24
PL
Instrukcja użytkowania
• Przed użyciem upewnić się, czy parametry
gniazdka, do którego ma być podłączone urzą-
dzenie, odpowiadają danym umieszczonym na
tabliczce znamionowej
• Podłączyć urządzenie do gniazdka i uruchomić.
• Ustawić wybraną temperaturę, przekręcając po-
krętło temperatury zgodnie z ruchem wskazówek
zegara. Zapali się pomarańczowa lampka kon-
trolna. Obydwie płyty (górna i dolna) zaczną się
nagrzewać.
• Temperatura grzania może być regulowana, w
zależności od rodzaju przygotowywanej żywności,
od 180°C do 250°C.
• Po ok. 8 minutach, unieść górną płytę trzymając
za uchwyt.
• Rozprowadzić olej spożywczy na górnej i dolnej
płycie grzewczej.
• Na dolnej płycie umieścić żywność przeznaczoną
do grillowania i zamknąć urządzenie trzymając
za uchwyt. Stale kontrolować urządzenie podczas
pracy.
• Kiedy urządzenie osiągnie wyznaczoną tempera-
turę, pomarańczowa lampka kontrolna zgaśnie.
• Z przodu dolnej płyty grzewczej znajduje się tacka
ociekowa. Na tackę
kapie tłuszcz niewykorzystany w procesie grillo-
wania.
• Otworzyć urządzenie trzymając za uchwyt i wyjąć
gotową żywność.
• Po zakończeniu grillowania, ustawić pokrętło
temperatury w pozycji „OFF” i wyjąć wtyczkę z
gniazdka.
Czyszczenie i konserwacja
Uwaga! Po zakończeniu grillowania olej spo-
żywczy pozostały na płytach grzewczych jest bardzo
gorący.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem!
• Nie dopuścić do przedostania się wody ani innych
płynów do środka urządzenia.
• Przed czyszczeniem urządzenia wyjąć wtyczkę z
gniazdka.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
• Przed czyszczeniem urządzenia upewnić się, czy
płyty grzewcze całkowicie wystygły.
• UWAGA! ! Przed czyszczeniem wyjąć wtyczkę z
gniazdka i pozostawić urządzenie do wystygnię-
cia.
• Urządzanie umyć po każdym użyciu.
• Dokładnie wyczyścić tacę ociekową z tłuszczu.
• Na trudne do usunięcia pozostałości na płytach
grzewczych nalać kilka kropel oleju spożywczego
i pozostawić na ok. 20 minut.
• Wytrzeć płyty grzewcze oraz obudowę wilgotną
ściereczką.
• Nie używać silnych środków czyszczących ani
szorstkich gąbek ze względu na ryzyko uszkodze-
nia płyt grzewczych i elementów plastikowych.
• Urządzenie przechowywać w czystym i chłodnym
miejscu, nienarażonym na bezpośrednie działa-
nie promieni słonecznych.
• Urządzenie przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Transport i przechowywanie
W czasie transportu należy obchodzić się z urzą-
dzeniem bardzo ostrożnie. Należy zwrócić uwagę,
aby grill stał prosto, co pozwoli uniknąć uszko-
dzeń zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych.
Zapakowane urządzenie należy magazynować w
pomieszczeniu dobrze napowietrzonym i z dala od
żrących oparów. Należy pamiętać, aby urządzenie
nie było poddane złym warunkom atmosferycznym,
nawet podczas przejściowego magazynowania.