PL-9
Polski
Odgrzewanie
W sklepach można obecnie nabyć wiele dań
gotowych. Mogą też Państwo zapragnąć
odgrzać danie przyrządzone w domu. Wszy-
stko to można uczynić bezpiecznie za pomocą
kuchenki mikrofalowej, odgrzane danie trzeba
jednak przed podaniem sprawdzić, czy jest
równie gorące, jak gdyby było podgrzewane w
zwykłej kuchence. Schładzane dania, jakie za-
mierza się odgrzać, wymagają też właściwego
przechowania.
Jak wybierać sposób odgrzewania?
Wybór sposobu odgrzewania - tzn. za pomocą
samych tylko mikrofal albo programu kombi-
nowanego, zależy od rodzaju odgrzewanego
dania. Wszelkie potrawy, które nie wymagają
przypieczenia, odgrzewamy wyłącznie za po-
mocą mikrofal. Potrawy które wymagają przyp-
ieczenia odgrzewamy włączając kuchenkę na
program kombinowany - Combination.
Dla dań, które mają być chrupiące u podstawy,
używaj talerza do podpiekania Panacrunch. Pod-
stawa tego talerza pochłania mikrofale i zamienia
je w ciepło. Jest to idealny talerz do podgrzewa-
nia pizzy, quiche'a i dań z ciasta francuskiego.
W mrożonych ciastach lub ciastach typu
quiche znajduje się ciasto surowe, które
wymaga nie tylko odgrzania ale również pod-
stawowej obróbki cieplnej. Jeśli by użyć do
tego celu mikrofal albo programu kombi-
nowanego, ich spód stałby się miękki, trzeba je
zatem przyrządzać metodą konwencjonalną.
Jak długo odgrzewać potrawy?
Zalecany czas odgrzewania potraw - w mikro-
falach i za pomocą programu kombinowanego
wskazuje poniższa tabela. Trzeba jednak
pamiętać, że wskazówki te mają jedynie
charakter orientacyjny, ponieważ dokładny
czas odgrzewania zależy od wagi odgrze-
wanego artykułu i jego temperatury wyjściowej
oraz rozmiaru użytego półmiska.
Używaj odpowiednich akcesoriów zgodnie ze
wskazówkami w tabelach.
Co zrobić, jeśli potrawa, jaką chcę
odgrzać nie jest wymieniona w tabeli?
Sprawdzenie każdej potrawy jest niemożliwe,
wybraliśmy ich jednak bardzo wiele, zatem sto-
sując się do podanych tu wskazówek mogą
Państwo odgrzewać je bezpiecznie i z dobrym
skutkiem.
Mieszanie i obracanie
Gdy tylko to możliwe, odgrzewane potrawy
należy podczas tego procesu mieszać lub
odwracać. Pomaga to uzyskać równomierne
rozprowadzenie ciepła na powierzchni potrawy
i w jej środku.
Czas dochodzenia
Wiele potraw musi po ugotowaniu jakiś czas
dochodzić. Przez ten czas ciepło nadal prze-
chodzi z powierzchni do środka, eliminując w
ten sposób miejsca niedogrzane. Jeśli pod-
czas odgrzewania danie było przykryte, to na
czas dochodzenia należy zostawić je pod
przykryciem. Dochodzenie potrawy przez jakiś
czas po odgrzaniu jest szczególnie ważne w
przypadku dań gęstych, jak np. lasagne, za-
piekanka mięsno-ziemniaczana itp., jak też
tych, których podczas odgrzewania nie można
mieszać.
Autoprogramy:
PAMIĘTAJ, do potraw schłodzonych lub w
temperaturze pokojowej, misek zupy, kubków
kawy, jedzenia z puszki, mrożonej lasagne,
schłodzonej lub mrożonej pizzy, schłodzonego
quiche'a, potraw z ziemniaków możesz zas-
tosować Autoprogramy kuchenki (szczegóły
na stronach
PL 12-14 Instrukcji obsługi).
Podgrzewanie z użyciem Autoprogramów:
Należy stosować się do zaleceń dotyczących
minimalnej/maksymalnej wagi według In-
strukcji obsługi oraz stosować odpowiednie
akcesoria.
Sygnał dźwiękowy:
sygnał dźwiękowy informuje o konieczności
odwrócenia lub zamieszania potrawy. Niezas-
tosowanie się do powyższego może mieć
wpływ na efekt podgrzewania z użyciem Au-
tomenu.
Talerz do podpiekania Panacrunch:
Automenu dla pizzy, quiche'ów i frytek do
odgrzewania w kuchence wymaga podgrzania
talerza Panacrunch; dalsze wskazówki zna-
jdziesz na stronie 15 Instrukcji obsługi.