Russell Hobbs 21500-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
46
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby niemające doświadczenia
lub znajomości urządzenia, jeżeli odbywa się to pod nadzorem / z
instruktażem, oraz są świadome istniejących zagrożeń.
Dzieci nie powinny używać lub bawić się urządzeniem.
Przechowuj urządzenie i przewód zasilania w miejscu niedostępnym dla
dzieci.
C Aby uniknąć obrażeń, przy opróżnianiu miski i czyszczeniu, ostrożnie
obchodź się z nożami.
H Nie wlewaj gorącego płynu (powyżej 40°C), gwałtownie wytworzona
para wodna me go wyrzucić.
C Niewłciwe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia
ciała.
Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem urządzenia, wyjmij
wtyczkę z gniazdka.
Nie pozostawi włączonego urządzenia bez nadzoru.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie wkładaj uchwytu w ciecz.
Nie używać rozdrabniacza do gorącego oleju - olej nawet umiarkowanie gorący może
spowodować poważne oparzenia.
Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uważać na ostrza.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Regulacja prędkości
2. Wyłącznik
3. Uchwyt
4. Rozdrabniacz
5. Chwytacz trzepaczki
6. Trzepaczka
7. Ubijacz
8. Podpora
9. Siekacz
10. Dzbanek
11. Wrzeciono
12. Podkładka antypoślizgowa
13. Tarcza
14. Pokrywa
15. Rura
16. Podajnik
17. Popychacz
` można myć w zmywarce
47
ZAKŁADANIE/ZDEJMOWANIE PRZYSTAWEK
1. Przed zakładaniem lub zdejmowaniem przystawek odłączyć urządzenie od sieci
2. Wciśnij końcówkę uchwytu w nasadkę i przekręć uchwyt w prawo.
3. Aby zdjąć nasadkę, przekręć uchwyt w lewo i wyjmij go z nasadki.
UŻYCIE
1. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
2. Naciśnięcie wyłącznika uruchamia silnik, zwolnienie go zatrzymuje.
3. Obrócić urządzenie regulacji prędkości na żądaną prędkość (min – max).
Rozdrabniacz powinien pracować z dużą prędkością.
W przypadku trzepaczki, najpierw prędkość powinna być mała, do zamieszania składników,
potem dużą do miksowania.
ywając siekacz stosuj niskie prędkości dla grubszych kawałków i większe prędkości do
drobnego siekania.
ywać siekacza impulsowo przez kilka sekund z przerwami, inaczej ryzykuje się
nadmierne rozdrobnienie żywności.
Pracuj ubijaczem na prędkości niskiej do średniej - istnieje ewentualność nadmiernego
ubicia.
Pracując tarczą, stosuj prędkości od niskiej do średniej.
Nasadka Maksymalny czas pracy Czas odpoczynku urządzenia
Rozdrabniacz 10 sekund 10 sekund
Trzepaczka 3 minuty 3 minuty
Siekacz 30 sekund 30 sekund
Ubijacz 90 sekund 90 sekund
Tarcza 15 sekund 15 sekund
ROZDRABNIACZ
Ogólnie, rozdrabniacz może wykonywać wszystkie funkcje zwyczajnego blendera, szybciej
i z łatwiejszym zmywaniem. Składniki można mieszać, ucierać na masę i puree w misce albo
garnku, w którym będą gotowane.
Obojętnie, jaki pojemnik będzie użyty, musi zostać ustawiony na stabilnej, płaskiej
powierzchni i dodatkowo przytrzymany ręką, żeby nie przesuwał się na powierzchni
roboczej.
Nie należy zanurzać rozdrabniacza poniżej poziomu równoległej nasadki.
Przy używaniu w gorącym płynie, nie dopuszczać do działania pod kątem w stosunku do
powierzchni - płyn może wytrysnąć poza miskę/garnek/pojemnik.
Nie włączać, zanim ostrze nie znajdzie się w pojemniku z żywnością.
Wyłączyć przed wyjęciem ostrza z pojemnika z żywnością.
TRZEPACZKA
Ogólnie mówiąc, o ile rozdrabniacz ma pełnić rolę blendera, to trzepaczka może zastępować
trzepaczkę balonową, wszystkie zastępują pracę ręczną..
Wcisnąć trzepaczkę w dno chwytacza trzepaczki.
Żeby zdjąć trzepaczkę, zwyczajnie ją wyciągnąć z chwytacza.
Nie należy zanurzać trzepaczki powej poziomu chwytacza trzepaczki.
Z DZBANKIEM
Do rozdrabniania składników stosuj siekacz.
Do bicia śmietany, jajek, jajek z cukrem stosuj ubijaczkę.
1. Wciśnij podporę w wierzch ubijacza/siekacza aż do zatrzaśnięcia.
2. Włóż podporę do środka dzbanka, na wrzeciono.
instrukcja
48
3. Załóż pokrywę na dzbanek i obróć ją w lewo, aby zablokować.
4. Załóż uchwyt na pokrywę i obróć go w prawo.
5. Nałóż podajnik na rurę.
6. Wkładaj składniki w rurę i przeciskaj je do dołu popychaczem.
Z TARCZĄ
1. Włóż podporę do środka dzbanka, na wrzeciono.
2. Nałóż tarczę na wierzch podpory.
3. Do krojenia, ostrze do krojenia powinno być na górze. Do grubego tarcia, zęby
rozdrabniacza powinny być na górze. Załóż pokrywę na dzbanek i obróć ją w lewo, aby
zablokować.
4. Załóż uchwyt na pokrywę i obróć go w prawo.
5. Wkładaj składniki w rurę i przeciskaj je do dołu popychaczem.
Do przechowania, rolę pokrywy może pełnić podkładka antypoślizgowa.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
2. Bardzo uważać na ostrza, nie dotykać ich ręką, użyć nylonowej szczoteczki do zmywania.
3. Powierzchnię uchwytu wytrzeć miękką wilgotną ściereczką.
4. Wytrzeć chwytak trzepaczki i pokrywę dzbanka wilgotną szmatką. Nie zanurzaj tych części,
ponieważ znajdują się w nich elementy napędu.
5. Wszystkie inne części możesz umyć ręcznie.
` Te części można myć w zmywarce.
Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urdzenia.
Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
PESTO Z KOLENDRY
2 garść liście kolendry
2 ząbekki czosnek
60 g orzeszki pinii
125 ml oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej miski.
Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na topping:
średnia. Na sos do makaronu: rzadka.
Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej: http://www.russellhobbs.com/ifu/550931
1 / 1

Russell Hobbs 21500-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi