użytkowanie czajnika
podróżnego
1 Z czajnika wyjąć kubki i łyżeczki.
2 Ustawić odpowiednie napięcie,
przekręcając przełącznik do
wybranej wartości.
Przed włączeniem urządzenia
należy zawsze sprawdzić, czy
wybrane zostało odpowiednie
napięcie.
3 Napełnić czajnik – wodę wlać przez
dzióbek bądź otwór wlewowy
(unosząc pokrywkę). Aby unieść
pokrywkę, odciągnąć zasuwkę
zwalniającą pokrywkę do tyłu.
Poziom wody musi znajdować się
pomiędzy oznaczeniem „MAX” a
oznaczeniem 1 filiżanki (200 ml).
G
Zalecamy oszczędność energii:
podgrzewajmy tylko tyle wody, ile
jest nam potrzebne.
G
Jakość przygotowywanych napojów
będzie lepsza, jeżeli za każdym
razem użyjemy świeżej wody.
G
Po każdym użyciu czajnik należy
opróżnić.
4 Sprawdzić, czy pokrywka jest
zamknięta.
5 Włożyć wtyczkę do gniazda
sieciowego i włączyć urządzenie.
Zapali się lampka wskaźnika.
6 Czajnik zagotuje wodę i wyłączy się
automatycznie. Aby ponownie
zagotować wodę, należy odczekać
kilka sekund, aby wyłącznik zdążył
się wyzerować.
G
W razie problemów polegających
na tym, że czajnik włącza się i
wyłącza podczas pracy lub
wyłącza się przed zagotowaniem
wody, należy sprawdzić, czy na
grzałce nie nagromadził się
kamień – zob. część pt.
„usuwanie kamiennego osadu”.
G
Używając kubków, należy zachować
ostrożność i nie napełniać ich
powyżej wewnętrznego oznaczenia
(ok. 200 ml).
G
Czajnik jest wyposażony w filtr
zatrzymujący cząstki kamiennego
osadu.
G
Krople wody pojawiające się pod
czajnikiem nie stanowią powodu do
niepokoju – jest to tylko skroplona
para wodna.
zabezpieczenie przed
wygotowywaniem się wody
G
Jeżeli czajnik zostanie włączony
przy zbyt małej ilości wody,
automatycznie się wyłączy. Przed
ponownym napełnieniem czajnik
należy wyłączyć, wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego i pozwolić, by
urządzenie ostygło. Gdy czajnik
ostygnie, włącznik samoczynnie
powróci do pozycji początkowej.
konserwacja i
czyszczenie
G
Przed przystąpieniem do
czyszczenia wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego i pozwolić, aby
czajnik ostygł.
G
Kubki i łyżeczki można
przechowywać wewnątrz czajnika.
91