42
tego uniknąć, w miarę możliwości należy pić kawę
zaraz po zaparzeniu. Niepotrzebne podgrzewanie
oznacza również zużycie energii. Ustawienia fabryczne
urządzenia pozwalają podgrzewać ją przez 40 minut,
po tym czasie urządzenie wyłączy się. Czas ten można
dostosować do swoich potrzeb:
•PrzytrzymaćjednocześnieprzyciskON/OFF oraz
ustawić żądany czas podgrzewania (20, 40 lub 60
minut) naciskając jednocześnie krótko przycisk M.
Aktualnie wybrany czas podgrzewania jest wskazywa-
ny na wyświetlaczu .
•Poustawieniużądanegoczasupodgrzewaniapuścić
przyciski. Ustawienie zostało zapisane.
•Ostatniowybranyczaspodgrzewaniapozostajeakty-
wny nawet po wyciągnięciu wtyczki z gniazdka.
5. Przygotowywanie kawy
•Należyupewnićsię,żeprzewódzasilającyjest
podłączony.
•Następnienapełnićzasobnikwodą.
•Wtymcelunależypodnieśćzasobnikchwytającgo
za wpuszczony uchwyt i podnosząc w linii prostej do
góry .
•Należyzdjąćpokrywęzasobnikazwodąiwlać
do środka odpowiednią ilość chłodnej wody
bezpośrednio z kranu.
•Następniezamknąćzasobnikpokrywąiponownie
umieścić w urządzeniu. Należy upewnić się, że zasob-
nik w urządzeniu ustawiony jest prosto. Pomoże w
tym umieszczona na urządzeniu prowadnica (na lewo
od zasobnika) .
•Możnarównieżzostawićzasobnikwurządzeniui
napełnić go wodą z dzbanka .
Potrzebną ilość wody można sprawdzić na
wskaźnikach filiżanek na zasobniku.
Symbol małej filiżanki = ok. 85 ml kawy na filiżankę,
symbol dużej filiżanki = ok. 125 ml kawy na filiżankę.
•Należyzamknąćzasobnikpokrywkąiumieścićszkla-
ny dzbanek wraz z pokrywką w urządzeniu.
•Następnieotworzyćzbiorniknaltrobrotowy
przesuwając go w lewo.
•ZłóżltrkawyMelitta
®
1x4
®
zgodnie z zagięciami
i umieść go w zbiorniku na filtr. Używając dłoni
dociśnij filtr tak, żeby jak najlepiej go dopasować .
•Umieśćzmielonąkawęwltrze.
Zalecamy używać 6 g kawy dla dużej filiżanki przy
średnich ustawieniach AromaSelector
®
.
•MogąPaństworównieżdostosowaćsmakkawydo
swojego gustu używając tej samej ilości.
Jeśli kawa ma być łagodniejsza należy przesunąć
AromaSelector
®
w lewo (
). Jeśli kawa ma być moc-
niejsza należy przesunąć go w prawo (
).
•Następnienależywłączyćurządzenie. Rozpocznie
się zaparzanie.
•Poprzygotowaniukawy,tacautrzymującaciepło
będzie rozgrzana, a po określonym czasie wyłączy się
(jak wspomniano w punkcie 4). Pozwoli to uniknąć
niepotrzebnego zużycia prądu oraz oszczędzić
energię. Oczywiście można wyłączyć urządzenie
ręcznie w dowolnej chwili.
•Blokadaskraplaniauniemożliwiakapaniekawy,gdy
dzbanek jest wyjęty z urządzenia .
•Zużytyltrkawymożnałatwozutylizowaćprzy
pomocy wyjmowanej wkładki na filtr.
6. Funkcja Timer
Urządzenie jest wyposażone w funkcję TIMER, dzięki
której zaparzanie kawy rozpoczyna się automatycznie od
zaprogramowanego momentu .
•Postępowaćzgodniezpunktem„5.Zaparzanie
kawy“, jednak bez naciskania włącznika ON/OFF .
•Wceluustawieniażądanegoczasurozpoczęcia
wcisnąć i przytrzymać przycisk TIMER . Przy pier-
wszym programowaniu na wyświetlaczu miga czas i
symbol zegara. Ustawić żądany czas automatycznego
parzenia kawy, naciskając wielokrotnie przyciski H
i M. Przewijanie godzin i minut można przyspieszyć
przytrzymując odpowiedni przycisk.
•PopuszczeniuprzyciskuTIMERpodwóchsekundach
pojawia się aktualnie zaprogramowana godzina
automatycznego parzenia kawy. Zostanie on zapisany
do momentu ustawienia nowego czasu lub odłączenia
urządzenia od zasilania.
•NaciskająckrótkoprzyciskTIMERmożnawłączyć
funkcję Timera dla automatycznego zaparzania
kawy. Na wyświetlaczu pojawia się wówczas na
chwilę zaprogramowana godzina automatycznego
parzenia kawy. Symbol zegara na wyświetlaczu i dioda
LED świecą białym, ciągłym światłem.
•Urządzenieautomatycznierozpoczniezaparzanie
kawy po nadejściu zaprogramowanego czasu.
•Dopókiniezostaniewyciągniętawtyczkasie-
ciowa lub nie zostanie zaprogramowany nowy
czas rozpoczęcia, pozostaje aktywny stary czas
rozpoczęcia automatycznego parzenia kawy.
•FunkcjęTIMERmożnawyłączyćwdowolnym
momencie, naciskając krótko przycisk TIMER. Biała
dioda LED oraz symbol zegara zgasną.
7. Czyszczenie i konserwacja
Czyszczenie na zewnątrz
•Przedczyszczeniemnależywyłączyćurządzeniei
odłączyć je od zasilania.
•Następniedaćurządzeniuchwilęnaostygnięcie.
•Pokażdymużyciunależywyczyścićczęścimające
kontakt z kawą (dzbanek, filtr, itd.).
•Obudowęmożnaczyścićmiękką,wilgotnąszmatką.
•Dzbaneknawodęwrazzpokrywką,wkładkaltra
oraz pokrywa zasobnika na wodę można myć w
zmywarce.
•Tacępodtrzymującąciepłomożnamyćmiękką,
wilgotną szmatką.
•Doczyszczenianienależyużywaćostrychani
ściernych środków ani detergentów.
Odkamienianie
Przycisk CALC zostanie podświetlony po włączeniu,
jeśli urządzenie zostało wyłączone bez odkamieniania.
Podświetlenie zgaśnie po przeprowadzeniu odkamieniania.
W zależności od twardości wody (jak wspomniano
w punkcie 3) odwapnianie należy przeprowadzić
niezwłocznie po tym jak przycisk CALC zostanie
podświetlony.
•Należyodmierzyćilośćpłynuodkamieniającegozgodnie
z zaleceniami producenta i wlać ją do zasobnika z
wodą. Zalecamy używanie Melitta
®
"Anti Calc Liquid
for Filter Coffee & Aqua Machines".
•NastępnienacisnąćprzyciskCALC, który powinien
zacząć mrugać.
•Odkamienianieprzebiegaautomatycznie.Pełne
odkamienianie, nawet w najcięższych przypadkach,
zajmuje ok. 25 minut/
PL