Whirlpool AWG 5061 instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

89
INSTRUKCJA OBS£UGI
PRZED U¯YCIEM PAÑSTWA PIWNICY WINNEJ
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
JAK URUCHOMIÆ URZ¥DZENIE
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALACJA
31102009PL.fm Page 89 Monday, October 23, 2006 12:29 PM
90
PRZED U¯YCIEM PAÑSTWA PIWNICY
WINNEJ
Produkt, który Pañstwo nabyli to piwnica winna
(ch³odziarka na wino), urz¹dzenie
przeznaczone wy³¹cznie do przechowywania
wina.
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcj¹ obs³ugi, w
której znajdziecie Pañstwo opis Waszego
urz¹dzenia oraz pomocne porady,
dotycz¹ce przechowywania wina.
Instrukcjê nale¿y zachowaæ, aby mo¿na
by³o z niej korzystaæ w przysz³oci.
1.
Po rozpakowaniu urz¹dzenia nale¿y upewniæ
siê czy nie ma uszkodzeñ oraz czy drzwi
zamykaj¹ siê prawid³owo.
Ewentualne szkody powinny byæ zg³oszone
sprzedawcy w ci¹gu 24 godzin od dostawy
urz¹dzenia.
2. Przed uruchomieniem nale¿y odczekaæ
co najmniej dwie godziny, w celu
zwiêkszenia efektywnoci obwodu
ch³odniczego.
3.
Nale¿y dopilnowaæ, aby monta¿ i pod³¹czenia
elektryczne urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika, wed³ug
instrukcji producenta i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami lokalnymi.
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia³y z opakowania nadaj¹ siê w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i s¹
oznakowane symbolem recyklingu.
Sk³adowanie zgodnie z lokalnymi przepisami.
Materia³y opakowania (woreczki plastikowe,
kawa³ki styropianu, itp.) nale¿y przechowywaæ
poza zasiêgiem dzieci, gdy¿ stanowi¹ potencjalne
ród³o zagro¿enia.
2. Z³omowanie
Urz¹dzenie zosta³o wykonane z materia³ów, które
nadaj¹ siê do recyklingu.
To urz¹dzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektyw¹ Europejsk¹ 2002/96/WE oraz polsk¹
Ustaw¹ o zu¿ytym sprzêcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekrelonego
kontenera na odpady.
W³aciwe postêpowanie ze zu¿ytym sprzêtem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia siê do
unikniêcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i
rodowiska naturalnego konsekwencji,
wynikaj¹cych z obecnoci sk³adników
niebezpiecznych oraz niew³aciwego
sk³adowania i przetwarzania takiego sprzêtu.
Takie oznakowanie informuje, ¿e sprzêt ten,
po okresie jego u¿ytkowania nie mo¿e byæ
umieszczany ³¹cznie z innymi odpadami
pochodz¹cymi z gospodarstwa domowego.
U¿ytkownik jest zobowi¹zany do oddania go
prowadz¹cym zbieranie zu¿ytego sprzêtu
elektrycznego i elektronicznego.
W razie z³omowania urz¹dzenia nale¿y uniemo¿liwiæ
jego dalsze u¿ytkowanie odcinaj¹c kabel zasilaj¹cy
oraz wyjmuj¹c drzwi i pó³ki, aby dzieci nie mog³y
zamkn¹æ siê w rodku.
Z³omowaæ urz¹dzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami odnonie sk³adowania odpadów i
dostarczyæ urz¹dzenie do autoryzowanego punktu
zbiórki odpadów; urz¹dzenia nie mo¿na zostawiæ
bez nadzoru nawet na kilka dni, poniewa¿ jest
ród³em zagro¿enia dla dzieci. Prowadz¹cy
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz
gminne jednostki, tworz¹ odpowiedni system
umo¿liwiaj¹cy oddanie tego sprzêtu.
3. Deklaracja zgodnoci
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane,
zbudowane i wprowadzone do obrotu zgodnie
z:
- zasadami bezpieczeñstwa zawartymi w
Dyrektywie Niskie Napiêcie 73/23/EWG;
- zasadami bezpieczeñstwa, o których mowa w
Dyrektywie dotycz¹cej kompatybilnoci
elektromagnetycznej 89/336/EWG, wraz ze
zmianami wprowadzonymi przez Dyrektywê 93/
68/EWG.
Urz¹dzenie jest bezpieczne jedynie w przypadku,
gdy zosta³o poprawnie pod³¹czone do zgodnego z
normami uziemienia.
31102009PL.fm Page 90 Monday, October 23, 2006 12:29 PM
91
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Ch³odziarka na wino
jest przeznaczona
wy³¹cznie do przechowywania wina i nie nale¿y
wk³adaæ do niej ¿adnych innych artyku³ów
spo¿ywczych.
Nale¿y uwa¿aæ, aby nie przykrywaæ ani nie
zatykaæ otworów wentylacyjnych urz¹dzenia.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa zablokowania
siê wewn¹trz i uduszenia, nie nale¿y
dopuszczaæ do tego, aby dzieci bawy siê b¹d
chowa³y w rodku urz¹dzenia.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia nale¿y
wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub wy³¹czyæ
zasilanie.
Przewód zasilaj¹cy mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego elektryka.
Nie przechowywaæ w urz¹dzeniu substancji
³atwopalnych.
Podczas przesuwania urz¹dzenia mo¿liwe jest
uszkodzenie posadzki (na przyk³ad. parkietu).
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozdzielaczy.
Urz¹dzenie nie powinno byæ obs³ugiwane bez
nadzoru przez dzieci oraz osoby kalekie.
Nie uszkadzaæ obwodu czynnika ch³odniczego.
Nie stosowaæ ani nie wk³adaæ do wnêtrza
¿adnych urz¹dzeñ elektrycznych, je¿eli nie s¹
one wyranie zaaprobowane przez
producenta.
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ w miejscu suchym i
dobrze wentylowanym. Urz¹dzenie zosta³o
przewidziane do funkcjonowania w rodowisku,
w którym temperatura zawiera siê w
nastêpuj¹cych zakresach, zale¿nych od klasy
klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej: dzia³anie urz¹dzenia mo¿e ulec
pogorszeniu, gdy przez d³u¿szy czas
funkcjonowaæ bêdzie w temperaturze wy¿szej
lub ni¿szej w stosunku do podanego
przedzia³u.
Wa¿ne:
W przypadku w³o¿enia du¿ej iloci wina do
ch³odziarki, mo¿e up³yn¹æ nawet kilka dni
zanim osi¹gniêta zostanie sta³a
temperatura.
Uwaga! Temperatura przechowywania nie
powinna spaæ nigdy poni¿ej +6 °C.
W czasie pracy urz¹dzenia, na ciance
tworz¹ siê krople wody oraz szron. Zale¿y to
od pracy urz¹dzenia. Nie ma koniecznoci
usuwania szronu lub wycierania rosy.
Odszranianie cianki tylnej przebiega
automatycznie. Woda pochodz¹ca z
odszraniania cieka samoczynnie do otworu
spustowego, zbiera siê w pojemniku, sk¹d
wyparowuje.
Uwzglêdniæ przy rozk³adaniu
K³aæ butelki na kratce centralnie.
Zamykaj¹c drzwiczki, uwa¿aæ, aby butelki
nie dotyka³y szk³a w drzwiczkach.
Uwaga: alkohol wysokoprocentowy
przechowywaæ wy³¹cznie szczelnie
zamkniêty i w pozycji pionowej.
W zwi¹zku z obiegiem powietrza w
ch³odziarce, tworz¹ siê strefy o ró¿nych
temperaturach:
Strefy o najni¿szych temperaturach to te
najbli¿ej cianki tylnej, a strefy o wy¿szych
temperaturach to te najbli¿ej szk³a w
drzwiczkach.
Wino w butelkach przechowywaæ bez
opakowañ, tj. bez kartonów, itp.
Maksymalna pojemnoæ butelek 0,75 l typu
bordoskiego to:
liczba butelek to 33.
Klasa
Klimatyczna
Temp. Otocz.
(°C)
Temp. Otocz.
(°F)
SN Od 10 do 32 Od 50 do 90
N Od 16 do 32 Od 61 do 90
ST Od 16 do 38 Od 61 do 100
T Od 16 do 43 Od 61 do 110
31102009PL.fm Page 91 Monday, October 23, 2006 12:29 PM
92
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
Przechowywanie wina
Jak wiadomo, wino mo¿na przechowywaæ przez
d³u¿szy okres czasu: przy przechowywaniu w
odpowiednim miejscu, wino bia³e mo¿na spo¿yæ
nawet dwa lata od roku produkcji, jednak¿e zaleca
siê spo¿ycie w ci¹gu pierwszego roku. Wina
czerwone mo¿na przechowywaæ do dwóch lat,
lecz niektóre rodzaje nawet do dziesiêciu lat, a
wina typu passito nawet do dwudziestu lat.
Po nabyciu butelki wina, nale¿y j¹ bezzw³ocznie
umieciæ w piwniczce lub w innym odpowiednim
miejscu.
W procesie rozpoczynaj¹cym siê od uprawy
winoroli a¿ do momentu dojrzewania oraz
winobrania i produkcji wina decyduj¹ce s¹ trzy
czynniki: wiat³o, wilgotnoæ i temperatura
otoczenia. Aby smak wina osi¹gn¹ pe³n¹
dojrza³oæ oraz do utrzymania w³aciwego bukietu
wina nale¿y zapewniæ w³aciwe przechowywanie
i interakcjê wy¿ej wymienionych czynników.
Miejsce przechowywania
Nie wszyscy posiadaj¹ podziemn¹ piwniczkê,
któr¹ mo¿na przystosowaæ do przechowywania
wina. Ostatnio, dziêki postêpowi technologii
uda³o siê stworzyæ dobry substytut klasycznej
piwniczki winnej. Ch³odziarka na wino (Piwniczka
Winna), któr¹ Pañstwo nabyli to specjalne
urz¹dzenie przygotowane do przechowywania
win we w³aciwy sposób. Wewn¹trz nie nale¿y
przechowywaæ owoców, warzyw, ani produktów
mlecznych, lecz jedynie Pañstwa wino. W tan
sposób, nawet bez posiadania w³asnej piwniczki
winnej, mo¿na umo¿liwiæ dojrzewanie ka¿dego
typu wina, mo¿na je przechowywaæ i siê nim
delektowaæ.
Sposób konserwacji
G³ówn¹ zasad¹ przechowywania butelek jest
to, ¿e nale¿y je uk³adaæ na boku lub pod k¹tem
w taki sposób, aby wino pokry³o korek. Czêsto
s¹dzi siê, ¿e powoduje to powstanie klasyczny
zapachu korka. W rzeczywistoci, kontakt
wina z korkiem sprawia, ¿e korek jest bardziej
elastyczny i lepiej spe³nia swoj¹ funkcjê.
Kolejnym elementem wa¿nym przy
przechowywaniu wina, jest kolejnoæ uk³adania
butelek: wina nale¿y uk³adaæ wed³ug w³asnego
uznania, lecz równie¿ zgodnie z miejscem
pochodzenia, typologi¹, stref¹ produkcji,
producentem i rocznikiem, wykorzystuj¹c do tego
celu za³¹czone etykiety katalogowe. £atwe
wyjmowanie butelek zapobiega przypadkowym
wstrz¹som które, podobnie jak drgania, mog¹
wzruszyæ osady zmieniaj¹c, w mniejszym lub
wiêkszym stopniu, estetyczny aspekt wina.
Nale¿y staraæ siê jak najmniej poruszaæ butelk¹ i
pozwoliæ, aby wino le¿akowa³o bez ruchu.
Zapewniæ, aby butelki nie styka³y siê ze ciank¹ w
g³êbi, poniewa¿ nie tylko uniemo¿liwi³oby to
prawid³owe odszranianie, lecz równie¿
zniszczy³oby etykiety - poprzez krople wody
zbieraj¹ce siê podczas odszraniania.
Drabinki, na których umieszcza siê butelki
powinny byæ wykonane z drewna, materia³u, który
dobrze absorbuje ewentualne wibracje i utrzymuje
butelkê we w³aciwej odleg³oci od cianki, która
mog³aby przewodziæ ciep³o lub zimno.
Bardzo wa¿n¹ spraw¹ jest równie¿ utrzymywanie
w³aciwej odleg³oci miêdzy butelkami z winem a
substancjami lub miejscami o silnych zapachach,
poniewa¿ mog¹ one ³atwo przejæ na wino. Aby
temu zapobiec, urz¹dzenia, które Pañstwo
zakupili posiada filtr poch³aniaj¹cy z wêglem
aktywowanym, który eliminuje wszelkie
ewentualne nieczystoci zawarte w powietrzu.
Temperatura oraz wilgotnoæ
Temperatura to czynnik krytyczny i decyduj¹cy w
ca³ym cyklu ¿ycia wina. Determinuje ona dobry
rozwój wina podczas dojrzewania w butelkach.
Aby zapewniæ optymalne warunki
przechowywania, temperatura powinna byæ
utrzymywana na sta³ym poziomie miêdzy 8 a 12
°C. Stanowczo nale¿y unikaæ szybko
nastêpuj¹cych po sobie i du¿ych ró¿nic
termicznych: zbyt wysoka temperatura powoduje
temperatura rozszerzanie p³ynów i prowokuje
przypieszenie dojrzewania wina, podczas gdy
zbyt niska temperatura (poni¿ej 4 - 5 °C) mo¿e
powodowaæ wytr¹canie siê winianów, co
powoduje, ¿e wino traci swój przyjemny aspekt
estetyczny. W ekstremalnym przypadku, gdy
temperatura spadnie poni¿ej 0 °C, zamro¿one
wino mo¿e nawet spowodowaæ wystrzelenie
korka
Wilgotnoæ jest równie¿ wa¿nym czynnikiem przy
przechowywaniu wina: zbyt suche rodowisko
sprzyja kurczeniu siê korka, podczas gdy
nadmierna wilgotnoæ sprzyja rozwojowi pleni i
szkodliwych mikroorganizmów. W³aciwy poziom
wilgotnoci wzglêdnej to zakres 50% - 70%.
Korek
Korek to podstawowy element butelki: jego jakoæ,
dobrana przez producenta wina, odgrywa bardzo
wa¿n¹ rolê we w³aciwym dojrzewaniu wina.
Optymalne warunki korka, równie¿ w przypadku
butelek, które kupujemy, zale¿¹ wy³¹cznie od
standardu u¿ycia i przechowywania
zastosowanego przez producenta lub rozlewniê.
31102009PL.fm Page 92 Monday, October 23, 2006 12:29 PM
93
JAK URUCHOMIÆ URZ¥DZENIE
Uruchomienie urz¹dzenia
Rozruch urz¹dzenia
Urz¹dzenie posiada wy³¹cznie regulatory zewnêtrzne.
W³o¿yæ wtyczkê do gniazdka, aby uruchomiæ urz¹dzenie i ustawiæ pokrêt³o termostatu (rysunek A)
na ¿¹danej pozycji.
Wewn¹trz urz¹dzenia zainstalowano lampkê (rysunek B), która w³¹cza siê automatycznie w
momencie otwarcia drzwiczek.
Termometr:
Urz¹dzenie zosta³o wyposa¿one w jeden lub kilka termometrów na pasku, które znajduj¹ siê
wewn¹trz woreczka z akcesoriami. Termometr taki mo¿na na³o¿yæ na butelkê, aby zmierzyæ jej
temperaturê.
Regulacja temperatury
1.
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie
urz¹dzenia, zalecamy przeprowadziæ
regulacjê termostatu zgodnie z zaleceniami
podanymi w paragrafie "Wprowadzenie na
temat wina" (Strona 92).
2.
Je¿eli zajdzie potrzeba zmiany temperatury
w komorach, nale¿y przekrêciæ pokrêt³o
regulacji termostatu:
w po³o¿enie
mniejszych
wartoci: 1-2
,
je¿eli chc¹ Pañstwo, aby temperatura
wewn¹trz komór by³a
WY¯SZA
.
w po³o¿enie
wiêkszych liczb 3-4,
dla
uzyskania temperatury
NI¯SZEJ
.
Je¿eli pokrêt³o termostatu znajduje siê w
po³o¿eniu
z
: funkcje urz¹dzenia oraz
owietlenie s¹ wy³¹czone, lecz samo
urz¹dzenie jest nadal zasilane z sieci
elektrycznej.
Uwaga:
Temperatury wewnêtrzne tak¿e zale¿ne od
temperatury otoczenia, od miejsca, w którym
stoi urz¹dzenie oraz od czêstotliwoci
otwierania jego drzwi. Po³o¿enia pokrêt³a
termostatu powinny zmieniaæ siê zale¿nie od
tych czynników.
B
31102009PL.fm Page 93 Monday, October 23, 2006 12:29 PM
94
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Odszranianie piwnicy winnej nastêpuje ca³kowicie automatycznie.
Nale¿y okresowo czyciæ za pomoc¹ odkurzacza lub szczotki kratki wentylacyjne oraz
skraplacz, znajduj¹cy siê w tylnej czêci urz¹dzenia.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia siê poprzez obecnoæ pojedynczych kropel wody
na tylnej wewnêtrznej ciance urz¹dzenia.
Woda pochodz¹ca z odszraniania cieka samoczynnie do otworu spustowego, zbiera siê w
pojemniku, sk¹d wyparowywuje.
Nale¿y regularnie czyciæ otwór spustowy za pomoc¹ dostarczonego narzêdzia tak, aby
zapewniæ sta³e i prawid³owe odprowadzanie wody z odszraniania.
W razie potrzeby...
1.
Opró¿niæ ca³kowicie piwnicê winn¹.
2.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
3.
Aby nie dopuciæ do powstania pleni, przykrych zapachów i utlenienia, nale¿y pozostawiaæ
drzwi niedomkniête (ok. 3-4 mm).
4.
Wyczyciæ urz¹dzenie.
Wnêtrze nale¿y czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹, zamoczon¹ w ciep³ej wodzie i/lub neutralnym
detergencie. Sp³ukaæ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ rodków ciernych.
Czêci zewnêtrzne czyciæ miêkk¹ szmatk¹ zamoczow wodzie. Nie stosowaæ past ani myjek
ciernych, wywabiaczy (np. aceton, tri) ani octu.
Szk³o zewnêtrzne nale¿y oczyciæ przy pomocy dowolnego detergentu do tego celu
przeznaczonego, a czêæ wewnêtrzn¹ jedynie such¹ ciereczk¹, unikaj¹c detergentów, aby
zapewniæ w³aciwe warunki przechowywania wina.
Czyszczenie kratki
Do czyszczenia dêbowej kratki nale¿y u¿ywaæ wilgotnej ciereczki.
Uwaga, aby nie uszkodziæ uszczelki przy wyjmowaniu kratki. Zaleca siê maksymalnie otworzyæ
drzwiczki.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Urz¹dzenie nie dzia³a.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze w³o¿ona do
gniazdka?
Czy jest za³¹czony dwubiegunowy
wy³¹cznik pr¹du?
Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
Czy kabel zasilaj¹cy nie jest uszkodzony?
Czy termostat jest ustawiony w
po³o¿eniu
z
(Stop)?
2. Temperatura wewn¹trz ch³odziarki
na wino nie jest dostatecznie niska.
Czy drzwi s¹ prawid³owo zamkniête?
Czy butelki nie uniemo¿liwiaj¹ zamkniêcia
drzwiczek?
Czy urz¹dzenie nie stoi blisko ród³a
ciep³a?
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
Czy nie ma ograniczenia w przep³ywie
powietrza?
3. Temperatura wewn¹trz ch³odziarki
na wino jest zbyt niska.
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
4. Urz¹dzenie nadmiernie ha³asuje.
Czy urz¹dzenie zosta³o prawid³owo
zainstalowane?
Czy rurki w tylnej czêci stykaj¹ siê lub
drgaj¹?
5. Na dnie urz¹dzenia znajduje siê
woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z
odszraniania?
Uwagi:
Furkot, szum z rozprê¿ania, pochodz¹ce z
obwodu ch³odniczego s¹ zjawiskiem
normalnym.
31102009PL.fm Page 94 Monday, October 23, 2006 12:29 PM
95
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem siê z Serwisem
Technicznym:
1.
Sprawdziæ, czy nie ma mo¿liwoci
samodzielnego usuniêcia usterki (Patrz
Instrukcja wyszukiwania usterek).
2.
Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby
upewniæ siê czy usterka nie ust¹pi³a. Jeli
wynik jest negatywny, wy³¹czyæ ponownie
urz¹dzenie i powtórzyæ sprawdzian po
godzinie.
3.
Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu
negatywny, nale¿y skontaktowaæ siê z
Serwisem Technicznym.
Nale¿y podaæ:
rodzaj usterki,
model,
numer serwisowy (numer po s³owie
SERVICE, na tabliczce znamionowej,
znajduj¹cej siê wewn¹trz urz¹dzenia),
dok³adny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Je¿eli technik z Serwisu wykona zamianê
zawiasów drzwi, aby otwiera³y siê w
przeciwn¹ stronê, to czynnoæ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
INSTALACJA
Urz¹dzenie nale¿y zainstalowaæ z dala od
róde³ ciep³a. Instalacja w ciep³ym
pomieszczeniu, wystawienie na
bezporednie dzia³anie promieni
s³onecznych lub umieszczenie w pobli¿u
ród³a ciep³a (kaloryfery, piecyki) spowoduje
zwiêkszenie zu¿ycia energii i nale¿y tego
unikaæ.
Jeli nie jest to mo¿liwe, nale¿y przestrzegaæ
nastêpuj¹cych minimalnych odleg³oci:
30 cm od kuchenek wêglowych lub
naftowych;
3 cm od kuchenek elektrycznych i/lub
gazowych.
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ poziomo, w
miejscu suchym i dobrze przewietrzanym,
reguluj¹c w razie potrzeby przednie nó¿ki.
Wyczyciæ wnêtrze.
Zamontowaæ dostarczone akcesoria.
Pod³¹czenie elektryczne
Pod³¹czenie musi byæ zgodne z
obowi¹zuj¹cymi przepisami lokalnymi.
Dane dotycz¹ce napiêcia i pobieranej mocy
s¹ podane na tabliczce znamionowej,
znajduj¹cej siê wewn¹trz urz¹dzenia.
Uziemienie urz¹dzenia jest
obowi¹zkowe,
zgodnie z przepisami prawa.
Producent nie ponosi jakiejkolwiek
odpowiedzialnoci z tytu³u ewentualnych
szkód u osób, zwierz¹t lub strat
materialnych wynikaj¹cych z
nieprzestrzegania tych norm.
Jeli wtyczka i gniazdko nie tego samego
typu, nale¿y zwróciæ siê do
wykwalifikowanego montera, aby wymieni³
gniazdko.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozdzielaczy.
Od³¹czenie od sieci elektrycznej
Musi istnieæ mo¿liwoæ od³¹czenia, poprzez
wyjêcie wtyczki lub wy³¹czenie wy³¹cznika
dwubiegunowego zainstalowanego przed
gniazdkiem.
31102009PL.fm Page 95 Monday, October 23, 2006 12:29 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AWG 5061 instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla