S=
Podczas pracy
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
• Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w pomieszczeniu,
w którym będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać kuchni
mokrymi rękoma.
• W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody
zasilające nie dotykały gorących
elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru,
ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
• Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
• Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
• Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika, gdyż
może dojść do oparzenia.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
• Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i resztki
potraw mogą stać się przyczyną pożaru!
• Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
• Na palnikach kuchni oraz w
piekarniku nie należy używać
plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika
folią aluminiową.
• Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tyłu, w środkowej części płyty) nie może
być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
• W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
• Nie przenosić kuchni za uchwyt
drzwi piekarnika.
Serwis
• Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
• Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego
przetworzenia.
• Oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych.
• Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.