Scholtes FN 56 (AN) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
FN 56 XA
FN 56
FNG 56
Spis treci
Instalacja, 28-29
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 30
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 31-36
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika
U¿ytkowanie piekarnika
Programy pieczenia ustawiane rêcznie
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia w piekarniku
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 37
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 38-39
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny
Czyszczenie automatyczne PIROLIZA
Instrukcja obs³ugi
P IEKARNIK
Deutsch, 14
DE
Nederlands, 1
PL
PL
Polski, 27
NL
Ðóññêèé, 40
RS
PL
28
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby opiera³ siê on na dwóch
drewnianych listwach lub na p³ycie z przewitem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Nale¿y wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie obwodowej, zale¿nie od gruboci cianki
mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
! Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na by³o ich zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
! Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z dotycz¹cymi go
ostrze¿eniami.
! Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
! Opakowania nie zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i rodki ostro¿noci).
! Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
spowodowaæ szkody w stosunku do osób, zwierz¹t
lub przedmiotów.
Zabudowa
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia,
mebel musi posiadaæ odpowiednie w³aciwoci:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100°C;
aby zabudowaæ piekarnik, zarówno pod blatem
(patrz rysunek), jak i w pionie, mebel powinien
posiadaæ nastêpuj¹ce wymiary:
! Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy kontakt z jego czêciami elektrycznymi.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
576 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
Instalacja
560 m
m
.
45 mm.
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹, podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz
rysunek).
2. Zamontowaæ
przewód zasilaj¹cy:
odkrêciæ rubê zacisku
kabla oraz trzy ruby
styków L-N-
, a
nastêpnie zamocowaæ
pojedyncze przewody
pod g³owicami rub,
zachowuj¹c kolejnoæ
kolorów niebieski (N)
br¹zowy (L) ¿ó³to-
zielony
(patrz
rysunek).
3. Zamocowaæ przewód w odpowiednim zacisku.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm, dostosowanego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
! Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia nale¿y siê upewniæ, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êników.
! Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
! Kabel nie powinien byæ pozginany ani
przygnieciony.
! Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
! W przypadku nieprzestrzegania tych zasad
producent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci.
NL
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ 43,5 cm
wysokoæ 32 cm
êbokoæ 41,5 cm
Pojemnoæ
58 l
Po³¹czenia
elektryczne
napiêcie 220-240 V ~ 50 Hz
maksymalny pobór mocy 2800 W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarników
elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwekcja
Naturalna - funkcja ogrzewania:
Tradycyjny;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Pieczenie miês
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z dnia
12/12/06 (Niskie napiêcie) wraz z
póniejszymi zmianami -
89/336/EWG z dnia 03/05/89
(Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) wraz z
póniejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22/07/93 wraz
z póniejszymi zmianami.
2002/96/WE
PL
30
Opis urz¹dzenia
Widok olny
Panel sterowania
PL
Ustawianie zegara
! Zegar mo¿na ustawiæ niezale¿nie od tego, czy
piekarnik jest w³¹czony, czy wy³¹czony, pod
warunkiem, ¿e nie zosta³ zaprogramowany koniec
pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz dwie pierwsze cyfry
na WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
3. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwie
pozosta³e cyfry;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
klawisz
.
Ustawianie minutnika
Ta funkcja nie przerywa pieczenia i dzia³a
niezale¿nie od u¿ytkowania piekarnika, umo¿liwiaj¹c
w³¹czenie sygna³u dwiêkowego po up³ywie
ustawionego czasu.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz trzy cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
klawisz
.
Na wywietlaczu rozpocznie siê odliczanie
wsteczne, po którego zakoñczeniu zostanie
w³¹czony sygna³ dwiêkowy.
U¿ytkowanie piekarnika
! Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
! Nigdy nie nale¿y stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na rusztach
znajduj¹cych siê w wyposa¿eniu piekarnika.
! W przypadku potraw, dla których przewidziana jest
faza wyrastania, zaleca siê, aby nie otwieraæ
drzwiczek, gdy¿ mo¿e to doprowadziæ do
niezadowalaj¹cego rezultatu pieczenia.
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia, obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Piekarnik rozpoczyna fazê wstêpnego
nagrzewania, zapala siê wskanik nagrzewania
wstêpnego.
Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c pokrêt³em
TERMOSTAT.
3. Faza wstêpnego nagrzewania koñczy siê, kiedy
zganie wskanik nagrzewania wstêpnego
i
w³¹czy siê sygna³ dwiêkowy. w³o¿yæ ¿ywnoæ do
piekarnika.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia pos³uguj¹c siê
pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TERMOSTAT;
- zaprogramowaæ czas trwania pieczenia i godzinê
jego zakoñczenia (patrz programy pieczenia);
- przerwaæ pieczenie obracaj¹c pokrêt³o
PROGRAMY na pozycjê 0.
5. Mo¿liwa jest zmiana czasu trwania pieczenia
(patrz programy pieczenia).
6. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, wznawia program od
momentu jego przerwania. Natomiast programy
oczekuj¹ce na uruchomienie nie w³¹czaj¹ siê
samoczynnie po przywróceniu zasilania i nale¿y je
ponownie wprowadziæ.
Wentylacja ch³odz¹ca
W celu obni¿enia temperatury zewnêtrznej wentylator
ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza, który jest
wyprowadzany miêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika. Na pocz¹tku programu
FAST CLEAN wentylator pracuje na niskich
obrotach.
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje,
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Owietlenie piekarnika
Przy wy³¹czonym piekarniku mo¿na w ka¿dej chwili
w³¹czyæ jego owietlenie, otwieraj¹c drzwiczki
piekarnika.
Programy pieczenia ustawiane rêcznie
Wszystkie programy maj¹ fabrycznie ustawion¹
temperaturê pieczenia. Mo¿na regulowaæ rêcznie
w zakresie pomiêdzy 30°C a 300°C (jeli jest
dostêpna taka funkcja).
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiaj¹ siê wszystkie elementy grzejne i zaczyna
pracowaæ wentylator. Poniewa¿ temperatura jest sta³a
w ca³ym piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
PL
32
Ro¿en
W celu uruchomienia
ro¿na (patrz rysunek)
nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
1. umieciæ brytfannê w pozycji 1;
2. ustawiæ uchwyt ro¿na w pozycji 3, a nastêpnie
umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze,
znajduj¹cym siê w tylnej ciance piekarnika;
3. w³¹czyæ ro¿en, wybieraj¹c ikony
;
Jeli program jest uruchomiony, otwarcie drzwiczek
powoduje zatrzymanie ro¿na.
Programy pieczenia ustawiane
automatycznie
! Temperatura i czas trwania pieczenia wstêpnie
ustawione w systemie C.O.P.® (Zaprogramowane
Optymalne Pieczenie) , który automatycznie
gwarantuje doskona³e rezultaty. Kiedy potrawa jest
upieczona, pieczenie zostaje automatycznie
przerwane, o czym informuje odpowiedni sygna³.
Czas trwania pieczenia mo¿na zmieniæ o kilka minut,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej
czêci instrukcji, w opisie poszczególnych funkcji.
Program CHLEB
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia chleba.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dok³adne stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
przygotowaæ ciasto dok³adnie wed³ug przepisu;
nie przekraczaæ maksymalnego ciê¿aru ciasta na
brytfannie;
pamiêtaæ o wlaniu 1dl zimnej wody na
brytfannê w pozycji 5;
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wywietlaczu pojawi siê napis
Hot, który zniknie dopiero wtedy, gdy temperatura
piekarnika spadnie do 40°. Wtedy bêdzie mo¿na
w³o¿yæ chleb.
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna na maks. 1000g ciasta, niska pó³ka
Przepis na 1000g ciasta : 600g m¹ki, 360g wody,
11g soli, 25g wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki
¿ywnoæ w równomierny sposób. Jednoczenie mo¿na
u¿ywaæ maksymalnie trzech pó³ek.
Program TRADYCYJNY
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia najlepiej
jest wykorzystywaæ tylko jedn¹ pó³kê.
Program BARBECUE
Uruchamiany jest górny element grzejny. Wysoka
temperatura skierowana bezporednio na ruszt jest
zalecana dla potraw wymagaj¹cych wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program RUSZT-RO¯EN
W³¹cza siê górny element grzejny i zaczyna
pracowaæ ro¿en. Funkcja zosta³a zoptymalizowana
dla przygotowywania potraw z ro¿na. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program PIECZENIE MIÊS
W³¹czaj¹ siê górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia siê wentylator. £¹czy wymuszon¹
cyrkulacjê powietrza wewn¹trz piekarnika z
jednokierunkowym promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program CIASTA
Ten program pieczenia jest wskazany dla wszystkich
ciast cukierniczych nienale¿¹cych do kategorii
TARTY (np. ma³e ptysie, ciasta biszkoptowe itp.).
Program TARTY
Dziêki równoczesnemu wykorzystaniu górnego i
obwodowego elementu grzejnego ten program
pieczenia jest idealny dla ciast francuskich lub
kruchych.
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umo¿liwia wyrastanie ciast,
rozmra¿anie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie, powolne pieczenie w
niskiej temperaturze. Mo¿liwe do ustawienia
temperatury to: 80, 95, 110 °C.
Program WYRASTANIE
W³¹cza siê obwodowy element grzejny oraz
uruchamia siê wentylator tylko w fazie
nagrzewania. Temperatura piekarnika jest idealna
dla rozpoczêcia procesu wyrastania. Podczas
wyrastania drzwiczki piekarnika powinny byæ
zamkniête.
PL
dro¿d¿y w proszku)
Wykonanie:
Wymieszaæ m¹kê z sol¹ w du¿ym naczyniu.
Rozpuciæ dro¿d¿e w lekko ciep³ej wodzie (oko³o
35 stopni).
Zrobiæ do³ek w m¹ce.
Wlaæ dro¿d¿e rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiaæ a¿ do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniataj¹c je d³oni¹ i sk³adaj¹c
przez 10 minut.
Uformowaæ kulê, w³o¿yæ do miski i przykryæ
przezroczyst¹ foli¹, aby powierzchnia ciasta nie
wysch³a. W³o¿yæ miskê do piekarnika, w³¹czyæ
funkcjê rêczn¹ WYRASTANIE 40°C i pozostawiæ
ciasto do wyroniêcia na oko³o 1 godzinê (powinno
ono podwoiæ swoj¹ objêtoæ).
Podzieliæ kulê na kilka chlebów.
Umieciæ je na brytfannie wy³o¿onej papierem do
pieczenia.
Oprószyæ chleby m¹k¹.
Wykonaæ naciêcia na chlebach.
pamiêtaæ o wlaniu 1dl zimnej wody na
brytfannê w pozycji 5. Do czyszczenia zaleca
siê wodê i ocet.
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
CHLEB
Po zakoñczeniu pieczenia pozostawiæ chleby na
ruszcie a¿ do ich ca³kowitego wystygniêcia.
Program PIZZA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia pizzy.
Przepis i inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym
rozdziale.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dok³adne stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
przygotowaæ ciasto dok³adnie wed³ug przepisu;
waga ciasta powinna wynosiæ od 500g do 700 g.
lekko nat³uciæ brytfannê i blachy.
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wywietlaczu pojawi siê napis
Hot, który zniknie dopiero wtedy, gdy temperatura
piekarnika spadnie do 120°. Wtedy bêdzie mo¿na
w³o¿yæ pizzê.
Przepis na PIZZÊ :
1 brytfanna, dolna pó³ka, zimny lub gor¹cy piec
Przepis na 3 pizze o wadze oko³o 550g: 1000g m¹ki,
500g wody, 20g soli, 20g cukru, 10cl oliwy z oliwek, 20g
wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki dro¿d¿y w proszku)
Wyrastanie w temperaturze pokojowej : 1 godzina
lub w piekarniku po w³¹czeniu rêcznej funkcji
NISKA TEMPERATURA w temperaturze 40° przez
oko³o 30/45 minut.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
PIZZA
Program PIECZEÑ MIÊSNA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia cielêciny,
wo³owiny, wieprzowiny, jagniêciny. Wk³adaæ miêso
do zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je te¿
wk³adaæ do nagrzanego piekarnika.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast. Wk³adaæ
ciasta do zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je
te¿ wk³adaæ do nagrzanego piekarnika.
Programowanie pieczenia
Programowanie jest mo¿liwe dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz trzy cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ ¿¹dany czas pieczenia, nale¿y
obracaæ pokrêt³em USTAWIANIE CZASU w stronê
+ lub -.
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;
4. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i
15 minut. Program zatrzyma siê automatycznie o
godzinie 10:15.
Programowanie czasu zakoñczenia pieczenia
Zaprogramowanie czasu zakoñczenia pieczenia jest
mo¿liwe dopiero po ustawieniu czasu trwania pieczenia.
1. Nale¿y postêpowaæ zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu trwania pieczenia;
2. nastêpnie naciskaæ przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz dwie cyfry na
WYWIETLACZU;
3. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
4. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwie
pozosta³e cyfry;
5. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub -;
6. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;
7. po up³ywie ustawionego czasu na
PL
34
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00, czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i
15 minut, a godzina 12:30 zostaje ustawiona jako
czas zakoñczenia pieczenia. Program w³¹cza siê
automatycznie o godzinie 11:15.
W³¹czone ikony
i sygnalizuj¹, ¿e piekarnik
zosta³ zaprogramowany. Na WYWIETLACZU
naprzemiennie pojawiaj¹ siê godzina zakoñczenia
pieczenia oraz czas jego trwania.
Aby anulowaæ programowanie, nale¿y obróciæ
pokrêt³o PROGRAMY na pozycjê 0.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ
pó³ek 1 i 5: gor¹ce powietrze dzia³a bezporednio na
nie, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
Podczas pieczenia na RO¯NIE ustawiæ brytfannê w
po³o¿eniu 1, aby zebraæ pozosta³oci po pieczeniu
(sosy i/lub t³uszcze).
WIELOPOZIOMOWY
Wykorzystywaæ pozycje 2 i 4, umieszczaj¹cw pozycji
2 potrawy wymagaj¹ce wy¿szej temperatury.
Ustawiæ brytfannê na dole, a ruszt na górze.
PIZZA lub PODP£OMYKI
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium o rednicy
maksymalnie 30 cm, umieszczaj¹c na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
BARBECUE
Wstêpnie nagrzaæ piekarnik przez 5 minut.
Piec przy zamkniêtych drzwiczkach.
Ustawiæ ruszt w pozycji 3 lub 4, a ¿ywnoæ
umieciæ na rodku rusztu.
Ta funkcja jest zalecana do: przyrumieniania
potraw, sporz¹dzania zapiekanek, podpiekania
bez dla nadania im koloru, przygotowywania
tostów oraz ma³ych porcji chudych i cienkich
kawa³ków miêsa z grilla.
Zaleca siê ustawiæ poziom energii na maksymalny.
Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny grzejnik nie
bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹ steruje
termostat.
PL
Tabela pieczenia w piekarniku
POTRAWY
PRZYK£ADY
FUNKCJA
TEMPERATURA
NA CZYM PIEC
S³one
plum-cake
plum-cake z oliwkami, z tuñczykiem itp.
Ciasta lub
Wielopoziomowe
160 °C
tortownica na brytfannie
Ciasta
wiejskie
ciasta wiejskie z serem, zapiekanka z
³ososiem, ...
Ciasta lub
Wielopoziomowe
200 °C
na brytfannie
Salaterki
salaterki z rybami, miêsem, warzywami,
foie gras itp.
Tradycyjny
160 °C
foremka salaterki na brytfannie
(pieczenie w gor¹cej k¹pieli wodnej)
Rondelek
pasztety z w¹tróbki drobiowej, purè z
³ososia, jajka cocotte itp.
Tradycyjny
160 °C
rondelek na brytfannie (pieczenie w
gor¹cej k¹pieli wodnej)
PIERWSZE DANIA
Suflety
suflety z serem, warzywami, rybami
itp.
Wielopoziomowe
200 °C
tortownica na brytfannie
Potrawy
zapiekane
zapiekanki ziemniaczane, zupa
Parmentiera, lasagne itp.
Pieczenie miês
200-210 °C
taca na brytfannie
Warzywa
faszerowan
e
ziemniaki, pomidory, cukinie, kapusta
itp.
Wielopoziomowe
200 °C
na brytfannie
lub tortownica na brytfannie
Warzywa
duszone w
gêsiarce
sa³ata, marchew z szafranem, salsefia
itp.
Tradycyjny
200 °C
gêsiarka na brytfannie
Flan
flan z grzybami, jajecznica z warzywami
itp.
Tradycyjny
160 °C
rondelek lub tortownica na
brytfannie (pieczenie w gor¹cej
k¹pieli wodnej)
Salaterki
salaterki z warzywami
Tradycyjny
160 °C
tortownica na brytfannie (pieczenie
w gor¹cej k¹pieli wodnej)
Suflety
suflety ze szparagami, z pomidorami
itp.
Wielopoziomowe
200 °C
tortownica na brytfannie
Potrawy
zapiekane w
ciecie
zapiekanka warzywna itp.
Wielopoziomowe
200 °C
na brytfannie
W folii
trufle itp.
Wielopoziomowe
200 °C
w folii na brytfannie
WARZYWA STR¥CZKOWE
Ry¿
Pilaf
Tradycyjny
180 °C
taca na brytfannie
PIETANZEPOTRAWY PRZYK£ADY
FUNKCJA
TEMPERATURA
NA CZYM PIEC
Volatili
arrostoPieczenie
drobiowe
kurczak, kaczka, kogucik, kap³on
Pieczenie miês
200 °C
drób na ruszcie
Drób z ro¿na
kurczak, kogutki
Ro¿en
270 °C
podstawa pod ro¿en
Pieczenie
pieczeñ wieprzowa, cielêca, z indyka,
rostbefy, udziec jagniêcy, udziec z
kozika, faszerowana pier cielêca itp.
Pieczenie miês
200 °C
miêso na ruszcie
du¿e duszone kawa³ki
ca³e duszone udko, du¿y kap³on lub indyk
Wielopoziomowe
180 °C (po up³ywie
jednej trzeciej czasu
pieczenia obni¿yæ
do 160 °C)
miêso na brytfannie nale¿y w regularnych
odstêpach czasu polewaæ sosem powsta³ym
podczas pieczenia
Miêso sauté w siarce
potrawy tradycyjne
wo³owina bourguignon, królik po
myliwsku, cielêcina Marengo, duszona
jagniêcina, kurczak po baskijsku itp.
backenhof, salaterki itp.
Tradycyjny
190 °C
gêsiarka na brytfannie
Potrawy z grilla
befsztyki, kotlety, kie³basy do pieczenia na
ruszcie, szasz³yki, udka z kurczaka itp.
Wielopoziomowe
200 °C
na ruszcie (pó³ka w zale¿noci od gruboci
potrawy)
Miêsa zapiekane w
ciecie
filet wo³owy Wellington, udko w ciecie itp.
Wielopoziomowe
200 °C
na brytfannie (w przypadku du¿ych kawa³ków
po upieczeniu ciasta obni¿yæ temperatu do
160 °C)
MIÊSA
Potrawy zapiekane w
s³onym ciecie
drób w onym ciecie itp.
Wielopoziomowe
240 °C
miêso na brytfannie lub na tacy na brytfannie
Ryby z rusztu i
szasz³yki
okoñ morski, makrela, sardynka, barwena,
tuñczyk itp.
Wielopoziomowe
180 °C
na ruszcie (pó³ka w zale¿noci od gruboci
potrawy)
Ryby w ca³oci (z
farszem)
z³otnik, karp itp .
Wielopoziomowe
200 °C
na brytfannie
Filety rybne (z
dodatkiem wina lub
innego p³ynu)
³oso, skorpena, dorsz, okoñ morski itp.
Tradycyjny
200 °C
na brytfannie
W folii
sola, zimnica, muszle wiêtego Jakuba itp.
Wielopoziomowe
200 °C
na brytfannie
Ryba w ciecie (ciasto
francuskie lub kruche)
³oso, szasz³yki itp.
Wielopoziomowe
200 °C
na brytfannie
Zapiekanki rybne
dorsz zapiekany po prowansalsku itp.
Pieczenie miês
200-210 °C
taca na brytfannie
Suflety
muszle wtego Jakuba itp.
Wielopoziomowe
200 °C
tortownica na brytfannie
RYBY
Ryby w onym ciecie
okoñ morski, karp itp.
Wielopoziomowe
240 °C
ryba na brytfannie lub na tacy na brytfannie
PL
36
Tabela pieczenia w piekarniku
Programmi di cottu ra au tom atic i
Funkcja
Zalecana dla potraw takich
jak…
PRZYK£ADY
NA CZYM PIEC
Poziom
brytfanny
Czas trwania pieczenia
(minuty)
Infornatura
Pieczeñ cielêca ± 10
Piecz wieprzowa Da +10 a +25
Pieczony kurczak Da +5 a +15
Udziec barani ±10
Pieczeñ cielêca
Pieczenie miêsne
Arrosto di manzo
na brytfannie
lub blasze
2
Da –20 a –5
Zimny
Ciasto liwkowe i ciasto
quattro quarti (z proszkiem do
pieczenia)
ciasto liwkowe z owocami,
marezzato, quattro quarti itp.
tortownica na
ruszcie
2 45**
Tarty z owocami (ciasto kruche
lub francuskie, z flanem lub
bez)
tarty z jab³kami, z mirabelkami, z
gruszkami itp.
tortownica na
ruszcie
2
Ciasto francuskie
panzerotti z jab³kami, ciasta
wiejskie, paszteciki itp.
na brytfannie
2
Ciasta
Ciasta bez proszku do
pieczenia (clafoutis, ciasto
pithivier z migda³ami, ciasto
wiejskie itp.)
na brytfannie
2
Zimny
Pizze
Pizze na grubym ciecie,
podp³omyki (ciasto chlebowe
)
2 28** Gor¹cy lub zimny
Chleb *** 2 55 Zimny
* Czas trwania pieczenia zost podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji. Czas wstêpnego nagrzewania piekarnika zosta³ ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniony rêcznie.
** Czas trwania pieczenia w trybie automatycznym jest ustawiony fabrycznie. W tabeli podany jest minimalny i maksymalny ustawiony czas trwania pieczenia, który
mo¿e byæ zmieniany przez u¿ytkownika.
***Zgodnie z przepisem na brytfannê nale¿y wlaæ 100 gr wody.
POTRAWY
PRZYK£ADY
FUNKCJA
TEMPERATURA
NA CZYM PIEC
Jogurt
Niska temperatura
40 °C
rondelek na brytfannie
RÓ¯NE
Suszone produkty spo¿ywcze
grzyby, zio³a, owoce lub warzywa w
kawa³kach itp.
Niska temperatura
85 °C
na ruszcie
POTRAWY PRZYK£ADY FUNKCJA TEMPERATURA NA CZYM PIEC
Biszkopty (bez proszku do
pieczenia)
ciasto biszkoptowe, kocie jêzyczki, biszkopty
zawijane, Brownie
200 °C tortownica na brytfannie
Ciasta z bia³ym serem 200 °C tortownica na brytfannie
Tarty wyrastaj¹ce tarty z cukrem, ciasta chlebowe z owocami 180 °C tortownica na brytfannie
Pieczenie blatów pod tarty
(ciasto sablée)
tarty ze wie¿ymi owocami (z truskawkami,
malinami itp.)
180 °C
tortownica na brytfannie
(fagiolo secchi in pasta)
Zapiekanki (ciasto francuskie
lub kruche)
zapiekanki z gruszkami itp. 220 °C tortownica na brytfannie
ptysie
profiterolki, ma³e ptysie, ptysie, paris brest, saint
honoré itp.
190 °C na brytfannie
Ciastka cukiernicze (na
dro¿d¿ach naturalnych)
rogaliki, tarty z cukrem, brioszki bez nadzienia,
ma³e ciastka ponczowe itp.
180 °C
na brytfannie
CIASTA CUKIERNICZE
Ciastka cukiernicze (na
dro¿d¿ach naturalnych)
kougloff, brioszki, babki panettone, s³odki chleb
Ciasta lub
Wielopoziomowy
160 °C
na brytfannie lub na tortownicy
na brytfannie
Ciasto biszkoptowe
biszkopty w papierowych foremkach, biszkopty
formowane ³y¿k¹
180 °C na brytfannie
Ciasto sablée
frollini, herbatniki spritz, suche herbatniczki
200 °C na brytfannie
Ciasto francuskie ¿nego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego itp. 200 °C na brytfannie
Ciasteczka amaretti, kulki
kokosowe
ciasteczka amaretti z kokosem lub z migda³ami 180 °C na brytfannie
Ciasto wyrastaj¹ce ma³e brioszki, ma³e rogaliki itp.
180 °C
na brytfannie
Bia³e bezy 70 °C na brytfannie
CIASTECZKA
Podpieczone bezy
Ciasta lub
Wielopoziomowy
110 °C na brytfannie
Pudding
Pudding na bazie chleba lub brioszki, pudding
ry¿owy
190 °C tortownica na brytfannie
Kremy flanowe Ciasta z
otrêbów
krem karmelowy, krem brûlée, flan czekoladowy
itp.
160 °C
Foremki lub rondelek na
brytfannie (gotowanie na parze)
Ciasta ry¿owe ry¿ alla condé, ry¿ imperatrice itp.
180 °C
tortownica na brytfannie
PRZEK¥S
KI
Suflety suflet z likierem, suflet owocowy itp.
Ciasta lub
Wielopoziomowy
200 °C tortownica na brytfannie
OWOCE
Owoce faszerowane pieczone w
folii
pieczone jab³ka itp. Wielopoziomowy
200 °C
tortownica lub folia na
brytfannie
PL
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
! Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami
bezpieczeñstwa. Poni¿sze ostrze¿enia dotycz¹ zasad
bezpieczeñstwa i nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Olne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje os³oniête,
gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie deszczu i
burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ
z odpowiednich uchwytów, umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre czy wilgotne d³onie albo stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do pieczenia potraw i powinno byæ
u¿ywane jedynie przez osoby doros³e, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwiczek
piekarnika mocno siê nagrzewaj¹. Nale¿y
uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych czêci i aby
dzieci nie zbli¿a³y siê
do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce
pozosta³e elektryczne urz¹dzenia domowe nie
styka³y siê z rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za rodkow¹
czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania naczyñ z piekarnika i do ich
wk³adania nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic
ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów
³atwopalnych: w przypadku niespodziewanego
uruchomienia urz¹dzenia mog³oby siê ono zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
l/¡
.
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c
za kabel, nale¿y trzymaæ za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ
czynnoci konserwacyjnych bez uprzedniego
od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika w
celu podjêcia próby jego samodzielnej naprawy.
Nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urz¹dzenie by³o
u¿ytkowane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych mo¿liwociach fizycznych lub
umys³owych, przez osoby bez dowiadczenia lub bez
znajomoci urz¹dzenia, chyba ¿e pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeñstwo, jak
równie¿ przez osoby, które nie zosta³y zapoznane z
podstawowymi instrukcjami dotycz¹cymi u¿ytkowania
urz¹dzenia.
Nale¿y zabroniæ dzieciom bawienia siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ
siê do lokalnych przepisów; dziêki temu
opakowanie bêdzie mog³o zostaæ ponownie
wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia
gospodarstwa domowego nie mog¹ byæ utylizowane w
ramach zwyk³ego zagospodarowywania sta³ych
odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ
gromadzone oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ
odzysku i recyklingu materia³ów, z których one
wykonane, oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom
dla zdrowia i rodowiska. Symbol przekrelonego
kosza, umieszczony na wszystkich produktach, ma
przypominaæ o obowi¹zku ich selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bli¿szych informacji na temat
prawid³owego z³omowania elektrycznych urz¹dzeñ
gospodarstwa domowego ich w³aciciele mog¹ siê
zwracaæ do w³aciwych s³u¿b publicznych lub do
sprzedawców tych urz¹dzeñ.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych
mo¿na przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia
zak³adów energetycznych. Takie u¿ytkowanie
piekarnika umo¿liwiaj¹ dostêpne opcje
programowania, w szczególnoci tryb pieczenie z
opónieniem czasowym (patrz Programy) i
automatyczne czyszczenie z opónieniem
czasowym (patrz Konserwacja i utrzymanie).
Zaleca siê, aby pieczenie w trybie RO¯EN by³o
wykonywane zawsze przy zamkniêtych
drzwiczkach: w ten sposób mo¿na uzyskaæ
zarówno lepsze wyniki pieczenia, jak i znaczn¹
oszczêdnoæ energii elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek,
tak aby dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i
nie powodowa³y utraty ciep³a.
PL
38
Konserwacja i utrzymanie
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ operacj¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte g¹bk¹ nas¹czon¹ letni¹ wod¹ i neutralnym
myd³em. Jeli plamy trudne do usuniêcia,
nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze
letnie. Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i
rodka czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarce.
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Mycie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki
i rodków nie posiadaj¹cych w³aciwoci ciernych,
a nastêpnie osuszaæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. (ze szklanymi drzwiczkami
wewnêtrznymi). Przytrzymaæ
drzwiczki za obie zewnêtrzne
krawêdzie, przymykaj¹c je
powoli, lecz nie ca³kowicie.
Nacisn¹æ blokady F, a
nastêpnie poci¹gn¹æ drzwiczki
do siebie i wyj¹æ je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontowaæ ponownie drzwiczki wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
uszczelki nale¿y skontaktowaæ siê z najbli¿szym
Centrum Serwisowym (patrz Serwis). Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika
do momentu zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany
¿arówki w
piekarniku:
1. Odkrêciæ
szklan¹ pokrywê
obudowy ¿arówki.
2. Wyj¹æ ¿arówkê
i wymieniæ na
podobn¹: ¿arówka
halogenowa,
napiêcie 230 V,
moc 25 W, gwint G 9.
3. Ponownie za³o¿yæ pokrywê (patrz rysunek).
Nie dotykaæ palcami bañki ¿arówki.
Serwis Techniczny
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w automatyczny
system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych
usterek. Usterki sygnalizowane na wywietlaczu
poprzez komunikaty typu: <LETTERSPACE 0>F, po
których nastêpuje seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest pomoc serwisu
technicznego.
Zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych
techników.
Podaæ:
Rodzaj nieprawid³owoci;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje znajduj¹ siê na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
F
F
PL
Czyszczenie automatyczne PIROLIZA
Po w³¹czeniu programu PIROLIZA wnêtrze piekarnika
nagrzewa siê do temperatury 500°C i zostaje
uruchomiony proces pirolizy, czyli zwêglania resztek
¿ywnoci. Zanieczyszczenia ulegaj¹ spopieleniu.
Podczas automatycznego czyszczenia powierzchnie
urz¹dzenia mog¹ byæ bardzo gor¹ce. nale¿y uwa¿aæ,
aby dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika. Przez szk³o
drzwiczek piekarnika mo¿na zauwa¿yæ wiec¹ce
cz¹steczki: powstaj¹ one w wyniku chwilowego
spalania, jest to absolutnie normalne zjawisko, z
którym nie wi¹¿e siê ¿adne niebezpieczeñstwo.
Przed w³¹czeniem PIROLIZY:
za pomoc¹ wilgotnej g¹bki usun¹æ z wnêtrza
piekarnika najwiêksze zanieczyszczenia. Nie
stosowaæ detergentów;
wyj¹æ wszystkie akcesoria;
nie pozostawiaæ ciereczek ani uchwytów
kuchennych na klamce drzwiczek.
ustawiæ pokrêt³o PROGRAMY na 0
! Jeli piekarnik jest zbyt gor¹cy, proces pirolizy
mo¿e siê nie uruchomiæ. Nale¿y poczekaæ a¿
piekarnik siê och³odzi.
! Uruchomienie programu jest mo¿liwe dopiero po
zamkniêciu drzwiczek piekarnika.
Aby uruchomiæ cykl czyszczenia, nale¿y wybraæ za
pomoc¹ pokrêt³a PROGRAMY funkcjê PIROLIZA.
Przy pomocy pokrête³ USTAWIANIE CZASU mo¿na
wybraæ ¿¹dany poziom czyszczenia o fabrycznie
ustawionym czasie trwania, którego nie mo¿na
zmieniaæ:
1. Ekonomiczny (ECO): przekrêciæ pokrêt³o w stronê
-. Czas trwania 1 godzina;
2. Zwyk³y (NOR): poziom pocz¹tkowy. Czas trwania
1 godzina i 30 minut;
3. Intensywny (INT): przekrêciæ pokrêt³o w stronê +.
Czas trwania 2 godziny.
4. Nacisn¹æ przycisk
, aby potwierdziæ.
Równie¿ dla cyklu PIROLIZA, tak jak dla zwyk³ego
cyklu pieczenia, mo¿na zaprogramowaæ czas
zakoñczenia cyklu czyszczenia (patrz
Programowanie zakoñczenia czyszczenia
automatycznego).
Urz¹dzenia zabezpieczaj¹ce
w³¹czona ikona
na wywietlaczu wskazuje,
¿e drzwiczki piekarnika zosta³y automatycznie
zablokowane po osi¹gniêciu przez piekarnik
wysokiej temperatury;
Aby przerwaæ cykl, obróciæ pokrêt³o PROGRAMY
na 0.
w przypadku wyst¹pienia anomalii zasilanie
elementów grzejnych zostaje przerwane;
po zablokowaniu drzwiczek nie mo¿na zmieniaæ
ustawieñ czasu trwania cyklu ani jego
zakoñczenia.
Programowanie koñca czyszczenia
automatycznego
1. Naciskaæ przycisk
, dopóki nie zaczn¹
pulsowaæ ikona
oraz dwie cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
3. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwie
pozosta³e cyfry;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub -;
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;
6. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END i zostaje
w³¹czony sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00, zostaje wybrany
program PIROLIZA na poziomie Ekonomicznym, a
wiêc z czasem trwania fabrycznie
zaprogramowanym na 1 godzinê. Ustawia siê
12.30 jako godzinê zakoñczenia. Program w³¹cza
siê automatycznie o godzinie 11:30.
W³¹czone ikony
oraz sygnalizuj¹, ¿e piekarnik
zosta³ zaprogramowany.
Na WYWIETLACZU naprzemiennie pojawiaj¹ siê
godzina zakoñczenia PIROLIZY oraz czas jej
trwania.
Po zakoñczeniu czyszczenia automatycznego
Aby otworzyæ drzwiczki, nale¿y zaczekaæ, a¿
temperatura piekarnika obni¿y siê do
dopuszczalnego poziomu. Na dnie i na ciankach
piekarnika widoczny jest osad w postaci bia³ego
py³u: po ostudzeniu piekarnika nale¿y go usun¹æ za
pomoc¹ wilgotnej g¹bki. Mo¿na równie¿ wykorzystaæ
zmagazynowane ciep³o do kolejnego pieczenia, nie
usuwaj¹c bia³ego py³u: nie stanowi on ¿adnego
niebezpieczeñstwa dla pieczonych potraw.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Scholtes FN 56 (AN) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi