PL132
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF (Wył.) Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
Oświetlenie Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (Specjalne)
DEFROST
(Rozmrażanie)
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
KEEP WARM
(Utrzymywanie
w cieple)
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
RISING
(Wyrastanie)
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
TERMOOBIEG
EKO
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs pociętych
na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku tej funkcji EKO podczas pieczenia oświetlenie pozostaje
wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie, naciskając przycisk
potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększyć wydajność energetyczną zaleca
się, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się
korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(Konwencjonalne)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać 3.
półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z mokrym
nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVECTION
BAKE (Pieczenie
konwekcyjne)
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
FORCED AIR
(Termoobieg)
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech półkach różnych
potraw wymagających takiej samej temperatury pieczenia (np. ryby,
warzywa, ciasta). Ta funkcja umożliwia pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Korzystać z 2. poziomu, gdy
pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, z 1. i 4. poziomu, gdy pieczenie
odbywa się na dwóch półkach, a z 1.,3. i 5. poziomu, gdy pieczenie odbywa
się na trzech półkach Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
(Pieczenie Maxi)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 3.
poziomu w zależności od rozmiarów mięsa Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać
równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.