SEVERIN KA 4160 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d’emploi
Gebruiksaanwijzing
Instrucciones de uso
Manuale duso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Oδηγίε χρήσεω
Руководство по
эксплуатации
Ka eeautomaten
Co ee Maker
Cafetière
Ko ezet apparaat
Cafetera
Ca ettiera
Ka emaskine
Ka ekokare
Kahvinkeitin
Ekspres do kawy
Καφετιέρα
Кофеварка
RUS
FIN
Ekspres do kawy
Szanowni Klienci!
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączać do sieci
elektrycznej wyłącznie do prawidłowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na
tabliczce znamionowej urządzenia. Niniejszy
wyrób zgodny jest z obowiązującymi w
UE przepisami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pokrywka pojemnika na wodę
2. Odchylany pojemnik z wyjmowanym
ltrem
3. Dzbanek termosowy z pokrywką z
otworem przelewowym
4. Przewód zasilający z wtyczką (z tyłu )
5. Włącznik z lampką kontrolną
6. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urządzenia)
7. Wskaźnik poziomu wody
Instrukcja bezpieczeństwa
Przed użyciem urządzenia należy z
dokładnie sprawdzić, czy jego główny
korpus i wszystkie elementy czynnościowe
wraz z przewodem zasilającym są sprawne
i nie noszą śladów uszkodzenia. Jeżeli
urządzenie spadło na twardą powierzchnię,
nie nadaje się do dalszego użytku, gdyż
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstała z tego powodu, może mieć
ujemny wpływ na działanie aparatu i
bezpieczeństwo użytkownika.
Należy regularnie sprawdzać, czy przewód z
przyłączeniowy nie jest uszkodzony. W
przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia
przewodu, należy natychmiast zaprzestać
używania urządzenia.
Nie należy używać urządzenia jeśli z
wyciągano przewód przyłączeniowy z
dużą siłą. Nie zawsze można zauważyć
uszkodzenia patrząc na urządzenie
wyłącznie z zewnątrz. Dlatego przed
ponownym użyciem całe urządzenie
powinno zostać sprawdzone przez
wykwali kowanego serwisanta.
Podczas parzenia kawy, ekspres musi z
być ustawiony na równej i stabilnej
powierzchni, odpornej na ewentualne
zaplamienie i rozpryski.
Urządzenie oraz przewód zasilający z
nie powinny stykać się z gorącymi
powierzchniami, ani być poddawane
działaniu wysokich temperatur.
Nie zostawiać włączonego urządzenia bez z
nadzoru.
Przed otwarciem ekspresu lub wyjęciem z
jakiegokolwiek elementu czynnościowego
lub akcesoriów, należy urządzenie
wyłączyć i odczekać aż ostygnie. Dzięki
temu unika się niebezpieczeństwa
poparzenia parą lub gorącą wodą.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazdka z
elektrycznego:
w przypadku awarii urządzenia; -
po zakończeniu pracy; -
i przed przystąpieniem do czyszczenia -
urządzenia.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nigdy nie z
należy szarpać za przewód.
Przewód zasilający nie powinien zwisać z
swobodnie i należy uważać aby znajdował
się w bezpiecznej odległości od gorących
elementów urządzenia.
Urządzenie nie jest przeznaczone do z
użytku przez osoby (także dzieci)
o ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy,
chyba że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą z
opieką, aby nie dopuścić do używania
40
przez nie urządzenia jako zabawki.
Uwaga: z Nie pozwalać, aby dzieci miały
dostęp do elementów opakowania,
ponieważ mogą one spowodować
zagrożenie, np. uduszenia.
Urządzenie przeznaczone jest do z
zastosowań domowych lub podobnych,
jak np. w
kuchniach dla pracowników, biurach -
lub innych miejscach pracy;
agroturystyce; -
hotelach, motelach itp. oraz innych -
podobnych lokalach;
pensjonatach. -
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego z
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi
odpowiedzialność ponosi wyłącznie
użytkownik.
Ze względów bezpieczeństwa wszelkie z
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez wykwali kowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy to
również wymiany przewodu zasilającego.
Jeśli urządzenie wymaga naprawy,
prosimy wysłać je do jednego z naszych
działów obsługi klienta. Odpowiednie
adresy znajdują się w karcie gwarancyjnej
w języku polskim.
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed pierwszym użyciem ekspresu, należy
uruchomić urządzenie na dwa lub trzy cykle
bez kawy. W tym celu użyć maksymalnej
ilości wody nie dodając mielonej kawy.
W ten sam sposób należy postępować po
dłuższym okresie nieużywania ekspresu oraz
po usuwaniu kamienia.
Informacje ogólne
Miarka na pojemniku na wodę służy do
odmierzania prawidłowej ilości czystej
wody w pojemniku na wodę. Przy
podwójnej skali, skala po lewej stronie służy
do odmierzania wody na standardowe
liżanki o pojemności ok.125 ml, a skala
po prawej stronie służy do odmierzania
wody na mniejsze  liżanki. Należy uważać,
aby poziom wody nie przekroczył symbolu
maksymalnego wypełnienia.
