4
PL
U
RZĄDZENIE TO NIE MOŻE BYĆ obsługiwane przy
użyciu zewnętrznego wyłącznika czasowego
ani oddzielnego systemu zdalnego sterowania.
U
RZĄDZENIE TO MOŻE BYĆ UŻYWANE PRZEZ DZIECI w
wieku powyżej 8 lat oraz osoby o ograniczo-
nych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także pozbawione doświadcze-
nia i wiedzy, o ile zapewniony zostanie nadzór lub
udzielone zostaną instrukcje dotyczące bezpiecz-
nego korzystania z tego urządzenia, a także pod
warunkiem, że osoby te zrozumieją zagrożenia
wynikające z użytkowania
kuchenki. Czyszczenie ani
czynności konserwacyj-
ne nie powinny być wyko-
nywane przez dzieci, chyba
że mają one powyżej 8 lat i
zapewniony zostanie odpowiedni nadzór. Nadzór
nad dziećmi jest także wymagany podczas korzy-
stania z innych źródeł ciepła (jeśli są dostępne),
oddzielnie lub w połączeniu z kuchenką, ze wzglę-
du na bardzo wysokie temperatury.
Z
URZĄDZENIA TEGO NIE MOGĄ korzystać osoby (w
tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach fi-
zycznych, sensorycznych lub umysłowych, a tak-
że pozbawione wiedzy lub doświadczenia, chyba
że osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
zapewni odpowiedni nadzór lub udzieli instrukcji
dotyczących użytkowania kuchenki.
N
ALEŻY UWAŻAĆ, ABY DZIECI nie bawiły się tym
urządzeniem.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
N
IE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI UŻYWAĆ MATERIAŁÓW
ŁATWOPALNYCH w kuchence ani w jej pobli-
żu. Opary mogą stanowić ryzyko pożaru lub
wybuchu.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do
suszenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów ani innych materiałów łatwo-
palnych. W przeciwnym razie może dojść do
pożaru.
N
IE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO. W
przeciwnym razie może dojść do pożaru.
N
IE NALEŻY POZOSTAWIAĆ WŁĄCZONEJ KUCHENKI BEZ
NADZORU, zwłaszcza wtedy, gdy w procesie
gotowania używany jest papier, plastik lub inne
materiały łatwopalne. Papier może się zwę-
glić lub zapalić, a niektóre naczynia plastiko-
we użyte do podgrzania żywności mogą ulec
stopieniu.
Kuchenki nie należy pozostawiać bez nadzoru
w przypadku używania dużej ilości tłuszczu lub
oleju, ponieważ produkty te mogą się nadmier-
nie nagrzewać i być przyczyną pożaru!
J
EŚLI PRODUKT WEWNĄTRZ/NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZA-
PALI SIĘ LUB ZACZNIE SIĘ Z NIEJ WYDOBYWAĆ DYM, na-
leży pozostawić drzwiczki zamknięte i wyłą-
czyć kuchenkę. Należy odłączyć kabel zasilają-
cy lub odciąć zasilanie za pomocą bezpiecznika
lub wyłącznika automatycznego.
NALEŻY PRZECZYTAĆ UWAŻNIE I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE NALEŻY UŻYWAĆ do
podgrzewania produktów w
hermetycznie zamkniętych po-
jemnikach. Wzrost ciśnienia móg-
łby stać się przyczyną uszko-
dzenia podczas otwierania
lub doprowadzić do wybuchu.
JAJKA
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE WOLNO UŻYWAĆ do gotowa-
nia ani podgrzewania całych jajek, ze skorup-
ką lub bez niej, ponieważ jajka mogą wybuch-
nąć nawet po zakończeniu procesu gotowania.
U
SZCZELKI DRZWICZEK ORAZ MIEJSCA USZCZELNIE-
NIA należy sprawdzać regularnie pod kątem
uszkodzeń. Jeśli miejsca te ulegną uszkodzeniu,
urządzenia nie wolno włączać do momentu jego
naprawy przez wykwali kowanego pracowni-
ka serwisu.
W
URZĄDZENIU TYM nie należy umieszczać sub-
stancji chemicznych powodujących koro-
zję ani łatwo odparowujących. Kuchenka tego
typu jest przeznaczona wyłącznie do podgrze-
wania lub gotowania żywności. Nie nadaje się
ona do użytku przemysłowego ani laborato-
ryjnego.
N
A DRZWICZKACH KUCHENKI nie należy wieszać
ani umieszczać ciężkich przedmiotów, po-
nieważ mogłoby to uszkodzić ich zawiasy oraz
element otwierający. Na uchwycie drzwiczek
nie wolno niczego wieszać.
U
RZĄDZENIE I JEGO ŁATWO DOSTĘPNE CZĘŚCI bar-
dzo się podczas użytkowania nagrzewają.
Należy zachować ostrożność i nie dotykać ele-
mentów grzejnych. Dzieci poniżej 8 roku życia
powinny przebywać z dala od urządzenia, chy-
ba że zapewniony zostanie stały nadzór.