Lyson 32673 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

INSTRUKCJA OBSŁUGI
Suszarka do pyłku 10,16,32-szufladowa
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Racławicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email; [email protected]
tel. 33/875-99-40, 33/870-64-02
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
Instrukcja obejmuje urządzenia o kodach:
32672 , 32673 , 32674
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa
użytkowania
1.1. Bezpieczeństwo elektryczne
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Charakterystyka suszarki do pyłku
2.1.Parametry techniczne urządzeni
A. Suszarka do pyłku 10-szuflad (pojemność 59L.)
B. Suszarka do pyłku 16-szuflad (pojemność 100L.)
C. Suszarka do pyłku 32-szuflad (pojemność 220L.)
3. Użytkowanie urządzenia
4. Przechowywanie urządzenia
5. Czyszczenie i konserwacja
6. Utylizacja
7. Gwarancja
Zdjęcia produktów to ilustracje poglądowe i mogą czasami
różnić się od rzeczywistego wyglądu przedmiotu.
Nie zmienia to jednak ich podstawowych właściwości.
URZĄDZENIA DO SUSZENIA PYŁKU
10-szuflad (pojemność 59L.)
16-szuflad (pojemność 100L.)
32-szuflady (pojemność 220L.)
ZASILANIE 230VAC
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia przeczytać
instrukcję użytkowania i postępować według wskazówek w niej
zawartych. Producent nie odpowiada za szkody spowodowane
użytkowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem
lub niewłaściwą jego obsługą. Nie wolno zasłaniać otworów
wentylacyjnych z tyłu urządzenia ,ani drzwiach suszarki.
POWIERZCHNIA SUSZARKI MOCNO SIĘ
NAGRZEWA
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania
suszarki do pyłku
1.1. Bezpieczeństwo elektryczne
a) Urządzenie należy podłączyć do gniazda z uziemieniem o
napięciu określonym na tabliczce znamionowej wyrobu.
b) Instalacja elektryczna zasilająca musi być wyposażona w
wyłącznik różnicowoprądowy o znamionowym prądzie
zadziałania nie wyższym niż 30mA. Okresowo należy
sprawdzać działanie wyłącznika różnicowoprądowego.
c) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający nieodłączany ulegnie uszkodzeniu i
trzeba go wymienić, to czynność ta powinna być
wykonana u gwaranta lub przez specjalistyczny zakład
naprawczy albo przez wykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia. Nie używać urządzenia, gdy
przewód zasilający jest uszkodzony.
d) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba. Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający.
Przewód zasilający należy trzymać z dala od źródeł ciepła,
ostrych krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
a) Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo.
b) Należy chronić sterowanie przed wilgocią; (również
podczas przechowywania)
c) Nie korzystaj z urządzenia w pobliżu materiałów
łatwopalnych.
d) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
e) Urządzenie może być uruchamiane tylko wewnątrz
pomieszczeń. Urządzenie nie jest przystosowane do
pracy na zewnątrz pomieszczeń.
2. Charakterystyka suszarki do pyłku.
Suszenie pyłku powinno odbyw się w temp. 35º- 40ºC
(ważne jest, aby pyłek nie został przegrzany, ponieważ
podobnie jak miód, traci on swoje właściwości przy
temperaturze powyżej 40ºC).
Pyłek przeznaczony do suszenia należy umieścić w
szufladach.
Zaleca się kilkakrotne przemieszanie w ciągu dnia warstw
pyłku, szczególnie w pierwszej fazie suszenia.
Proces suszenia pyłku trwa od 1-3 dni, w zależności od
wilgotności.
Dobrze wysuszony pyłek tworzy twarde, suche bryłki, których
nie można rozgnieść w palcach.
Zawartość wody w wysuszonym pyłku nie może przekraczać
6%.
Pyłek po wysuszeniu powinien być przechowywany w
szczelnym naczyniu, w suchym, chłodnym miejscu.
2.1. Parametry techniczne urządzeń:
A. Suszarka do pyłku 10-szuflad (pojemność 59L.)
-konstrukcja - stal nierdzewna kwasoodporna
-zasilanie: 230 VAC
-moc grzewcza : 1,0 kW
-moc całkowita : 1,1 kW
-regulacja temperatury: 40 - 90°C
-maksymalny czas pracy 15 godz. lub non stop
-ilość pyłku na 1 półce: około 2 kg
-wymiary: szer. 420 mm, głębokość 550 mm, wysokość 380
mm
- suszarka ma możliwość demontażu tylnego segmentu wenty-
lacyjno-grzewczego
-waga netto 18 kg
Opis urządzenia
1 2 3
4 5 6
1-pokrętło kontroli temperatury
2-pokrętło regulacji czasu pracy
3-przełącznik zasilanie i czas
4-szuflady
5-obudowa suszarki
6-drzwi suszarki
B. Suszarka do pyłku 16-szuflad (pojemność 100L.)
-konstrukcja - stal nierdzewna kwasoodporna
-zasilanie: 230 VAC
-moc grzewcza : 1,4 kW
-moc całkowita : 1,74 kW
-regulacja temperatury: 40 - 90°C
-maksymalny czas pracy 15 godz. lub non stop
-ilość pyłku na 1 półce: około 2 kg
-wymiary: szer. 420 mm, głębokość 550 mm, wysokość 630
mm
- suszarka ma możliwość demontażu tylnego segmentu wenty-
lacyjno-grzewczego
-waga netto 27 kg
Opis urządzenia
1 2 3
6 4 5
1-pokrętło kontroli temperatury
2-pokrętło regulacji czasu pracy
3-przełącznik zasilanie i czas
4-szuflady
5-obudowa suszarki
6-drzwi suszarki
C. Suszarka do pyłku 32-szuflad (pojemność 220L.)
-konstrukcja - stal nierdzewna kwasoodporna
-zasilanie: 230 VAC
-moc grzewcza : 3,2 kW
-moc całkowita : 3,8 kW
-regulacja temperatury: 40 - 90°C
-maksymalny czas pracy 15 godz. lub non stop
-ilość pyłku na 1 półce: około 2 kg
-wymiary: szer. 420 mm, głębokość 630 mm, wysokość 1420
mm
-waga netto 56 kg
Opis urządzenia
3 2 1
6 4 5
1-pokrętło kontroli temperatury
2-pokrętło regulacji czasu pracy
3-przełącznik zasilanie i czas
4-szuflady
5-obudowa suszarki
6-drzwi suszarki
3. Użytkowanie urządzenia
UWAGA!
Suszarkę po zakupie należy uruchomić bez szuflad na
najwyższej temperaturze i pozostawić na kilka minut
aby się wygrzała.
1.Suszarka powinna być eksploatowana na czystej, suchej
powierzchni.
2.Ustaw przełącznik zasilania i pokrętło timera w pozycji
„OFF”.
3.Podłącz suszardo standardowego gniazdka ściennego
z uziemieniem 230 V, 50Hz.
4.Ustaw suszarw odległości co najmniej 30 cm od ściany,
aby umliwić prawidłową cyrkulację powietrza. NIE blokuj
otworów wentylacyjnych z tu lub na drzwiach urządzenia.
5.Wyjmij półki z suszarki. Napełnij je pyłkiem pszczelim.
óż elementy tak, aby się nie stykały. Pozostaw wystarcza-
jąco dużo miejsca, aby zapewnić właściwą cyrkulację powie-
trza.
6.Ustaw przełącznik zasilania w pozycji „ONlub TIME”.
7.Obróć pokrętło regulacji temperatury do żądanej tempera-
tury. Zaleca s umieszczenie termometru we wnętrzu su-
szarki (brak w zestawie) w celu monitorowania ustawienia
temperatury. Poprawić pokrętło regulacji temperatury w razie
potrzeby.
8.Ustaw pokrętło timera na żądany czas suszenia. Do włą-
czenia pracy suszarki y przycisk ON.
9.Rozgrzej suszarkę przez 5 - 10 minut przed załadowaniem
szuflad z pyłkiem do wnętrza urdzenia.
10.Zamontować drzwi suszarki. Upewnij się, że boki drzwi
dobrze zamknięte.
11.Kropelki wody mogą tworzyć się na powierzchni niektó-
rych produktów podczas odwadniania. Można je usunąć,
osuszając produkt czystym ręcznikiem lub ręcznikiem papie-
rowym. Należy zachowostrożność gdyż suszarka w cza-
sie pracy mocno snagrzewa!
UWAGA: Czasy schnięcia mogą się różnić w zależności od
kilku czynników, takich jak na przykład wilgotność, temperatura
powietrza.
Optymalna temperatura otoczenia w którym pracuje suszarki
to 21°C. Gdy urządzenie pracuje w wyższej lub niższej
temperaturze, poziom wskazany na pokrętle regulacji
temperatury może się nieco różnić.
4. Przechowywanie urządzenia
Po zakończeniu czynności związanych z pra urządzenia
należy je dokładnie wyczyścić i osuszyć.
Przed uruchomieniem urządzenia, w przypadku gdy zosto
ono przeniesiona z pomieszczenia o niższej temperaturze do
pomieszczenia o wyższej temperaturze, należy odczekać aż
osiągnie ona temperaturę otoczenia. Przechowywać w
suchych pomieszczeniach w temperaturze powyżej 0º C
Przed każdym sezonem należy dokon dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym a w razie wykrycia
usterki należy skontaktować się z serwisem.
5. Czyszczenie i konserwacja
WAŻNE!
Przed rozpoczęciem konserwacji należy wyciągnąć
wtyczkę sieciową.
Krawędzie suszarki mogą bostre!
Przed pierwszym użyciem urządzenie należy dokładnie umyć i
wysuszyć.
Suszarka ma możliwość demontażu tylnego segmentu
wentylacyjno-grzewczego (przez rozpięcie klamer) dla
ułatwienia mycia.
Urządzenie myjemy gorącą wodą z dodatkiem preparatów
dopuszczonych do kontaktu ze sprzętem używanym w
przemyśle spożywczym.
Urządzenie myjemy miękką tkaniną, pamiętając o
zabezpieczeniu elementów elektrycznych.
Po umyciu dokładnie spłukujemy czystą wodą i osuszamy.
Suszarki przechowujemy w suchym pomieszczeniu.
Żadnych elementów urządzenia nie konserwujemy środkami
chemicznymi.
6. Utylizacja
Zużyty produkt podlega obowiązkowi usuwania jako odpady
wyłącznie w selektywnej zbiórce odpadów organizowanych
przez Sieć Gminnych Punktów Zbiórki Odpadów Elektrycznych
i Elektronicznych. Konsument ma prawo do zwrotu zużytego
sprzętu w sieci dystrybutora sprzętu elektrycznego, co
najmniej nieodpłatnie i bezpośrednio, o ile zwracane
urządzenie jest aściwego rodzaju i pełni tę samą funkcję, co
nowo zakupione urządzenie.
7. Gwarancja
Produkty zakupione w firmie „Łysoń” objęte są gwaranc
producenta. Okres gwarancji wynosi 24 miesiące
Na zakupione produkty wystawiany jest
paragon lub faktura VAT.
Szczegóły gwarancji na www.lyson.com.p
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5

Lyson 32673 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla