Whirlpool ACM 701/IX/02 instrukcja

Typ
instrukcja
4
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa, obsługi i konserwacji Państwa nowej
płyty kuchennej. Proszę uważnie zapoznać się z
podanymi tutaj informacjami i zachować instrukcję na
przyszłość w łatwo dostępnym miejscu.
Środki ostrożności i zalecenia
1. Uwaga: Płyta spełnia wymogi wszystkich norm i
przepisów dotyczących bezpieczeństwa i
kompatybilności elektromagnetycznej.
Jednakże osoby, które mają wszczepiony
ROZRUSZNIK SERCA, nie powinny przebywać w
pobliżu tego urządzenia. Nie można
zagwarantować, że wszystkie aparaty (rozruszniki
serca) dostępne na rynku są zgodne z normami,
które były wykorzystywane podczas prób płyty. W
konsekwencji, nie można zagwarantować braku
ewentualnego szkodliwego wpływu płyty na
rozrusznik.
2. Utylizacja opakowania: Należy w odpowiedzialny
sposób pozbywać się materiałów opakowaniowych,
stosując się przy tym do lokalnych przepisów
dotyczących usuwania odpadów.
3. Niniejsza indukcyjna płyta kuchenna jest
przeznaczona wyłącznie do użytku domowego.
Wszystkie inne zastosowania są zabronione.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem.
4. Urządzenia nie powinny obsługiwać osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej lub
mentalnej, a także osoby bez doświadczenia, chyba
że obsługa odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
5. Podczas pracy pola grzewcze osiągają wysoką
temperaturę: zaleca się zachowanie ostrożności i
pilnowanie, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia,
ponieważ istnieje ryzyko oparzenia.
6. Na panelu sterowania pojawia się symbol
“H”, który informuje o cieple resztkowym w
danym polu grzewczym: temperatura pola
grzewczego przekracza 60 °C i zaleca się nie
dotykać go i nie nie ustawiać na nim niczego
do momentu, aż nie zgaśnie litera “H”.
7. W razie uszkodzenia powierzchni płyty (np.
pęknięcia lub zbicia szkła) należy zaprzestać jej
używania i skontaktować się z lokalnym
autoryzowanym serwisem.
8. Ewentualne naprawy powinny być wykonywane
przez wykwalifikowanych serwisantów.
9. Płyta kuchenna jest wyposażona w zabezpieczenie
termiczne, które chroni jej wewnętrzne obwody
przed uszkodzeniami spowodowanymi wysoką
temperaturą generowaną przez zewnętrzne źródła
ciepła (np. znajdujący się poniżej piekarnik). Jeśli
temperatura obwodów elektronicznych przekroczy
poziom bezpieczeństwa, uruchomi się
zabezpieczenie termiczne, które automatycznie
wyłączy płytę kuchenną. Na wyświetlaczu pojawi się
komunikat o błędzie (patrz rozdział “Instrukcja
wyszukiwania usterek”). Gdy temperatura powróci
do bezpiecznych wartości, będzie można ponownie
rozpocząć korzystanie z płyty kuchennej.
10. Przed włączeniem sprawdzić, czy pole grzewcze
oraz dno naczynia są suche.
11. Nie kłaść na polu grzewczym żadnych przedmiotów
metalowych, np. przyrządów kuchennych (noży,
widelców, łyżek,…), pokrywek itp., ponieważ mogą
się one rozgrzać do wysokiej temperatury.
12. Zaleca się stałe nadzorowanie przygotowywania
potraw wymagających wrzącego oleju lub tłuszczu,
ponieważ mogą się zapalić. Do gaszenia palącego
się oleju nie używać wody: wyłączyć płytę kuchenną
i natychmiast przykryć naczynie pokrywką;
pozostawić naczynie na polu grzewczym do
momentu ostygnięcia. Olej należy utylizować
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
13. Po zakończeniu gotowania nacisnąć przycisk .
Przed rozpoczęciem pracy
Ważne: Jeśli naczynia nie mają
prawidłowych rozmiarów, pola grzewcze
nie włączą się.
Stosować wyłącznie naczynia opatrzone
napisem “INDUCTION SYSTEM”
(Rysunek obok).
Naczynie należy postawić na żądane pole
grzewcze przed włączeniem płyty
kuchennej.
Istniejące naczynia:
Aby sprawdzić, czy dane naczynie jest przystosowane
do gotowania na indukcyjnej płycie kuchennej należy
posłużyć się magnesem: naczynia nie nadają się, jeśli
magnes na nie nie działa.
1. Sprawdzić, czy spód naczynia nie jest chropowaty,
aby nie doszło do porysowania powierzchni płyty
kuchennej. Sprawdzić naczynia.
2. Unikać gotowania pustych garnków, przede
wszystkich emaliowanych i aluminiowych patelni.
Spód naczyń oraz powierzchnia płyty ze szkła
ceramicznego mogą się uszkodzić.
3. Nie opierać gorących garnków i patelni o
powierzchnię panelu sterowania. Może to prowadzić
do jego uszkodzenia.
Zalecane średnice dna naczyń
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
OK NIE
Ø
26 cm
XL
Ø
17 cm 26 cm
Ø
21 cm
L
Ø
14 cm 21 cm
Ø
18 cm
M
Ø
14,5 cm
S
Ø
12 cm 18 cm
Ø
9 cm 14,5 cm
5
Urządzenie winno być zainstalowane przez
wykwalifikowanego technika znającego obowiązujące
przepisy w zakresie bezpieczeństwa i właściwego
instalowania. Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za urazy osób lub zwierząt bądź za
szkody materialne wynikłe w związku z
nieprzestrzeganiem zaleceń podanych w niniejszym
rozdziale.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie elektryczne musi zostać wykonane przed
podłączeniem przewodu zasilającego urządzenia do
zasilania elektrycznego.
Podłączenie elektryczne powinno być wykonane
zgodnie z zaleceniami lokalnego zakładu
energetycznego.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej
znajdującej się na dnie urządzenia musi odpowiadać
napięciu w Państwa mieszkaniu.
Według obowiązujących przepisów uziemienie
urządzenia jest obowiązkowe: należy stosow
wyłącznie przewody (łącznie z przewodem
uziemienia) o odpowiednim przekroju.
Do podłączenia elektrycznego należy użyć przewodu
typu H05 RR-F, jak pokazano w tabeli “Napięcie
zasilania”.
Długość przewodu zasilającego powinna
umożliwiać wyjęcie płyty kuchennej z blatu.
Przewód powinien być tak poprowadzony, aby
nie doszło do jego uszkodzenia lub przegrzania
spowodowanego kontaktem z podstawą płyty.
Nie stosować przedłużaczy.
Napięcie zasilania
Jeśli płyta już posiada przewód zasilający, należy
wykonać polecenia podane na tabliczce do niego
dołączonej.
Stałe podłączenie urządzenia do sieci zasilającej
wymaga zastosowania wyłącznika wielobiegunowego z
minimalnym rozwarciem styków wynoszącym 3 mm.
Przyłączenie do płytki zaciskowej
Podłączyć przewód uziemiający (żółto-zielony) do
zacisku oznaczonego symbolem . Ten przewód
powinien być najdłuższy.
1. Odkręcić śrubę, aby wyjąć pokrywę płytki zaciskowej
(A) i włożyć pokrywę w zawias (B) płytki zaciskowej.
2. Zdjąć zewnętrzną osłonę z przewodu zasilającego
na długości ok. 70 mm
3. Zdjąć osłonę z żył na długości ok. 10 mm. Włożyć
przewód zasilający do dławika i podłączyć żyły do
płytki zaciskowej zgodnie ze schematem połączeń
znajdującym się w pobliżu płytki.
4. Zamocować przewód zasilający dławikiem.
5. Zamknąć pokrywę (C) i przykręcić ją do płytki
zaciskowej śrubą odkręconą uprzednio w kroku (1).
Po każdym podłączeniu do zasilania sieciowego
płyta przeprowadza automatyczną kontrolę
trwającą kilka sekund.
INSTALACJA i PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Przewody Liczba x rozmiar
230V ~ +
3 x 4 mm
2
230-240V ~ +
3 X 4 mm
2
(tylko Australia)
230V 3 ~ +
4 X 1,5 mm
2
400V 3N ~ +
5 x 1,5 mm
2
400V 2N ~ +
4 X 1,5 mm
2
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
230V
A
B
C
400V 3N~ 230V~
230-240V~TYLKO AUSTRALIA
230V~TYLKO WIELKA
BRYTANIA
400V 2N~
230V 3~
TYLKO BELGIA
400V 2N~
TYLKO HOLANDIA
6
Instalacja i zamocowanie
Instalator będzie ponosił odpowiedzialność za
ewentualne szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją.
Aby zagwarantować prawidłowe działanie
urządzenia, instalacja powinna zostać
przeprowadzona na idealnie płaskiej powierzchni.
Blat powinien mieć grubość od 20 - 50 mm.
W razie konieczności należy przyciąć blat lub mebel.
Oczyścić otwór z wiórów, aby nie obniżać parametrów
pracy urządzenia.
Wymiary otworu - patrz rysunek poniżej.
W razie instalacji na lub w blacie
marmurowym należy zwrócić się do serwisu,
aby zamówić zestaw instalacyjny i otrzymać
konieczne informacje.
4812 310 19277 ZESTAW do montażu płyty w
blacie marmurowym.
4801 211 00112 ZESATW do montażu płyt w
szeregu.
Aby zagwarantować prawidłowe działanie urządzenia,
instalacja powinna zostać przeprowadzona na idealnie
płaskiej powierzchni.
Blat powinien mieć grubość od 20 do 50 mm.
W razie konieczności należy przyciąć blat lub mebel.
Oczyścić otwór z pyłu, aby nie obniżać parametrów
pracy urządzenia.
Odległość między dolną stroną indukcyjnej płyty
kuchennej a meblem (lub panelem oddzielającym)
powinna być zgodna z wymiarami podanymi na rysunku
obok. W razie ustawienia wysokiej szafki kuchennej obok
płyty kuchennej należy zachować minimalną odległość
100 mm od krawędzi płyty.
Montaż
1. Umieścić zaciski (A) we właściwym gnieździe na
ramie płyty kuchennej (Rys. 3), o ile nie zostały tam
umieszczone wcześniej.
2. Wymierzyć środek pionowych boków otworu do
zabudowy (Rys. 1)
3. Wyśrodkować wsporniki (C) wobec środka boków
pionowych i wyrównać górny bok wsporników z
powierzchnią blatu (Rys. 2).
4. Zamocować wsporniki 4 śrubami dołączonymi w
komplecie (B), wykorzystując do tego celu specjalne
otwory.
5. Włożyć płytę kuchenną w przygotowany otwór,
uważając, aby zaciski (A) zablokowały się
odpowiednio (Rys. 4).
580
510
483
553
min 50
770
483
510
742
R min 6,5
max 8
min 50
52
560
490
490
750
52
R min 6,5
max 8
Wymiary
w mm
+2
0
+1
0
+2
0
+2
0
+1
0
+2
0
m
i
n
5
min 20
min 5
C
B
Rys. 2
Rys. 1
7
Montaż piekarnika pod płytą:
Jeśli pod płytą kuchenną jest instalowany piekarnik
(naszej produkcji), sprawdzić, czy posiada on system
chłodzenia. Podczas instalacji przestrzegać odległości
podanych na rysunku obok.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem
powinna być pozbawiona jakichkolwiek innych
elementów (poprzeczek, podpórek itp.).
Panel sterowania
Włączenie/wyłączenie płyty kuchennej
Aby włączyć płytę, wcisnąć przycisk na ok.
2 sekundy i przytrzymać, dopóki nie zapalą się
wyświetlacze pól grzewczych. Aby wyłączyć płytę,
dotknąć tego samego przycisku i przytrzymać do czasu
wyłączenia wyświetlaczy. Wszystkie pola grzewcze
zostaną wyłączone.
Gdy płyta już pracowała, wskaźnik ciepła resztkowego
“H” świeci, dopóki płyta kuchenna nie wystygnie.
