4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ
ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku - plasti
-
kowych, metalowych, aluminiowych i szklanych lub
folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy należy zawsze przechowywać
w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka
ilość żywności, zaleca się korzystanie z półek nad
pojemnikiem na owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości
gazu etylenowego i produkty wrażliwe na ten gaz,
takie jak owoce, warzywa, w tym sałaty, należy
zawsze umieszczać lub opakowywać osobno, aby
zapobiec skracaniu ich terminu przydatności do
spożycia; na przykład nie przechowywać pomido
-
rów razem z owocami kiwi lub kapustą.
Aby zapobiec przewracaniu się butelek, można
umieścić je w specjalnym uchwycie (występuje w
wybranych modelach).
Aby zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza, nie
należy przechowywać artykułów spożywczych zbyt
blisko siebie.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym miejscem do
przechowywania mrożonej żywności, przygotowy
-
wania kostek lodu i zamrażania świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można zamrozić
w ciągu doby, jest przedstawiony na tabliczce
znamionowej (… kg/24 godz.).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów zaleca się umieszczenie
ich w najzimniejszym miejscu komory zamrażarki,
tzn. w jej środkowej części.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka, produktów
do spożycia w danym dniu, produktów
delikatesowych, jogurtów, wędlin, deserów
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów można znaleźć w
Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia jest
dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem telefonu
zamieszczonym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej Bauknecht
http://docs.whirlpool.eu/?brand=BK
KONTAKT Z PUNKTEM SERWISOWYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.bauknecht.com
Informacje techniczne podano na tabliczce znamionowej
wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® Zarejestrowany znak towarowy /TM Znak towarowy IRE Beteiligungs GmbH - © Copyright
Bauknecht Hausgeräte GmbH 2012. Wszystkie prawa zastrzeżone - http://www.bauknecht.eu
Legenda
400010796760
PL
001