Electrolux EOC68000X EU ENV06 Recipe book

Typ
Recipe book
Tabele, rady i przepisy
Piekarnik elektryczny
do zabudowy
We were thinking of you
when we made this product
spis treœci electrolux 3
Spis treœci
Przepisy “asystenta kucharza 4
Zastosowania, tabele i rady 43
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej
eksploatacji urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
4 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Przepisy “asystenta
kucharza”
Poziom wsadu i zadany czas
gotowania lub koñca gotowania przy
temperaturze wnêtrza produktu s¹
pokazywane na wyœwietlaczu dla
danego przepisu automatycznego.
W asystencie kucharza potrawy s¹
podzielone na kategorie:
Wieprzowina/cielêcina
Wo³ow./dziczyz./jagniêc.
Drób
Ryba
Ciasto
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
W ramach danej kategorii zawarte s¹
odpowiednie zautomatyzowane procesy.
Dziêki nim ka¿da potrawa zostaje
przygotowana do koñca. Nie ma
znaczenia, czy przepis poda³a babcia,
czy te¿ zosta³ zaczerpniêty z ksi¹¿ki
kucharskiej.
Ustawianie wybranych potraw
1. W³¹czyæ urz¹dzenie przyciskiem W³./
Wy³. Znajduj¹ siê Pañstwo w menu
g³ównym.
2. Za pomoc¹ lub wybraæ pozycjê
menu Gotowanie wspomagane,
wybran¹ kategoriê i przepis
3. Za ka¿dym razem potwierdziæ
wciskaj¹c przycisk OK.
Automatyka wagowa
Czas pieczenia zostaje okreœlony
automatycznie po wprowadzeniu wagi.
Wagê mo¿na ustawiæ w jednostkach
0,2kg.
Automatyczne przepisy
Dziêki przepisom automatycznym ka¿da
wybrana potrawa zostanie przygotowana
do koñca.
Poziom wsadu i zadany czas gotowania
lub koñca gotowania dla danego
przepisu automatycznego s¹
pokazywane na wyœwietlaczu. Niezbêdne
przyprawy i dane dotycz¹ce
przygotowania potraw s¹ podane w
niniejszej instrukcji.
Potrawy z funkcj¹ Automatyka
wagowa
Pieczeñ wieprzowa
Pieczeñ cielêca
Pieczeñ wo³owa
Pieczeñ z dziczyzny
Pieczeñ jagniêca
Kurczak ca³y
Indyk ca³y
Kaczka ca³a
Gêœ ca³a
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 5
Automatyczna termosonda
Piekarnik wy³¹cza siê po osi¹gniêciu
zadanej temperatury wnêtrza produktu.
Na wyœwietlaczu pokazywany jest
wyliczony czas trwania programu. Po
kilku minutach czas zostaje
wyliczony i zaczyna byæ wyœwietlany.
Czas trwania programu jest stale
obliczany na nowo
i aktualizowany.
Uwaga: Termosonda jest gor¹ca!
Podczas wyjmowania wtyczki
i koñcówki termosondy istnieje
niebezpieczeñstwo oparzenia!
Potrawy z funkcj¹ Automatyczna
termosonda
Karczek wieprzowy
Karczek wo³owy
Wo³owina po skandynaw.
Karczek z dziczyzny
Pieczeñ jagniêca œrednia
Filet drobiowy
Ca³a ryba
6 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Wieprzowina/cielêcina
Pieczeñ wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Dodaæ wodê lub inny p³yn, woda
powinna przykryæ spód formy na
wysokoϾ 20 - 40 mm.
Karczek wieprzowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 75 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania,
wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ miêso
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Golonka wieprzowa
Sk³adniki:
1 tylna golonka wieprzowa 0,8 – 1,2
kg
2 ³y¿ki oleju
1 ³y¿eczka soli
³y¿ka s³odkiej papryki
1/2 ³y¿eczki bazylii
1 ma³a puszka pieczarek w
plasterkach
w³oszczyzna
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinaæ z ka¿dej strony skórê golonki.
Zmieszaæ ze sob¹ olej, sól, paprykê i
bazyliê i rozsmarowaæ na golonce.
Wsadziæ golonkê do brytfanny i
rozprowadziæ na niej pieczarki. Dodaæ
w³oszczyznê i wodê; spód brytfanny
powinien byæ przykryty warstw¹
10 – 15 mm.
Czas gotowania w piekarniku:
160 minut
Poziom wsadu: 1
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 7
£opatka wieprzowa
Sk³adniki:
1,5 kg ³opatki wieprzowej ze skór¹
sól
pieprz
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
150 g drobno krojonego selera
1 pora pokroiæ na plasterki
1 ma³a puszka drobno siekanych
pomidorów
250 ml œmietany
2 obrane i wyciœniête z¹bki czosnku
œwie¿y rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym no¿em ponacinaæ skórê w formê
kratki. Posoliæ, popieprzyæ i ze
wszystkich stron przyrumieniæ na oliwie z
oliwek w brytfannie na kuchence.
Podpra¿yæ w brytfannie seler i por na
niewielkiej iloœci oliwy, nastêpnie dodaæ
pomidory, œmietanê, z¹bki czosnku,
rozmaryn
i tymianek, zamieszaæ i do³o¿yæ ³opatkê.
Wstawiæ brytfannê do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
130 minut
Poziom wsadu: 1
Pieczeñ cielêca
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Dodaæ wodê lub inny p³yn, woda
powinna przykryæ spód formy na
wysokoœæ 10 - 20 mm. Przykryæ
pokrywk¹.
Gicz cielêca
Sk³adniki:
1 tylna gicz cielêca 1,5 – 2 kg
4 plastry szynki gotowanej
2 ³y¿ki oleju
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka s³odkiej papryki
1/2 ³y¿eczki bazylii
1 ma³a puszka pieczarek w
plasterkach
w³oszczyzna
woda
Sposób przygotowania:
Naci¹æ gicz cielêc¹ 8 razy wzd³u¿ z
ka¿dej strony. Przepo³owiæ 4 plastry
gotowanej szynki i umieœciæ w
naciêciach. Zmieszaæ ze sob¹ olej, sól,
paprykê i bazyliê i rozsmarowaæ na giczy.
Wsadziæ gicz cielêc¹ do brytfanny i
rozprowadziæ na niej pieczarki. Dodaæ do
giczy w³oszczyznê i wodê; spód brytfanny
powinien byæ przykryty warstw¹
10 – 15 mm.
Czas pieczenia w piekarniku:
160 minut
Poziom wsadu: 1
8 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Ossobuco
Sk³adniki/sposób przygotowania:
4 ³y¿ki mas³a do sma¿enia
4 plastry giczy cielêcej o gruboœci ok.
3 – 4 cm (ciêtych w poprzek koœci)
4 œrednio du¿e marchewki, pokrojone
w ma³e kostki
4 œrednio du¿e marchewki, pokrojone
w ma³e kostki
1 kg dojrza³ych, obranych ze skórki
pomidorów, przepo³owiæ, wyci¹æ
œrodki i pokroiæ w kostkê
1 pêczek pietruszki, umyæ i grubo
posiekaæ
4 ³y¿ki mas³a
2 ³y¿ki m¹ki do obtaczania
6 ³y¿ek oliwy z oliwek
250 ml bia³ego wina
250 ml bulionu miêsnego
3 œrednio du¿e cebule, obraæ i
drobno posiekaæ
3 z¹bki czosnku, obraæ i pokroiæ na
drobne plasterki
po pó³ ³y¿eczki tymianku i oregano
2 liœcie laurowe
2 goŸdziki
sól, czarny pieprz, zmielony
Sposób przygotowania:
Roztopiæ w brytfannie 4 ³y¿ki mas³a i
poddusiæ w nim warzywa. Wyj¹æ warzywa
z brytfanny.
Umyæ plastry giczy cielêcej, osuszyæ,
przyprawiæ i obtoczyæ w m¹ce. Opukaæ
plastry z nadmiaru m¹ki. Rozgrzaæ oliwê
z oliwek i przyrumieniæ plastry na jasno
z³oty kolor na œrednim ogniu. Wyj¹æ
miêso i wylaæ nadmiar oliwy z brytfanny.
Sos z pieczeni zalaæ w brytfannie 250 ml
wina, przelaæ do garnka
i nieco zagêœciæ przed odparowywanie.
Zaparzyæ 250 ml bulionu miêsnego i
dodaæ do niego pietruszkê, tymianek,
oregano i kostki pomidorów. Posoliæ i
popieprzyæ. Nastêpnie ponownie
zagotowaæ.
Dodaæ warzywa do brytfanny, u³o¿yæ na
nich miêso i polaæ sosem. Przykryæ
brytfannê pokrywk¹ i wstawiæ do
piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
120 minut
Poziom wsadu: 1
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 9
Nadziewany mostek cielêcy
Sk³adniki:
1 bu³ka
1 jajko
200 g mielonki
sól, pieprz
1 siekana cebula
siekana pietruszka
1 kg mostka cielêcego (z naciêt¹
kieszeni¹)
w³oszczyzna
50 g s³oniny
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyæ bu³kê i wycisn¹æ. Nastêpnie
zmieszaæ z jajkiem, mielonk¹, sol¹,
pieprzem, siekan¹ cebul¹ i pietruszk¹.
Przyprawiæ mostek (z naciêt¹ kieszeni¹i
nape³niæ kieszeñ farszem miêsnym.
Zaszyæ otwór.
W³o¿yæ mostek do brytfanny, dodaæ
w³oszczyznê, s³oninê i wodê.
Czas pieczenia w piekarniku:
100 minut
Poziom wsadu: 1
Klops
Sk³adniki:
2 suche bu³ki
1 cebula
3 ³y¿ki posiekanej pietruszki
750 g mieszanki z miêsa mielonego
2 jajka
sól, pieprz i papryka
paski s³oniny
Sposób przygotowania:
Namoczyæ suche bu³ki w wodzie, a
nastêpnie wycisn¹æ. Obraæ cebulê i
drobno posiekaæ, poddusiæ i dodaæ
posiekan¹ pietruszkê.
Zmieszaæ ze sob¹ miêso mielone, jajka,
wyciœniête bu³ki i cebulê. Przyprawiæ
sol¹, pieprzem i papryk¹, w³o¿yæ do
brytfanny i ob³o¿yæ paskami s³oniny.
Wlaæ trochê wody i wstawiæ do
piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
70 minut
Poziom wsadu: 1
10 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Wo³ow./dziczyz./jagniêc.
Karczek wo³owy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza w przypadku wo³owiny:
po angielsku 50 °C
œrednio wysma¿onej 65 °C
dobrze wysma¿onej 70 °C
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania,
wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ miêso
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Wo³owina po skandynaw.
(s³abo wysma¿ona)
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza w przypadku wo³owiny:
po angielsku 50 °C
œrednio wysma¿onej 65 °C
dobrze wysma¿onej 70 °C
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania,
wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ miêso
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Pieczeñ wo³owa
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Dodaæ wodê lub inny p³yn, woda
powinna przykryæ spód formy na
wysokoœæ 10 – 20 mm. Przykryæ
pokrywk¹.
Wo³owina marynowana
Sk³adniki do marynowania:
1 l wody
500 ml octu winnego
2 ³y¿eczka soli
15 ziaren pieprzu
15 jagód ja³owca
5 liœci laurowych
2 pêczki w³oszczyzny
zagotowaæ i ostudziæ.
1,5 kg pieczeni wo³owej
zalaæ w ca³oœci marynat¹ i
marynowaæ przez 5 dni.
Sk³adniki do pieczeni:
sól
pieprz
w³oszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyj¹æ pieczeñ wo³ow¹ z marynaty i
os¹czyæ. Posoliæ i popieprzyæ,
przyrumieniæ ze wszystkich stron w
brytfannie na kuchence i dodaæ nieco
w³oszczyzny z marynaty.
Dodaæ marynatê do pieczeni; powinna
przykrywaæ spód brytfanny warstw¹ 10 –
15 mm. Przykryæ brytfannê pokrywk¹ i
wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
150 minut
Poziom wsadu: 1
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 11
Karczek z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 70 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania,
wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ miêso
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Pieczeñ z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ miêso do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania. Dodaæ wodê
lub inny p³yn, woda powinna przykryæ
spód formy na wysokoœæ 10 – 20 mm.
Przykryæ pokrywk¹.
Królik
Sk³adniki:
2 szpikowane combry zajêcze
6 jagód ja³owca (rozetrzeæ)
sól i pieprz
30 g roztopionego mas³a
125 ml kwaœnej œmietany
w³oszczyzna
Sposób przygotowania:
Natrzeæ comber roztartymi jagodami
ja³owca, posoliæ, popieprzyæ
i nasmarowaæ roztopionym mas³em.
W³o¿yæ comber do brytfanny, polaæ
kwaœn¹ œmietan¹ i dodaæ w³oszczyznê.
Czas pieczenia w piekarniku:
35 minut
Poziom wsadu: 1
12 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Królik w musztardzie
Sk³adniki:
2 króliki po 800 g ka¿dy
sól i pieprz
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
2 grubo siekane cebule
50 g s³oniny pokrojonej w kostki
2 ³y¿ki m¹ki
375 g bulionu drobiowego
125 ml bia³ego wina
1 ³y¿eczka œwie¿ego tymianku
125 ml œmietany
2 ³y¿ki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Podzieliæ króliki na 8 równych du¿ych
czêœci, posoliæ i popieprzyæ, przysma¿yæ
w brytfannie na kuchence.
Wyj¹æ kawa³ki królika i przyrumieniæ
cebulê i s³oninê. Posypaæ m¹k¹ i
zamieszaæ. Przemieszaæ bulion
drobiowy, bia³e wino
i tymianek, zagotowaæ.
Dodaæ musztardy Dijon, w³o¿yæ kawa³ki
królika, przykryæ pokrywk¹
i wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
90 minut
Poziom wsadu: 1
Dzik
Sk³adniki do marynowania:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera bulwiastego
150 g marchewki
2 cebule
5 liœci laurowych
5 goŸdzików
2 pêczki w³oszczyzny
zagotowaæ i ostudziæ.
1,5 kg pieczeni z dzika (³opatka)
zalaæ w ca³oœci marynat¹ i
marynowaæ przez 3 dni.
Sk³adniki do pieczeni:
sól
pieprz
w³oszczyzna z marynaty
1 ma³a puszka grzybów kurek
Sposób przygotowania:
Wyj¹æ pieczeñ z dzika z marynaty i
os¹czyæ. Przyprawiæ sol¹
i pieprzem. Przyrumieniæ ze wszystkich
stron w brytfannie na kuchence. Dodaæ
kurki i nieco w³oszczyzny z marynaty.
Dodaæ marynatê do pieczeni; powinna
przykrywaæ spód brytfanny warstw¹ 10 –
15 mm. Przykryæ brytfannê pokrywk¹ i
wstawiæ do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
140 minut
Poziom wsadu: 1
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 13
Pieczeñ jagniêca
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 1000 do 3 000 g.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania, w³o¿yæ
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Dodaæ wodê lub inny p³yn, woda
powinna przykryæ spód formy na
wysokoϾ 10 -30 mm.
Pieczeñ jagniêca œrednia
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 70 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ miêso wed³ug uznania,
wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ miêso
do ¿aroodpornej formy do pieczenia.
Udziec jagniêcy
Sk³adniki:
2,7 kg udŸca jagniêcego
30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
3 z¹bki czosnku
1 pêczek œwie¿ego rozmarynu
(ewentualnie 1 ³y¿eczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyæ udziec i obetrzeæ do sucha,
natrzeæ oliw¹ z oliwek
i ponacinaæ. Posoliæ i popieprzyæ. Obraæ
z¹bki czosnku i pokroiæ na plasterki,
u³o¿yæ w naciêciach na pieczeni razem z
ga³¹zkami rozmarynu.
W³o¿yæ udziec jagniêcy do brytfanny i
dolaæ wody; spód brytfanny powinien
pokryty 10 – 15 mm warstw¹ wody.
Czas pieczenia w piekarniku:
165 minut
Poziom wsadu: 1
14 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Drób
Kurczak ca³y
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 900 do 2100 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ kurczaka do formy ¿aroodpornej
i doprawiæ wed³ug uznania.
Po up³ywie 30 minut obróciæ kurczaka.
Informacja ta zostanie pokazana na
wyœwietlaczu piekarnika.
Indyk ca³y
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 1700 do 4 700 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ indyka do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania. Po up³ywie
30 minut obróciæ indyka. Informacja ta
zostanie pokazana na wyœwietlaczu
piekarnika.
Kaczka ca³a
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 1500 do 3 300 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ kaczkê do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania. Po up³ywie
30 minut obróciæ. Informacja ta zostanie
pokazana na wyœwietlaczu piekarnika.
Gêœ ca³a
Ustawienia:
Automatyka wagowa Zakres ustawienia
wagi od 2300 do 4 700 g.
Sposób przygotowania:
W³o¿yæ gêœ do formy ¿aroodpornej i
doprawiæ wed³ug uznania.
Po up³ywie 30 minut obróciæ gêœ.
Informacja ta zostanie pokazana na
wyœwietlaczu piekarnika.
Filet drobiowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 75 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ pierœ indyka (bez koœci)
wed³ug uznania, wprowadziæ
termosondê i w³o¿yæ do ¿aroodpornej
formy do pieczenia.
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 15
Udka kurczaka
Sk³adniki:
4 udka kurczaka à 250 g
250 g œmietany kwaœnej kremówki
125 ml œmietany
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka papryki
1 ³y¿eczka curry
1/2 ³y¿eczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek z
puszki
20 g m¹ki
Sposób przygotowania:
Umyæ udka i w³o¿yæ do brytfanny.
Zmieszaæ ze sob¹ pozosta³e sk³adniki i
wy³o¿yæ na udka.
Czas pieczenia w piekarniku:
55 minut
Poziom wsadu: 1
Coq au Vin
Sk³adniki/sposób przygotowania:
1 kurczak
sól
pieprz
1 ³y¿ka m¹ki
50 g topionego mas³a
500 ml bia³ego wina
500 ml bulionu drobiowego
4 ³y¿ki sosu sojowego
1/2 pêczka pietruszki
1 ga³¹zka tymianku
150 g s³oniny pokrojonej w kostki
250 g umytych i poæwiartowanych
pieczarek
12 obranych cebul szalotek
2 obrane i wyciœniête z¹bki czosnku
Sposób przygotowania:
Umyæ kurczaka i przyprawiæ sol¹ z
pieprzem, obsypaæ m¹k¹.
Rozgrzaæ na kuchence stopione mas³o w
brytfannie, podsma¿yæ kurczaka ze
wszystkich stron. Dolaæ bia³ego wina,
bulionu drobiowego i sosu sojowego i
zagotowaæ.
Dodaæ pietruszkê, ga³¹zkê tymianku,
kostki s³oniny, pieczarki, szalotki i z¹bki
czosnku.
Ponownie zagotowaæ i wstawiæ do
piekarnika pod przykrywk¹.
Czas pieczenia w piekarniku:
55 minut
Poziom wsadu: 1
16 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Pieczona kaczka w pomar.
Sk³adniki/sposób przygotowania:
1 kaczka (1,6 do 2,0 kg)
sól
pieprz
3 pomarañcze, obraæ, wypestkowaæ i
pokroiæ w kostki
1/2 ³y¿eczki soli
2 pomarañcze do wyciœniêcia soku
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Umyæ kaczkê, przyprawiæ sol¹ i
pieprzem, natrzeæ skórk¹ pomarañczy.
Nafaszerowaæ kaczkê osolonymi
kostkami pomarañczy i zaszyæ.
W³o¿yæ kaczkê do brytfanny grzbietem
do góry.
Wycisn¹æ pomarañcze, zmieszaæ z
sherry i polaæ kaczkê.
Wstawiæ kaczkê do piekarnika, po
30 minutach obróciæ, rozlegnie siê
sygna³ dŸwiêkowy.
Czas pieczenia w piekarniku:
90 minut
Poziom wsadu: 1
Nadziewany kurczak
Sk³adniki/sposób przygotowania:
1 kurczak 1,2 kg (z wnêtrznoœciami)
1 ³y¿ka oleju
1 ³y¿eczka soli
1/4 ³y¿eczki papryki
50 g bu³ki tartej
3 – 4 ³y¿ki mleka
1 siekana cebula
1 pêczek posiekanej pietruszki
20 g mas³a
1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyæ kurczaka i osuszyæ. Zmieszaæ olej
z sol¹ i pieprzem, natrzeæ t¹ mieszank¹
kurczaka.
Nadzienie: Zmieszaæ bu³kê tart¹ z
mlekiem. Wy³o¿yæ na patelniê posiekan¹
cebulê, pietruszkê i mas³o, poddusiæ.
Drobno posiekaæ serce, w¹trobê i
¿o³¹dek, dodaæ jajko. Nastêpnie
wszystko wymieszaæ i doprawiæ do
smaku sol¹ i pieprzem.
U³o¿yæ kurczaka w brytfannie grzbietem
do góry, wstawiæ do piekarnika, po 30
minutach obróciæ, rozlegnie siê sygna³
dŸwiêkowy.
Czas pieczenia w piekarniku: 90
minut
Poziom wsadu: 1
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 17
Ryba
Ca³a ryba
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wnêtrza produktu 70 °C.
Sposób przygotowania:
Doprawiæ rybê wed³ug uznania,
wprowadziæ termosondê i w³o¿yæ rybê do
¿aroodpornej formy do pieczenia.
Filet rybny
Sk³adniki:
600 – 700 g sandacza, ³ososia lub
filetu z troci
150 g startego sera
250 ml œmietany
50 g bu³ki tartej
1 ³y¿eczka estragonu
siekana pietruszka
sól, pieprz
cytryna
mas³o
Sposób przygotowania:
Skropiæ filet rybny sokiem z cytryny i
pozwoliæ, aby trochê wsi¹k³. Nastêpnie
obetrzeæ nadmiar soku papierem
kuchennym. Z obu stron przyprawiæ filet
sol¹ i pieprzem.
Nastêpnie u³o¿yæ filety w nat³uszczonej
¿aroodpornej formie.
Zmieszaæ ze sob¹ starty ser, œmietanê,
bu³kê tart¹, estragon
i siekan¹ pietruszkê. Bezpoœrednio po
tym wy³o¿yæ mieszankê na filety i na to
po³o¿yæ ma³e kawa³eczki mas³a.
Czas pieczenia w piekarniku:
35 minut
Poziom wsadu: 3
Sztokfisz
Sk³adniki:
800 g sztokfisza
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
2 du¿e cebule
6 obranych z¹bków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
200 ml bia³ego wina
200 ml wywaru z ryb
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyæ sztokfisza i zostawiæ na noc.
Nastêpnego dnia odlaæ wodê i w³o¿yæ
rybê do garnka ze œwie¿¹ wod¹,
postawiæ na kuchence i zagotowaæ.
Nastêpnie zdj¹æ z kuchenki i ostudziæ.
Wlaæ na patelniê oliwê z oliwek i
podgrzaæ. Obraæ cebulê i pokroiæ na
cienkie kr¹¿ki, rozgnieœæ obrane z¹bki
czosnku, umyæ i pokroiæ w kr¹¿ki pory.
Wy³o¿yæ wszystko na gor¹cy t³uszcz i
krótko przysma¿yæ. Usun¹æ pestki z
papryki i pokroiæ paprykê na paski.
Nastêpnie dodaæ z posiekanymi
pomidorami na patelniê.
Dodaæ bia³ego wina i wywaru z ryb i
trochê pogotowaæ. Doprawiæ pieprzem,
sol¹, tymiankiem i oregano i pogotowaæ
jeszcze w patelni na wolnym ogniu przez
15 minut.
Wyj¹æ z garnka zimnego sztokfisza i
osuszyæ papierem kuchennym. Usun¹æ
skórê, oœci i wszystkie p³etwy. Rozdzieliæ
rybê na kawa³ki
i po zmieszaniu z warzywami w³o¿yæ do
¿aroodpornej formy.
Czas pieczenia w piekarniku:
30 minut
Poziom wsadu: 1
18 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Ryba w soli
Sk³adniki:
ca³a ryba, ok. 1,5 – 2 kg
2 ca³e cytryny
1 bulwa kopru w³oskiego
4 œwie¿e ga³¹zki tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Umyæ rybê i natrzeæ sokiem z dwóch
cytryn.
Pokroiæ bulwê kopru w³oskiego na
cienkie plasterki i nafaszerowaæ nimi
rybê razem ze œwie¿ymi ga³¹zkami
tymianku.
W³o¿yæ po³owê soli kamiennej do formy
do zapiekanek i po³o¿yæ na niej rybê.
Drug¹ po³ówkê soli po³o¿yæ na rybie i
dobrze docisn¹æ.
Czas pieczenia w piekarniku:
55 minut
Poziom wsadu: 1
Nadziewane kalmary
Sk³adniki:
1 kg oczyszczonych kalmarów
œredniej wielkoœci
1 du¿a cebula
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
90 g ry¿u d³ugoziarnistego
4 ³y¿ki pestek pinii
4 ³y¿ki rodzynek korynckich
2 ³y¿ki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
sok z jednej cytryny
4 ³y¿ki oliwy z oliwek
150 ml wina
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Porz¹dnie natrzeæ kalmary sol¹, a
nastêpnie obmyæ pod bie¿¹c¹ wod¹.
Obraæ cebulê, drobno posiekaæ i zeszkliæ
z dwoma ³y¿kami oliwy z oliwek. Dodaæ
do cebuli ry¿ d³ugoziarnisty, pestki pinii,
rodzynki
i siekan¹ pietruszkê, przyprawiæ sol¹,
pieprzem i sokiem z cytryny.
Nape³niæ kalmary mieszank¹ (nie do
pe³na) i zaszyæ otwory.
Wlaæ do brytfanny 4 ³y¿ki oliwy z oliwek i
silnie przysma¿yæ kalmary na kuchence,
dodaæ wino i sok pomidorowy.
Przykryæ brytfannê pokrywk¹ i wstawiæ
do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
60 minut
Poziom wsadu: 1
przepisy “asystenta kucharza” electrolux 19
Ryba na parze
Sk³adniki:
400 g ziemniaków
2 pêczki porów
2 z¹bki czosnku
1 ma³a puszka posiekanych
pomidorów
4 plastry fileta z ³ososia
sok z jednej cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml bia³ego wina
1 œwie¿a ga³¹zka rozmarynu
1/2 pêczka œwie¿ego tymianku
Sposób przygotowania:
Umyæ ziemniaki, obraæ i poæwiartowaæ,
gotowaæ 25 minut w osolonej wodzie,
nastêpnie odcedziæ i pokroiæ na plastry.
Umyæ pory i pokroiæ na drobne kr¹¿ki.
Obraæ z¹bki czosnku
i pokroiæ na kawa³ki. Zmieszaæ cebulê i
czosnek z posiekanymi pomidorami.
Skropiæ p³aty filetów z ³ososia sokiem z
cytryny i zostawiæ, aby sok wsi¹k³.
Nastêpnie obetrzeæ filety do sucha i
przyprawiæ sol¹
i pieprzem.
Zmieszaæ warzywa z ziemniakami i
wy³o¿yæ do nat³uszczonej ¿aroodpornej
formy, przyprawiæ i po³o¿yæ na tym
³ososia.
Polaæ bulionem i bia³ym winem, roz³o¿yæ
rozmaryn i tymianek.
Czas pieczenia w piekarniku:
30 minut
Poziom wsadu: 3
Pokusa Janssona
Sk³adniki:
8 – 10 ziemniaków
2 cebule
125 g filetu z sardeli
300 ml œmietany
2 ³y¿ki bu³ki tartej
pieprz
œwie¿y, siekany tymianek
2 ³y¿ki mas³a
Sposób przygotowania:
Umyæ i obraæ ziemniaki, pokroiæ na
cienkie paski. Obraæ cebule
i pokroiæ na paski.
Posmarowaæ mas³em ¿aroodporn¹
formê do zapiekanek. W³o¿yæ do formy
jedn¹ trzeci¹ ziemniaków i cebuli. Na to
po³o¿yæ po³owê filetów z sardeli i
przykryæ kolejn¹ jedn¹ trzeci¹ iloœci
cebuli
i ziemniaków. Roz³o¿yæ na tym resztê
filetów. Dodaæ do tego resztê cebuli i
ziemniaków, przy czym warstwê
wierzchni¹ powinny stanowiæ ziemniaki.
Popieprzyæ i posypaæ siekanym
tymiankiem.
Rozprowadziæ na zapiekance roztwór soli
sardeli i dodaæ œmietanê. Posypaæ bu³k¹
tart¹ i pouk³adaæ ma³e kawa³eczki mas³a.
Czas pieczenia w piekarniku:
60 minut
Poziom wsadu: 3
20 electrolux przepisy “asystenta kucharza”
Ciasto
Biszkopt cytrynowy
Sk³adniki:
250 g mas³a
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 jajka
150 g m¹ki
150 g m¹ki ziemniaczanej
1 czubata ³y¿eczka proszku do
pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Sk³adniki na polewê:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Do pieczenia:
Czarna forma prostok¹tna o d³ugoœci
30 cm
Margaryna do rozsmarowania
Bu³ka tarta na posypkê
Sposób przygotowania:
Utrzeæ w misce mas³o, cukier, skórki
cytryny, cukier waniliowy i sól na
puszyst¹ masê. Nastêpnie dodawaæ po
jednym jajku i dalej ucieraæ.
Dodaæ do masy proszek do pieczenia
zmieszany z m¹k¹ i m¹k¹ ziemniaczan¹,
wymieszaæ.
Wy³o¿yæ ciasto do formy do pieczenia
posmarowanej t³uszczem
i obsypanej bu³k¹ tart¹, wyrównaæ i
wstawiæ do piekarnika.
Po upieczeniu wymieszaæ sok cytrynowy
z cukrem pudrem. Wy³o¿yæ upieczone
ciasto na foliê aluminiow¹.
Zawin¹æ foliê w górê na brzegach ciasta
tak, aby polewa nie wyciek³a. Nak³uæ
ciasto drewnianym patyczkiem i
rozsmarowaæ polewê pêdzlem.
Pozwoliæ, aby czêœæ polewy wsi¹k³a w
ciasto.
Czas pieczenia w piekarniku:
75 minut
Poziom wsadu: 1
Ciasto szwedzkie
Sk³adniki:
5 jajek
340 g cukru
100 g stopionego mas³a
360 g m¹ki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
200 ml zimnej wody
Do pieczenia:
Okr¹g³a tortownica o œrednicy 28 cm,
czarna blacha, spód wy³o¿ony papierem
do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Przez 5 minut ucieraæ w misce cukier,
jajka, cukier waniliowy i sól na puszyst¹
masê. Nastêpnie dodaæ stopione mas³o
i wymieszaæ.
Dodaæ do masy proszek do pieczenia
zmieszany z m¹k¹
i rozmieszaæ.
Na koniec dolaæ zimnej wody i wszystko
dobrze przemieszaæ. Wy³o¿yæ ciasto do
formy do pieczenia, wyrównaæ i wstawiæ
do piekarnika.
Czas pieczenia w piekarniku:
55 minut
Poziom wsadu: 1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Electrolux EOC68000X EU ENV06 Recipe book

Typ
Recipe book