- Pokryw´ nale˝y myç w ciep∏ej wodzie z
dodatkiem detergentu. Przed
ponownym zamontowaniem pokrywy
nale˝y upewniç si´, ˝e jest zupe∏nie
sucha.
- JeÊli z frytownicy zacznie wydobywaç
si´ dym, natychmiast od∏àcz zasilanie i
zaczekaj, a˝ urzàdzenie ostygnie.
- Przed wy∏àczeniem wtyczki z gniazda
sieciowego ustaw regulator temperatury
na najni˝szà wartoÊç.
- Podczas korzystania z urzàdzenia
nale˝y zapewniç w∏aÊciwà wentylacj´.
- Frytownica mo˝e podczas dzia∏ania
osiàgaç bardzo wysokie temperatury.
Przegrzanie olejów i innych t∏uszczów
mo˝e prowadziç do powstania ognia.
Uwa˝aj, ˝eby nie zostawiaç urzàdzenia
w∏àczonego przez d∏ugi czas. Nie
zapomnij o wy∏àczeniu frytownicy po
zakoƒczeniu sma˝enia.
PRZED PIERWSZYM U˚YCIEM
- Zdejmij pokryw´, uchwyt, wyjmij koszyk.
- Umyj pokryw´, koszyk, uchwyt, misk´ i
zewn´trznà os∏on´ urzàdzenia w ciep∏ej
wodzie z dodatkiem detergentu i
dok∏adnie osusz elementy urzàdzenia.
- Mo˝liwe jest zdj´cie uchwytu, co u∏atwi
czyszczenie urzàdzenia.
MONTA˚ FRYTOWNICY
- Zewn´trznà os∏on´ umieÊç na
˝aroodpornej, równej i suchej
powierzchni.
- Zamontuj uchwyt koszyka.
U˚YWANIE FRYTOWNICY
- U˝ywaj jedynie oleju zalecanego do
g∏´bokiego sma˝enia.
- Upewnij si´, ˝e urzàdzenie jest
wy∏àczone. Powoli wlewaj olej do
frytownicy, a˝ do wymaganego poziomu
(mi´dzy wskaênikami minimum i
maksimum)
- Ustaw pokr´t∏o regulacji temperatury na
odpowiednià wartoÊç. W∏àcz
urzàdzenie.
- Podczas podgrzewania oleju zaÊwiecà
si´ lampki „POWER" i „HEAT". Po
osiàgni´ciu wybranej temperatury
lampka „HEAT" zgaÊnie. Termostat
b´dzie si´ na zmian´ w∏àcza∏ i wy∏àcza∏
– podczas podgrzewania oleju i po
osiàgni´ciu ˝àdanej temperatury oleju.
- W celu uzyskania jak najlepszych
rezultatów, sk∏adniki spo˝ywcze nale˝y
zanurzyç w oleju dopiero po jego
nagrzaniu do w∏aÊciwej temperatury.
- Ostro˝nie umieÊç sk∏adniki spo˝ywcze
w koszyku. Delikatnie zanurz koszyk w
oleju, trzymajàc za uchwyt
przymocowany do koszyka.
- Uwa˝aj, ˝eby goràcy olej nie
rozpryskiwa∏ si´.
- Zawsze wy∏àczaj urzàdzenie i od∏àczaj
wtyczk´ przewodu zasilajàcego z
gniazda sieciowego po zakoƒczeniu
sma˝enia oraz kiedy urzàdzenie
pozostaje bez nadzoru.
- U˝ywajàc t∏uszczy sta∏ych ustaw
pokr´t∏o temperatury w najni˝szym
po∏o˝eniu. T∏uszcz sta∏y pokrój na kostki
o rozmiarach 15–20 mm. Nast´pnie
w∏àcz frytownic´ i przekr´caj pokr´t∏o
temperatury, a˝ zaÊwieci si´ lampka.
- Po wy∏àczeniu si´ lampki kr´ç
pokr´t∏em, a˝ do jej ponownego
zaÊwiecenia. Powtarzaj t´ czynnoÊç,
dopóki nie wytopi si´ ca∏y t∏uszcz. Po
wytopieniu ca∏ego t∏uszczu, ustaw
pokr´t∏o temperatury na odpowiednià
temperatur´ sma˝enia.
- Uwa˝aj, ˝eby nie umieÊciç w zbiorniku
zbyt du˝ej iloÊci t∏uszczów sta∏ych i
zawsze sprawdzaj, czy poziom t∏uszczu
mieÊci si´ mi´dzy wskaênikami
minimum i maksimum. Po ostygni´ciu
frytownicy, t∏uszcze sta∏e ulegnà
skrzepni´ciu.
21
XJ92243_IM_new 11/06/04 12:39 Side 21