28
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI URZĄDZENIA
• Urządzenie, które Państwo nabyli, zostało zaprojektowane
do użytku domowego, ale może być również zastosowane:
- w kuchennych obszarach miejsc pracy, sklepach i/lub
biurach
- w gospodarstwach rolnych
- w hotelach, motelach, residences, kwaterach bed &
breakfast do użytku pojedynczego klienta.
W celu najlepszego użytkowania urządzenia zapraszamy
Państwa do dokładnego zapoznania się z instrukcją
obsługi, w której znajdziecie Państwo opis Waszego
urządzenia oraz pomocne porady.
Instrukcję należy zachować, aby można było z niej
korzystać w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić się, czy nie
jest ono uszkodzone i czy drzwi zamykają się prawidłowo.
Ewentualne szkody powinny być zgłoszone sprzedawcy w
ciągu 24 godzin od dostarczenia produktu.
2. Przed uruchomieniem należy odczekać co najmniej dwie
godziny w celu zwiększenia efektywności obwodu
chłodniczego.
3. Należy dopilnować, aby zainstalowanie i podłączenie
urządzenia zostały wykonane przez wykwalifikowanego
technika, zgodnie z instrukcją wytwórcy i zgodnie z
obowiązującymi przepisami lokalnymi.
4. Umyć wnętrze urządzenia przed jego użytkowaniem.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są oznakowane
symbolem recyklingu . Utylizacji opakowania należy
dokonać zgodnie z przepisami lokalnymi. Materiały
opakowaniowe (woreczki plastikowe, kawałki styropianu,
itp.) należy przechowywać poza zasięgiem dzieci, gdyż
stanowią one potencjalne źródło zagrożenia.
2. Złomowanie/Likwidacja
Urządzenie zostało wyprodukowane z materiału, który
może być wykorzystany jako surowiec wtórny.
Niniejsze urządzenie zostało oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia, przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka
wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych
do niego dokumentach oznacza, że niniejszego urządzenia
nie powinno się traktować jak odpadu z gospodarstwa
domowego, lecz należy je zdać w odpowiednim punkcie
utylizacji odpadów w celu recyklingu komponentów
elektrycznych i elektronicznych.
W razie złomowania urządzenia należy odciąć przewód
zasilający oraz wyjąć drzwi i półki, tak aby dzieci nie miały
łatwego dostępu do wnętrza.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi przepisami
dotyczącymi likwidacji odpadów i dostarczyć je do
odpowiedniego punktu, nie pozostawiając niestrzeżonego
urządzenia nawet na kilka dni, gdyż stanowi ono źródło
zagrożenia dla dzieci. Dodatkowe informacje na temat
utylizacji, złomowania i recyklingu można uzyskać w
lokalnym urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym produkt został
zakupiony.
Informacja:
To urządzenie nie zawiera CFC. Obwód chłodniczy zawiera
R134a (HFC) lub R600a (HC); zob. tabliczka znamionowa
znajdująca się wewnątrz urządzenia.
Urządzenia zawierające izobutan (R600a): izobutan jest
gazem naturalnym niewpływającym negatywnie na
środowisko lecz jest łatwopalny. Należy się więc koniecznie
upewnić, czy przewody obwodu chłodniczego nie są
uszkodzone.
To urządzenie może zawierać fluorowane gazy
cieplarniane, o których mowa w Protokole z Kioto; gaz
chłodzący znajduje się w hermetycznie zamkniętym
układzie.
Gaz chłodzący: R134a posiada potencjał ocieplenia
globalnego (GWP) o wartości 1300.
Deklaracja zgodności
• To urządzenie przeznaczone jest do przechowywania
artykułów spożywczych i zostało wyprodukowane
zgodnie z Rozporządzeniem (WE) Nr 1935/2004.
• Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane, produkowane i
sprzedawane zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE (która
zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG wraz z późniejszymi
zmianami);
- wymogami dotyczącymi ochrony w Dyrektywie “EMC”
2004/108/WE.
Urządzenie jest bezpieczne jedynie w przypadku, gdy
zostało ono poprawnie podłączone do zgodnego z normami
uziemienia.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
Nieprzestrzeganie podanych wskazówek dotyczących
dezynfekcji będzie miało negatywny wpływ na
bezpieczeństwo higieniczne pobieranej wody.
• Przed pierwszym użyciem zaleca się przepuszczenie
przez urządzenie 9-14 litrów wody lub przepuszczanie
przez urządzenie wody przez 6/7 minut. Czynność tę
można wykonywać z przerwami, lecz należy ją zakończyć
przed pobraniem wody do spożycia. Należy również
wyrzucić lód wytworzony podczas pierwszych 24 godzin.
• Zamontować wyjmowaną wylewkę wody (zależnie od
modelu) wyłącznie higienicznie czystymi rękami.
• Do okresowego czyszczenia zbiornika lub szuflady z
kostkami lodu zaleca się używać wyłącznie bieżącej wody.
• Raz na kwartał należy zdezynfekować system wytwarzania
lodu oraz dystrybucji wody. Używać wyłącznie roztwory
dezynfekujące przeznaczone do kontaktu z artykułami
spożywczymi (na bazie chloranu(I) sodu), które nie
zmieniają właściwości materiałów. Przed użyciem
przepłukać bieżącą wodą.
• Podczas wymiany części kostkarki do lodu należy
stosować wyłącznie oryginalne komponenty dostarczone
przez producenta.
• Wszelkie czynności techniczne powinny być wykonywane
przez osoby wykwalifikowane lub w serwisie technicznym.
CZYSZCZENIE, DEZYNFEKCJA I KONSERWACJA KOSTKARKI DO LODU ORAZ/LUB
DYSTRYBUTORA WODY (w zależności od modelu)