Jeśli w ciągu 10 sekund od włączenia płyty
kuchennej nie wybierze się żadnej funkcji,
płyta wyłączy się automatycznie.
A
Rys. 4
Rys. 3
5mm
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Zabezpieczenie przed dziećmi
Przyciski regulacji pól grzewczych i wyświetlacz
Włączenie/Wyłączenie
Zegar
Symbole nie są
aktywne! Aby
wybrać żądane
funkcje, dotknąć
pola poniżej.
8
Włączenie i regulacja pól grzewczych
Po włączeniu płyty kuchennej i ustawieniu naczynia na
wybranym polu grzewczym należy ustawić poziom mocy
przy pomocy przycisku +. Po włączeniu na wyświetlaczu
świecić się będzie poziom 5.
Każde pole grzewcze posiada kilka poziomów mocy, które
można regulować przyciskami +/- w zakresie od “1”: moc
minimalna do “9”: moc maksymalna. Niektóre pola
grzewcze posiadają funkcję szybkiego gotowania
((Booster), której symbolem na wyświetlaczu jest litera “P”.
Funkcja szybkiego gotowania (Booster)
Funkcja jest dostępna jedynie dla kilku pól grzewczych.
Pozwala ona na wykorzystanie maksymalnej mocy płyty
(np. w celu szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia).
Aby włączyć tę funkcję, należy wciskać przycisk “+”,
dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się “P” lub, po
włączeniu płyty kuchennej, wcisnąć bezpośrednio
przycisk “-” przy wybranym polu. Również w takim
przypadku na wyświetlaczu pojawi się “P”. Po 10
minutach pracy z funkcją booster, urządzenie
automatycznie ustawia dla danego pola poziom 9.
Wyłączenie pola grzewczego
Wybrać pole grzewcze, które ma być wyłączone,
naciskając przycisk “+” lub “- (na wyświetlaczu pojawia
się punkcik u dołu po prawej stronie poziomu mocy).
Wciskać przycisk “-”, dopóki nie dojdzie się do poziomu “0”.
Można również wyłączyć pole grzewcze równocześnie
wciskając przyciski “+” oraz “-”. Pole grzewcze wyłącza
się i pojawia się wskaźnik ciepła resztkowego “H”.
Zabezpieczenie przed dziećmi
Funkcja blokuje przyciski płyty kuchennej, aby nie
dopuścić do przypadkowego włączenia urządzenia
przez dzieci. Aby włączyć zabezpieczenie przed dziećmi,
należy włączyć płytę kuchenną wciskając na trzy
sekundy przycisk : rozlegnie się sygnał dźwiękowy
i włączy wskaźnik świetlny pod symbolem klucza.
Oznacza to, że zabezpieczenie zostało włączone. Panel
sterowania jest zablokowany za wyjątkiem funkcji
wyłączania. Aby wyłączyć blokadę należy wykonać tę
samą procedurę, co przy włączaniu. Wyłączy się
wskaźnik świetlny i płyta jest ponownie włączona.
Obecność wody po umyciu płyty, płynu, jaki
wydostał się z garnka na płycie, a także innych
przedmiotów na przycisku pod symbolem może
być powodem przypadkowego i
niepożądanego włączenia się lub wyłączenia
funkcji zabezpieczenia przed dziećmi.
AKCESORIA Zabezpieczenie przed dziećmi
AMH 122
W celu nabycia takich akcesoriów należy skontaktować
się z serwisem i podać kod 481931018436
Minutnik (Timer)
Timer to czasowy wyłącznik, dzięki
któremu można ustawić określoną
długość czasu gotowania - w zakresie
do 99 minut (1 godz. i 39 minut). Działa
on wyłącznie w odniesieniu do jednego
pola grzewczego.
Wybrać pole grzewcze, które ma być sterowane przy
pomocy timera (u dołu po prawej stronie wskaźnika
poziomu mocy na wyświetlaczu pojawi się świecący
punkcik), następnie ustawić żądany czas przy pomocy
przycisków “+” oraz “-” funkcji timera (patrz rysunek
powyżej). Po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia
timer rozpoczyna odliczanie od końca (świecący punkcik
przy wybranym polu grzewczym zaczyna migać). Po
upływie ustawionego czasu włącza się sygnał dźwiękowy
i pole grzewcze wyłącza się automatycznie.
Aby wyłączyć timer, należy wciskać przycisk “-”, dopóki
na wyświetlaczu nie pojawi się “0:0” lub równocześnie
wcisnąć przyciski “+” i “-” timera.
Uwaga! W danym czasie timer może sterować
tylko jednym polem grzewczym.
Minutnik
Minutnik można używać jedynie, gdy piekarnik nie jest w
użyciu. Umożliwia on ustawienie czasu maksymalnego
99 min.
Wcisnąć przycisk “+” pod wskaźnikami timera: na
wyświetlaczu pojawią się minut, które należy ustawić.
Wybrać żądany czas przyciskami + i -.
Po kilku sekundach włącza się odliczanie od końca, a po
jego zakończeniu włącza się sygnał dźwiękowy.
Uwaga! Funkcja minutnika jest dostępna
jedynie wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
Włączenie płyty powoduje anulowanie
minutnika.
Informacje dotyczące panelu
sterowania.
Wskaźnik ciepła resztkowego.
Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciepła
resztkowego dla każdego pola grzewczego.
Wskaźnik taki sygnalizuje, które pola grzewcze
mają jeszcze wysoką temperaturę.
Jeśli na wyświetlaczu pojawia się , pole
grzewcze jest jeszcze gorące. Jeśli przy danym pole
świeci się ten symbol, pole można jeszcze wykorzystać,
aby na przykład roztopić masło lub utrzymać
temperaturę potrawy.
Po wystygnięciu pola grzewczego wyświetlacz gaśnie.
Wskaźnik nieprawidłowego naczynia lub braku
naczynia.
Płyta jest wyposażona w automatyczny system
wykrywania obecności naczynia na każdym polu
grzewczym. W razie wykrycia braku naczynia
miga wyświetlacz poziomu mocy danego pola
grzewczego. Należy sprawdzić, czy naczynie jest
prawidłowo położone oraz czy spełnia wymogi określone
w rozdziale “Przed rozpoczęciem pracy”.
Przycisk -
Wyświetlacz wskaźnika mocy
Wskazanie wybranego pola
grzewczego
Przycisk +
Położenie pola
grzewczego
9
Czyszczenie i konserwacja
Zaleca się czyszczenie płyty po każdym użyciu, aby nie
dopuścić do uszkodzenia jej powierzchni i tworzenia się
trudnego do usunięcia osadu. Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy upewnić się, czy wszystkie pola
grzewcze są wyłączone oraz czy nie świeci się wskaźnik
ciepła resztkowego (“H”).
Nie stosować urządzeń czyszczących parą!
Okresowo należy sprawdzać gromadzenie
się kurzu pod urządzeniem, w pobliżu wlotu
powietrza chłodzącego lub wylotów. Kurz
może uniemożliwiać wentylację oraz
chłodzenie obwodów elektronicznych, a
także zmniejszać sprawność płyty kuchennej.
Zalecenia dotyczące czyszczenia:
1. Stosować miękką, czystą ściereczkę, ręczniki
papierowe lub specjalne produkty do czyszczenia
płyt ze szkła ceramicznego. Nie stosować ściernych
gąbek ani myjek metalowych.
2. Usunąć resztki jedzenia i nie dopuszczać do ich
stwardnienia. Cukier lub artykuły o dużej zawartości
cukru uszkadzają płytę kuchenną i należy je
natychmiast usuwać przy pomocy skrobaka do
szkła. Uwaga! Skrobak do szkła jest ostry i należy
obchodzić się z nim ostrożnie.
3. Wszelkie osady należy usuwać skrobakiem lub przy
pomocy innych specjalistycznych produktów.
4. Sól, cukier i piasek zarysowują powierzchnię płyty:
ich ewentualne resztki należy natychmiast usuwać z
powierzchni płyty.
Instrukcja wyszukiwania usterek
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
Proszę uważnie przeczytać i wykonać instrukcje
podane w rozdziale “Instrukcja obsŁugi”.
Podłączyć płytę do zasilania i sprawdzić, czy nie
doszło do przerw w zasilaniu.
Dobrze osuszyć powierzchnię płyty po jej umyciu.
Jeśli po włączeniu płyty na wyświetlaczu pojawiają się
kody alfanumeryczne, należy postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi w poniższej tabeli.
Ważne! Jeśli nie można wyłączyć płyty ze szkła ceramicznego po zakończeniu użytkowania, należy ją
natychmiast odłączyć od zasilania.
Serwis techniczny
Zanim zwrócicie się Państwo do autoryzowanego
serwisu technicznego:
Proszę spróbować samodzielnie rozwiązać problem
(patrz “Instrukcja wyszukiwania usterek”).
Wyłączyć urządzenie, odczekać 30 sekund, a
następnie włączyć je ponownie. Sprawdzić, czy
nieprawidłowość nie zniknęła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka
nie zniknęła, należy skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem technicznym.
Należy zawsze podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model urządzenia;
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej), który znajduje się zarówno od
spodu na płycie kuchennej jak i w karcie gwarancyjnej;
swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o
kontakt z autoryzowanym serwisem technicznym
zgodnie z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
KONSERWACJA
KOD BŁĘDU OPIS
PRAWDOPODOBNA
PRZYCZYNA
USUNIĘCIE BŁĘDU
Płyta wyłącza się i po
30 sekundach rozlega
się sygnał dźwiękowy
powtarzany co
4 sekundy.
Obszar panelu sterowania
jest stale pod naciskiem
Woda lub naczynia kuchenne
na panelu sterowania
Oczyścić panel sterowania
C81, C82
Panel sterowania wyłącza
się w związku ze zbyt
wysoką temperaturą
Temperatura wewnętrzna
części elektronicznych jest
zbyt wysoka
Odczekać, aż płyta się
ochłodzi i dopiero wtedy
włączyć ją ponownie
F42 lub F43
Nieprawidłowe napięcie
doprowadzane do płyty
kuchennej
Czujnik wykrywa napięcie
inne niż wymagane
Odłączyć płytę od sieci
zasilającej i sprawdzić
podłączenie
F12, F21, F25, F36, F37,
F40, F47, F56, F58, F60
Skontaktować się z lokalnym autoryzowanym serwisem i podać kod błędu
10
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji
może prowadzić do zagrożenia
bezpieczeństwa użytkowania oraz obniżyć
jakość produktu.
Tabliczka znamionowa urządzenia
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Aby uzyskać najlepsze wyniki pracy urządzenia należy:
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy pola grzewczego lub minimalnie
większa.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać
niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Dzięki naczyniom ciśnieniowym można zmniejszyć
zużycie energii i skrócić czas gotowania.
Naczynia kłaść na środku pola grzewczego
oznaczonego na płycie.
Ochrona środowiska
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 % na surowce
wtórne i jest oznakowany symbolem surowców
wtórnych. .
Urządzenia AGD
Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym. Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu
produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego
dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe.
Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu. Dalsze
informacje na temat utylizacji, złomowania i recyklingu
niniejszego urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta/gminy, specjalistycznych punktach
zbiórki odpadów oraz w sklepie, w którym urządzenie
zostało zakupione.
Deklaracja zgodności
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i spełnia wymogi
Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004.
Płyta kuchenna została zaprojektowana wyłącznie do
gotowania. Wszelkie inne zastosowania (np. do
ogrzewania pomieszczeń) są niewłaściwe i w
następstwie tego niebezpieczne.
Urządzenia zostały zaprojektowane, wykonane i
wprowadzone na rynek zgodnie z:
wymogami bezpieczeństwa określonymi w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WU (która
zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG wraz z
późniejszymi zmianami);
wymogami bezpieczeństwa “Dyrektywy
2004/108/WU dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC)”;
wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
MODEL
KOD
IDENTYFIKACYJNY
MARKA
RADY DLA UŻYTKOWNIKA
Tutaj przykleić jedną z nalepek z danymi urządzenia, która
znajduje się w gwarancji w dwóch egzemplarzach.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool ACM 701/IX/02 instrukcja

Typ
instrukcja