Robert Bosch Hausgeräte GmbH 73
Ochrona przed przeci¹¿eniem
Wał napêdowy wyposa¿ony jest w naciêcie
(miejsce przewidzianego przełomu) zapobiega-
j¹ce wiêkszemu uszkodzeniu urz¹dzenia
w przypadku przeci¹¿enia urz¹dzenia.
W razie przeci¹¿enia łamie siê tylko wkład,
a nie wał napêdowy. Czêœć zamienna nale¿y
do zakresu dostawy i mo¿na j¹ łatwo wymienić.
W przeciwnym przypadku czêœć tê mo¿na
nabyć równie¿ za poœrednictwem serwisu
(nr katalogowy 623944).
Wskazówki dotycz¹ce wymiany wkładu:
Rysunek
Usun¹ć wadliwy wkład za pomoc¹ œrubokrêtu (
1
.).
Przed wło¿eniem nowego wkładu upewnić siê, czy
¿aden z czterech odłamanych czopów wadliwego
wkładu nie utkn¹ł w wale napêdowym.
W celu umocowania nowego wkładu:
Nało¿yć wkład tak, aby czopy pasowały
wotwory (
2.
).
Przekrêcić wkład, a¿ obydwa noski zaskocz¹
w wyciêciach (
3.
) a nastêpnie wcisn¹ć
wobudowê.
Obsługa
Wkład do krojenia w kostkê
Wa¿ne wskazówki:
– Owoce/warzywa nie powinny być zbyt
dojrzałe, poniewa¿ wtedy mo¿e siê wydzielać
sok.
– Ugotowane produkty spo¿ywcze schłodzić
przed krojeniem; wtedy bêd¹ twardsze i lepiej
siê kroj¹.
– Poprzez zwiêkszenie lub zmniejszenie nacisku
na popychacz przy popychaniu produktów
mo¿na wpłyn¹ć na długoœć krojonych kostek.
Prêdkoœć robocza:
Wybrać prêdkoœć robocz¹ odpowiednio
do produktów spo¿ywczych przeznaczonych
do krojenia.
Zakres 5 (3): gotowane ziemniaki, marchewka
i jajka; ogórki; banany; truskawki; melony.
Zakres 3 (2): surowe ziemniaki i marchew,
miêkkie wêdliny (np. mortadela), ser ¿ółty
(holenderski), ser twardy, papryka; pomidory;
cebula; jabłka, kiwi.
Monta¿ wkładu do krojenia
w kostkê
Rysunek
Wło¿yć kratkê do ciêcia w uchwyt narzêdzi.
Zwracać uwagê na wyciêcia!
Nało¿yć tarczê z no¿am na uchwyt narzêdzi.
Przycisn¹ć w górê 3 klamry zamykaj¹ce
(a¿ do zatrzasku).
Zastosowanie przystawki
do krojenia w kostkê Rysunek
Nacisn¹ć przycisk zwalniaj¹cy blokadê
iodchylić ramiê urz¹dzenia do pozycji
2
.
Nało¿yć miskê:
–nało¿yć miskê nachylon¹ do przodu
a nastêpnie równo postawić,
– przekrêcić a¿ do zatrzasku w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Nacisn¹ć przycisk zwalniaj¹cy blokadê
iodchylić ramiê urz¹dzenia do pozycji
1
.
Uwaga!
Wskazówki dotycz¹ce u¿ytkowania!
Przystawka do krojenia w kostkê przezna-
czona jest tylko do krojenia ziemniaków (suro-
wych lub gotowanych), marchwi, ogórków,
pomidorów, papryki, cebuli, bananów, jabłek,
gruszek, truskawek, melonów, kiwi, jajek,
miêkkiej wêdliny (np. mortadela), gotowanego
lub pieczonego miêsa drobiowego bez koœci.
Nie mo¿na przetwarzać bardzo miêkkiego sera
(np. mozarella, ser owczy).
W przypadku serów holenderskich (np. Gouda)
i serów twardych (np. Ementaler) nie wolno
przekraczać iloœci 3 kg w jednym etapie pracy.
Przed przetwarzaniem owoców pestkowych
(jabłka, brzoskwinie itd.) nale¿y usun¹ć ziarnka
lub pestki. Przed przetwarzaniem gotowanego
lub pieczonego miêsa nale¿y usun¹ć
wszystkie koœci.
Produkty spo¿ywcze nie mog¹ być zamro¿one.
Nieprzestrzeganie tych wskazówek mo¿e
doprowadzić do uszkodzenia przystawki
do krojenia w kostkê wraz z kratk¹ tn¹c¹
i obracaj¹cym siê no¿em.
W przypadku u¿ycia przystawki do krojenia
w kostkê w sposób niezgodny z jej przez-
naczeniem, wprowadzenia zmian, lub
niewłaœciwej obsługi, u¿ytkownik traci prawo
do roszczeñ w stosunku do firmy Robert
Bosch Hausgeräte GmbH za ewentualnie
spowodowane szkody.
Wyklucza to równoczeœnie odpowiedzialnoœć
za uszkodzenia (np. têpe lub zdeformowane
no¿e) spowodowane przetwarzaniem produk-
tów spo¿ywczych, które nie s¹ dozwolone dla
tego urz¹dzenia.
Uwaga!
Wskazówki dotycz¹ce u¿ytkowania!