12
INSTALACJA PIEKARNIKÓW
KOLUMNOWYCH/Z DZIELONYM POZIOMEM
Zalecenia
Ważne: wszelkie prace instalacyjne oraz
konserwacyjne należy wykonywać, gdy
piekarnik jest odłączony od zasilania.
• Piekarnik powinien zainstalować
wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta lub lokalnymi przepisami.
• Po rozpakowaniu piekarnika, należy sprawdzić,
czy urządzenie nie zostało uszkodzone w
czasie transportu oraz czy drzwiczki zamykają
się prawidłowo. W razie wątpliwości, należy
zwrócić się do sprzedawcy lub najbliższego
punktu serwisowego.
• Po rozpakowaniu piekarnika, ułożyć go na
podstawie ze styropianu, aby go nie uszkodzić.
• Przy wykonywaniu instalacji piekarnika
zaleca się noszenie rękawic ochronnych.
• Nie wolno podnosić piekarnika za uchwyt
drzwiczek. Piekarnik należy podnosić za
jego boki, trzymając za specjalne otwory
transportowe.
Przygotowanie mebli do zabudowy
• Meble kuchenne mające bezpośrednią
styczność z piekarnikiem muszą być
odporne na temperaturę (min. 80 °C).
• Mebel należy przyciąć przed włożeniem
piekarnika. Dokładnie wyjąć trociny i wióry,
które mogłyby uniemożliwić prawidłową
pracę piekarnika.
• Wymiar piekarnika oraz meblościanki
kuchennej podane zostały na rysunkach 1-2-3.
• Aby zapewnić właściwą wentylację, zaleca
się zostawić otwór z tyłu meblościanki
(zgodnie z wymiarami podanymi na
rysunku). Po zakończeniu instalacji, dno
piekarnika nie może być dostępne.
• W czasie instalacji, należy uważać, aby
ścianki piekarnika nie weszły w
bezpośrednią styczność z sąsiadującymi
meblami. (rys. 4-5).
• W przypadku piekarników instalowanych pod
płytą kuchenną, należy zachować odległość
minimalną 5 mm między górną krawędzią
piekarnika a dolną krawędzią blatu. (rys. 6).
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika,
nie wolno nigdy zamykać tej przestrzeni.
• Jeśli mebel nie jest solidnie przymocowany
do ściany, należy do zamocować za pomocą
wsporników dostępnych na rynku (G) (rys. 7).
Podłączenie do zasilania
Uziemienie urządzenia jest wymagane
przez prawo.
• Podłączenie do zasilania powinien wykonać
wykwalifikowany technik zgodnie z
instrukcjami producenta lub zgodnie z
lokalnymi przepisami.
• Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe
podłączenie do zasilania oraz za
przestrzeganie norm bezpieczeństwa.
• Przewód zasilający piekarnika powinien mieć
wystarczającą długość, aby umożliwić
podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
• Aby spełnić wymagania odpowiednich
przepisów BHP, w czasie instalacji należy
użyć rozłącznika wszystkich biegunów o
minimalnym odstępie między stykami
wynoszącym 3 mm.
• Nie wolno stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
• Po zakończeniu instalacji, dostęp do
elementów podłączenia elektrycznego
powinien być zamknięty.
Podłączenie piekarnika do zasilania
• Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się z przodu
przy krawędzi piekarnika i jest widoczna przy
otwartych drzwiczkach.
• Jeśli piekarnik nie posiada przewodu
zasilającego, postępować w sposób
następujący:
1. Odkręcić dwie śruby mocujące pokrywy
skrzynki zaciskowej umieszczonej w dolnej
części tylnej pokrywy piekarnika.
2. Zdjąć pokrywę, aby dostać się do skrzynki
zaciskowej i włożyć kabel zasilający (patrz
tabela) poprzez otwór w spodzie piekarnika.
3. Podłączyć przewód do skrzynki zaciskowej
dokręcając mocno śruby i dociskając w
gniazdku.
4. Ponownie założyć pokrywę wsuwając dwa
skrzydełka do odpowiednich otworów i
dokręcając dwoma śrubami.
Montaż piekarnika
• Unieść piekarnik za specjalne otwory w
bokach i wsunąć do specjalnej wnęki w
meblościance, uważając, aby nie przyciąć
przewodu zasilającego (rys. 8).
• Wyśrodkować piekarnik we wnęce
meblościanki przed zamontowaniem.
• Sprawdzić, czy rozpórki są prawidłowo
włożone w otwory mocujące. Zamocować
piekarnik w meblościance za pomocą
dostarczonych śrub (rys. 9).
Tabela przewodów zasilających
Liczba przewodów Typ przewodu
1N+
~
H05 RR-F 3 X 1,5 mm²
2+
~
H05 RR-F 3 X 1,5 mm²
(tylko dla Szwajcarii)
1PL00073a.fm Page 12 Monday, December 30, 2002 3:41 PM