17
DZIAŁANIE
POLSKI
Efektywne przechowywanie
żywności
• Żywność może zamarznąć lub zepsuć się, jeśli
jest przechowywana w niewłaściwej
temperaturze. Ustawić lodówkę na temperaturę
właściwą dla przechowywanej żywności.
• Należy przechowywać mrożoną i schłodzoną
żywność wewnątrz szczelnie zamkniętych
pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
wurządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie przechowywać żywności przez długi czas,
jeśli łatwo ulega ona zepsuciu w niskiej
temperaturze.
• Nie należy umieszczać
niemrożonej żywności w
bezpośrednim kontakcie z żywnością, która jest
już zamrożona. Może być konieczne
zmniejszenie ilości mrożonej żywności, jeżeli
przewiduje się codzienne zamrażanie.
• Umieścić żywność zamrożoną i schłodzoną w
lodówce lub zamrażarce od razu po jej
zakupieniu.
• Surowe mięso i ryby należy przechowywać w
lodówce w odpowiednich pojemnikach tak, aby
nie stykały się i nie skapywały na inne produkty.
• Poddawane chłodzeniu produkty spożywcze
mogą być przechowywane na szufladzie na
warzywa.
• Unikać ponownego mrożenia żywności, która
uległa cał
kowitemu rozmrożeniu. Ponowne
zamrożenie żywności, która uległa całkowitemu
rozmrożeniu, obniża jej walory smakowe i
odżywcze.
• Przed przechowywaniem należy schłodzić
gorące produkty. Jeśli w urządzeniu będzie zbyt
dużo ciepłej żywności, temperatura w jego
wnętrzu wzrośnie, co może negatywnie wpłynąć
na inne przechowywane produkty.
• Urządzenia nie należy przepełniać. W
przepełnionym urządzeniu zimne powietrze nie
może prawidłowo cyrkulować.
• W przypadku ustawienia zbyt niskiej
temperatury dla produktów żywnościowych
mogą one zamarznąć. Nie ustawiać temperatury
niższej niż temperatura wymagana do
prawidł
owego przechowywania żywności.
• Jeśli urządzenie jest wyposażone w komory
schładzania, nie przechowywać w nich warzyw
ani owoców o wysokiej zawartości wody,
ponieważ może ona zamarznąć w wyniku niskiej
temperatury.
• W razie awarii sieci zasilania należy
skontaktować się z dostawcą energii i zapytać,
jak długo potrwa przerwa.
- Podczas awarii zasilania należy unikać
otwierania drzwi urządzenia.
- Po przywróceniu zasilania sprawdzić stan
żywności.
Maksymalna wydajność
mrożenia
• Funkcja
Express Freeze
ustawia zamrażalnik na
maksymalną wydajność mrożenia. Zwykle trwa
to do 24 godzin, po czym funkcja ta wyłącza się
automatycznie.
• Funkcja
Express Freeze
musi być włączona przez
2 godziny przed włożeniem świeżych produktów
do komory zamrażalnika.
• W celu uzyskania lepszej cyrkulacji powietrza
należy umieścić w środku wszystkie części
wewnętrzne takie jak kosze i półki.
Zamrażanie maksymalnej ilości
żywności
W przypadku przechowywania dużych ilości
żywności należy wyjąć pojemnik wewnętrzny i
mechanizm automatycznego uniesienia z dolnej
szuflady.
• Aby wyjąć szuflady, należy najpierw wyjąć
żywność z szuflad, a następnie ostrożnie
wyciągnąć szuflady. Niezastosowanie się do tych
instrukcji może powodować obrażenia ciała lub
uszkodzenie szuflad.