PL2
• Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
• Podczas wiercenia przez ścianę lub sufit należy zwrócić uwagę na to, aby nie uszkodzić połączeń
elektrycznych i/ lub rur.
• Kanały wentylacyjne muszą odprowadzać powietrze na zewnątrz.
• Zużyte powietrze nie może być odprowadzane przez kanał służący do usuwania oparów wytwarzanych
przez urządzenia wykorzystujące gaz lub inne paliwa, ale musi mieć osobne ujście. Należy przestrzegać
wszystkich przepisów krajowych regulujących odprowadzanie oparów.
• Jeżeli okap jest użytkowany wraz z urządzeniami wykorzystującymi gaz lub inne rodzaje paliwa,
podciśnienie w pomieszczeniu nie może przekraczać 4Pa (4x10
-5
bar). W związku z tym należy
zapewnić odpowiedni poziom wentylacji w pomieszczeniu.
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za niewłaściwe użytkowanie lub nieprawidłową
konfiguracjęustawień.
• Regularne czyszczenie i konserwacja są warunkiem prawidłowego działania i wydajności urządzenia.
Należy często czyścić powierzchnie z wszelkich osadów, aby nie dopuszczać do gromadzenia się
tłuszczu. Należy regularnie czyścić lub wymieniać filtry.
• Nie należy podpalać potraw w trakcie przygotowywania (ambirować) pod urządzeniem. Korzystanie z
otwartego ognia może spowodować pożar.
• Podczas smażenia nie należy pozostawiać patelni bez nadzoru, gdyż olej do smażenia może się zapalić.
• Nieprzestrzeganie instrukcji czyszczenia okapu i wymiany filtrów może spowodować pożar.
• Nie należy otwierać wyciągu, jeśli nie są zainstalowane filtry tłuszczowe. Należy go stale nadzorować.
• Podczas użytkowania urządzeń gazowych pod wyciągiem na ogniu muszą stać naczynia do gotowania.
• Podczas korzystania z więcej niż trzech palników, wyciąg powinien działać na poziomie 2 lub wyższym.
Pozwoli to uniknąć zatorów ciepła w urządzeniu.
• Przed dotknięciem żarówek należy upewnić się, że są zimne.
• Nie należy używać ani zostawiać urządzenia bez poprawnie zainstalowanego oświetlenia – stwarza to
ryzyko porażenia prądem.
• Podczas montażu oraz wszelkich czynności konserwacyjnych zawsze należy używać rękawic ochronnych.
• Produkt nie jest przeznaczony do użytkowania na wolnym powietrzu.
• Podczas korzystania z płyty grzejnej eksponowane części okapu mogą się nagrzać.
INSTRUKCJĘ NALEŻY ZACHOWAĆ, ABY MOŻNA BYŁO Z NIEJ KORZYSTAĆ W PRZYSZŁOŚCI.
Deklaracja zgodności
• Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane, wyprodukowane i jest sprzedawane zgodnie z następującymi przepisami:
- zasadami bezpieczeństwa, zawartymi w dyrektywie 2014/35/UE („Niskie napięcie”);
- wymogami dotyczącymi ekoprojektu, zawartymi w regulacjach europejskich nr 66/2014, nr 327/2011, nr 244/2009, nr 245/2009, nr 1194/2012,
nr2015/1428;
- wymogami zabezpieczeń, zawartymi w dyrektywie 2014/30/UE, dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej („EMC”).
Bezpieczeństwo elektryczne tego urządzenia może być zagwarantowane tylko wtedy, gdy jest ono podłączone do zatwierdzonego układu uziemiającego.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
• Należy włączać okap na minimalną prędkość na początku gotowania, a wyłączać dopiero kilka minut po zakończeniu gotowania.
• Prędkość należy zwiększać tylko w przypadku dużych ilości dymu i pary, a najwyższej prędkości (boost) używać tylko w wyjątkowych sytuacjach.
• Należy wymieniać filtry węglowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać wysoką skuteczność redukcji zapachu.
• Należy wymieniać filtry przeciwtłuszczowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać wysoką skuteczność filtrowania tłuszczu.
• Należy używać systemu kanałów wentylacyjnych o maksymalnej średnicy, wskazanej w niniejszej instrukcji, w celu optymalizacji wydajności i
zminimalizowania hałasu.