37
PL
Program RUSZT-ROŻEN
Włącza się górny element grzejny i zaczyna pracować rożen. Funkcja została
zoptymalizowana dla przygotowywania potraw z rożna. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Program PIECZENIE MIĘS
Włączają się górny i obwodowy element grzejny oraz uruchamia się
wentylator. Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza wewnątrz piekarnika z
jednokierunkowym promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to przypaleniu
powierzchni potraw, zwiększając moc penetracji cieplnej. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Program CIASTA
Ten program pieczenia jest wskazany dla wszystkich ciast cukierniczych
nienależących do kategorii BRIOSZKI i TARTY (np. małe ptysie, ciasta
biszkoptowe itp.).
Program TARTY
Ze względu na zastosowane parametry ten program pieczenia jest idealny
dla realizacji wszystkich przepisów na tarty.
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umożliwia wyrastanie ciast, rozmrażanie, przygotowywanie
jogurtów, szybsze lub wolniejsze podgrzewanie, powolne pieczenie w niskiej
temperaturze. Możliwe do ustawienia temperatury to: 40, 85, 120 °C.
Program WYRASTANIE
Włącza się obwodowy element grzejny oraz uruchamia się wentylator – tylko
w fazie nagrzewania. Temperatura piekarnika jest idealna dla rozpoczęcia
procesu wyrastania. Podczas wyrastania drzwiczki piekarnika powinny być
zamknięte.
Program BRIOSZKI
Ze względu na zastosowane parametry, ten program pieczenia jest idealny
dla ciast na bazie naturalnych drożdży.
Rożen
W celu uruchomienia rożna
(patrz rysunek) należy wykonać
następujące czynności:
1. umieścić brytfannę w pozycji 1;
2. ustawić uchwyt rożna w pozycji
3, a następnie umieścić rożen w
odpowiednim otworze, znajdującym
się w tylnej ściance piekarnika;
3. włączyć rożen, wybierając ikony
;
! Jeśli program jest uruchomiony, otwarcie drzwiczek powoduje zatrzymanie
rożna.
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
! Temperatura i czas trwania pieczenia są wstępnie ustawione w systemie
C.O.P.® (Zaprogramowane Optymalne Pieczenie) , który automatycznie
gwarantuje doskonałe rezultaty. Kiedy potrawa jest upieczona, pieczenie
zostaje automatycznie przerwane, o czym informuje odpowiedni sygnał. Czas
trwania pieczenia można zmienić o kilka minut, zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w dalszej części instrukcji, w opisie poszczególnych funkcji.
Program CHLEB
Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia chleba.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy dokładne stosowanie się do
poniższych wskazówek:
• przygotować ciasto dokładnie według przepisu;
• nie przekraczać maksymalnego ciężaru ciasta na brytfannie;
• pamiętać o wlaniu 1dl zimnej wody na brytfannę w pozycji 5;
Wkładać chleb do zimnego piekarnika. W przypadku zamiaru włożenia
chleba do nagrzanego piekarnika, po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wyświetlaczu pojawi się napis „Hot”, który zniknie dopiero
wtedy, gdy temperatura piekarnika spadnie do 40°. Wtedy będzie można
włożyć chleb.
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna na maks. 1000g ciasta, niska półka
Przepis na 1000g ciasta : 600g mąki, 360g wody, 11g soli, 25g świeżych
drożdży (lub 2 torebki drożdży w proszku)
Wykonanie:
• Wymieszać mąkę z solą w dużym naczyniu.
• Rozpuścić drożdże w lekko ciepłej wodzie (około 35 stopni).
• Zrobić dołek w mące.
• Wlać drożdże rozprowadzone w wodzie.
• Wyrabiać aż do uzyskania jednorodnego, lekko kleistego ciasta, ugniatając
je dłonią i składając przez 10 minut.
• Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć przezroczystą folią, aby
powierzchnia ciasta nie wyschła. Włożyć miskę do piekarnika, włączyć
funkcję ręczną NISKA TEMPERATURA 40°C i pozostawić ciasto do
wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno ono podwoić swoją objętość).
• Podzielić kulę na kilka chlebów.
• Umieścić je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
• Oprószyć chleby mąką.
• Wykonać nacięcia na chlebach.
• pamiętać o wlaniu 1dl zimnej wody na brytfannę w pozycji 5. Do
czyszczenia zaleca się wodę i ocet.
• Wkładać chleb do zimnego piekarnika.
• Włączyć pieczenie
CHLEB
• Po zakończeniu pieczenia pozostawić chleby na ruszcie aż do ich
całkowitego wystygnięcia.
Program PIZZA
Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia pizzy. Przepis i inne szczegóły znajdują
się w następnym rozdziale.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy dokładne stosowanie się do
poniższych wskazówek:
• przygotować ciasto dokładnie według przepisu;
• waga ciasta powinna wynosić od 500g do 700 g.
• lekko natłuścić brytfannę i blachy.
Wkładać chleb do zimnego piekarnika. W przypadku zamiaru włożenia
chleba do nagrzanego piekarnika, po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wyświetlaczu pojawi się napis „Hot”, który zniknie dopiero
wtedy, gdy temperatura piekarnika spadnie do 120°. Wtedy będzie można
włożyć pizzę.
Przepis na PIZZĘ :
1 brytfanna, dolna półka, zimny lub gorący piec
Przepis na 3 pizze o wadze około 550g: 1000g mąki, 500g wody, 20g soli,
20g cukru, 10cl oliwy z oliwek, 20g świeżych drożdży (lub 2 torebki drożdży
w proszku)
• Wyrastanie w temperaturze pokojowej: 1 godzina lub w piekarniku po