OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
•
Przed czyszczeniem lub konserwacją należy
odłączyć płytę kuchenną od zasilania
elektrycznego.
•
Stosowanie urządzeń gazowych powoduje
powstanie ciepła oraz wilgotności w
pomieszczeniu. Należy sprawdzić, czy
pomieszczenie posiada odpowiednią wentylację
lub zainstalować okap z przewodem wyciągowym.
•
Przy długotrwałej pracy, konieczna może być
dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
•
Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do urządzenia,
gdy jest włączone i zaraz po jego wyłączeniu.
•
Urządzenia nie powinny obsługiwać osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub psychicznej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją
doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
•
Po użyciu sprawdzić, czy pokrętła są na pozycji
(wyłączone) oraz zamknąć główny zawór
doprowadzenia gazu lub zawór w butli z gazem.
•
Uwaga: pokrywa (jeśli dostarczona) może pęknąć,
w przypadku przegrzania. Przed jej zamknięciem
należy sprawdzić, czy wszystkie palniki zostały
wyłączone.
•
Uwaga: Ochronne podkładki gumowe na ruszcie
mogą prowadzić do zadławienia małych dzieci.
Po oczyszczeniu rusztu należy sprawdzić, czy
gumowe podkładki są prawidłowo zamontowane.
Deklaracja zgodności
•
Niniejsza płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
90/396/EWG dotyczącej gazu;
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w
Dyrektywie "Niskie napięcie'' 2006/95/WE (która
zastępuje Dyrektywę
73/23/EWG wraz z późniejszymi zmianami).
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w
Dyrektywie dot. zgodności elektromagnetycznej
(EMC) 89/336/EWG;
- wymogami dyrektywy 93/68/EWG.
•
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i spełnia wymogi
Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004.
•
Niniejsza płyta kuchenna (Klasa 3) została
zaprojektowana wyłącznie jako urządzenie do
gotowania potraw. Każde inne użycie (np. do
OSZCZĘDZANIE ENERGII
•
Płyta kuchenna wyposażona jest w palniki gazowe
oraz / lub pola grzewcze o różnych średnicach.
Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę
dna równą lub nieco większą niż palnik gazowy lub
pole grzewcze.
•
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
•
Garnki oraz patelnie nie mogą przykrywać panelu z
pokrętłami.
•
Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia
pokrywką.
•
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać
niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
•
Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć
zużycie energii oraz skrócić czas gotowania.
Palnik Średnica naczynia
Duży (9,1 cm)
Średni (6,4 cm)
Mały (4,5 cm)
WOK (12 cm)
Typ brytfanny (23 cm x 4,5 cm)
od 24 do 26 cm
od 16 do 22 cm
od 8 do 14 cm
od 24 do 26 cm
od 16 do 35 cm
NIE!
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Czyszczenie powierzchni płyty kuchennej,
rusztu oraz panelu sterowania
•
Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty
kuchennej należy odłączyć zasilanie i odczekać,
aż płyta ostygnie.
•
Wytrzeć ją szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
mydłem lub rozcieńczonym detergencie w płynie.
•
Nie używać produktów korozyjnych, ściernych,
chlorowych ani myjek metalowych.
•
Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
•
Nie stosować produktów łatwopalnych.
•
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych lub alkalicznych, np. octu, soli lub soku
cytrynowego itd.
Powierzchnia ze stali nierdzewnej
•
Czyścić przy pomocy specjalnych środków
dostępnych na rynku.
Uwaga: Jeśli płyta kuchenna jest w ciągłym użyciu,
wysokie temperatury wytwarzane przez płomienie
mogą powodować zmianę koloru powierzchni w
pobliżu palników.
Czyszczenie palników
1.
Podnieść pokrywę palnika i wyjąć ją.
2.
Wyciągnąć palnik z obsady.
3.
Namoczyć palnik oraz pokrywę palnika w gorącej
wodzie z detergentem w płynie. (Nie wolno myć w
zmywarce).
4.
Wypłukać i starannie osuszyć.
5.
Sprawdzić, czy żaden otwór palnika nie jest zatkany.
6.
Włożyć z powrotem palnik i pokrywę palnika.
Uwaga! Nie należy umieszczać małych, zamkniętych
rusztów nad palnikiem WOK.
Uwaga: Aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia
zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie
są na swoich miejscach.
Czyszczenie elektrycznych pól grzewczych
(jeśli są)
Pola grzewcze należy czyścić, gdy są jeszcze lekko
ciepłe.
Wytrzeć je szmatką zwilżoną w wodzie z solą i
wypolerować szmatką zamoczoną w oleju.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Brak zapłonu palnika:
•
Czy główny zawór gazu jest otwarty?
•
Czy dostawy gazu sieciowego (metanu) nie zostały
przerwane?
•
Czy butla z gazem (gaz płynny) nie jest pusta?
•
Czy otwory w palniku nie są zatkane?
•
Czy pokrywa palnika i palnik zostały umieszczone
poprawnie po oczyszczeniu? (Patrz rozdział
“Czyszczenie i konserwacja”.)
2. Elektryczny zapalnik nie działa:
•
Czy nie nastąpiła awaria zasilania?
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie się Państwo do autoryzowanego
serwisu technicznego:
1.
Sprawdzić “Instrukcja wyszukiwania usterek”, aby
upewnić się, czy nie można samodzielnie usunąć
usterki.
2.
Ponownie uruchomić płytę kuchenną, aby
sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
3.
Jeśli usterka wciąż się powtarza, należy wezwać serwis.
Należy podać następujące informacje:
•
rodzaj usterki;
•
model płyty kuchennej;
•
numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej pod płytą oraz w gwarancji);
•
pełny adres;
•
numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o
kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym,
zgodnie z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego
technika należy
zawsze prosić o
certyfikat na wykonaną pracę i nalegać na użycie
oryginalnych części zapasowych
.
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa
użytkowania oraz obniżyć jakość produktu.
Whirlpool Europe S.r.l.
Viale G. Borghi, 27 - 21025
Comerio (VA)
Phone 0332.759111 -
Fax 0332.759268
www.whirlpool.eu