10
4. DZIAŁANIE
4.1 Włączenie urządzenia
♦Pokrętło wyboru temperatury znajduje się na prawej ściance wewnątrz lodówki.
Ustawienie „Min“: Mniejsza temperatura chłodzenia
Ustawienie „Med“: Normalne działanie (odpowiednie do większości sytuacji)
Ustawienie „Max“: Najchłodniejsza temperatura
♦Podczas wysokich temperatur otoczenia, np. podczas gorących letnich dni, może być konieczne
ustawienie termostatu na najchłodniejszą temperaturę (pozycja Max). Konieczne może być ustaw-
ienie termostatu na najzimniejsze ustawienie (pozycja „Max).“Może to spowodować ciągłą pracę
kompresora, konieczną do utrzymania niskiej temperatury we wnętrzu urządzenia.
♦Przy pierwszej instalacji lodówki, ustaw pokrętło termostatu na “Med.”
Przed włożenie jedzenia odczekaj aż lodówka się schłodzi. Najlepiej jest odczekać 24 godziny
przed włożeniem jedzenia. Pokrętło termostatu kontroluje temperaturę
4.2 Hałas we wnętrzu urządzenia !
Możesz zauważyć, że urządzenie wydaje niezwykłe dźwięki. Większość z nich jest najzupełniej
normalna, należy jednak o nich wiedzieć!
Hałasy te są spowodowane przepływem chłodziwa w systemie chłodzącym. Stały się one
wyraźniejsze po wprowadzeniu gazów bez freonu. Nie jest to wadą i nie wpływa na wydajność
urządzenia. Jest odgłos pracującego silniczka kompresora, rozprowadzającego gaz po systemie.
4.3 Wskazówki dotyczące przechowywania żywności w urządzeniu
♦ Gotowane mięso/ryby powinny być zawsze przechowywane na półce nad surowym mięsem/
rybami, aby uniknąć przenoszenia bakterii. Surowe mięso/ryby należy trzymać w dokładni
zamkniętym pojemniku wystarczająco dużym, aby pomieścić również soki. Umieść pojemnik
na najniższej półce.
♦ Pozostaw wolną przestrzeń wokół jedzenia, aby pozwolić na swobodny przepływ powietrza.
Upewnij się, że wszystkie części urządzenia są chłodne.
♦ Aby zapobiec przenikaniu zapachu i wysychaniu potraw, zapakuj osobno lub zakryj jedzenie.
Niekonieczne jest zawijanie owoców i warzyw.
♦ Zawsze schłodź gotowane jedzenie przed włożeniem go do lodówki. Pozwoli to na utrzymanie
niskiej temperatury wewnątrz urządzenia.
♦ Aby zapobiec uciekaniu zimnego powietrza z urządzenia, ogranicz do minimum otwieranie
drzwi. Zalecamy ich otwieranie tylko na czas wkładania lub wyjmowania żywności.
5. CZYSZCZENIE
5.1 Rozmrażanie
PROSZĘ ZAUWAŻYĆ, ŻE URZĄDZENIE NIE POSIADA SYSTEMU AUTOMATYCZNEGO
ROZMRAŻANIA
5.2 Czyszczenie wnętrza i obudowy urządzenia
♦ Wyjmij półki i pojemnik na sałatę. Aby wyjąć pojemnik na sałatę, najpierw wyjmij dolną półkę w
drzwiach.
♦ Wytrzyj wnętrze urządzenia słabym roztworem sody oczyszczonej, a następnie przetrzyj gąbką
lub szmatką zwilżoną ciepłą wodą. Wytrzyj do sucha przed włożeniem z powrotem półek i po-
jemnika na sałatę.