przewód zasilający nie noszą śladów uszkodzenia. Należy również sprawdzić, czy drzwiczki (w
tym okienko i rygle) nie są uszkodzone lub wygięte i czy zapewniają szczelne zamkniecie
urządzenia. Jest to o tyle ważne, że zapobiega wydostawaniu się energii mikrofalowej podczas
pracy kuchenki. Z tych samych względów należy sprawdzać szczelności pozostałych elementów
obudowy zewnętrznej i wewnętrznej kuchenki.
Jeśli urządzenie nosi ślady uszkodzenia, nie wolno go używać zanim nie zostanie naprawione
przez odpowiednio wykwalifikowanego serwisanta.
Osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, czuciowych lub psychicznych albo
nieposiadające stosownego doświadczenia lub wiedzy, a także dzieci (w wieku co najmniej 8 lat),
mogą korzystać z urządzenia tylko wówczas, kiedy znajdują się pod nadzorem lub zostały
poinstruowane, jak używać urządzenia i są w pełni świadome wszelkich zagrożeń i wymaganych
środków ostrożności. Nie dopuszczać do używania urządzenia jako zabawki przez dzieci. Nie
wolno pozwalać dzieciom na wykonywanie jakichkolwiek prac związanych bezpośrednio z
konserwacją lub czyszczeniem urządzenia.
Uwaga! Ze względu na wysokie temperatury powstające podczas korzystania z urządzenia, nie
należy dopuszczać do używania go przez dzieci bez nadzoru osoby dorosłej.
Kiedy urządzenie jest podłączone do sieci albo jeszcze stygnie po pracy, nie wolno dopuszczać
do niego dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Zainstalować pierścień obrotowy i szklany talerz obrotowy wewnątrz urządzenia.
Nie włączać urządzenia bez prawidłowo założonego pierścienia obrotowego i szklanego talerza
obrotowego.
Uwaga: Nie wolno włączać urządzenia, jeśli wewnątrz nie zostały umieszczone potrawy
przeznaczone do podgrzania czy gotowania. Włączanie kuchenki mikrofalowej na pusto może
doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Ważne wskazówki:
Podczas podgrzewania płynów w kuchence mikrofalowej może się zdarzyć, iż płyn zagotuje się,
ale bez widocznych objawów wrzenia. Należy zatem zachować szczególną ostrożność obchodząc
się z pojemnikami, np. podczas wyjmowania z kuchenki.
Umieszczenie w pojemniku z podgrzewanym płynem rurki ze szkła żaroodpornego zmniejsza
ryzyko wystąpienia tego zjawiska.
W kuchence mikrofalowej nie wolno podgrzewać jajek w skorupkach ani jajek ugotowanych na
twardo, ponieważ mogą one eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania.
Ostrzeżenie: Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej płynów lub potraw zamkniętych w
pojemnikach jest bardzo niebezpieczne i grozi rozsadzeniem pojemnika.
Podgrzaną już zawartość butelki lub innego opakowania szklanego zawierającego pokarm dla
dziecka należy starannie wymieszać lub wstrząsnąć w celu zapewnienia równomiernej
temperatury całego pokarmu. Aby uniknąć oparzenia zawsze należy sprawdzić temperaturę
pokarmu przed podaniem go dziecku.
W trakcie podgrzewania lub gotowania potraw opakowanych w materiały łatwopalne, takie jak
tworzywo sztuczne lub papier, istnieje niebezpieczeństwo zapalenia się opakowania. Pojawia się
ono również wówczas, gdy na skutek ustawienia zbyt długiego czasu gotowania potrawa zbytnio
się wysuszy i w konsekwencji zapali. Tłuszcze i oleje są również substancjami łatwopalnymi. Z
tego względu włączonego urządzenia nie należy pozostawiać bez nadzoru. Łatwopalnych
płynów, na przykład zawierających wysokoprocentowy alkohol, w ogóle nie należy podgrzewać.
Jeżeli w trakcie pracy kuchenki pojawi się dym, drzwiczki należy pozostawić zamknięte, aby
utrudnić zapalenie się potrawy lub by zdusić płomień. Należy natychmiast wyłączyć urządzenie i
wyjąć przewód zasilający z gniazdka elektrycznego.
59