Whirlpool I5V62A(W)/EU instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
English
Украінська
GB
UA
Operating Instructions
COOKER AND OVEN
Contents
Operating Instructions,1
WARNING,2
Description of the appliance-Overall view,5
Description of the appliance-Control Panel,7
Installation,8
Start-up and use,10
Cooking modes,11
Using the hob,13
Precautions and tips,14
Care and maintenance,15
Assistance,15
Інструкціі з експлуатаціі
КУХНЯ
Зміст
Інструкціі з експлуатаціі,1
УВАГА,2
Опис установки-Загальнии вигляд,6
Опис установки-Панель управління,7
Встановлення,35
Включення і використання,37
Програми приготування іжі,38
Користування робочою поверхнею,39
Запобіжні засоби і поради,40
Догляд i технічне обслуговування,41
Допомога,41
I5V62A /EU
Polski
PL
Instrukcja obsіugi
KUCHENKA I PIEKARNIK
Spis treњci
Instrukcja obsіugi,1
UWAGA,2
Opis urządzenia-Widok ogólny,5
Opis urządzenia-Panel sterowania,7
Instalacja,17
Uruchomienie i użytkowanie,19
Użytkowanie płyty grzejnej,22
Użytkowanie piekarnika,20
Zalecenia i środki ostrożności,23
Konserwacja i utrzymanie,24
Serwis Techniczny,24
HU
Magyar
Használati útmutató
tűzhely és a sütő
Tartalomjegyzék
Használati útmutató,1
FIGYELEM,2
A készülék leírása- A készülék áttekintése,5
A készülék leírása- Kezelőpanel,7
Üzembe helyezés,26
Bekapcsolás és használat,28
A főzőlap használata,31
A sütő használata,32
Óvintézkedések és tanácsok,32
Karbantartás és ápolás,33
Szerviz,34
CZ
Cesky
Pokyny pro použití
SPORÁK S TROUBOU
Obsah
Pokyny pro použití,1
UPOZORNÌNÍ,2
Popis zarízení-Celkový pohled,6
Popis zarízení-Ovládací panel,7
Instalace,52
Spuštení a použití, 54
Použití varné desky,59
Použití trouby,54
Opatrení a rady,59
Údržba a péce,60
Servisní služba,60
SL
Slovensko
Navodila za uporabo
KUHINJA IN PECICA
Povzetek
Navodila za uporabo,1
POZOR,2
Opis naprave- Celoten pogled,6
Opis naprave- Upravljalna plošca,7
Namestitev,43
Zagon in uporaba, 45
Uporaba pecice,46
Uporaba kuhalne plošče,48
Previdnostni ukrepi in nasveti,49
Vzdrževanje in nega,50
Pomoc,50
2
GB
PL
WARNING: The appliance and its
accessible parts become hot during use.
Care should be taken to avoid touching
hea ng elements.
Children less than 8 years of age shall be
kept away unless con nuously supervised.
This appliance can be used by children
aged from 8 years and above and persons
with reduced physical, sensory or mental
capabili es or lack of experience and
knowledge if they have been given
supervision or instruc on concerning
use of the appliance in a safe way and
understand the hazards involved. Children
shall not play with the appliance. Cleaning
and user maintenance shall not be made
by children without supervision.
WARNING: Una ended cooking on a hob
with fat or oil can be dangerous and may
result in re.
NEVER try to ex nguish a re with water,
but switch o the appliance and then
cover ame e.g. with a lid or a re blanket.
WARNING: Danger of re: do not store
items on the cooking surfaces.
WARNING: If the surface in glass-ceramic
is cracked, switch o the appliance to
avoid the possibility of electric shock.
Do not use harsh abrasive cleaners or
sharp metal scrapers to clean the oven
door glass since they can scratch the
surface, which may result in sha ering of
the glass.
The internal surfaces of the compartment
(where present) may become hot.
Never use steam cleaners or pressure
cleaners on the appliance.
Remove any liquid from
the lid before opening it.
Do not close the glass
cover (if present) when the gas burners or
electric hotplates are s ll hot.
WARNING: Ensure that the appliance is
switched o before replacing the lamp to
avoid the possibility of electric shock.
! When you place the rack inside, make
sure that the stop is directed upwards and
in the back of the cavity .
WARNING
UWAGA: To urządzenie oraz jego dostępne
części silnie się rozgrzewają podczas
użytkowania.
Należy uważać, aby nie dotknąć elementów
grzejnych.
Nie pozwalać, aby dzieci poniżej 8 roku
życia zbliżały się do urządzenia, jeśli nie są
pod stałym nadzorem dorosłych.
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać
dzieci powyżej 8 roku życia i osoby o
ograniczonych zdolnościach zycznych,
zmysłowych bądź umysłowych, jak również
osoby nieposiadające doświadczenia lub
znajomości urządzenia, jeśli znajdują się
one pod nadzorem innych osób lub jeśli
zostały pouczone na temat bezpiecznego
sposobu uż
ycia urządzenia oraz zdają
sobie sprawę ze związanych z nim
zagrożeń. Dzieci nie powinny bawić
się urządzeniem. Prace związane z
czyszczeniem i konserwacją nie mogą być
wykonywane przez dzieci, jeśli nie są one
nadzorowane.
UWAGA: Pozostawienie bez nadzoru na
kuchence tłuszczów i olejów może być
niebezpieczne i może spowodować pożar.
Nie należy NIGDY próbować ugasić
płomieni/pożaru wodą; należy wyłączyć
urządzenie i przykryć płomień np. pokrywką
lub ognioodpornym kocem.
UWAGA: Ryzyko pożaru: nie pozostawiać
przedmiotów na powierzchniach grzejnych.
UWAGA: Jeżeli powierzchnia ze szkła
ceramicznego jest pęknięta, należy
wyłączy
ć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
Nie stosować środków ściernych ani
ostrych łopatek metalowych do czyszczenia
szklanych drzwiczek piekarnika, ponieważ
mogłyby porysować powierzchnię i
spowodować pęknięcie szyby.
Wewnętrzne powierzchnie szu ady (jeśli
jest w danym modelu) mogą się nagrzewać.
Nie stosować nigdy oczyszczaczy
parowych lub ciśnieniowych do czyszczenia
urządzenia.
Usunąć ewentualne płyny na pokrywie
przed jej otwarciem. Nie zamykać szklanej
pokrywy (jeśli jest częścią wyposażenia),
jeśli palniki gazowe lub płyta elektryczna są
jeszcze rozgrzane.
UWAGA: Przed wymianą żarówki, należy
się upewnić, że urz
ądzenie jest wyłączone,
aby uniknąć ryzyka porażenia prądem.
! Wsuwając ruszt, należy się upewnić, że
ogranicznik jest skierowany ku górze i
znajduje się on w tylnej części komory.
UWAGA
GB
3
UA
HU
FIGYELEM: A készülék és annak
hozzáférhetõ részei a használat közben
rendkívüli módon felmelegedhetnek.
Vigyázzon, hogy nehogy hozzáérjen a
fûtõelemekhez.
Ha a gyermekek nincsenek folyamatos
felügyelet ala , tartsa távol a 8 éven aluli
gyermekeket.
Ezt a készüléket a 8 éves kort betöltö
gyermekek, valamint a tes leg,
érzékszervileg vagy szellemileg
korlátozo , nem hozzáértõ, illetve a
terméket nem ismerõ személyek csak
megfelelõ felügyelet melle , vagy a
készülék biztonságos használatával
kapcsolatos alapvetõ utasítások és a
kapcsolódó veszélyek ismeretében
használhatják. Vigyázzon, hogy a
gyermekek ne játsszanak a készülékkel.
A sz tási és karbantartási mûveleteket
gyermekek felügyelet nélkül nem
végezhe k.
FIGYELEM: A tûzhelyen felügyelet nélkül
o hagyo zsír vagy olaj veszélyes lehet,
és tüzet okozhat.
SOHA ne próbálja meg vízzel eloltani a
tüzet, hanem zárja el a készüléket, és
takarja le a lángot például fedõvel vagy
tûzálló takaróval.
FIGYELEM: Tûzveszély: Ne hagyjon
tárgyakat a fõzõfelületen.
FIGYELEM: Amennyiben az üvegkerámia
felülete megkarcolódna, az esetleges
áramütés elkerülése érdekében kapcsolja
ki a készüléket.
Az üveg sütõajtó sz tásához ne
használjon súrolószereket vagy vágóéllel
rendelkezõ fémspatulát, mivel azok
összekaristolhatják az ajtó felületét, ami
pedig az üveg összetöréséhez vezethet.
A ók (ha van) belsõ felületei
felmelegedhetnek.
A készülék sz tásához soha
ne használjon gõz sz tót vagy
nagynyomású sz tót.
A készülék tetejének kinyitása elõ
minden nedvességet töröljön le róla.
Ne csukja le az üvegtetõt (ha van), ha a
gázégõk vagy elektromos fõzõlapok még
melegek.
FIGYELEM: Az esetleges áramütések
elkerülése érdekében a lámpa kicserélése
elõ gyõzõdjön meg arról, hogy a
készülék ki van kapcsolva.
! A rács behelyezésekor gyõzõdjön
meg arról, hogy a kallantyú felfele
néz és a sütõtér hátsó részén van .
FIGYELEM
УВАГА! Під час роботи цей прилад, а
також його доступні частини нагріваються
до високих температур.
Слід бути особливо обережними, щоб не
торкатися нагрівальних елементів.
Діти віком до 8 років мають знаходитися
на небезпечній відстані від приладу,
якщо неможливо забезпечити постійний
контроль над ними.
Дозволяється користування цим
приладом дітьми віком від 8 років,
а також особами з обмеженими
фізичними, сенсорними або розумовими
можливостями або особами без
належного досвіду і знань, якщо вони
перебувають під постійним контролем
або проінструктовані щодо правил з
небезпечного користування приладу
і усвідомлюють ступені ризику. Не
дозволяйте дітям гратися з приладом.
Операції з очищення і догляду не повинні
виконуватися дітьми без
належного
контролю.
УВАГА! Небезпечно залишати без
нагляду плити з жиром або олією, тому
що це може призвести до пожежі.
НІ В ЯКОМУ РАЗІ не слід намагатися
погасити полумя/пожежу водою.
Необхідно вимкнути прилад і накрити
полумя, наприклад, кришкою або
вогнетривким покривалом.
УВАГА! Небезпека пожежі: не залишайте
речі на
варильних поверхнях.
УВАГА! Якщо в поверхні зявилася
тріщина, вимкніть пристрій, щоб уникнути
можливого ураження електричним
струмом.
Не використовувати абразивні засоби
ані металеві загострені шпателі для
очищення скляних дверцях духовки, тому
що вони можуть пошкрябати поверхню,
призводячи до розтріскування скла.
Внутрішні поверхні відділення (де вони
наявні) можуть нагріватися до високих
температур
.
Забороняється використання апаратів
для очищення парою або високим
тиском.
Витріть насухо всі наявні на кришці
рідини, перш ніж відкрити її. Не
закривайте скляну кришку (якщо вона
наявна), якщо газові пальники або
електричні конфорки залишаються
нагрітими.
УВАГА! Щоб запобігти враженню
електричним струмом переконайтеся в
тому, що прилад вимкнений, перш ніж
заміняти
лампочку.
! Під част вставляння решітки слід
переконатися, що стопор повернутий
вгору і всередину ніші .
УВАГА
4
CZ
SL
POZOR: Naprava in njeni dostopni deli se
med uporabo moèno segrejejo.
Pazi je potrebno, da se ne do kate
površin, ki se segrejejo.
Otroci, stari manj od 8 let naj se ne
približujejo apratu, razen èe so pod stalnim
nadzorom.
Napravo lahko uporabljajo otroci od 8
leta naprej in osebe s slabšimi telesnimi,
zaznavnimi ali duševnimi zmogljivostmi ali
osebe brez znanja in izkušenj, èe so pod
ustreznim nadzorom ali so bili pouèeni
o varni uporabi naprave in so seznanjeni
s povezanimi nevarnostmi. Otroci se
ne smejo igra z napravo. Èišèenja in
vzdrževanja ne smejo izvaja otroci brez
nadzora.
POZOR: Pušèanje nenadzorovane peèice, v
kateri so mašèoba ali olja je lahko nevarno
ali lahko povzroèi požar.
NIKOLI ne poskušajte ugasni plamena/
požara z vodo, ampak je potrebno izkljuèi
napravo in plamen na primer prekri s
pokrovko ali negorljivo prevleko.
POZOR: Nevarnost požara: ne pušèajte
stvari na kuhalni površini.
POZOR: Èe je steklo-keramièna površina
razpokana, izkljuèite napravo in prepreèite
udar elektriènega toka.
Ne uporabljajte abrazivnih izdelkov, ne
ostrih kovinskih gobic za èišèenje steklenih
vrat peèice, saj bi lahko z njimi opraskali
površino in tako povzroèili drobljenje
stekla.
Notranje površine predala (èe je na voljo)
se lahko segrejejo.
Za èišèenje aparata nikoli ne uporabite
parnih èis lcev ali sredstev pod visokim
pri skom.
Eliminare eventuali liquidi presen sul
coperchio prima di aprirlo. Non chiudere
il coperchio in vetro (se presente) con i
bruciatori gas o la piastra ele rica ancora
caldi.
POZOR: Pred zamenjavo žarnice se
preprièajte, da je naprava izklopljena in
tako prepreèite nevarnost elektriènega
udara.
! Pri vstavljanju rešetke poskrbite, da bo
konènik obrnjen navzgor in pro zadnji strani
odpr ne.
POZOR UPOZORNÌNÍ
UPOZORNÌNÍ: Toto zaøízení a jeho pøístupné
èás dosahují bìhem použi velmi vysoké
teploty.
Je tøeba dávat pozor a zabránit styku
s topnými èlánky.
Udržujte dì mladší 8 let v dostateèné
vzdálenos , pokud nejsou pod neustálým
dohledem.
Toto zaøízení mohou používat dì od 8 let a
osoby se sníženými fyzickými, senzorickými
nebo duševními schopnostmi nebo osoby
bez zkušenos a znalos , které se nacházejí
pod náležitým dohledem nebo které byly
pouèeny ohlednì použi zaøízení bezpeèným
zpùsobem a které si uvìdomují související
nebezpeèí. Dì si nesmí hrát se zaøízením.
nesmí provádìt operace èiš ní a údržby
bez dohledu.
UPOZORNÌNÍ: Ponechání sporáku
s ohøívanými tuky a oleji mùže být
nebezpeèné a mùže zpùsobit požár.
NIKDY není tøeba hasit plamen/požár vodou,
ale je nutné vypnout zaøízení a zakrýt plamen
napøíklad víkem nebo hydrofobní dekou.
UPOZORNÌNÍ: Riziko požáru: Nenechávejte
pøedmìty na varných površích.
UPOZORNÌNÍ: Je-li povrch sklokeramické
varné desky prasklý, vypnìte zaøízení, abyste
zabránili zásahu elektrickým proudem.
K èiš ní sklenìných dvíøek trouby
nepoužívejte abrazivní výrobky ani ostré
kovové špachtle, protože by mohly poškrábat
povrch a zpùsobit tak prasknu skla.
Vnitøní povrchy zásuvky (je-li souèás ) by se
mohly ohøát na vysokou teplotu.
Nikdy nepoužívejte k èišzaøízení
vysokotlaký parní èis è.
Pøed otevøením krytu setøete pøípadné
kapaliny, které se na nìm nacházejí.
Nezavírejte sklenìný kryt (je-li souèás ) s ješ
teplými plynovými hoøáky nebo elektrickou
plotnou.
UPOZORNÌNÍ: Pøed výmìnou žárovky se
ujis te, že je zaøízení vypnuté, aby se
zabránilo možnos zásahu elektrickým
proudem.
! Pøi vložení møížky se ujis te, že se doraz
nachází v zadní èás prohloubeniny a je
obrácen smìrem nahoru .
GB
5
2
1
6
9
10
11
5
7
8
3
1.Glass ceramic hob
2.Control panel
3..Sliding grill rack
4.DRIPPING pan
5.Adjustable foot
6.GUIDE RAILS for the sliding racks
7.position 5
8.position 4
9.position 3
10.position 2
11.position 1
Description of the appliance
Overall view
GB
PL
1.Ceramiczna płyta grzejna
2.Panel kontrolny
3.Półka ruszt
4.Półka brytfanna
5.Nóżki regulowane
6.Prowadnice półek
7.pozycja 5
8.pozycja 4
9.pozycja 3
10.pozycja 2
11.pozycja 1
Opis urządzenia
Widok ogólny
1 A kerámia fõzõlap
2 Kapcsoló tábla
3 Sütõ rács
4 Serpenyõ vagy sütõtepsi
5 Állítható lábacska vagy láb
6TÁLCASíNEK
7 helyzet 5
8 helyzet 4
9 helyzet 3
10 helyzet 2
11 helyzet 1
A készülék leírása
A készülék áttekintése
HU
4
5
6
Popis zarízení
Celkový pohled
CZ
1.Sklokeramická varná deska
2 Ovládací panel
3 Pečící rošt
4 Pečící plech nebo plech zachycující odkapávající
5 Nastavitelné nohy omastek
6 Vodicí LIŠTY jednotlivých úrovní
7 poloha 5
8 poloha 4
9 poloha 3
10 poloha 2
11 poloha 1
Опис плити
Загальнии вигляд
1.Kерамічна конфорка
2.Панель управління
3.Полка РЕШІТKИ
4.Полка ДEКО
5.Лапка для налаштування
6.HAПPABЛЯЮЧІ для полиць
7.положення 5
8.положення 4
9.положення 3
10.положення 2
11.положення 1
UA
1 Steklokeramična kuhalna plošča
2 Upravljalna plošča
3 Odlagalna rešetka
4 Odlagalna ponev
5 Regulacijska nožica
6 Drsna VODILA
7 Položaj 5
8 Položaj 4
9 Položaj 3
10 Položaj 2
11 Položaj 1
Opis naprave
Celoten pogled
SL
2
1
4
6
9
10
11
5
5
7
8
3
Description of the appliance
Control panel
GB
1.TIMER knob
2.THERMOSTAT knob
3.THERMOSTAT indicator light
4.SELECTOR knob
5.Electric HOTPLATE control knob
6.ELECTRIC HOTPLATE indicator light
UA
Опис плити
Панель управління
1.Сукоятка ТАЙМЕРА
2.Peґyлятор TEPMOCTATУ
3. Індикатор TEPMOCTATУ
4.Peґyлятор РСПГСБМ
5.Peґyлятоpи ЕЛЕKTPИЧHИX КОHФOPOК
6. Індикатор РСБЦЮЮЧOЇ КОHФOPКИ
PL
Opis urządzenia
Panel kontrolny
Opis naprave
Upravljalna plošca
SL
1.Gumb TIMER
2.Gumb TERMOSTAT
3.Lučka TERMOSTAT
4.Gumb PROGRAMI
5.Gumbi PLOŠČE
6.Lučka PLOŠČE
Popis zarízení
Ovládací panel
CZ
1.Kno ík časovače
2.Kno ík nastavení teploty v troubě (termostat)
3.Indikátor termostatu
4.Kno ík pro výběr režimu
5.Kno íky fungovánía ELEKTRICKÝCH desek
6.Indikátor ELEKTRICKÝCH desek
A készülék leírása
Kezelőpanel
HU
1.Időmérő gomb
2.Hőmérséklet szabályzó gomb-Termosztát
3.Hőmérséklet ellenőrző lámpa
4.Választó gomb
5.Az elektromos főzőlap vezérlő gombja
6.Elektromos főzőmező ellenőrző lámpa
1.Pokrętło MINUTNIKA
2.Pokrętło TERMOSTATU
3.Lampka kontrolna TERMOSTATU
4.Pokrętło PROGRAMÓW PIEKARNIKA
5.Pokrętła ELEKTRYCZNYCH PÓL GRZEJNYCH
6.Lapmka kontrolna ELEKTRYCZNYCH PÓL GRZEJNYCH
5
4
2
3
6
1
7
8
GB
! Before operating your new appliance please read
this instruction booklet carefully. It contains important
information concerning the safe installation and
operation of the appliance.
! Please keep these operating instructions for future
reference. Make sure that the instructions are kept with
the appliance if it is sold, given away or moved.
! The appliance must be installed by a qualified
professional according to the instructions provided.
! Any necessary adjustment or maintenance must be
performed after the cooker has been disconnected
from the electricity supply.
Positioning and levelling
! It is possible to install the appliance alongside
cupboards whose height does not exceed that of the
hob surface.
! Make sure that the wall in contact with the beck of
the appliance is made from a non-flammable, heat-
resistant material (T 90°C).
To install the appliance correctly:
Place it in the kitchen, dining room or the bed-sit (not
in the bathroom).
If the top of the hob is higher than the cupboards,
the appliance must be installed at least 200 mm away
from them.
If the cooker is
installed underneath a
wall cabinet, there must
be a minimum distance
of 420 mm between this
cabinet and the top of
the hob.
This distance should be
increased to 700 mm
if the wall cabinets are
flammable (see figure).
Do not position blinds behind the cooker or less than
200 mm away from its sides.
Any hoods must be installed according to the
instructions listed in the relevant operating manual.
Levelling
If it is necessary to level the
appliance, screw the adjustable
feet into the places provided on
each corner of the base of the
cooker (see figure).
The legs* fit into the slots on the
underside of the base of the
cooker.
Electrical connection
Fitting the power supply cable
The cable should be suited to the type of electrical
connection used, according to the following connection
diagram:
To install the power supply cable correctly:
1. Loosen the screw V in the terminal board and pull
the cover to open it (see
figure).
2. Position the
connection supports A
(see figure) according
to the connection
diagram shown above.
The terminal board is
designed for single-
phase 230 V connection:
terminals 1, 2 and 3
are connected to each
other; jumper 4-5 is
located in the lower area
of the terminal board.
3. Position the wires N
and
as shown in the
diagram (see figure)
and proceed with the
connection process,
Installation
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
V
1
2
3
N
A
B
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400V 3N~
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 5x2.5 CEI-UNEL 35746
400V 2N~
H05RR-F 4x4 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 4x4 CEI-UNEL 35746
230V 1N~
H05RR-F 3x4 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 3x4 CEI-UNEL 35746
GB
9
tightening the terminal screws as far as possible.
4. Position the remaining wires on terminals 1-2-3 and
tighten the screws.
5. Fix the power supply cable in place by fastening the
cable clamp screw.
6. Close the terminal board cover by tightening the
screws V.
Connecting the supply cable to the mains
Install a standardised plug corresponding to the load
indicated on the appliance data plate (see Technical
data table).
The appliance must be directly connected to the mains
using an omnipolar circuit-breaker with a minimum contact
opening of 3 mm installed between the appliance and the
mains. The circuit-breaker must be suitable for the charge
indicated and must comply with NFC 15-100 regulations
(the earthing wire must not be interrupted by the circuit-
breaker). The supply cable must be positioned so that it
does not come into contact with temperatures higher than
50°C at any point.
Before connecting the appliance to the power supply,
make sure that:
The appliance is earthed and the plug is compliant with
the law.
The socket can withstand the maximum power of the
appliance, which is indicated by the data plate.
The voltage is in the range between the values
indicated on the data plate.
The socket is compatible with the plug of the
appliance. If the socket is incompatible with the
plug, ask an authorised technician to replace it. Do
not use extension cords or multiple sockets.
! Once the appliance has been installed, the power
supply cable and the electrical socket must be easily
accessible.
! The cable must not be bent or compressed.
! The cable must be checked regularly and replaced
by authorised technicians only.
! The manufacturer declines any liability should
these safety measures not be observed.
Safety Chain
! In order to prevent accidental tipping of the
appliance, for example by a child climbing onto
the oven door, the supplied safety chain MUST be
installed!
The cooker is tted with a safety chain to be xed by
means of a screw (not supplied with the cooker) to the
wall behind the appliance, at the same height as the
chain is attached to the appliance.
Choose the screw and the screw anchor according to
the type of material of the wall behind the appliance.
If the head of the screw has a diameter smaller than
9mm, a washer should be used. Concrete wall requires
the screw of at least 8mm of diameter, and 60mm of
length.
Ensure that the chain is xed to the rear wall of the
cooker and to the wall, as shown in gure, so that
after installation it is tensioned and parallel to the
ground level.
10
GB
Start-up and use
Using the oven
! The first time you use your appliance, heat the empty
oven with its door closed at its maximum temperature
for at least half an hour. Ensure that the room is well
ventilated before switching the oven off and opening
the oven door. The appliance may emit a slightly
unpleasant odour caused by protective substances
used during the manufacturing process burning away.
! Before operating the product, remove all plastic film
from the sides of the appliance.
! Never put objects directly on the bottom of the oven;
this will avoid the enamel coating being damaged.
1. Select the desired cooking mode by turning the
SELECTOR knob.
2. Select the recommended temperature for the
cooking mode or the desired temperature by turning
the THERMOSTAT knob.
A list detailing cooking modes and suggested cooking
temperatures can be found in the relevant table (see
Oven cooking advice table).
During cooking it is always possible to:
Change the cooking mode by turning the
SELECTOR knob.
Change the temperature by turning the
THERMOSTAT knob.
Stop cooking by turning the SELECTOR knob to the
“0” position.
! Always place cookware on the rack(s) provided.
THERMOSTAT indicator light
When this is illuminated, the oven is generating heat.
It switches off when the inside of the oven reaches
the selected temperature. At this point the light
illuminates and switches off alternately, indicating
that the thermostat is working and is maintaining the
temperature at a constant level.
Oven light
This is switched on by turning the SELECTOR knob to
any position other than “0”. It remains lit as long as the
oven is operating. By selecting
with the knob, the
light is switched on without any of the heating elements
being activated.
Using the cooking timer
1. To set the buzzer, turn the COOKING TIMER knob
clockwise almost one complete revolution.
2. Turn the knob anticlockwise to set the desired time:
align the minutes shown on the COOKING TIMER knob
with the indicator on the control panel.
3. When the selected time has elapsed, a buzzer
sounds and the oven turns off.
4. When the oven is off the cooking timer can be used
as a normal timer.
! To use the oven manually, in other words when you
do not wish to use the end of cooking timer, turn the
COOKING TIMER knob until it reaches the symbol.
39,1
57 l
34,0
42,4
GB
11
Cooking modes
BAKING mode
Temperature: any temperature between 50°C and Max.
The rear heating element and the fan come on,
guaranteeing delicate heat distributed uniformly
throughout the oven.
This mode is ideal for baking and cooking delicate
foods - especially cakes that need to rise - and for the
preparation of certain tartlets on 3 shelves at the same
time. Here are a few examples: cream puffs, sweet and
savoury biscuits, savoury puffs, Swiss rolls and small
portions of vegetables au gratin, etc…..
CONVECTION mode
Temperature: any temperature between 50°C and Max.
On this setting, the top and bottom heating elements
come on. This is the classic, traditional type of oven
which has been perfected, with exceptional heat
distribution and reduced energy consumption. The
convection oven is still unequalled when it comes to
cooking dishes made up of several ingredients, e.g.
cabbage with ribs, Spanish style cod, Ancona style
stockfish, tender veal strips with rice, etc. Excellent
results are achieved when preparing veal or beef-
based dishes as well (braised meats, stew, goulash,
wild game, ham etc.) which need to cook slowly and
require basting or the addition of liquid. It nonetheless
remains the best system for baking cakes as well as
fruit and cooking using covered casserole dishes
for oven baking. When cooking in convection mode,
only use one dripping pan or cooking rack at a time,
otherwise the heat distribution will be uneven. Using
the different rack heights available, you can balance
the amount of heat between the top and the bottom of
the oven. Select from among the various rack heights
based on whether the dish needs more or less heat
from the top.
FAN ASSISTED mode
Temperature: any temperature between 50°C and Max.
The heating elements, as well as the fan, will come
on. Since the heat remains constant and uniform
throughout the oven, the air cooks and browns food
uniformly over its entire surface. With this mode, you
can also cook various dishes at the same time, as
long as their respective cooking temperatures are the
same. A maximum of 2 racks can be used at the same
time, following the instructions in the section entitled:
“Cooking On More Than One Rack”.
This fan assisted mode is particularly recommended
for dishes requiring a gratin finish or for those requiring
considerably prolonged cooking times, such as
for example: lasagne, pasta bakes, roast chicken
and potatoes, etc… Moreover, the excellent heat
distribution makes it possible to use lower temperatures
when cooking roasts. This results in less loss of
juices, meat which is more tender and a decrease
in the loss of weight for the roast. The fan assisted
mode is especially suited for cooking fish, which can
be prepared with the addition of a limited amount
of condiments, thus maintaining their flavour and
appearance.
Desserts: the fan assisted mode is also perfect for
baking leavened cakes.
Moreover, this mode can also be used to thaw quickly
white or red meat and bread by setting the temperature
to 80 °C. To thaw more delicate foods, set the
thermostat to 60°C or use only the cold air circulation
feature by setting the thermostat to 0°C.
TOP OVEN mode
Temperature: any temperature between 50°C and Max.
The top heating element comes on.
This mode can be used to brown food at the end of
cooking.
GRILL mode
Temperature: any temperature between 50°C and Max.
The top heating element and the turnspit come on.
The extremely high and direct temperature of the grill
makes it possible to brown the surface of meats and
roasts while locking in the juices to keep them tender.
The grill is also highly recommended for dishes that
require a high temperature on the surface: such as beef
steaks, veal, rib steak, filets, hamburgers etc...
Always leave the oven door ajar during cooking, except
when using the turnspit.
Some grilling examples are included in the “Practical
Cooking Advice” paragraph..
FAN ASSISTED GRILL mode
Temperature: any temperature between 50°C and 200°C.
The top central heating element and the fan come
on. This combination of features increases the
effectiveness of the unidirectional thermal radiation of
the heating elements through forced circulation of the
air throughout the oven. This helps prevent food from
burning on the surface, allowing the heat to penetrate
right into the food. Excellent results are achieved with
kebabs made with meats and vegetables, sausages,
ribs, lamb chops, chicken in a spicy sauce, quail, pork
chops, etc.
This mode is also ideal for cooking fish steaks, like
swordfish, tuna, grouper, stuffed cuttlefish etc.
! The TOP OVEN, GRILL and FAN ASSISTED GRILL
cooking modes must be performed with the oven door
shut.
12
GB
! When using the TOP OVEN and GRILL cooking
modes, place the rack in position 5 and the dripping
pan in position 1 to collect cooking residues (fat and/
or grease). When using the FAN ASSISTED GRILL
cooking mode, place the rack in position 2 or 3 and the
dripping pan in position 1 to collect cooking residues.
Lower oven compartment
There is a compartment underneath the oven that may
be used to storeoven accessories or deep dishes. To
open the door pull it downwards (see figure).
! Do not place flammable materials in
the lower oven compartment.
! The internal surfaces of the
compartment (where present) may
become hot.
Cooking on several shelves simultaneously
If it is necessary to use two racks, use the FAN
ASSITED mode
, as this is the only cooking mode
suited to this type of cooking. We also recommend
that:
Positions 1 and 5 are not used. This is because
excessive direct heat can burn temperature
sensitive foods.
Positions 2 and 4 are used and that food that
requires more heat is placed on the rack in position
2.
When cooking foods that require different cooking
times and temperatures, set a temperature
that is halfway between the two recommended
temperatures (see Oven cooking advice table) and
place the more delicate food on the rack in position
4. Remove the food that requires a shorter cooking
time first.
When cooking pizzas on several racks with the
temperature set to 220°C, the oven is preheated for
15 minutes. Generally speaking, cooking on the rack
in position 4 takes longer: we recommend that the
pizza cooked on the lowest rack position is removed
first, followed by the pizza cooked in position 4 a
few minutes later.
Place the dripping pan on the bottom and the rack
on top.
WARNING! The oven is
provided with a stop system to
extract the racks and prevent
them from coming out of the
oven.(1)
As shown in the drawing, to
extract them completely, sim-
ply lift the racks, holding them
on the front part, and pull (2).
Oven cooking advice table
GB
13
Using the glass ceramic hob
! The glue applied on the gaskets leaves traces of
grease on the glass. Before using the appliance, we
recommend you remove these with a special non-
abrasive cleaning product. During the first few hours
of use there may be a smell of rubber which will
disappear very quickly.
Switching the cooking zones on and off
To switch on a cooking zone, turn the corresponding
knob in a clockwise direction.
To switch it off again, turn the knob in an anticlockwise
direction until it is in the “0” position.
If the ELECTRIC HOTPLATE ON indicator light is lit, this
shows that at least one hotplate on the hob is switched
on.
Cooking zones
The hob is equipped with electric radiant heating
elements. When they are in use
the following items on the hob
become red.
A. The cooking zone.
B. The residual heat
indicator light: this indicates
that the temperature of the corresponding cooking
zone is greater than 60°C, even when the heating
element has been switched off but is still hot.
Cooking zones with radiant heating elements
They have similar properties to gas burners: they are
easy to control and reach set temperatures quickly,
allowing you to actually see the power they are
providing.
Turn the corresponding knob in a clockwise direction,
to a position between 1 and 6.
Practical advice on using the hob
Use pans with a thick, flat base to ensure that they
adhere perfectly to the cooking zone.
Always use pans with a diameter that is large
enough to cover the hotplate fully, in order to use all
the heat produced.
Always make sure that the base of the pan is
completely clean and dry: this ensures that the pans
adhere perfectly to the cooking zones and that both
the pans and the hob last for a longer period of time.
Avoid using the same cookware that is used on gas
burners: the heat concentration on gas burners may
have warped the base of the pan, causing it not to
adhere to the surface correctly.
Never leave a cooking zone switched on without a
pan on top of it, as doing so may cause the zone to
become damaged.
A
A
A
A
B
14
GB
Precautions and tips
! This appliance has been designed and manufactured in
compliance with international safety standards.
The following warnings are provided for safety reasons and
must be read carefully.
General safety
The glass ceramic hob is resistant to temperature
fluctuations and shocks. It is, however, wise to remember
that blades or cooking utensils may ruin the surface of the
hob. If this happens, remove the plug of the cooker from
the electricity socket and contact an authorised Technical
Assistance Centre in order to request original spare parts.
Failure to comply with the above may compromise the
safety of the appliance.
• The appliance was designed for domestic use inside the
home and is not intended for commercial or industrial use.
The appliance must not be installed outdoors, even in
covered areas. It is extremely dangerous to leave the
appliance exposed to rain and storms.
Do not touch the appliance with bare feet or with wet or
damp hands and feet.
The appliance must be used by adults only for
the preparation of food, in accordance with the
instructions outlined in this booklet. Any other use of
the appliance (e.g. for heating the room) constitutes
improper use and is dangerous. The manufacturer
may not be held liable for any damage resulting from
improper, incorrect and unreasonable use of the
appliance
The instruction booklet accompanies a class 1 (insulated)
or class 2 - subclass 1 (recessed between 2 cupboards)
appliance.
Keep children away from the oven.
Make sure that the power supply cables of other electrical
appliances do not come into contact with the hot parts of
the oven.
The openings used for the ventilation and dispersion of
heat must never be covered.
Always use oven gloves when placing cookware in the
oven or when removing it.
Do not use flammable liquids (alcohol, petrol, etc...) near
the appliance while it is in use.
Do not place flammable material in the lower storage
compartment or in the oven itself. If the appliance is
switched on accidentally, it could catch fire.
Always make sure the knobs are in the
position when
the appliance is not in use.
When unplugging the appliance, always pull the plug from
the mains socket; do not pull on the cable.
Never perform any cleaning or maintenance work without
having disconnected the appliance from the electricity
mains.
If the appliance breaks down, under no circumstances
should you attempt to repair the appliance yourself.
Repairs carried out by inexperienced persons may cause
injury or further malfunctioning of the appliance. Contact
Assistance.
Do not rest heavy objects on the open oven door.
Do not allow the cooker to be used unsupervised by
children or persons unfamiliar with it.
If the cooker is placed on a pedestal, take the
necessary precautions to prevent the cooker from
sliding off the pedestal itself.
Disposal
When disposing of packaging material: observe local
legislation so that the packaging may be reused.
The European Directive 2002/96/EC relating to Waste
Electrical and Electronic Equipment (WEEE) states that
household appliances should not be disposed of using
the normal solid urban waste cycle. Exhausted appliances
should be collected separately in order to optimise
the cost of re-using and recycling the materials inside
the machine, while preventing potential damage to the
atmosphere and to public health. The crossed-out dustbin
is marked on all products to remind the owner of their
obligations regarding separated waste collection.
Exhausted appliances may be collected by the public
waste collection service, taken to suitable collection areas
in the area or, if permitted by current national legislation,
they may be returned to the dealers as part of an
exchange deal for a new equivalent product.
All major manufacturers of household appliances
participate in the creation and organisation of systems for
the collection and disposal of old and disused appliances.
Respecting and conserving the environment
You can help to reduce the peak load of the electricity
supply network companies by using the oven in the hours
between late afternoon and the early hours of the morning.
Always keep the oven door closed when using the GRILL
modes. This will achieve better results while saving energy
(approximately 10%).
Check the door seals regularly and wipe them clean to
ensure they are free of debris so that they adhere properly
to the door, thus avoiding heat dispersion.
GB
15
Switching the appliance off
Disconnect your appliance from the electricity supply
before carrying out any work on it.
Cleaning the oven
! Do not use steam jets to clean the appliance.
The stainless steel or enamel-coated external parts
and the rubber seals may be cleaned using a
sponge that has been soaked in lukewarm water
and neutral soap. Use specialised products for the
removal of stubborn stains. After cleaning, rinse
and dry thoroughly. Do not use abrasive powders or
corrosive substances.
The inside of the oven should ideally be cleaned
after each use, while it is still lukewarm. Use hot
water and detergent, then rinse well and dry with a
soft cloth. Do not use abrasive products.
Clean the glass part of the oven door using a
sponge and a non-abrasive cleaning product, then
dry thoroughly with a soft cloth. Do not use rough
abrasive material or sharp metal scrapers as these
could scratch the surface and cause the glass to
crack.
The accessories can be washed like everyday
crockery, and are even dishwasher safe.
Dirt and grease should be removed from the control
panel using a non-abrasive sponge or a soft cloth.
Inspecting the oven seals
Check the door seals around the oven regularly. If the
seals are damaged, please contact your nearest After-
sales Service Centre. We recommend that the oven is
not used until the seals have been replaced.
Replacing the oven light
bulb
1. After disconnecting the oven from
the electricity mains, remove the
glass lid covering the lamp socket
(see figure).
2. Remove the light bulb and
replace it with a similar one: voltage 230 V, wattage 25
W, cap E 14.
3. Replace the lid and reconnect the oven to the
electricity supply.
! Do not use the oven lamp as/for ambient lighting.
Cleaning the glass ceramic hob
! Do not use abrasive or corrosive detergents (for
example, products in spray cans for cleaning
barbecues and ovens), stain removers, anti-rust
products, powder detergents or sponges with abrasive
surfaces: these may scratch the surface beyond repair.
It is usually sufficient simply to wash the hob using a
damp sponge and dry it with absorbent kitchen roll.
If the hob is particularly dirty, rub it with a special
glass ceramic cleaning product, then rinse well and
dry thoroughly.
To remove more stubborn dirt, use a suitable
scraper (this is not supplied with the appliance).
Remove spills as soon as possible, without waiting
for the appliance to cool, to avoid residues forming
crusty deposits. You can obtain excellent results
by using a rustproof steel wire sponge - specifically
designed for glass ceramic surfaces - soaked in
soapy water.
If plastic or sugary substances have accidentally
been melted on the hob, remove them immediately
with the scraper, while the surface is still hot.
Once it is clean, the hob may be treated with
a special protective maintenance product: the
invisible film left by this product protects the surface
from drips during cooking. This maintenance should
be carried out while the appliance is warm (not hot)
or cold.
Always remember to rinse the appliance well with
clean water and dry it thoroughly: residues can
become encrusted during subsequent cooking
processes.
Cleaning stainless steel
Stainless steel can be marked by hard water that
has been left on the surface for a long time, or by
aggressive detergents that contain phosphorus. We
recommend that the steel surfaces are rinsed well then
dried thoroughly.
Assistance
Please have the following information handy:
The appliance model (Mod.).
The serial number (S/N).
This information can be found on the data plate located
on the appliance and/or on the packaging.
Care and maintenance
16
GB
Removing and fitting the oven door:
1.Open the door
2.Make the hinge clamps of the oven door rotate
backwards completely (see photo)
3.Close the door until the clamps stop (the door will
remain open for 40° approx.) (see photo)
40°
4.Press the two buttons on the upper profile and
extract the profile (see photo)
5.Remove the glass sheet and do the cleaning as
indicated in chapter: "Care and maintenance".
6.Replace the glass.
WARNING! Oven must not be operated with inner
door glass removed!
WARNING! When reassembling the inner door
glass insert the glass panel correctly so that the
text written on the panel is not reversed and
can be easily legible.
7.Replace the profile, a click will indicate that the
part is positioned correctly.
8.Open the door completely.
9.Close the supports (see photo).
10.Now the door can be completely closed and the
oven can be started for normal use.
PL
17
! Należy zachować niniejszą instrukcję, aby móc z niej
skorzystać w każdej chwili. W przypadku sprzedaży,
odstąpienia lub przeniesienia urządzenia, należy się
upewnić, czy instrukcja została przekazana wraz z nim.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji, użytkowania i
bezpieczeństwa.
! Instalacja urządzenia powinna zostać wykonana
zgodnie z niniejszymi instrukcjami przez
wykwali kowany personel.
! Wszelkie działania w zakresie regulacji lub
konserwacji muszą być wykonywane przy kuchence
odłączonej od zasilania elektrycznego.
Ustawienie i wypoziomowanie
! Możliwe jest zainstalowanie urządzenia obok mebli,
których wysokość nie przekracza wysokości płyty
roboczej.
! Należy się upewnić, czy ściana stykająca się z tyłem
urządzenia wykonana jest z materiału niepalnego i
odpornego na ciepło (T 90°C).
W celu umożliwienia prawidłowej instalacji:
• ustawić urządzenie w kuchni, w jadalni lub w innym
pomieszczeniu (nie w łazience);
• jeśli płyta kuchenki jest wyższa w stosunku do mebli,
powinny one znajdować się w odległości co najmniej
200 mm od urządzenia;
• jeśli kuchenka zainstalowana jest pod szafką
wiszącą, szafka powinna
się znajdować w
odległości co najmniej
420 mm nad płytą
kuchenki.
Odległość
ta powinna
wynosić 700 mm,
jeśli szafki wiszące
są łatwopalne (patrz
rysunek);
• nie umieszczać zasłon za kuchenką ani w odległości
mniejszej niż 200 mm od jej krawędzi;
ewentualne okapy powinny zostać zainstalowane
według wskazówek zawartych w ich instrukcji.
Wypoziomowanie
Jeśli konieczne jest wypoziomowanie urządzenia,
należy przykręcićżki regulacyjne, dostarczane jako
wyposażenie, w odpowiednich
gniazdach umieszczonych w
rogach podstawy kuchenki
(patrz rysunek).
żki* mocowane są w
otworach pod podstawą
kuchenki.
Podłączenie
elektryczne
Montaż przewodu
zasilającego
Przewód należy dostosować do danego rodzaju
podłączenia elektrycznego, według następującego
schematu podłączeniowego:
W celu zamontowania przewodu zasilającego:
1. Odkręcić śrubę V ze skrzynki zaciskowej i w celu
otwarcia zdjąć pokrywę (patrz rysunek).
2. umieścić śrubę
łącznikową „U” A (patrz
rysunek) zgodnie z
powyższym schematem
podłączeniowym.
Skrzynka zaciskowa
dostosowana jest
do podłączenia
jednofazowego 230V:
zaciski 1,2, i 3 są ze
sobą połączone ; mostek
4-5 znajduje się w
dolnej części skrzynki
zaciskowej.
3. Umieścić przewody
Instalacja
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
V
1
2
3
N
A
B
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400 3N
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 5x2.5 CEI-UNEL 35746
400V 2N
H05RR-F 4x4 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 4x4 CEI-UNEL 35746
230V
H05RR-F 3x4 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 3X4 CEI-UNEL 35746
18
PL
N oraz zgodnie ze schematem (patrz rysunek)
i wykonać podłączenie dokręcając mocno śruby
zacisków.
4. umieścić pozostałe przewody w zaciskach 1-2-3 i
dokręcić śruby.
5. zamocować przewód zasilający w odpowiedniej
prowadnicy.
6. zamknąć pokrywę skrzynki zaciskowej przykręcając
śrubę V.
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci
Zamontować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
dostosowaną do obciążeń wskazanych na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urządzeniu (patrz tabela
Dane techniczne).
Urządzenie należy podłączyć bezpośrednio do
sieci przy użyciu wyłącznika wielobiegunowego o
odległości styków co najmniej 3 mm, instalowanego
pomiędzy urządzeniem a siecią. Wyłącznik musi
być dostosowany do wskazanych obciążeń i musi
odpowiadać normom NFC 15-100 (przewód uziemienia
nie powinien być przerwany przez wyłącznik). Przewód
zasilania powinien być umieszczony tak, aby w
żadnym punkcie nie był narażony na temperaturę
przekraczającą 50° C.
Przed wykonaniem podłączenia należy się upewnić,
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i czy jest
zgodne z obowiązującymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymać maksymalne
obciążenie mocy urządzenia, wskazane na tabliczce
znamionowej;
• napięcie zasilania odpowiada wartościom podanym
na tabliczce znamionowej;
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
Jeśli gniazdko nie jest kompatybilne z wtyczką,
należy się zwrócić do autoryzowanego technika
w celu dokonania wymiany. Nie stosować
przedłużaczy ani rozgałęziaczy.
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny i
gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
! Przewód nie powinien być pozaginany ani
przygnieciony.
! Przewód powinien być okresowo sprawdzany
i wymieniany wyłącznie przez autoryzowanych
techników.
! Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności,
jeśli powyższe normy nie będą przestrzegane.
Łańcuszek bezpieczeństwa
! Aby uniknąć przechylania się urządzenia (np w
przypadku wejścia dziecka na drzwiczki), NALEŻY
zainstsalować łańcuszek bezpieczeńtwa!
Łańcuszek należy przymocować do ściany znajdującej się
bezpośrednio za urządzeniem, przy pomocy wkrętu (wkręt
nie jest dodawany do urządzenia), na wysokości miejsca,
w którym łańcuszek przymocowany jest do urządzenia.
Wkręt powinien zostać odpowiednio dobrany, w zależności
od materiału, zktórego wykonana jest ściana znajdująca
się za urządzeniem. Jeśli główka wkrętu ma średnicę
mniejszą niż 9mm, należy użyć podkładki.
Jeżeli ściana za urządzeniem jest betonowa, wkręt musi
mieć średnicę conajmniej 8mm i długość conajmniej
60mm.
Upewnij się, że łańcuszek został dobrze
przymocowany do ściany. Powinien być napięty i
znajdować się w pozycji poziomej (równoległej do
podłoża)- patrz rysunek.
PL
19
Uruchomienie i użytkowanie
Użytkowanie piekarnika
! Przy pierwszym włączeniu należy uruchomić
pusty piekarnik na przynajmniej jedną godzinę, z
termostatem ustawionym na maksimum i z zamkniętymi
drzwiczkami. Następnie wyłączyć urządzenie, otworzyć
drzwiczki piekarnika i przewietrzyć pomieszczenie.
Zapach, jaki się wytworzy, jest skutkiem parowania
substancji zastosowanych w celu zabezpieczenia
piekarnika.
! Przed przystąpieniem do użytkowania urządzenia
należy obowiązkowo usunąć plastikową folię z jego
ścianek!
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie piekarnika, gdyż grozi to
uszkodzeniem emalii.
1. Wybrać żądany program pieczenia obracając
pokrętłem PROGRAMY.
2. Wybrać temperaturę zalecaną dla danego programu,
lub inną żądaną temperaturę, obracając pokręt
łem
TERMOSTAT.
Wykaz potraw z zalecanymi dla nich temperaturami
znajduje się w odpowiedniej tabeli (patrz Tabela
pieczenia w piekarniku).
Podczas pieczenia można zawsze:
• zmienić program pieczenia posługując się pokrętłem
PROGRAMY;
• zmienić temperaturę posługując się pokrętłem
TERMOSTAT;
• przerwać pieczenie obracając pokrętło PROGRAMY
na pozycję „0”.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Kontrolka TERMOSTAT
Jej zaświecenie się sygnalizuje, że piekarnik jest w
trakcie pracy. Gaśnie, kiedy wewnątrz piekarnika
zostanie osiągnięta ustawiona temperatura. W tym
momencie kontrolka zapala się i gaśnie naprzemiennie,
wskazując, że termostat pracuje i utrzymuje stałą
temperaturę.
Oświetlenie piekarnika
Włą
cza się je, obracając pokrętło PROGRAMY na
pozycję inną niż „0”. Pozostaje włączone dopóki
piekarnik jest w trakcie pracy. Po wybraniu
przy
pomocy pokrętła, światło zapala się bez uruchamiania
żadnego elementu grzewczego.
Stosowanie regulatora czasowego
końca pieczenia
1. Należy przede wszystkim nakręcić dzwonek
obracając pokrętło REGULATOR CZASOWY KOŃCA
PIECZENIA o pełny obrót w kierunku ruchu wskazówek
zegara.
2. Cofając się w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawić żądany czas uzgadniając minuty
wskazane na pokrętle REGULATORA CZASOWEGO
KOŃCA PIECZENIA z oznaczeniem stałym na panel.
3. Po upływie czasu wydaje sygnał akustyczny i
wyłącza piekarnik.
4. Gdy piekarnik jest wyłączony regulator czasowy
końca pieczenia może zostać wykorzystany jako zwykły
minutnik.
! W celu użytkowania piekarnika w trybie ręcznym, to
znaczy z wyłączeniem regulatora czasowego końca
pieczenia, należy obrócić pokrętło REGULATORA
CZASOWEGO KOŃCA PIECZENIA do symbolu .
57l
42,4
34,0
39,1
20
PL
Programy
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Temperatura: dowolna od 50°C do Max.
Włącza się tylny element grzejny oraz wentylator,
zapewniając delikatne i równomierne ciepło wewnątrz
piekarnika.
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia delikatnych
potraw, w szczególności ciast drożdżowych i niektórych
potraw „mignon” na 3 poziomach jednocześnie.
Niektóre przykłady: ptysie, herbatniki słodkie i słone,
ciasteczka ze słonego ciasta francuskiego, biszkopt
zawijany i małe kawałki zapiekanych jarzyn, itp… .
Tradycyjny
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
W tej pozycji włączają się dwa elementy grzejne: dolny
i górny. Jest to klasyczny piekarnik babuni, jednak
z udoskonaleniami w postaci wyjątkowego poziomu
rozkładu ciepła i ograniczenia zużycia energii. Piekarnik
statyczny pozostaje niezastąpiony w przypadkach,
kiedy trzeba przygotować dania składające się z
dwóch lub więcej elementów, jak na przykład: kapusta
z żeberkami, wędzony dorsz po hiszpańsku, sztok sz
po ankońsku, pierś cielęca z ryżem, itp. Doskonałe
rezultaty uzyskuje się przygotowując w ten sposób
dania na bazie wołowiny lub cielęciny, takie jak: mięsa
duszone, potrawki, gulasze, dziczyzna, udziec i comber
wieprzowy, itp., które wymagają wolnego gotowania
oraz ciągłego dodawania płynów. Pozostaje też
najlepszym systemem do pieczenia ciast, owoców i
potraw przykrywanych podczas pieczenia w piekarniku.
Podczas pieczenia w piekarniku statycznym zaleca
się korzystanie tylko z jednego poziomu, ponieważ
użycie ich większej liczby powoduje niewłaściwy
rozkład temperatury. Wykorzystując różne poziomy,
jakie są do dyspozycji, można równomiernie podzielić
ciepło pomiędzy górną i dolną część piekarnika. Jeśli
pieczenie wymaga większej ilości ciepła od spodu lub
z góry, wówczas należy wybrać odpowiednio dolny lub
górny poziom.
Piekarnik z wentylacją
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Uruchamiają się elementy grzejne i zaczyna pracować
wentylator. Ponieważ ciepło jest stałe i równomierne w
całym piekarniku, powietrze piecze i rumieni potrawę w
jednakowy sposób w każdym jej punkcie. Można piec
jednocześnie różne potrawy, ale pod warunkiem, że
będą one wymagały podobnej temperatury pieczenia.
Jednocześnie można korzystać z maksymalnie dwóch
poziomów, zgodnie z uwagami zawartymi w rozdziale
„Pieczenie na kilku poziomach jednocześnie”.
Funkcja ta jest szczególnie wskazana w przypadku
dań, które wymagają zapiekania lub dosyć długiego
pieczenia, na przykład: lasagne, makaron zapiekany,
pieczony kurczak i pieczone ziemniaki, itp. Znaczne
korzyści uzyskuje się ponadto podczas pieczenia mięsa,
ponieważ lepszy rozkład temperatury pozwala na
zastosowanie niższych temperatur, które zmniejszają
parowanie, powodując, że mięso jest bardziej miękkie
i mniej traci na wadze. Pieczenie z wentylacją jest
szczególnie przydatne przy pieczeniu ryb, które mogą
być przyrządzane z minimaln
ą ilością dodatków
przyprawowych, dzięki czemu ich wygląd i smak
pozostaje niezmieniony.
Desery: dobre wyniki otrzymuje się przy pieczeniu ciast
drożdżowych.
Funkcja „wentylacji” może być również stosowana do
szybkiego rozmrażania białego i czerwonego mięsa
oraz chleba, przy temperaturze ustawionej na 80°C. Aby
rozmrozić bardziej delikatne potrawy, można ustawić
temperaturę na 60°C lub zastosować jedynie funkcję
termoobiegu z zimnym powietrzem, ustawiając pokrętło
termostatu na 0°C.
Program PIEKARNIK GÓRNY
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Uruchamiany jest górny element grzejny.
Ta funkcja może być stosowana do dokończenia
pieczenia.
Program GRILL
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Włącza się górny element grzejny oraz rożen.
Dość wysoka temperatura skierowana bezpośrednio na
grill umożliwia bardzo szybkie opiekanie powierzchni
mięs, co zapobiega utracie soków, dzięki czemu mięso
jest bardziej miękkie. Pieczenie w trybie grilla jest
szczególnie zalecane do tych dań, które wymagają
wysokich temperatur na powierzchni: steków cielęcych i
wołowych, antrykotu, polędwicy, hamburgerów, itp.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika powinny być
łotwarte, z wyjątkiem pieczenia z wykorzystaniem
rożna.
Niektóre przykłady użytkowania podane są w rozdziale
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”.
Program GRILL Z WENTYLACJĄ
Temperatura: dowolna od 50°C do 200°C.
Włącza się środkowy górny element grzejny
oraz wentylator. Łączy wymuszoną cyrkulację
powietrza wewnątrz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to przypalaniu
powierzchni potraw, umożliwiając właściwą penetrację
ciepła. Doskonałe wyniki uzyskuje się wykorzystując
grill z wentylacją do przygotowania szaszłyków z
żnych mięs i warzyw, kiełbasek, żeberek, kotlecików
jagnięcych, kurczaka „alla diavola”, przepiórek z
szałwią, letów wieprzowych, itp.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Whirlpool I5V62A(W)/EU instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja

w innych językach