Za pomocą przejść do menu programów automatycznych.
3. Za pomocą
ustawić program automatyczny (od P1 do P12).
Symbol danej funkcji pojawi się na wyświetlaczu.
Czas pieczenia i
pojawią się na wyświetlaczu.
Dotknąć elementu sterowania zegarem
. Następnie dotknąć lub , aby usta‐
wić czas pieczenia.
Piekarnik włączy się automatycznie po około 5 sekundach.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Miga
.
Piekarnik wyłączy się automatycznie. Dotknąć elementu sterowania, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
Funkcja pamięci
Za pomocą funkcji pamięci można zapisać jedno ulubione ustawienie.
1. Ustawić funkcję piekarnika, temperaturę oraz funkcje zegara: Czas trwania
i/lub .
2. Dotknąć i przytrzymać przez około 2 sekundy pole czujnika programów automatycznych
, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Ustawienie zostało zapisane.
Włączenie funkcji pamięci
1. Włączyć urządzenie.
2. Dotknąć
, aby ustawić zapisane ustawienie.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Wszystkie akcesoria piekarnika mają mały występ na spodniej stronie prawej i lewej krawę‐
dzi, który zwiększa poziom bezpieczeństwa.
Ten występ zawsze musi znajdować się w tylnej części piekarnika. Wypusty zabezpieczają
również przed wypadnięciem rusztu lub blachy.
Blacha do pieczenia:
Wsunąć blachę do pieczenia między prowadnice
blachy na wybranym poziomie piekarnika.
Korzystanie z akcesoriów
15
Ruszt:
Przyłożyć ruszt, tak aby nóżki były skierowanie w
dół.
Wsunąć ruszt między prowadnice blachy na wybra‐
nym poziomie piekarnika.
Wysoki rant na obrzeżu rusztu zabezpiecza pro‐
dukty przed zsunięciem.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator chło‐
dzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
Blokada uruchomienia
Urządzenia nie można włączyć, gdy jest włączona blokada uruchomienia.
Włączanie lub wyłączanie blokady uruchomienia:
1. Wyłączyć urządzenie
. Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2. Dotknąć i przytrzymać jednocześnie
i , aż na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
SAFE .
Sygnał kontrolny
Włączanie lub wyłączanie sygnału kontrolnego:
1. Wyłączyć urządzenie
.
2. Dotknąć i przytrzymać jednocześnie przez około 2 sekundy
i , aż zostanie wyemi‐
towany sygnał dźwiękowy.
Automatyczne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie wyłącza się samoczynnie po pewnym czasie:
jeśli włączona jest funkcja piekarnika,
jeśli użytkownik nie zmieni temperatury piekarnika,
Na wyświetlaczu miga wskazanie ostatniej ustawionej temperatury.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
30°C–120°C 12,5 godz.
120°C–200°C 8,5 godz.
200°C–230°C 5,5 godz.
OFF zaświeci się na wyświetlaczu.
16
Dodatkowe funkcje
Włączenie piekarnika po automatycznym wyłączeniu
Wyłączyć piekarnik. Po włączeniu urządzenia, można ponownie z niego skorzystać.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Naczynia do gotowania na parze
Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nierdzewne naczynia.
Bardzo dobre do tego celu są pojemniki do gotowania ze stali chromowej (patrz Wyposa‐
żenie specjalne)
Poziomy umieszczania potraw
Poniższa tabela przedstawia prawidłowe poziomy umieszczania potraw w piekarniku. Po‐
ziomy umieszczania potraw w piekarniku liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
Podczas pieczenia dłszego niż 30 minut lub pieczenia większych porcji żywności, nale‐
ży dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach na rusztach piekarnika. Zachować odleg‐
łość między rusztami, aby para mogła dotrzeć do potrawy.
Jeśli piekarnik nie jest używany przez dłuższy czas, należy usunąć wodę z szuflady na
wodę, złączy węży i generatora pary (patrz rozdział „Czyszczenie i konserwacja”).
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie na parze i Pieczenie parowe
Tabele zawierają dane dotyczące typowych potraw.
Podana temperatura i czas stanowią jedynie dane referencyjne izależne od składu,
wielkości i ilości potrawy oraz od naczyń.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego przepisu, należy użyć podobnego przepisu.
Rozpocząć pieczenie z zimnym piekarnikiem, jeśli dane w tabeli nie zalecają innej proce‐
dury.
Zwiększyć ilość wody do gotowania ryżu do proporcji 1 : 1,5 - 1: 2 niezależnie od zaleceń
w tabeli.
Tabela gotowania na parze
Potrawa Woda w szufla‐
dzie na wodę w
ml
Temperatura
(°C)
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Czas (min.)
Risotto 400 96 2 25-30
Ryż (z wodą 1:1) 650 96 2 35-40
Kukurydza (polenta, z wodą 1:3) 550 96 2 35-40
Ziemniaki w mundurkach, śred
niej wielkości
650 96 2 50-60
Ziemniaki gotowane 550 96 2 35-40
Przydatne rady i wskazówki
17
Potrawa Woda w szufla‐
dzie na wodę w
ml
Temperatura
(°C)
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Czas (min.)
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brukselka 550 96 2 30-35
Różyczki brokułów 550 96 2 25-30
Kalafior, cały 650 96 2 40-45
Różyczki kalafiora 600 96 2 30-35
Bigos 650 96 2 50-60
Pomidory, całe 250 96 2 15-20
Buraczki, całe 550 96 2 60-70
Kalarepa/seler/koper włoski, kro‐
jone
550 96 2 35-40
Cukinia, krojona 400 96 2 20-25
Marchew, krojona 550 96 2 35-40
Rozmrażanie warzyw 550 96 2 35
Rozmrażanie i gotowanie warzyw 650 60 2 35-40
Blanszowanie warzyw 250 96 2 12-15
Blanszowanie fasoli 250 96 2 20-22
Fasola mrożona 650 96 2 30-40
Kurczak (pierś) 500 96 2 30-40
Szynka Prosciutto 1000 g 650 96 2 50-75
Peklowana i lekko wędzona wie‐
przowina 600–1000 g
650 96 2 45-55
Papryka nadziewana 500 96 2 30-40
Kiełbaski wiedeńskie/biała kiełba‐
sa
250 85 2 15-20
Odgrzewanie wątrobianki w 1 cm
plastrach
400 96 2 20-25
Filet rybny ok 1000 g 650 96 2 35-40
Filet z flądry, ok. 300 g 300 80 2 15-20
Filet rybny, mrożony 500–800 g 650 96 2 30-40
Pstrąg 170–300 g 400 85 2 15-25
Budyń/flan w miseczkach 500 96 2 25-35
Krem jajeczny 500 96 2 25-35
Kluski na parze 500 96 2 30-35
Jajka na miękko 200 96 2 8-10
18
Przydatne rady i wskazówki
Potrawa Woda w szufla‐
dzie na wodę w
ml
Temperatura
(°C)
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Czas (min.)
Jajka średnio ścięte 200 96 2 10-12
Jajka na twardo 200 96 2 15-20
Włączenie kolejno funkcji termoobiegu i gotowania na parze
Mięso, warzywa i przystawki można piec, kolejno za pomocą funkcji termoobiegu w połącze‐
niu z grzałkami obiegowymi i gotowania na parze. Potrawy można serwować równocześnie.
Pieczenie żywności za pomocą funkcji termoobiegu.
Włożyć warzywa i dodatki do naczynia żaroodpornego, a następnie umieść je w piekarni‐
ku z upieczoną żywnością.
Uruchomić gotowanie na parze i ugotować razem wszystkie potrawy.
Rozpocząć gotowanie na parze, gdy temperatura spadnie do około 80°C. Sprawdzić tempe‐
raturę na wyświetlaczu. Otworzyć drzwi piekarnika, aby szybciej obniżyć temperaturę.
Tabela funkcji termoobiegu wraz z funkcją gotowania na parze
Potrawa Termoobieg Gotowanie na parze (maks. ilość wlewa‐
nej wody: 650 ml)
Temp. (°C) Czas (min.) Mięso i dodatki, czas
w minutach
Poziom umie‐
szczenia potra‐
wy
Pieczeń wołowa 1 kg
Brukselka, polenta
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń wieprzowa 1 kg
ziemniaki, warzywa,
sos pieczeniowy
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń cielęca 1 kg
Ryż, warzywa
180 50-60 30-35 1
3
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter. Dane są uzależnione
od rozmiaru i ilości. Ustawić temperaturę wewnątrz mięsa na poziomie 60-63°C przed rozpo‐
częciem gotowania na parze.
Pieczenie z udziałem pary
Pieczenie z udziałem pary jest prawidłowym trybem w przypadku pieczenia dużych kawał‐
ków mięsa, rozmrażania lub podgrzewania wcześniej przygotowanej żywności.
Pieczeń przed podgrzewaniem należy pociąć na plastry.
Przydatne rady i wskazówki
19
Tabela pieczenia z udziałem pary
Pieczenie na kilku poziomach
Potrawa Pieczenie z udziałem pary (maks. ilość wody: 250 ml)
Temperatura
(°C)
Czas (min.) Poziom umie‐
szczenia potra‐
wy
Podgrzewanie potrawy, 6 talerz o średnicy
24 cm
110 15-20 2 i 3
Pieczeń wieprzowa 1000 g 180 90-100 2
Pieczeń wołowa 1000 g 180 90-100 2
Pieczeń cielęca 1000 g 180 80-90 2
Wątrobianka, surowa 500 g 180 30-40 2
Kiełbaski wiedeńskie/biała kiełbasa 85 15-20 2
Peklowana i lekko wędzona wieprzowina
600–1000 g (namaczać 2 godziny)
180 60-70 2
Kurczak, 1000 g 200 45-55 2
Kaczka 1500–2000 g 180 60-75 2
Gęś 3000 g 170 130-170 1
Filety rybne 90 20-30 2
Zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka po‐
rowo-ziemniaczana
190 40-50 2
Zapiekanka z makaronem 180 35-45 2
Lasagne 180 45-50 2
Różne rodzaje chleba 500-1000 g 180-190 50-60 2
Bułka 40–60 g 210-220 20-25 3
Świeża pieczona bułka 30-40 g 220 10-15 3
Świeża pieczona bułka 30-40 g (mrożona) 220 10-15 3
Świeża pieczona bagietka 40-50 g 200 10-15 3
Świeża pieczona bagietka 40-50 g (mrożo‐
na)
200 10-15 3
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Należy przystoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux KS7100000M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi