Sokowirówka R-437 vitaMAX
6
• Owoców i warzyw nie trzeba obierać. Należy obierać tylko pokarmy z grubą
skórką takie jak pomarańcze, ananas itp. Z owoców cytrusowych należy
usuwać także białą część skórki, która ma gorzki smak.
• To urządzenie nadaje się do przetwarzania owoców lub warzyw, takich jak
jabłka, pomarańcze, ananasy, winogrona, granaty, melony, marchewki, buraki,
ogórki, szpinak, pomidory itp. Owoce zawierające skrobię, takie jak banany,
papaja, awokado, figi lub mango nie zaleca się przetwarzać w tym urządzeniu.
Do tych owoców należy użyć lepiej rozdrabniacza.
• Nie przetwarzaj bardzo twardych owoców i warzyw oraz owoców
zawierających błonnik lub skrobi.
• Podczas przygotowania soku jabłkowego gęstość soku zależy od rodzaju
jabłek. Powstały sok jest zależny od soczystości jabłka. Sok jabłkowy szybko
brązowieje, czego można uniknąć, dodając kilka kropli soku z cytryny.
• Sok należy wypić natychmiast po przygotowaniu. Jeżeli pozostawisz go
odstawiony przez dłuższy czas, traci on smak i witaminy.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
• Przed czyszczeniem należy zawsze wyłączyć urządzenie i odłączyć je od sieci
el.
• Czyść urządzenie po każdym użyciu.
• Wytrzyj powierzchnię urządzenia miękką wilgotną ściereczką i dokładnie
osusz.
• Wyjmowane części urządzenie (popychacz, pokrywę, sitko, pierścień,
pojemnik na miąższ i pojemnik na sok) umyj w wodzie. Zachowaj szczególną
ostrożność podczas mycia sitka, ponieważ krawędzie są ostre.
• Nie pozwól, aby woda dostała się do podstawy urządzenia. Nie zanurzaj
urządzenia w wodzie ani w innych płynach.
• Nie używaj ściernych ani agresywnych środków czyszczących, aby uniknąć
uszkodzenia urządzenia.
• Jeżeli nie korzystasz z urządzenia przez dłuższy czas, przechowuj je w suchym
i przewiewnym miejscu.