Chcąc parzyć kawę w kilku cyklach jeden z
po drugim, po każdym parzeniu odczekać
około 5 minut aż ekspres nieco ostygnie.
Ważna informacja: z Podczas napełniania
ekspresu świeżą wodą, krótko po
zakończeniu cyklu parzenia, istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia gorącą
wodą lub ulatniającą się parą.
Parzenie kawy
Napełnianie wodą:
Otworzyć pokrywkę i napełnić pojemnik
żądaną ilością wody.
Zakładanie papierowego  ltra:
Odchylić pojemnik na  ltr i włożyć do
pojemnika na  ltr papierowy  ltr rozmiar 4,
zaginając najpierw jego perforowane brzegi.
Wsypywanie mielonej kawy:
Na każdą standardową  liżankę (125 ml)
wymagane jest ok. 6 gramów (= 1,5 - 2
łyżeczki) drobno zmielonej kawy. Zamknąć
odchylany pojemnik i sprawdzić, czy się
odpowiednio zatrzasnął.
Używanie dzbanka termosowego:
Nałożyć pokrywkę z otworem przelewowym
na dzbanek i zamknąć go. Przed wsunięciem
dzbanka do ekspresu sprawdzić, czy dwie
strzałki, na pokrywce i na dzbanku, są
ustawione naprzeciw siebie. Jeśli dzbanek z
pokrywką został prawidłowo włożony, zawór
zapobiegający kapaniu otworzy się na czas
procesu parzenia.
Rozpoczęcie procesu parzenia:
Włożyć wtyczkę do kontaktu i włączyć ekspres
za pomocą przycisku Start. Rozpocznie się
cykl  ltracji wody przez  ltr z kawą. Włączy się
lampka kontrolna.
Wyjmowanie dzbanka termosowego:
Przed wyjęciem dzbanka, należy odczekać,
aż woda całkowicie spłynie z  ltra. Po
zakończeniu procesu parzenia urządzenie
wyłączy się automatycznie i zgaśnie lampka
kontrolna. Aby przerwać proces parzenia
odłączyć urządzenie od zasilania.
Wyłączanie ekspresu:
Po zakończeniu pracy wyjąć wtyczkę z
gniazdka.
41
Dzbanek termosowy
Ze względów technicznych (duża
powierzchnia zakrętki) zamknięcie
dzbanka termosowego nie jest szczelne,
aby zapobiec ewentualnemu zassaniu
się zakrętki. Dlatego też dzbanek należy
trzymać zawsze w pozycji pionowej jeżeli
znajduje się w nim kawa.
Utrzymanie wysokiej temp. kawy –:
Dzbanek termosowy jest spichlerzem
ciepła, najefektywniej i najdłużej
utrzymuje ciepło będąc całkowicie
napełniony. Przy częściowym
napełnieniu czas utrzymania ciepła
jest znacznie krótszy. Jeżeli dzbanek
przepłuczemy przed użyciem gorącą
wodą wówczas czas utrzymania wysokiej
temperatury kawy będzie dłuższy.
W trakcie parzenia kawy, jak również
podczas nalewania jej z dzbanka
termosowego, pokrywka z otworem
przelewowym powinna pozostawać na
swoim miejscu – nie trzeba jej zdejmować.
W celu nalania kawy do  liżanki przekręcić
pokrywkę w lewo o około pół obrotu, tak
aby strzałka na pokrywce znalazła się na
wysokości dziobka.
W tym modelu wkład dzbanka
termoizolującego wykonany jest
z wysokogatunkowego szkła
termoizolującego, wszelkie skazy, rysy
i pęcherze nie mają wpływu na czas
utrzymania ciepła. Po nalaniu kawy
zakręcamy aż poczujemy opór.
Jeżeli szkło wkładu dzbanka termicznego
zostanie uszkodzone może dojść do jego
gwałtownego pęknięcia pod wpływem
próżni panującej pomiędzy jego ściankami.
knięcie może nastąpić dopiero po jakimś
czasie od powstania uszkodzenia.
Nigdy nie należy pić bezpośrednio z z
dzbanka i trzymać go przy otworze za
wnętrze. Dzbanek należy zawsze zakręcać
nakrętką. Dzbanek termiczny należy
chronić przed dziećmi.
Szkło wkładu termicznego nie pęknie, jeśli:
będziemy unikać wstrząsów, uderzeń i
nagłych różnic temperatur;
nie będziemy mieszali kawy wewnątrz
twardymi przedmiotami np. metalową
łyżką stołową;
nie będziemy myli termosu twardymi
szczotkami i szorującymi środkami
czyszczącymi;
nie będziemy przecierać dzbanka
termicznego szmatką – drobiny brudu
mogą spowodować rysy na szkle takie jak
powoduje nóż do szkła;
nie będziemy myli dzbanka w zmywarce
do naczyń;
nie będziemy wkładali dzbanka i
podgrzewali w nim kawy w kuchence
mikrofalowej.
Usuwanie osadów kamienia
Każde urządzenie gospodarstwa z
domowego, które wykorzystuje do pracy
gorącą wodę, wymaga usuwania osadów
kamienia. Częstotliwość tej operacji
warunkowana jest zwykle rodzajem
wody (miękka, twarda) w danej okolicy.
Regularny proces czyszczenia gwarantuje
prawidłowe działanie urządzenia.
Wszelkie awarie urządzenia wynikające
z nieodpowiedniego usuwania osadów
kamienia nie są objęte gwarancją.
Jeżeli proces parzenia przedłuża się, a z
urządzenie wydaje nadmierny hałas
podczas pracy, oznacza to, że wymaga
oczyszczenia z osadów kamienia.
Jeżeli urządzenie wyłączy się w wyniku z
nagromadzenia się kamienia, w zbiorniku
pozostaje resztka wody. Uwaga: Przed
ponownym uruchomieniem za pomocą
włącznika odczekać, aż urządzenie
ostygnie. Po zakończeniu czynności
należy ekspres niezwłocznie oczyścić z
kamienia.
Grube osady kamienia są niezwykle trudne z
do usunięcia, nawet przy zastosowaniu
silnych środków do odkamieniania, które
z kolei mogą spowodować powstanie
przecieków w instalacji urządzenia.
Zaleca się więc regularne usuwanie
kamienia, co trzydzieści lub czterdzieści
cykli. Prostym sposobem odkamieniania
42
jest zastosowanie roztworu octu w
następujący sposób:
Zmieszać 2-3 łyżki stołowe octu ze
wskazaną ilością zimnej wody.
Wlać roztwór do pojemnika na wodę,
włożyć papierowy  ltr bez zmielonej
kawy (patrz opis w punkcie Wsypywanie
mielonej kawy), i uruchomić ekspres na
jeden cykl parzenia. W razie potrzeby
proces można powtórzyć. Podczas
procesu odkamieniania należy zapewnić
odpowiednią wentylację pomieszczenia i
nie wdychać oparów octu.
W celu wypłukania pozostałości po
procesie odkamieniania, uruchomić
ekspres na 2-3 cykle wlewając wyłącznie
czystą wodą (bez kawy i bez  ltra).
Roztworu octowego nie należy wylewać
do zlewów pokrytych emalią.
Konserwacja i czyszczenie urządzenia
Przed przystąpieniem do czyszczenia, z
należy sprawdzić, czy urządzenie
zupełnie ostygło i jest wyłączone z sieci
elektrycznej.
Nie zanurzać sprzętu w wodzie, ani nie myć z
go wodą, ponieważ grozi to porażeniem
prądem. Ekspres można przetrzeć
gładką ściereczką zamoczoną w wodzie
z dodatkiem łagodnego detergentu. Po
umyciu wytrzeć urządzenie do sucha.
Do czyszczenia nie należy stosować z
żrących roztworów, ani środków
ścierających.
W celu usunięcia fusów kawowych,
odchylić pojemnik na  ltr i wyjąć wkładkę
z  ltrem. Wyrzucić fusy (które można
przeznaczyć na kompost, ponieważ są
substancją naturalną). Wypłukać pojemnik
na  ltr przed ponownym założeniem.
Zwrócić uwagę na to, by symbole strzałek
na odchylanym pojemniku i na wkładce
z  ltrem były prawidłowo ustawione
naprzeciwko siebie.
Dzbanka termosowego nie należy myć w z
zmywarkach do naczyń.
Dzbanka termosowego nie należy myć w
wodzie – jedynie przecieramy z zewnątrz
lekko wilgotną szmatką.
Aby usunąć osady kawy z wnętrza dzbanka
termosowego, napełnić go gorącą wodą.
Dodać łyżeczkę środka do zmywarki
do naczyń, który usunie osad. Po około
godzinie wylać roztwór i kilkakrotnie
wypłukać dzbanek wodą.
Pokrywę z otworem przelewowym
można myć w gorącej wodzie z płynem, a
następnie dokładnie opłukać pod bieżącą
wodą.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je w
specjalnych punktach zbiórki.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiału i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowiązuje się do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, że produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a później odesłany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez  rmę Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowała ważność, urządzenie
musi być używane zgodnie z instrukcją i
nie może być mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupoważnioną do tego osobę, ani też
uszkodzone w wyniku nieprawidłowego
użycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zużycia, ani elementów łatwo tłukących się,
jak szkło, elementy ceramiczne, żarówki
itd. Niniejsza gwarancja nie ogranicza
ustawowych praw konsumenta ani innych
praw, jakie konsument posiada zgodnie z
obowiązującymi przepisami, które dotyczą
zakupu przedmiotów użytkowych. Jeżeli
urządzenie przestanie działać prawidłowo
i musi zostać odesłane, należy je dokładnie
zapakować i dołączyć imię, nazwisko i adres
nadawcy oraz przyczynę odesłania. Jeśli
urządzenie jest nadal na gwarancji, proszę
także dołączyć paragon zakupu, lub fakturę
43
zakupową.
44
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58

SEVERIN KA 4160 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla