przepisy “asystenta kucharza” electrolux 17
Ryba
Ca³a ryba
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 70 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ rybê wed³ug uznania,
wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ rybê do
¿aroodpornej formy do pieczenia.
Filet rybny
Sk³adniki:
• 600 – 700 g sandacza, ³ososia lub
filetu z troci
• 150 g startego sera
• 250 ml œmietany
• 50 g bu³ki tartej
• 1 ³y¿eczka estragonu
• siekana pietruszka
• sól, pieprz
• cytryna
• mas³o
Sposób przygotowania:
Skropiæ filet rybny sokiem z cytryny i
pozwoliæ, aby trochê wsi¹k³. Nastêpnie
obetrzeæ nadmiar soku papierem
kuchennym. Z obu stron przyprawiæ filet
sol¹ i pieprzem.
Nastêpnie u³o¿yæ filety w nat³uszczonej
¿aroodpornej formie.
Zmieszaæ ze sob¹ starty ser, œmietanê,
bu³kê tart¹, estragon
i siekan¹ pietruszkê. Bezpoœrednio po
tym wy³o¿yæ mieszankê na filety i na to
po³o¿yæ ma³e kawa³eczki mas³a.
– Czas pieczenia w piekarniku:
35 minut
– Poziom wsadu: 3
Sztokfisz
Sk³adniki:
• 800 g sztokfisza
• 2 ³y¿ki oliwy z oliwek
• 2 du¿e cebule
• 6 obranych z¹bków czosnku
• 2 pory
• 6 czerwonych papryk
• 1/2 puszki posiekanych pomidorów
• 200 ml bia³ego wina
• 200 ml wywaru z ryb
• pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyæ sztokfisza i zostawiæ na noc.
Nastêpnego dnia odlaæ wodê i w³o¿yæ
rybê do garnka ze œwie¿¹ wod¹,
postawiæ na kuchence i zagotowaæ.
Nastêpnie zdj¹æ z kuchenki i ostudziæ.
Wlaæ na patelniê oliwê z oliwek i
podgrzaæ. Obraæ cebulê i pokroiæ na
cienkie kr¹¿ki, rozgnieœæ obrane z¹bki
czosnku, umyæ i pokroiæ w kr¹¿ki pory.
Wy³o¿yæ wszystko na gor¹cy t³uszcz i
krótko przysma¿yæ. Usun¹æ pestki z
papryki i pokroiæ paprykê na paski.
Nastêpnie dodaæ z posiekanymi
pomidorami na patelniê.
Dodaæ bia³ego wina i wywaru z ryb i
trochê pogotowaæ. Doprawiæ pieprzem,
sol¹, tymiankiem i oregano i pogotowaæ
jeszcze w patelni na wolnym ogniu przez
15 minut.
Wyj¹æ z garnka zimnego sztokfisza i
osuszyæ papierem kuchennym. Usun¹æ
skórê, oœci i wszystkie p³etwy. Rozdzieliæ
rybê na kawa³ki
i po zmieszaniu z warzywami w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy.
– Czas pieczenia w piekarniku:
30 minut
– Poziom wsadu: 1