polska
42
tej opcji na 24 godziny przed planowanym
umieszczeniem w niej wikszej iloci
produktów ywnociowych. Aby wczy/
wyczy: wcisn przycisk
(2.3.12) lub
(2.3.2, 2.3.3).
Funkcja ECO: pozwala na utrzymanie w
zamraarce staej temperatury, zapewniajc
tym samym znaczn oszczdno energii.
Funkcja ta pozostaje wczona nawet po
wystpieniu przerwy w dostawie prdu.
W czasie jej dziaania zalecane jest
umieszczenie wszystkich produktów w
rodkowej czci urzdzenia. Do wczenia/
wyczenia funkcji suy odpowiedni
przycisk
(2.3.4). Opcja ta nie jest
dostpna w modelach
.
Funkcja „Quick Cooling": umieci
w zamraarce jedn lub kilka butelek,
które pragniemy schodzi, a nastpnie
przytrzyma wcinity przez kilka sekund
przycisk
a na wywietlaczu pojawi
si wskazanie
(2.3.5). W cigu kolejnych
15 minut w komorze zamraarki bdzie
miao miejsce intensywne chodzenie. Po
upywie tego czasu, nastpi automatyczne
wyczenie funkcji, sygnalizowane
pulsowaniem wskazania
20-minutowym
alarmem dwikowym, informujcym
nas o koniecznoci wyjcia butelki, aby
nie dopuci do jej rozsadzenia. Alarm
mona wyczy, przytrzymujc wcinity
przez kilka sekund przycisk
.
Jeeli w trakcie dziaania funkcji wystpi
przerwa w dostawie energii elektrycznej,
po wznowieniu zasilania, zostaje ona
automatycznie wyczona, przy czym
pojawia si sygna akustyczny.
2.4 Przechowywanie ywnoci. Aby zapewni
optymaln konserwacj produktów
ywnociowych, naley je przechowywa w
odpowiedniej czci urzdzenia (2.4,1):
1. redniej wielkoci pojemniki
2. Miejsce na lody
3. Kostkarka Twist Ice (wyposaenie
opcjonalne)
4. redniej wielkoci pojemniki
5. redniej wielkoci pojemniki
6. Due pojemniki
7. redniej wielkoci pojemniki
Pojemniki eutektyczne (w zalenoci
od modelu): jeeli urzdzenie zostao
wyposaone w pojemniki eutektyczne
(2.4.2) (umoliwiajce w wikszym
stopniu niezale
ne dziaanie urzdzenia
w czasie przerwy w dostawie prdu oraz
zmniejszajce zuycie energii elektrycznej),
wskazane jest ich umieszczenie w górnej
czci zamraarki.
2.5 KOSTKARKA TWIST ICE. Stanowi
dodatkowe wyposaenie zamraarki,
wytwarzajce jednorazowo 24 kostki lodu.
Jeeli dysponujemy kostkark Twist Ice,
naley wycign górn szu ad (2.5.1),
wypeni j wod do odpowiedniego
poziomu (2.5.2) i, uwaajc aby si nie
rozlaa, ponownie umieci na swoim
miejscu (2.5.3).
Kostki lodu s gotowe do uytku po upywie
2 godzin. Obróci kilkakrotnie oba uchwyty
a do oprónienia pojemnika z wszystkich
kostek lodu (2.5.4, 2.5.5), które moemy
wyj otwierajc w tym celu doln szu ad
(2.5.6).
2.6 Wyczenie zamraarki. W zalenoci
od modelu, wcisn i przytrzyma przez
3 sekundy przycisk
a doprowadzimy
do zniknicia wskazania temperatury na
wywietlaczu (2.6.1), lub ustawi pokrto
w pozycji “off” (2.6.2, 2.6.3). W modelach
zganie przy tym kontrolka LED
"on".
2.7 Zalecenia dotyczce uytkowania.
• Nie naley otwiera drzwi urzdzenia
duej ni jest to konieczne ani
umieszcza w nim gorcych potraw.
W ten sposób zwikszymy wydajno
zamraarki i jednoczenie zapewnimy
mniejsze zuycie energii elektrycznej.
• W przypadku zamraarki wyposaonej w
funkcj NO FROST naley uwaa, aby
nie zastawia kratek wentylacyjnych oraz
pamita o zapewnieniu swobodnego
przepywu powietrza midzy
odpowiednio uoonymi produktami.
• Nie przechowywa w zamraarce
napojów gazowanych ani szklanych
butelek z pynami ze wzgldu na ryzyko
ich pknicia.
• Produkty ywnociowe naley
przechowywa
w szczelnie zamknitych
pojemnikach. Pozwala to na uniknicie
ich wysychania.
• Nie bra do ust produktów zamroonych
lub mocno schodzonych. Ich niska
temperatura moe spowodowa dotkliwe
odmroenia.
• Aby uzyska przewidzian optymaln
wydajno urzdzenia, mona usun
z niego kosze (5), mae szu ady (4) i
kostkark Twist Ice (3). Pozostaych
elementów nie naley wyjmowa. Takie
rozwizanie zapewnia maksymalne
wykorzystanie pojemnoci zamraarki.