104
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
Przechowywanie wina
Jak wiadomo, wino mo¿na przechowywaæ przez
d³u¿szy okres czasu: przy przechowywaniu w
odpowiednim miejscu, wino bia³e mo¿na spo¿yæ nawet
dwa lata od roku produkcji, jednak¿e zaleca siê
spo¿ycie w ci¹gu pierwszego roku. Wina czerwone
mo¿na przechowywaæ do dwóch lat, lecz niektóre
rodzaje nawet do dziesiêciu lat, a wina typu passito
nawet do dwudziestu lat.
Po nabyciu butelki wina, nale¿y j¹ bezzw³ocznie
umieciæ w piwniczce lub w innym odpowiednim
miejscu.
W procesie rozpoczynaj¹cym siê od uprawy winoroli
a¿ do momentu dojrzewania oraz winobrania i produkcji
wina decyduj¹ce s¹ trzy czynniki: wiat³o, wilgotnoæ i
temperatura otoczenia. Aby smak wina osi¹gn¹ pe³n¹
dojrza³oæ oraz do utrzymania w³aciwego bukietu wina
nale¿y zapewniæ w³aciwe przechowywanie i interakcjê
wy¿ej wymienionych czynników.
Miejsce przechowywania
Nie wszyscy posiadaj¹ podziemn¹ piwniczkê, któr¹
mo¿na przystosowaæ do przechowywania wina.
Ostatnio, dziêki postêpowi technologii uda³o siê
stworzyæ dobry substytut klasycznej piwniczki winnej.
Ch³odziarka na wino (Piwniczka Winna), któr¹ Pañstwo
nabyli to specjalne urz¹dzenie przygotowane do
przechowywania win we w³aciwy sposób. Wewn¹trz
nie nale¿y przechowywaæ owoców, warzyw, ani
produktów mlecznych, lecz jedynie Pañstwa wino. W
tan sposób, nawet bez posiadania w³asnej piwniczki
winnej, mo¿na umo¿liwiæ dojrzewanie ka¿dego typu
wina, mo¿na je przechowywaæ i siê nim delektowaæ.
Sposób konserwacji
G³ówn¹ zasad¹ przechowywania butelek jest to, ¿e
nale¿y je uk³adaæ na boku lub pod k¹tem w taki sposób,
aby wino pokry³o korek. Czêsto s¹dzi siê, ¿e powoduje
to powstanie klasyczny zapachu korka. W
rzeczywistoci, kontakt wina z korkiem sprawia, ¿e
korek jest bardziej elastyczny i lepiej spe³nia swoj¹
funkcjê.
Kolejnym elementem wa¿nym przy przechowywaniu
wina, jest kolejnoæ uk³adania butelek: wina nale¿y
uk³adaæ wed³ug w³asnego uznania, lecz równie¿
zgodnie z miejscem pochodzenia, typologi¹, stref¹
produkcji, producentem i rocznikiem, wykorzystuj¹c do
tego celu za³¹czone etykiety katalogowe. £atwe
wyjmowanie butelek zapobiega przypadkowym
wstrz¹som które, podobnie jak drgania, mog¹ wzruszyæ
osady zmieniaj¹c, w mniejszym lub wiêkszym stopniu,
estetyczny aspekt wina. Nale¿y staraæ siê jak najmniej
poruszaæ butelk¹ i pozwoliæ, aby wino le¿akowa³o bez
ruchu. Zapewniæ, aby butelki nie styka³y siê ze ciank¹
w g³êbi, poniewa¿ nie tylko uniemo¿liwi³oby to
prawid³owe odszranianie, lecz równie¿ zniszczy³oby
etykiety - poprzez krople wody zbieraj¹ce siê podczas
odszraniania.
Drabinki, na których umieszcza siê butelki powinny byæ
wykonane z drewna, materia³u, który dobrze absorbuje
ewentualne wibracje i utrzymuje butelkê we w³aciwej
odleg³oci od cianki, która mog³aby przewodziæ ciep³o
lub zimno.
Bardzo wa¿n¹ spraw¹ jest równie¿ utrzymywanie
w³aciwej odleg³oci miêdzy butelkami z winem a
substancjami lub miejscami o silnych zapachach,
poniewa¿ mog¹ one ³atwo przejæ na wino. Aby temu
zapobiec, urz¹dzenia, które Pañstwo zakupili posiada
filtr poch³aniaj¹cy z wêglem aktywowanym, który
eliminuje wszelkie ewentualne nieczystoci zawarte w
powietrzu.
Temperatura oraz wilgotnoæ
Temperatura to czynnik krytyczny i decyduj¹cy w ca³ym
cyklu ¿ycia wina. Determinuje ona dobry rozwój wina
podczas dojrzewania w butelkach. Aby zapewniæ
optymalne warunki przechowywania, temperatura
powinna byæ utrzymywana na sta³ym poziomie miêdzy
8 a 12 °C. Stanowczo nale¿y unikaæ szybko
nastêpuj¹cych po sobie i du¿ych ró¿nic termicznych:
zbyt wysoka temperatura powoduje temperatura
rozszerzanie p³ynów i prowokuje przypieszenie
dojrzewania wina, podczas gdy zbyt niska temperatura
(poni¿ej 4 - 5 °C) mo¿e powodowaæ wytr¹canie siê
winianów, co powoduje, ¿e wino traci swój przyjemny
aspekt estetyczny. W ekstremalnym przypadku, gdy
temperatura spadnie poni¿ej 0 °C, zamro¿one wino
mo¿e nawet spowodowaæ wystrzelenie korka
Wilgotnoæ jest równie¿ wa¿nym czynnikiem przy
przechowywaniu wina: zbyt suche rodowisko sprzyja
kurczeniu siê korka, podczas gdy nadmierna wilgotnoæ
sprzyja rozwojowi pleni i szkodliwych
mikroorganizmów. W³aciwy poziom wilgotnoci
wzglêdnej to zakres 50% - 70%.
Korek
Korek to podstawowy element butelki: jego jakoæ,
dobrana przez producenta wina, odgrywa bardzo
wa¿n¹ rolê we w³aciwym dojrzewaniu wina.
Optymalne warunki korka, równie¿ w przypadku
butelek, które kupujemy, zale¿¹ wy³¹cznie od standardu
u¿ycia i przechowywania zastosowanego przez
producenta lub rozlewniê.
3pl33004.fm Page 104 Friday, March 12, 2004 6:31 PM