47
ZAKŁADANIE/ZDEJMOWANIE PRZYSTAWEK
1. Przed zakładaniem lub zdejmowaniem przystawek odłączyć urządzenie od sieci
2. Wciśnij końcówkę uchwytu w nasadkę i przekręć uchwyt w prawo.
3. Aby zdjąć nasadkę, przekręć uchwyt w lewo i wyjmij go z nasadki.
UŻYCIE
1. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
2. Naciśnięcie wyłącznika uruchamia silnik, zwolnienie go zatrzymuje.
3. Obrócić urządzenie regulacji prędkości na żądaną prędkość (min – max).
• Rozdrabniacz powinien pracować z dużą prędkością.
• W przypadku trzepaczki, najpierw prędkość powinna być mała, do zamieszania składników,
potem dużą do miksowania.
• Używając siekacz stosuj niskie prędkości dla grubszych kawałków i większe prędkości do
drobnego siekania.
• Używać siekacza impulsowo przez kilka sekund z przerwami, inaczej ryzykuje się
nadmierne rozdrobnienie żywności.
• Pracuj ubijaczem na prędkości niskiej do średniej - istnieje ewentualność nadmiernego
ubicia.
• Pracując tarczą, stosuj prędkości od niskiej do średniej.
Nasadka Maksymalny czas pracy Czas odpoczynku urządzenia
Rozdrabniacz 10 sekund 10 sekund
Trzepaczka 3 minuty 3 minuty
Siekacz 30 sekund 30 sekund
Ubijacz 90 sekund 90 sekund
Tarcza 15 sekund 15 sekund
ROZDRABNIACZ
• Ogólnie, rozdrabniacz może wykonywać wszystkie funkcje zwyczajnego blendera, szybciej
i z łatwiejszym zmywaniem. Składniki można mieszać, ucierać na masę i puree w misce albo
garnku, w którym będą gotowane.
• Obojętnie, jaki pojemnik będzie użyty, musi zostać ustawiony na stabilnej, płaskiej
powierzchni i dodatkowo przytrzymany ręką, żeby nie przesuwał się na powierzchni
roboczej.
• Nie należy zanurzać rozdrabniacza poniżej poziomu równoległej nasadki.
• Przy używaniu w gorącym płynie, nie dopuszczać do działania pod kątem w stosunku do
powierzchni - płyn może wytrysnąć poza miskę/garnek/pojemnik.
• Nie włączać, zanim ostrze nie znajdzie się w pojemniku z żywnością.
• Wyłączyć przed wyjęciem ostrza z pojemnika z żywnością.
TRZEPACZKA
Ogólnie mówiąc, o ile rozdrabniacz ma pełnić rolę blendera, to trzepaczka może zastępować
trzepaczkę balonową, wszystkie zastępują pracę ręczną..
• Wcisnąć trzepaczkę w dno chwytacza trzepaczki.
• Żeby zdjąć trzepaczkę, zwyczajnie ją wyciągnąć z chwytacza.
• Nie należy zanurzać trzepaczki powyżej poziomu chwytacza trzepaczki.
Z DZBANKIEM
• Do rozdrabniania składników stosuj siekacz.
• Do bicia śmietany, jajek, jajek z cukrem stosuj ubijaczkę.
1. Wciśnij podporę w wierzch ubijacza/siekacza aż do zatrzaśnięcia.
2. Włóż podporę do środka dzbanka, na wrzeciono.
instrukcja