Whirlpool ARC 2111 W instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

101
INSTRUKCJE U¯YTKOWANIA
PRZED U¯YCIEM PAÑSTWA PIWNICY WINNEJ
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE
ZALECENIA
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
JAK URUCHOMIÆ URZ¥DZENIE
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALOWANIE
31133005PL.fm Page 101 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
102
PRZED U¯YCIEM PAÑSTWA PIWNICY
WINNEJ
Produkt, który Pañstwo zakupili to piwnica
winna (ch³odziarka na wino), zawodowe
urz¹dzenie przeznaczone wy³¹cznie do
przechowywania win.
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcj¹ obs³ugi, w
której znajdziecie Pañstwo opis Waszego
urz¹dzenia oraz pomocne porady,
dotycz¹ce przechowywania wina.
Instrukcjê nale¿y zachowaæ , aby mo¿na
by³o z niej korzystaæ w przysz³oci.
1. Po rozpakowaniu urz¹dzenia, nale¿y
upewniæ siê czy drzwi zamykaj¹ siê
prawid³owo.
Ewentualne szkody powinny byæ zg³oszone
sprzedawcy w ci¹gu 24 godzin.
2. Przed uruchomieniem nale¿y odczekaæ
co najmniej dwie godziny, w celu
zwiêkszenia efektywnoci obwodu
ch³odniczego.
3. Nale¿y dopilnowaæ, aby zainstalowanie i
pod³¹czenie urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcj¹ wytwórcy i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami lokalnymi.
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia³y z opakowania nadaj¹ siê w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i s¹
oznakowane symbolem recyklingu.
Utylizacji opakowania nale¿y dokonaæ zgodnie
z przepisami lokalnymi.
Materia³y z opakowania (worki plastykowe,
kawa³ki polistyrenu itp.) nale¿y zabezpieczyæ
przed dzieæmi, gdy¿ stanowi¹ potencjalne
ród³o zagro¿enia.
2. Urz¹dzenie
Urz¹dzenie zosta³o wykonane z materia³u,
który mo¿e byæ wykorzystany jako surowiec
wtórny. Jeli zajdzie potrzeba zez³omowania
urz¹dzenia, nale¿y to zrobiæ to zgodnie z
lokalnymi przepisami dotycz¹cymi utylizacji
odpadów.
Nale¿y odci¹æ kabel zasilaj¹cy, aby urz¹dzenie
nie nadawa³o siê do ponownego
wykorzystania. Prosimy nie porzucaæ
urz¹dzenia, ale oddaæ je do z³omowania w
odpowiednich punktach zbiórki surowców
wtórnych celem odzyskania gazów
ch³odniczych.
Informacja:
Urz¹dzenie nie zawiera CFC (obwód
ch³odniczy jest nape³niony R134a) ani HFC
(w tym wypadku zastosowany jest R600a
izobutan). Dalsze informacje s¹ podane na
tabliczce znamionowej urz¹dzenia.
31133005PL.fm Page 102 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
103
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE
ZALECENIA
Ch³odziarka na wino
jest przeznaczona
wy³¹cznie do przechowywania wina i nie
nale¿y wk³adaæ do niej ¿adnych innych
artyku³ów spo¿ywczych.
Nale¿y uwa¿aæ, aby nie przykrywaæ ani nie
zakrywaæ otworów wentylacyjnych
ch³odziarki.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa
zablokowania siê wewn¹trz i uduszenia, nie
nale¿y dopuszczaæ, aby dzieci bawi³y siê
b¹d chowa³y w rodku urz¹dzenia.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub
wy³¹czyæ zasilanie.
Kabel zasilania mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego
elektryka.
Informacja
Dla urz¹dzeñ z izobutanem (R600a)
Izobutan jest gazem naturalnym,
nieszkodliwym dla rodowiska, ale zapalnym.
Nale¿y wiêc koniecznie upewniæ siê, czy rury
obwodu ch³odniczego nie s¹ uszkodzone.
Wa¿ne:
W przypadku w³o¿enia du¿ej iloci wina do
ch³odziarki, mo¿e up³yn¹æ nawet kilka dni
zanim osi¹gniêta zostanie sta³a
temperatura.
Uwaga! Temperatura przechowywania nie
powinna spaæ nigdy poni¿ej +6 °C
W czasie pracy urz¹dzenia, na ciance
tworz¹ siê krople wody oraz szron. Zale¿y to
od pracy urz¹dzenia. Nie ma koniecznoci
usuwania szronu lub wycierania rosy.
Odszranianie cianki tylnej przebiega
automatycznie. Woda pochodz¹ca z
odszraniania cieka samoczynnie do otworu
spustowego i zbiera siê w pojemniku, sk¹d
wyparowuje.
Drewniane kratki pozwalaj¹ na zwyk³e
przechowywanie butelek. Maksymalny
ciê¿ar przewidziany dla ka¿dej z pó³ek
wynosi 40 kg.
Uwzglêdniæ przy rozk³adaniu
K³aæ butelki na kratce centralnie.
Zamykaj¹c drzwiczki, uwa¿aæ, aby butelki
nie dotyka³y szk³a w drzwiczkach.
Uwaga: alkohol wysokoprocentowy
przechowywaæ wy³¹cznie szczelnie
zamkniêty i w pozycji pionowej.
Nie przechowywaæ w urz¹dzeniu materia³ów
wybuchowych.
W zwi¹zku z obiegiem powietrza w
ch³odziarce, tworz¹ siê strefy o ró¿nych
temperaturach:
Strefy o najni¿szych temperaturach to te
najbli¿ej cianki tylnej, a strefy o wy¿szych
temperaturach to te najbli¿ej szk³a w
drzwiczkach.
Wino w butelkach przechowywaæ bez
opakowañ, tj. bez kartonów, itp.
Maksymalna iloæ butelek 0,75 l typu
bordoskiego to: h 1400 mm. Liczba butelek
wynosi 88, a dla h 1600 mm - 101. Struktura
produktu jest jednak w stanie utrzymaæ 111
butelek o h 1400 i 131 butelek o h 1600
(butelki typu bordoskiego).
31133005PL.fm Page 103 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
104
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
Przechowywanie wina
Jak wiadomo, wino mo¿na przechowywaæ przez
d³u¿szy okres czasu: przy przechowywaniu w
odpowiednim miejscu, wino bia³e mo¿na spo¿yæ nawet
dwa lata od roku produkcji, jednak¿e zaleca siê
spo¿ycie w ci¹gu pierwszego roku. Wina czerwone
mo¿na przechowywaæ do dwóch lat, lecz niektóre
rodzaje nawet do dziesiêciu lat, a wina typu passito
nawet do dwudziestu lat.
Po nabyciu butelki wina, nale¿y j¹ bezzw³ocznie
umieciæ w piwniczce lub w innym odpowiednim
miejscu.
W procesie rozpoczynaj¹cym siê od uprawy winoroli
a¿ do momentu dojrzewania oraz winobrania i produkcji
wina decyduj¹ce s¹ trzy czynniki: wiat³o, wilgotnoæ i
temperatura otoczenia. Aby smak wina osi¹gn¹ pe³n¹
dojrza³oæ oraz do utrzymania w³aciwego bukietu wina
nale¿y zapewniæ w³aciwe przechowywanie i interakcjê
wy¿ej wymienionych czynników.
Miejsce przechowywania
Nie wszyscy posiadaj¹ podziemn¹ piwniczkê, któr¹
mo¿na przystosowaæ do przechowywania wina.
Ostatnio, dziêki postêpowi technologii uda³o siê
stworzyæ dobry substytut klasycznej piwniczki winnej.
Ch³odziarka na wino (Piwniczka Winna), któr¹ Pañstwo
nabyli to specjalne urz¹dzenie przygotowane do
przechowywania win we w³aciwy sposób. Wewn¹trz
nie nale¿y przechowywaæ owoców, warzyw, ani
produktów mlecznych, lecz jedynie Pañstwa wino. W
tan sposób, nawet bez posiadania w³asnej piwniczki
winnej, mo¿na umo¿liwiæ dojrzewanie ka¿dego typu
wina, mo¿na je przechowywaæ i siê nim delektowaæ.
Sposób konserwacji
G³ówn¹ zasad¹ przechowywania butelek jest to, ¿e
nale¿y je uk³adaæ na boku lub pod k¹tem w taki sposób,
aby wino pokry³o korek. Czêsto s¹dzi siê, ¿e powoduje
to powstanie klasyczny zapachu korka. W
rzeczywistoci, kontakt wina z korkiem sprawia, ¿e
korek jest bardziej elastyczny i lepiej spe³nia swoj¹
funkcjê.
Kolejnym elementem wa¿nym przy przechowywaniu
wina, jest kolejnoæ uk³adania butelek: wina nale¿y
uk³adaæ wed³ug w³asnego uznania, lecz równie¿
zgodnie z miejscem pochodzenia, typologi¹, stref¹
produkcji, producentem i rocznikiem, wykorzystuj¹c do
tego celu za³¹czone etykiety katalogowe. £atwe
wyjmowanie butelek zapobiega przypadkowym
wstrz¹som które, podobnie jak drgania, mog¹ wzruszyæ
osady zmieniaj¹c, w mniejszym lub wiêkszym stopniu,
estetyczny aspekt wina. Nale¿y staraæ siê jak najmniej
poruszaæ butelk¹ i pozwoliæ, aby wino le¿akowa³o bez
ruchu. Zapewniæ, aby butelki nie styka³y siê ze ciank¹
w g³êbi, poniewa¿ nie tylko uniemo¿liwi³oby to
prawid³owe odszranianie, lecz równie¿ zniszczy³oby
etykiety - poprzez krople wody zbieraj¹ce siê podczas
odszraniania.
Drabinki, na których umieszcza siê butelki powinny byæ
wykonane z drewna, materia³u, który dobrze absorbuje
ewentualne wibracje i utrzymuje butelkê we w³aciwej
odleg³oci od cianki, która mog³aby przewodziæ ciep³o
lub zimno.
Bardzo wa¿n¹ spraw¹ jest równie¿ utrzymywanie
w³aciwej odleg³oci miêdzy butelkami z winem a
substancjami lub miejscami o silnych zapachach,
poniewa¿ mog¹ one ³atwo przejæ na wino. Aby temu
zapobiec, urz¹dzenia, które Pañstwo zakupili posiada
filtr poch³aniaj¹cy z wêglem aktywowanym, który
eliminuje wszelkie ewentualne nieczystoci zawarte w
powietrzu.
Temperatura oraz wilgotnoæ
Temperatura to czynnik krytyczny i decyduj¹cy w ca³ym
cyklu ¿ycia wina. Determinuje ona dobry rozwój wina
podczas dojrzewania w butelkach. Aby zapewniæ
optymalne warunki przechowywania, temperatura
powinna byæ utrzymywana na sta³ym poziomie miêdzy
8 a 12 °C. Stanowczo nale¿y unikaæ szybko
nastêpuj¹cych po sobie i du¿ych ró¿nic termicznych:
zbyt wysoka temperatura powoduje temperatura
rozszerzanie p³ynów i prowokuje przypieszenie
dojrzewania wina, podczas gdy zbyt niska temperatura
(poni¿ej 4 - 5 °C) mo¿e powodowaæ wytr¹canie siê
winianów, co powoduje, ¿e wino traci swój przyjemny
aspekt estetyczny. W ekstremalnym przypadku, gdy
temperatura spadnie poni¿ej 0 °C, zamro¿one wino
mo¿e nawet spowodowaæ wystrzelenie korka
Wilgotnoæ jest równie¿ wa¿nym czynnikiem przy
przechowywaniu wina: zbyt suche rodowisko sprzyja
kurczeniu siê korka, podczas gdy nadmierna wilgotnoæ
sprzyja rozwojowi pleni i szkodliwych
mikroorganizmów. W³aciwy poziom wilgotnoci
wzglêdnej to zakres 50% - 70%.
Korek
Korek to podstawowy element butelki: jego jakoæ,
dobrana przez producenta wina, odgrywa bardzo
wa¿n¹ rolê we w³aciwym dojrzewaniu wina.
Optymalne warunki korka, równie¿ w przypadku
butelek, które kupujemy, zale¿¹ wy³¹cznie od standardu
u¿ycia i przechowywania zastosowanego przez
producenta lub rozlewniê.
31133005PL.fm Page 104 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
105
JAK URUCHOMIÆ URZ¥DZENIE
Uruchomienie urz¹dzenia
Uruchomienie urz¹dzenia
Urz¹dzenie posiada wy³¹cznie regulatory zewnêtrzne.
W³o¿yæ wtyczkê do gniazdka, aby uruchomiæ urz¹dzenie i ustawiæ pokrêt³o termostatu (rysunek A1) na
¿¹danej pozycji. Zapali siê zielona kontrolka (rysunek A2), co oznacza, ¿e urz¹dzenie jest w³¹czone.
Wewn¹trz urz¹dzenia zainstalowano lampkê (rysunek B1), która w³¹cza siê automatycznie w
momencie otwarcia drzwiczki, lub któr¹ mo¿na w³¹czyæ w razie potrzeby z panelu sterowania (rysunek
A3).
W przypadku jej zbicia lub wadliwego dzia³ania, wymianê powinien przeprowadziæ autoryzowany
personel (z Centrum Serwisu Technicznego)
Termometr (rysunek B2):
Urz¹dzenie jest wyposa¿one w cyfrowy termometr, znajduj¹cy siê wewn¹trz woreczka z materia³ami
reklamowymi.
Termometr nale¿y umieciæ na kratce drewnianej w ch³odziarce, aby wskazywa³ wewnêtrzn¹
temperaturê. Termometr posiada wewn¹trz bateriê, któr¹ nale¿y wymieniæ po wyczerpaniu.
Regulacja temperatury
1.
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie
urz¹dzenia, zalecamy przeprowadziæ
regulacjê termostatu zgodnie z zaleceniami
podanymi w paragrafie Wprowadzenie na
temat wina (strona 104).
2.
Je¿eli zajdzie potrzeba zmiany temperatury
w komorze, nale¿y przekrêciæ pokrêt³o
regulacji termostatu:
w po³o¿enie
MIN
, jeli chc¹ Pañstwo, aby
temperatura wewn¹trz komory by³a
WY¯SZA
;
w po³o¿enie
MED
, dla uzyskania
temperatury
REDNIEJ
;
w po³o¿enie
MAX
, dla uzyskania
temperatury
NI¯SZEJ
.
Je¿eli pokrêt³o termostatu znajduje siê w
po³o¿eniu
z
: funkcje urz¹dzenia oraz owietlenie
s¹ wy³¹czone, lecz samo urz¹dzenie jest nadal
zasilane z sieci elektrycznej.
Uwaga:
Temperatury wewnêtrzne s¹ tak¿e zale¿ne od
miejsca, w którym stoi ch³odziarka, od
temperatury powietrza w pomieszczeniu oraz od
czêstotliwoci otwierania jej drzwi. Po³o¿enia
pokrêt³a termostatu powinny zmieniaæ siê
zale¿nie od tych czynników.
31133005PL.fm Page 105 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
106
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek czynnoci
konserwacji lub czyszczenia nale¿y wyj¹æ wtyczkê z
gniazdka, aby od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania z
sieci elektrycznej.
Odszranianie piwnicy winnej nastêpuje ca³kowicie
automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia siê
poprzez obecnoæ pojedynczych kropel wody na
tylnej wewnêtrznej ciance urz¹dzenia.
Woda pochodz¹ca z odszraniania cieka
samoczynnie do otworu spustowego, zbiera siê w
pojemniku, sk¹d wyparowywuje.
Nale¿y regularnie czyciæ otwór spustowy za pomoc¹
dostarczonego narzêdzia tak, aby zapewniæ sta³e i
prawid³owe odprowadzanie wody z odszraniania.
Nale¿y okresowo czyciæ skraplacz, znajduj¹cy siê w
tylnej czêci urz¹dzenia, za pomoc¹ odkurzacza lub
szczotki.
W razie potrzeby ...
1. Opró¿niæ ca³kowicie piwnicê winn¹
2. Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
3. Aby nie dopuciæ do powstania pleni, przykrych
zapachów i utlenienia, nale¿y pozostawiaæ drzwi
niedomkniête (ok. 3-4 mm).
4. Wyczyciæ urz¹dzenie.
Wnêtrze nale¿y czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹, zamoczon¹
w ciep³ej wodzie i/lub neutralnym detergencie.
Sp³ukaæ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
rodków ciernych.
Czêci zewnêtrzne czyciæ miêkk¹ szmatk¹
zamoczon¹ w wodzie. Nie stosowaæ past ani myjek
ciernych, wywabiaczy (np. aceton, tri) ani octu.
Szk³o zewnêtrzne nale¿y oczyciæ przy pomocy
dowolnego detergentu do tego celu przeznaczonego,
a czêæ wewnêtrzn¹ jedynie such¹ ciereczk¹,
unikaj¹c detergentów, aby zapewniæ w³aciwe
warunki przechowywania wina.
Wêgle aktywowane
Oprócz temperatury, przy przechowywaniu wina wa¿na
jest równie¿ jakoæ powietrza. Podstawowym
elementem jest zapewnienie filtrowania powietrza
zewnêtrznego w postaci filtra z wêglem aktywowanym,
który zagwarantuje w³aciw¹ wymianê powietrza i
usunie kurz i niepo¿¹dane zapachy (rysunek C1).
Filtr mo¿na wymieniæ. Zamienne filtry dostêpne s¹ w
serwisie technicznym.
Czyszczenie kratki
Do czyszczenia dêbowej kratki nale¿y u¿ywaæ wilgotnej
ciereczki.
Uwaga, aby nie uszkodziæ uszczelki przy wyjmowaniu
kratki. Zaleca siê maksymalnie otworzyæ drzwiczki.
31133005PL.fm Page 106 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
107
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Urz¹dzenie nie dzia³a.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze w³o¿ona do
gniazdka?
Czy wy³¹cznik g³ówny jest w³¹czony?
Mo¿e bezpiecznik jest przepalony?
Mo¿e kabel zasilaj¹cy jest uszkodzony?
Czy termostat nie jest ustawiony w
po³o¿eniu
z
(Stop)?
2. Temperatura wewn¹trz ch³odziarki
na wino nie jest dostatecznie niska.
Czy drzwi s¹ prawid³owo zamkniête?
Czy butelki nie uniemo¿liwiaj¹ zamkniêcia
drzwiczek?
Czy urz¹dzenie nie stoi blisko ród³a
ciep³a?
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
Czy nie ma ograniczenia w przep³ywie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewn¹trz ch³odziarki
na wino jest zbyt niska.
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
4. Urz¹dzenie pracuje zbyt g³ono.
Czy urz¹dzenie zosta³o prawid³owo
zainstalowane?
Czy rurki w tylnej czêci stykaj¹ siê lub
drgaj¹?
5. Na dnie urz¹dzenia znajduje siê
woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z
odszraniania?
Uwaga:
Furkot, szum z rozprê¿ania, pochodz¹ce z
obwodu ch³odniczego s¹ zjawiskiem
normalnym.
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do serwisu:
1. Sprawdziæ czy nie ma mo¿liwoci
samodzielnego usuniêcia usterki (Patrz
Instrukcja wyszukiwania usterek).
2. Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby
upewniæ siê czy usterka ust¹pi³a. Je¿eli
rezultat jest negatywny; od³¹czyæ ponownie
urz¹dzenie od sieci elektrycznej i
powtórzyæ tê czynnoæ po up³ywie godziny.
3. Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu
negatywny, nale¿y skontaktowaæ siê z
Serwisem.
Nale¿y podaæ:
rodzaj usterki,
model,
numer serwisowy (numer po s³owie
SERVICE, na tabliczce znamionowej,
znajduj¹cej siê po wewnêtrznej stronie
urz¹dzenia),
dok³adny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Je¿eli technik z Serwisu wykona zamianê
zawiasów drzwi, aby otwiera³y siê w
przeciwn¹ stronê, to czynnoæ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
31133005PL.fm Page 107 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
108
INSTALOWANIE
Urz¹dzenie nale¿y zainstalowaæ z dala od róde³ ciep³a.
Ustawienie go w ciep³ym pomieszczeniu, na
bezporednie dzia³anie promieni s³onecznych lub w
pobli¿u ród³a ciep³a (kaloryfery, piecyki) spowoduje
zwiêkszenie zu¿ycia energii i nale¿y tego unikaæ.
Jeli nie jest to mo¿liwe, nale¿y przestrzegaæ
nastêpuj¹cych minimalnych odleg³oci:
30 cm od kuchenek wêglowych lub naftowych;
3 cm od kuchenek elektrycznych i/ lub gazowych.
Na tylnej czêci skraplacza, znajduj¹cego siê z ty³u
urz¹dzenia, nale¿y za³o¿yæ elementy dystansowe
dostarczone wraz z urz¹dzeniem (patrz rysunek).
Aby zapewniæ optymaln¹ pracê urz¹dzenia nale¿y
pozostawiæ ponad nim co najmniej 5 cm wolnej
przestrzeni, za s¹siaduj¹ce meble ustawiæ w
dostatecznej odleg³oci, dla umo¿liwienia minimalnej
cyrkulacji powietrza.
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ poziomo, w miejscu suchym
i dobrze przewietrzanym, reguluj¹c w razie potrzeby
przednie stopy.
Wyczyciæ wnêtrze.
Zamontowaæ dostarczone akcesoria.
Pod³¹czenie elektryczne
Pod³¹czenie elektryczne musi byæ zgodne z
normami lokalnymi.
Dane dotycz¹ce napiêcia i pobieranej mocy s¹ podane
na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê wewn¹trz
urz¹dzenia.
Uziemienie urz¹dzenia jest
obowi¹zkowe, zgodnie z
przepisami prawa.
Producent zrzeka siê jakiejkolwiek
odpowiedzialnoci z tytu³u ewentualnych szkód,
jakie mog¹ ponieæ osoby lub przedmioty, a
wynikaj¹cych z nieprzestrzegania tych instrukcji.
Jeli wtyczka i gniazdko nie s¹ tego samego typu,
nale¿y zwróciæ siê do kwalifikowanego technika, aby
wymieni³ gniazdko.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozdzielaczy.
Od³¹czenie od sieci elektrycznej
Musi byæ mo¿liwoæ od³¹czenia, poprzez wyjêcie wtyczki
lub wy³¹czenie wy³¹cznika dwubiegunowego
zainstalowanego przed gniazdkiem.
31133005PL.fm Page 108 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool ARC 2111 W instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla