z Nie wolno usuwać folii ochronnej z wnętrza drzwi, zespołu napędowego talerza, ani
szarobrązowej pokrywy ochronnej (5) znajdującej się obok lampki po prawej stronie wewnątrz
kuchenki.
Po rozpakowaniu oraz przed każdym podłączeniem urządzenia do sieci elektrycznej, należy z
sprawdzić, czy kuchenka i przewód zasilający nie noszą śladów uszkodzenia. Należy również
sprawdzić, czy drzwiczki (w tym okienko, uszczelki drzwiczek i rygle) nie są uszkodzone lub
wygięte i czy zapewniają szczelne zamkniecie urządzenia. Jest to o tyle ważne, że zapobiega
wydostawaniu się energii mikrofalowej podczas pracy kuchenki. Z tych samych względów należy
sprawdzać szczelności pozostałych elementów obudowy zewnętrznej i wewnętrznej kuchenki.
Jeśli urządzenie nosi ślady uszkodzenia, nie wolno go używać zanim nie zostanie naprawione
przez odpowiednio wykwalifikowanego serwisanta.
Osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, czuciowych lub psychicznych albo z
nieposiadające stosownego doświadczenia lub wiedzy, a także dzieci (w wieku co najmniej 8 lat),
mogą korzystać z urządzenia tylko wówczas, kiedy znajdują się pod nadzorem lub zostały
poinstruowane, jak używać urządzenia i są w pełni świadome wszelkich zagrożeń i wymaganych
środków ostrożności.
Kiedy urządzenie jest podłączone do sieci albo jeszcze stygnie po pracy, nie wolno dopuszczać do z
niego dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Przed użyciem urządzenia po raz pierwszy oraz po dłuższym czasie nieużywania należy z
wyczyścić je według instrukcji w punkcie Czyszczenie i konserwacja.
Zainstalować pierścień obrotowy i szklany talerz obrotowy wewnątrz urządzenia. z
Nie włączać urządzenia bez prawidłowo założonego pierścienia obrotowego i szklanego talerza z
obrotowego.
Uwaga: Nie wolno włączać urządzenia, jeśli wewnątrz nie umieszczono żadnej potrawy
przeznaczonej do podgrzania lub gotowania. Włączanie kuchenki mikrofalowej na pusto może
doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Ważne wskazówki
Podczas podgrzewania płynów w kuchence mikrofalowej może się zdarzyć, iż płyn zagotuje się, z
ale bez widocznych objawów wrzenia. Należy zatem zachować szczególną ostrożność obchodząc
się z pojemnikami, np. podczas wyjmowania z kuchenki.
Umieszczenie w pojemniku z podgrzewanym płynem rurki ze szkła żaroodpornego zmniejsza
ryzyko wystąpienia tego zjawiska.
W kuchence mikrofalowej nie wolno podgrzewać jajek w skorupkach ani jajek ugotowanych na z
twardo, ponieważ mogą one eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania.
z Ostrzeżenie: Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej płynów lub potraw zamkniętych w
pojemnikach jest bardzo niebezpieczne i grozi rozsadzeniem pojemnika.
Podgrzaną już zawartość butelki lub innego opakowania szklanego zawierającego pokarm dla z
dziecka należy starannie wymieszać lub wstrząsnąć w celu zapewnienia równomiernej
temperatury całego pokarmu. Aby uniknąć oparzenia zawsze należy sprawdzić temperaturę
pokarmu przed podaniem go dziecku.
W trakcie podgrzewania lub gotowania potraw opakowanych w materiały łatwopalne, takie jak z
tworzywo sztuczne lub papier, istnieje niebezpieczeństwo zapalenia się opakowania. Pojawia się
ono również wówczas, gdy na skutek ustawienia zbyt długiego czasu gotowania potrawa zbytnio
się wysuszy i w konsekwencji zapali. Tłuszcze i oleje są również substancjami łatwopalnymi. Z
tego względu włączonego urządzenia nie należy pozostawiać bez nadzoru. Łatwopalnych płynów,
na przykład zawierających wysokoprocentowy alkohol, w ogóle nie należy podgrzewać.
Jeżeli w trakcie pracy kuchenki pojawi się dym, drzwiczki należy pozostawić zamknięte, aby z
60