GŁÓWNE ELEMENTY
1. Panel sterowania z przewodem zasilającym
2. Wskaźnik temperatury
3. Przełącznik wyboru temperatury
4. Element grzewczy
5. Pojemnik
6. Obudowa
7. Uchwyt do przenoszenia obudowy
8. Uchwyt do przenoszenia pojemnika
9. Koszyk
10. Uchwyt koszyka
11. Pokrywa
12. Uchwyt pokrywy
13. Filtr pochłaniający zapachy
14. Okno kontrolne
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
• Zapoznaj się zaleceniami dotyczącymi zachowania
bezpieczeństwa.
• Usunąć wszystkie materiały pakunkowe z
frytownicy i postawić ją na płaskiej, stabilnej
powierzchni, np. na blacie kuchennym, w
bezpiecznej odległości od łatwopalnych
przedmiotów.
• Pokrywę (11), pojemnik (5), koszyk (9) i obudowę
(6) wyczyścić wilgotną szmatką z odrobiną płynu
do mycia naczyń, a następnie wytrzeć dokładnie
do sucha. Elementy te można również umyć w
zmywarce do naczyń.
• Umieścić element grzewczy i panel sterowania (4 i
1) w pojemniku, wsuwając bolce, znajdujące się po
wewnętrznej stronie plastikowej części, do szczelin
z tyłu pojemnika.
• UWAGA: Element grzewczy musi być wsunięty
do samego końca, aby aktywować wyłącznik
bezpieczeństwa. W przeciwnym razie urządzenie
nie nagrzeje się.
• Przymocować uchwyt (10) do koszyka, spinając
razem jego dwie metalowe klamry, a następnie
wkładając je do widełek w środku koszyka i
przechylając do środka w stosunku do metalowej
płytki. Następnie poluzować pokrętło metalowych
klamer w taki sposób, aby były one mocno
osadzone w widełkach, a czarne plastikowe
pokrętło na uchwycie było pod kątem prostym do
koszyka. Sprawdzić, czy uchwyt jest prawidłowo
przymocowany przed użyciem koszyka.
UŻYTKOWANIE
• Sprawdzić, czy frytownica jest wyłączona.
• Wlać odpowiednią ilość oleju do pojemnika. Ilość
oleju powinna zawierać się pomiędzy poziomem
minimalnym a maksymalnym, oznaczonym na
wewnętrznej stronie pojemnika. Stosować olej
zalecany do głębokiego smażenia.
Wskazówka: Można użyć smalcu lub innego stałego
tłuszczu, ale należy go najpierw rozpuścić w pojemniku.
Ustawić przełącznik wyboru temperatury na najniższą
wartość i dodawać tłuszcz małymi partiami. Po
rozpuszczeniu tłuszczu, ustawić żądaną temperaturę.
• Umieścić pokrywę na pojemniku.
• Włączyć frytownicę i ustawić żądaną temperaturę,
przekręcając przełącznik wyboru temperatury (3).
Czerwona lampka kontrolna temperatury zaświeci
się i pozostanie włączona do momentu rozgrzania
się frytownicy. Po osiągnięciu przez frytownicę
wybranej temperatury, jej wskaźnik (2) wyłączy się.
W trakcie pracy wskaźnik temperatury będzie się
zapalał i gasł, co oznacza, że urządzenie utrzymuje
ustawioną temperaturę.
• Nie wkładać potrawy, dopóki nie zostanie
osiągnięta ustawiona temperatura.
• Zdjąć pokrywę z frytownicy.
• Włożyć potrawę do koszyka i opuścić go ostrożnie
do pojemnika. Sprawdzić, czy poziom oleju nie
podniósł się do krawędzi pojemnika.
• Umieścić pokrywę na frytownicy, wciskając dwa
plastikowe wyżłobienia na pokrywie nad metalowe
klamry uchwytu i przechylając pokrywę w dół, w
kierunku krawędzi koszyka. Podczas zakładania
lub zdejmowania pokrywy należy zawsze mocno
trzymać uchwyt koszyka.
• UWAGA: Aby aktywować przełącznik
zabezpieczający, należy wcisnąć element
grzewczy na maksymalną głębokość. W innym
przypadku urządzenie nie będzie mogło rozpocząć
podgrzewania.
Uwaga!
Należy zachować ostrożność, gdyż olej może pryskać.
Ostrożnie zdejmować pokrywę, gdyż może wydobyć się
gorąca para.
Wbudowany, nie resetujący się samodzielnie termostat
W przypadku, gdy frytownica była
użytkowana przez dłuższy okres
czasu, włączy się wbudowany,
nie resetujący się samodzielnie
termostat i odłączy zasilanie od
urządzenia w celu jego ochrony przed
przegrzaniem.
Po ostygnięciu elementu grzewczego
zresetuj termostat, naciskając
wskazany przycisk, aby umożliwić
ponowne działanie urządzenia.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
14.
13.
7.
12.
11.
9.
10.
8.