• Należy uważać, aby nie uszkodzić wtyczki (je‐
śli dotyczy) ani przewodu zasilającego. Wy‐
mianę uszkodzonego przewodu zasilającego
należy zlecić przedstawicielowi serwisu lub
wykwalifikowanemu elektrykowi.
• W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
• Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączniki au‐
tomatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wy‐
kręcanego — wyjmowane z oprawki), wyłącz‐
niki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Podłączenie do instalacji gazowej
• Wszystkie połączenia instalacji gazowej po‐
winna wykonać wykwalifikowana osoba.
• Zapewnić cyrkulację powietrza wokół urządze‐
nia.
• Informacje dotyczące dopływu gazu znajdują
się na tabliczce znamionowej.
• Omawiane urządzenie nie jest podłączone do
wyciągu gazów spalinowych. Urządzenie na‐
leży podłączyć zgodnie z aktualnie obowiązu‐
jącymi przepisami dotyczącymi instalacji.
Zwrócić uwagę na wymagania dotyczące od‐
powiedniej wentylacji.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo odniesienia obra‐
żeń ciała, oparzenia, porażenia prądem.
• Z urządzenia należy korzystać w warunkach
domowych.
• Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
• Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
• Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
• Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń na
polach grzejnych. Pola grzejne mocno się na‐
grzewają.
• Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem lub wy‐
buchem.
• Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze i
olej mogą uwalniać łatwopalne opary. Pod‐
czas podgrzewania tłuszczów i oleju nie wolno
zbliżać do nich źródeł ognia ani rozgrzanych
przedmiotów.
• Opary uwalniane przez gorący olej mogą ulec
samoczynnemu zapłonowi.
• Zużyty olej zawierający pozostałości produk‐
tów spożywczych ma niższą temperaturę za‐
płonu niż świeży olej.
• Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi sub‐
stancjami.
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia urzą‐
dzenia.
• Nie stawiać gorących naczyń na panelu stero‐
wania.
• Nie dopuszczać do wygotowania się potraw.
• Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
• Nie dopuszczać do upadku naczyń lub innych
przedmiotów na powierzchnię urządzenia.
Może to spowodować jej uszkodzenie.
• Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
• Nie dopuszczać do kontaktu płyty grzejnej z
płynami o odczynie kwaśnym, takimi jak ocet,
sok cytrynowy czy środki do usuwania kamie‐
nia. Mogłoby to spowodować jej zmatowienie.
• Zapewnić odpowiednią wentylację w pomie‐
szczeniu, w którym instalowane jest urządze‐
nie.
• Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
• Stosować wyłącznie stabilne naczynia o pra‐
widłowym kształcie i średnicy większej od
średnicy palników. Występuje zagrożenie
przegrzania i uszkodzenia płyty szklanej (jeśli
dotyczy).
• Należy uważać, aby płomień nie zgasł pod‐
czas szybkiego obracania pokrętła z położe‐
nia płomienia maksymalnego do minimalnego.
• Upewnić się, że naczynia umieszczono cen‐
tralnie nad palnikami; naczynia nie powinny
wystawać poza krawędź powierzchni gotowa‐
nia.
• Używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
z urządzeniem.
• Nie instalować na palniku dyfuzora płomienia.
POLSKI 5