9
• Nie należy przeciągać form ani naczyń po
dnie piekarnika, ponieważ mogą porysować
jego powłokę.
• Z czasem, skraplanie może uszkodzić
piekarnik oraz sąsiednie meble. Zalecamy:
- ustawiać niższą temperaturę;
- przykrywać potrawy;
- wyjmować potrawy z piekarnika;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części
wilgotne.
• Panel przedni oraz uchwyt drzwiczek
piekarnika nagrzewają się, gdy urządzenie
przez długi czas pracuje z wysoką
temperaturą.
• Należy unikać dotykania piekarnika
wilgotnymi częściami ciała i nie wolno
obsługiwać piekarnika boso.
• Nie odłączać urządzenia od zasilania
ciągnąc za kabel lub przesuwając piekarnik.
• Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania oraz ogólnie
piekarnikiem, a w szczególności
bezpośrednio po zakończeniu jego pracy,
co pozwoli uniknąć obrażeń;
- opakowaniem (worki, styropian, części
metalowe itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do
złomowania.
• Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w
pobliżu piekarnika nie stykają się z gorącymi
częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez drzwiczki piekarnika.
• Niektóre modele piekarnika posiadają system
chłodzenia powietrzem, co sprawia, że
przednia część piekarnika oraz wnęka szafy
nie osiągają nadmiernie wysokich temperatur.
Uwaga: gorące powietrze wychodzi przez
otwór umieszczony między panelem
sterowania a drzwiczkami piekarnika. Nie
wolno blokować otworów wentylacyjnych.
• Do piekarnika nie wolno wkładać materiałów
łatwopalnych ani przechowywać ich w jego
pobliżu: jeśli urządzenie zostałoby
przypadkowo włączone, stwarzałoby to
zagrożenie pożarowe.
• Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z
gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawic.
• Jeśli do pieczeni lub ciast dodano napoje
alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.)
należy pamiętać, że alkohole wyparowują w
wysokiej temperaturze. Możliwe jest, zatem,
że opary alkoholu mogą zapalić się
wchodząc w kontakt z grzałką.
• Nie wolno podgrzewać ani gotować w
piekarniku potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się
wewnątrz może spowodować eksplozję
pojemnika i zniszczyć piekarnik.
• Do gotowania nie używać pojemników
plastikowych (za wyjątkiem naczyń
specjalnych do tego przeznaczonych; patrz
wskazówki producenta). Mogą stopić się one
w wysokiej temperaturze.
• Należy zwracać szczególną uwagę na
piekarnik w czasie gotowania potraw z dużą
ilością tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą
ulec przegrzaniu i spowodować pożar!
• Nie wyciągać akcesoriów z pełnym
obciążeniem. Używać z najwyższą
ostrożnością.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA
• Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go
do 200 °C na około jedną godzinę, co
pozwoli na usunięcie woni materiału
izolacyjnego oraz smarów ochronnych. W
czasie tej operacji, należy otworzyć okno w
pomieszczeniu.
• Przed użyciem, usunąć:
- nalepki na panelu przednim oraz na
drzwiczkach piekarnika, za wyjątkiem
tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną
taśmę plastikową na panelu sterowania i
innych częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z
akcesoriów (np. pod spodem tacki do
ociekania).