Panasonic NN-GD469MEPG Mikrowelle Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Microwave Cookery Book
Magnetron Kookboek
Mikrowellen Kochbuch
Livre de recettes pour micro-ondes
Recetario para Microondas
Mikrowellen Kochbuch Livre de recettes pour micro-ondes
Książka kucharska dla kuchni mikrofalowej
NN-GD459W / NN-GD469M
PolskiFrançaisDeutsch Italiano
English
Nederlands
Español
For further information, please also refer to the operating instructions.
Weitere Informationen entnehmen Sie bitte der beigelegten Bedienungsanleitung.
Voor meer informatie verwijzen wij U naar de gebruiksaanwijzing.
Pour plus dʼinformations veuillez vous référer à notre mode dʼemploi.
Para más información, consulte el manual de instrucciones.
Pour plus dʼinformations veuillez vous référer à notre mode dʼemploi.
Bliższe szczegóły dotyczące danego modelu podane są w instrukcji obsługi.
© Copyrighted by Panasonic Manufacturing ltd. 2009
PL-1
Polski
Zawarte w tej książce opisy są jedynie wskazówkami orientacyjnymi. Łączny czas gotowania
będzie różny, w zależności od wyjściowej temperatury potrawy i rodzaju użytego pojemnika.
Przed spożyciem należy zawsze sprawdzić, czy potrawa jest bardzo gorąca.
Technologia Inverter to podstawa
Nad technologią Inverter do kuchenek mikrofalowych pracowano z inicjatywy firmy Panasonic
przez ponad 10 lat. Jest to technologia o znaczeniu kluczowym do produkcji zupełnie nowego typu
kuchenek mikrofalowych charakteryzujących się szeregiem specjalnych właściwości
Po raz pierwszy umożliwia ona wytwarzanie na skalę przemysłową kuchenki mikrofalowej,
która posiada liniową kontrolę ilości generowanej energii mikrofalowej. Ten nowy system dys-
trybucji energii umożliwia gotowanie i rozmrażanie żywności bez uszczerbku dla jej walorów
smakowych.
Zapewnia wydajną konwersję energii elektrycznej w energię mikrofalową, dzięki czemu zmnie-
jsza się pobór energii elektrycznej bez zmniejszenia mocy kuchenki mikrofalowej.
Umożliwia znaczne zwiększenie objętości wnętrza kuchenki, nawet w niewielkich obudowach,
ze względu na niewielkie rozmiary instalacji invertera, który zastępuje stosowane dotychczas
relatywnie duże i ciężkie transformatory.
Gdy kuchenka zakończy swój cykl użytkowy, będzie łatwiej poddać ją przerobowi jako
surowiec wtórny w sposób przyjazny dla środowiska, gdyż nie posiada ciężkich żelaznych
transformatorów.
Spis treści
Gotowanie za pomocπ energii
mikrofalowej...................................................2
Ogólne wskazówki......................................2-5
Krótki przewodnik po naczyniach
kuchennych ...................................................6
Poziomy mocy mokrofal ................................7
Pieczenie na rożnie (grillowanie)...................7
Tryb kombinacyjny.........................................8
Zalecane akcesoria .......................................8
Odgrzewanie ............................................9-10
Gotowanie i podgrzewanie – tabela .......11-17
Wskazówki - jak najlepiej przyrządzać
potrawy w kuchence mikrofalowej.................18
Rozmrażanie............................................19-20
Rozmrażanie zwykłych potraw.................21-22
Mięso i drób .............................................23-26
Ryby.........................................................27-28
Warzywa ..................................................29-30
Jajka i ser
......................................................30
Suche produkty skrobiowe i warzywa ...........31
Odpowiedzi na najczęstsze pytania.........32-33
PL-2
Wilgotność
Ilość wody zawarta w wielu świeżych warzywach
czy owocach zmienia się w ciągu sezonu.
Szczególnym tego przykładem są ziemniaki w
mundurkach. Dlatego też o różnej porze roku
trzeba zmieniać czas gotowania.
Suche artykuły żywnościowe, jak np. ryż czy
makaron, mogą podczas przechowywania
wyschnąć jeszcze bardziej, tak więc czas
gotowania może różnić się od tego, jaki jest
potrzebny do ugotowania świeżo zakupionych
produktów.
Przekłuwanie
Skórka lub błona na niektórych artykułach
spożywczych będzie powodować zbieranie się
pod nią pary podczas pracy kuchenki. Aby ta
para mogła ujść, przed włożeniem produktu do
kuchenki należy nakłuć lub obrać skórkę.
Jajka, ziemniaki, jabłka, kiełbasę itp. trzeba
przed gotowaniem nakłuć. NIGDY NIE
PRÓBUJ GOTOWAĆ JAJEK W SKORUP-
KACH.
Wskazówki ogólne
Gotowanie za pomocą energii mikrofalowej
Mikrofale są postacią fal elektromagnetycznych
o wysokiej częstotliwości, podobnych do takich,
z jakich korzysta radio. W energię mikrofalową
elektryczność przekształca lampa ma-
gnetronowa. Mikrofale przechodzą z lampy
magnetronowej do komory kuchenki, gdzie są
wchłaniane, odbijane bądź też przechodzą
przez materiał.
Odbijanie mikrofal
Mikrofale są odbijane przez metal podobnie,
jak piłka odbija się od ściany. Przy gotowaniu
za pomocą mikrofal nie zaleca się stosować
większości naczyń metalowych, ponieważ znaj-
dujące się w nich potrawy gotowałyby się
nierówno. Umieszczenie półmiska metalowego
w pobliżu ścianki kuchenki, która również jest
metalowa, może też spowodować powstanie
łuku elektrycznego pojawiającego się w postaci
błękitnych iskier. Łuk taki może uszkodzić
kuchenkę a nawet spowodować pożar.
Przechodzenie mikrofal
Przez niektóre materiały - takie, jak papier,
szkło i tworzywa sztuczne mikrofale przechodzą
podobnie, jak światło słoneczne przechodzi
przez okno. Ponieważ substancje te nie wchła-
niają ani nie odbijają energii mikrofalowej, są
idealnymi materiałami na pojemniki do gotowa-
nia za pomocą mikrofal. Mimo to, podczas go-
towania nagrzeją się, ponieważ gotowana
potrawa przekazuje ciepło półmiskowi.
Wchłanianie mikrofal
Żywność wchłania mikrofale. Przenikają one na
głębokość ok. 2 - 4 cm. Energia mikrofalowa
pobudza molekuły żywności (zwłaszcza wody,
tłuszczu i cukru) i sprawia, że zaczynają one
szybko drgać. Drgania te wytwarzają tarcie,
które przekształca się w ciepło. W dużych porc-
jach żywności wytwarzane ciepło przenika do
środka,dokańczając w ten sposób proces go-
towania.
PL-3
Polski
Folia do
przechowywa-
nia żywności
Folia pozwala za-
chować wilgoć w
artykułach spożyw-
czych a gro-
madząca się pod
nią para skraca
czas gotowania.
Jednakże, aby nadmiar pary mógł ujść, folię taką
należy nakłuć przed gotowaniem. Podczas zdej-
mowania folii z potrawy należy bardzo uważać,
ponieważ nagromadzona para będzie bardzo
gorąca. Należy zawsze kupować jedynie taką
folię, która na opakowaniu ma napis: "nadaje się
do użycia w kuchence mikrofalowej", zaś używać
jej można tylko do przykrywania. Nie należy
wykładać nią dna
naczyń czy pojemników.
Rozmrażanie - w celu uzyskania dobrego
efektu należy odstawić na pewien czas rozm-
rożoną potrawę, aby dokończyć proces go-
towania. Czas ten może być większy niż 5 min
np. w przypadku malin oraz do 2 godziny w
przypadku pokrojonego mięsa. Jeżeli po cza-
sie odstawienia potrawa nie jest w pełni ugo-
towana, wstaw ją do kuchenki i ponownie
ugotuj.
Gęste artykuły żywnościowe, np. mięso,
ziemniaki w mundurkach i ciastka, po go-
towaniu muszą zostać odstawione na pewien
czas - w kuchence lub poza nią. Pozwoli to
ciepłu przeniknąć do środka potrawy i
dokończyć gotowanie.
Czas odstawienia potraw
Porcje mięsa
- odstaw na 8 do 10 min
zawinięte w folię aluminiową.
Ryby, warzywa, dania z jaj, dania
gotowe, ciastka
- odstaw na 2 do 5 minut
(ziemniaki w mundurkach należy
zawinąć w folię aluminiową).
Wskazówki ogólne
PL-4
Zasady ogólne
Rozmiary naczynia
Należy stosować naczynia o rozmiarach podanych w
przepisach, ponieważ wielkość naczynia ma wpływ
na czas gotowania i odgrzewania. Ta sama porcja
rozłożona w większym naczyniu odgrzeje się i ugo-
tuje szybciej.
Ilość
Małe porcje gotują się szybciej niż duże, jak
również małe potrawy odgrzewają się szybciej niż
duże porcje.
Gęstość
Produkty porowate i zawierające powietrze ogrze-
wają się szybciej, niż gęste i ciężkie.
Kształt
Potrawy o równych kształtach gotują się bardziej
równomiernie. Jeśli jest to możliwe, należy pokroić
warzywa i inne artykułu spożywcze na równe
kawałki.
Ułożenie
Poszczególne kawałki potraw - np. porcje kur-
czaka czy kotlety, należy układać na tacce zwró-
cone grubszą częścią na zewnątrz.
Odstępy
Żywność ułożona w odstępach gotuje się szybciej.
NIGDY nie należy ustawiać jednej potrawy na
drugiej.
PL-5
Polski
Przykrywanie
Gotowaną potrawę należy przykryć nadającą się
do używania w kuchence mikrofalowej folią albo
odpowiednią pokrywką. Przykrywać należy ryby,
warzywa, zapiekanki i zupy. Nie przykrywa się
ciast, sosów, ziemniaków w mundurkach i
wyrobów cukierniczych.
Przekręcanie i mieszanie
Większe ilości potrawy należy mieszać podczas
gotowania. Mięso i drób po upływie połowy czasu
gotowania należy obrócić.
Płyny
Wszelkie płyny naley zamieszać przed oraz pod-
czas podgrzewania. Odnosi się to zwłaszcza do
wody - aby uniknąć rozprysku, musi zostać za-
mieszana przed i podczas podgrzewania. Nie
mona podgrzewać płynów, które uprzednio
zostały zagotowane. NIE MONA
PRZEGRZEWAĆ.
Czyszczenie
Z uwagi na to, e mikrofale działają na drobiny y-
wności, kuchenke mikrofalową naley zawsze
utrzymywać w czystości. Silne zabrudzenia od y-
wności mona usuwać przy pomocy markowego
preparatu do czyszczenia kuchenki, który naley
rozpylić na miękkąściereczkę. Po czyszczeniu
wnętrze kuchenki naley zawsze wytrzeć do
sucha. Unikać plastikowych części oraz okolic
drzwiczek.
Temperatura wyjściowa
Im bardziej zimna jest żywność, tym dłużej będzie
trwać jej podgrzewanie. Potrawa wyjęta z lodówki
będzie odgrzewać się dłużej, niż ta, która w chwili
wkładania jej do kuchenki ma temperaturę poko-
jową
Zasady ogólne
Składniki
ywność zawierająca tłuszcz, cukier lub sól
nagrzewają sie bardzo szybko. Nadzienie może
być o wiele bardziej gorące niż ciasto. Należy
więc uważać podczas spożywania. Nie należy
przegrzewać potrawy, nawet jeżeli ciasto nie
wydaje się być bardzo gorące.
PL-6
Krótki przewodnik po naczyniach kuchennych
Żaroodporna porcelana i
ceramika
Naczynia gliniane i
kamionkowe
Folia aluminiowa
Folia przylepna
Miski drewniane,
koszyczki z wikliny lub
słomy
Naczynia z folii i
metalu
Szkło
żaroodporne
Odporne na mikro-
fale naczynia z
tworzyw
sztucznych
Nie używać naczyń z met-
alizowanym wzorem lub
obwódką, jak też dzbanków
i kubków z przyklejanymi
uchwytami
Niewielkie płaty folii można
stosować do osłaniania po-
traw i zabezpieczenia ich
przed przegrzaniem pod-
czas gotowania lub odmra-
żania. Należy zwrócić
uwagę, aby folia nie doty-
kała boków ani górnej po-
wierzchni komory kuchenki
Przybory kuchenne
Do kuchenki
mikrofalowej
Do rożna
Do kombinacji
Talerz do pizzy
Poziomy mocy mikrofal
Poziom mocy
Zastosowanie
Max. Power: 1000 W
270 W (*)
600 W
440 W
250 W
100 W
Odgrzewanie potraw i sosów, przyrządzanie ryb, warzyw, sosów i konfitur
Rozmrażanie zamrożonych artykułów żywnościowych
Pieczenie, sporządzanie sosów jajecznych i ciast biszkoptowych,
podgrzewanie mleka
Przyrządzanie i podgrzewanie zapiekanek z drobiu i ciast z zapiekanym
nadzieniem typu quiche
Przyrządzanie gulaszu, zapiekanek, puddingu ryżowego, ciężkich keksów
i budyniów jajecznych.
Podgrzewanie masła, sera, owoców lub lodów; utrzymywanie temperatury
potraw.
Orientacyjny czas pieczenia (Grill 1)
Pierwsza strona Druga strona
Żeberka wołowe 850-900 g
Kiełbaski
1 udko kurczaka 300 g
Grzanki
16- 18 min
8 - 10 min
13 - 14 min
4 min 30 s - 5 min
około 16 - 18 min
około 8 min
13 - 14 min
3 min - 3 min 30 s
PL-7
Polski
Uwaga: (*) ROZMRAANIE CYKLICZNE z automatycznym czasem odstawienia (zob. str.19)
Pieczenie na rożnie (grillowanie)
Rożna nie należy wstępnie
podgrzewać.
Kwarcowy grill w kuchence rumieni i
przypieka wiele różnych potraw.
Grill posiada 3 ustawienia.
1 naciśnięcie GRILL 1 1100 W
2 naciśnięcia GRILL 2 950 W
3 naciśnięcia GRILL 3 700 W
Potrawę do upieczenia na rożnie należy
umieścić na ruszcie, ruszt zaś - na obrotowej
tacy.
Pieczoną na rożnie potrawę z reguły należy po
upływie połowy wskazanego czasu
odwrócić na drugą stronę.
Pieczonej na rożnie potrawy nigdy nie należy
przykrywać.
WŁĄCZAJĄC JEDYNIE ROŻEN NIE MOŻNA
USTAWIAĆ MOCY MIKROFAL
_
Poziom grilla
Poziom mocy
mikrofal
Zastosowania
1, 2 lub 3 600 W
Przygotowanie wieprzowiny lub indyka
(białe mięso), Drób w całości, podgrze-
wanie talerza do podpiekania
Panacrunch, odgrzewanie schłodzonych
zapiekanek lub lasagne. Pieczenie
quiche'a na talerzu do podpiekania
Panacrunch (G 3 + 600 W)
1, 2 lub 3 440 W
Kiełbaski, czerwone mięso, ryby, pod-
grzewanie schłodzonych zapiekanek lub
lasagne.
1, 2 lub 3 250 W lub 100 W
Lekkie ciasta, potrawy z jajek, por-
cjowany drób, ryby duszone.
Mikrofale Grill Tryb Kombinacyjny
PL-8
Tryb Kombinacyjny
+
UWAGA:
Potraw przyrządzanych za pomocą trybu Kom-
binacyjnego nie należy nigdy przykrywać.
Trybu Kombinacyjnego nie należy stosować do
małych ilości pożywienia, najlepsze wyniki daje
użycie wyłącznie grilla kwarcowego lub mikro-
fal.
Nie podgrzewaj kuchenki w trybie kombina-
cyjnym (oprócz podgrzewania talerza do pod-
piekania Panacrunch).
Korzystanie z trybu Kombinacyjnego - łączącego
grill i mikrofale - jest idealnym sposobem
przyrządzania wielu potraw. Mikrofale umożliwiają
ich szybkie ugotowanie, zaś kwarcowy grill przyp-
ieka i nadaje tradycyjną skórkę - zarumienioną i
chrupką. Wszystko to dzieje się równocześnie.
Do wyboru są następujące 3 rodzaje programu
kombinowanego:
Zalecane akcesoria
PL-9
Polski
Odgrzewanie
W sklepach można obecnie nabyć wiele dań
gotowych. Mogą też Państwo zapragnąć
odgrzać danie przyrządzone w domu. Wszy-
stko to można uczynić bezpiecznie za pomocą
kuchenki mikrofalowej, odgrzane danie trzeba
jednak przed podaniem sprawdzić, czy jest
równie gorące, jak gdyby było podgrzewane w
zwykłej kuchence. Schładzane dania, jakie za-
mierza się odgrzać, wymagają też właściwego
przechowania.
Jak wybierać sposób odgrzewania?
Wybór sposobu odgrzewania - tzn. za pomocą
samych tylko mikrofal albo programu kombi-
nowanego, zależy od rodzaju odgrzewanego
dania. Wszelkie potrawy, które nie wymagają
przypieczenia, odgrzewamy wyłącznie za po-
mocą mikrofal. Potrawy które wymagają przyp-
ieczenia odgrzewamy włączając kuchenkę na
program kombinowany - Combination.
Dla dań, które mają być chrupiące u podstawy,
używaj talerza do podpiekania Panacrunch. Pod-
stawa tego talerza pochłania mikrofale i zamienia
je w ciepło. Jest to idealny talerz do podgrzewa-
nia pizzy, quiche'a i dań z ciasta francuskiego.
W mrożonych ciastach lub ciastach typu
quiche znajduje się ciasto surowe, które
wymaga nie tylko odgrzania ale również pod-
stawowej obróbki cieplnej. Jeśli by użyć do
tego celu mikrofal albo programu kombi-
nowanego, ich spód stałby się miękki, trzeba je
zatem przyrządzać metodą konwencjonalną.
Jak długo odgrzewać potrawy?
Zalecany czas odgrzewania potraw - w mikro-
falach i za pomocą programu kombinowanego
wskazuje poniższa tabela. Trzeba jednak
pamiętać, że wskazówki te mają jedynie
charakter orientacyjny, ponieważ dokładny
czas odgrzewania zależy od wagi odgrze-
wanego artykułu i jego temperatury wyjściowej
oraz rozmiaru użytego półmiska.
Używaj odpowiednich akcesoriów zgodnie ze
wskazówkami w tabelach.
Co zrobić, jeśli potrawa, jaką chcę
odgrzać nie jest wymieniona w tabeli?
Sprawdzenie każdej potrawy jest niemożliwe,
wybraliśmy ich jednak bardzo wiele, zatem sto-
sując się do podanych tu wskazówek mogą
Państwo odgrzewać je bezpiecznie i z dobrym
skutkiem.
Mieszanie i obracanie
Gdy tylko to możliwe, odgrzewane potrawy
należy podczas tego procesu mieszać lub
odwracać. Pomaga to uzyskać równomierne
rozprowadzenie ciepła na powierzchni potrawy
i w jej środku.
Czas dochodzenia
Wiele potraw musi po ugotowaniu jakiś czas
dochodzić. Przez ten czas ciepło nadal prze-
chodzi z powierzchni do środka, eliminując w
ten sposób miejsca niedogrzane. Jeśli pod-
czas odgrzewania danie było przykryte, to na
czas dochodzenia należy zostawić je pod
przykryciem. Dochodzenie potrawy przez jakiś
czas po odgrzaniu jest szczególnie ważne w
przypadku dań gęstych, jak np. lasagne, za-
piekanka mięsno-ziemniaczana itp., jak też
tych, których podczas odgrzewania nie można
mieszać.
Autoprogramy:
PAMIĘTAJ, do potraw schłodzonych lub w
temperaturze pokojowej, misek zupy, kubków
kawy, jedzenia z puszki, mrożonej lasagne,
schłodzonej lub mrożonej pizzy, schłodzonego
quiche'a, potraw z ziemniaków możesz zas-
tosować Autoprogramy kuchenki (szczegóły
na stronach
PL 12-14 Instrukcji obsługi).
Podgrzewanie z użyciem Autoprogramów:
Należy stosować się do zaleceń dotyczących
minimalnej/maksymalnej wagi według In-
strukcji obsługi oraz stosować odpowiednie
akcesoria.
Sygnał dźwiękowy:
sygnał dźwiękowy informuje o konieczności
odwrócenia lub zamieszania potrawy. Niezas-
tosowanie się do powyższego może mieć
wpływ na efekt podgrzewania z użyciem Au-
tomenu.
Talerz do podpiekania Panacrunch:
Automenu dla pizzy, quiche'ów i frytek do
odgrzewania w kuchence wymaga podgrzania
talerza Panacrunch; dalsze wskazówki zna-
jdziesz na stronie 15 Instrukcji obsługi.
PL-10
Frytki przeznaczone od przygotowania w
kuchence:
Z pomocą Menu można też podgrzać Pommes
Noisettes, Röstis, grubo krojone ziemniaki ze
skórką oraz cienkie frytki. Stopień zarumie-
nienia zależy od marki produktu. Po usłyszeniu
sygnału zamieszaj. Automenu nie nadaje się
do odgrzewania krokietów ziemniaczanych
oraz dużych ziemniaków Dauphine.
Kiedy potrawa jest podgrzana?
Jeśli podczas przygotowania potraw i prze-
chowywania przestrzegano zasad higieny,
podgrzewanie ich mikrofalami lub w trybie
mieszanym nie stanowi dodatkowego ryzyka.
Potrawy, których nie da się zamieszać, należy
naciąć nożem, aby sprawdzić temperaturę w
środku potrawy.
Nawet jeśli podczas podgrzewania stosowano
się do instrukcji i zaleceń znajdujących
się w tabeli czasu odgrzewania, należy za-
wsze sprawdzić, czy potrawa jest gorąca. Jeśli
nie masz pewności, czy potrawa jest gorąca,
podgrzewaj ją dalej
Butelki dla niemowląt i słoiczki z odży-
wkami -
UWAGA
Mleko lub odżywki dla niemowląt NALEŻY
przed i po podgrzaniu wstrząsnąć lub za-
mieszać. Przed podaniem ich dziecku, temper-
aturę ich trzeba starannie sprawdzić.
Butelkę z 210 - 240 ml mleka mającego tem-
peraturę, jaka panuje w lodówce, należy
odgrzewać po otwarciu, przez 25 - 30 sekund
(1000 W). STARANNIE SPRAWDZIĆ.
UWAGA: płyn u góry butelki będzie bardziej
gorący,, niż u spodu. Przed sprawdzeniem
temperatury musi zostać dokładnie
wymieszany przez potrząsanie.
Porady dotyczące menu:
Kubek/Miska; temperatura końcowa może
różnić się do 20°C w zależności od temper-
atury początkowej (schłodzona zupa lub mleko
z lodówki). Sprawdź temperaturę i zamieszaj
przed i po podgrzaniu. Zupę należy przykryć.
Rozpakuj potrawy z opakowań próżniowych,
przykryj i zamieszaj, gdy usłyszysz sygnał
dźwiękowy. Potrawy, które mają więcej
tłuszczu (kiełbaski), są suche (ryż, makarony)
lub małe (ravioli, fasola) będą znacznie cieple-
jsze niż potrawy w sosie lub wywarze oraz po-
trawy zawierające więcej wody (nadziewana
cukinia) lub w większych kawałkach (całe
udka kurczaka lub ziemniaki). Sprawdź tem-
peraturę potrawy i zgodnie z potrzebą zatrzy-
maj lub przedłuż proces podgrzewania. Z
pomocą Automenu można też podgrzewać
zupy, tłuczone i gotowane warzywa; Automenu
nie nadaje się do podgrzewania porcjowanych
potraw mrożonych.
Pizza:
Na uprzednio podgrzanym talerzu
Panacrunch. Nie nadaje się do pieczenia
surowej pizzy, Flammekueche, mrożonej pizzy
na drożdżach przeznaczonej do pieczenia
(aby uzyskać wskazówki dotyczące przygo-
towania pizzy, sprawdź tabelę czasu podgrze-
wania). Można odgrzewać cienkie i uprzednio
upieczone tarty na słono.
Quiche (kisz):
Na uprzednio podgrzanym talerzu
Panacrunch. Nie nadaje się do podgrzewania
potraw o bardzo grubym cieście.
Końcowa temperatura może być różna dla
quiche'ów z dużą ilością sera i z dużą
ilością warzyw; quiche z dużą ilością warzyw
będzie miał niższą temperaturę pod koniec
podgrzewania. Przy pomocy Automenu dla
schłodzonych quiche'ów można też odgrzać
tortillę oraz tielles.
Mrożone gotowe potrawy zapiekane:
Temperatura końcowa i kolor może być różny
w zależności od głównego składnika
(warzywa lub makaron) oraz wierzchniej
warstwy. Należy sprawdzić potrawę przed
końcem odgrzewania i naciąć nożem, aby
sprawdzić temperaturę w środku. Należy
odstawić na 3-6 minut przed podaniem.
Odgrzewanie
Żywność
Waga lub
ilość
Zimne Zamrożone
DANIA LEKKIE I PRZEKĄSKI
Tost z szynką i serem (P i 5)
100 g 1 szt.
150 g 1 szt.
200 g 2 szt.
3 min G 1 + 440 W a następnie 2 min G 1
3 min 30 s G 1 + 250 W a następnie 2 min G 1
4 min G 1 + 250 W a następnie 3 min G 1
3 min G 1 + 440 W a następnie2 min G 1
2 min 30 s G 1 + 600 W a następnie 3 min G 1
4 min G 1 + 440 W a następnie 3 min G 1
Ryby podawane w muszlach prze-
grzebka
140 g 1 szt.
400 g 4 szt.
od 3 min G 1 + 440 W.
-
3 min 40 to 4 min G 2 + 600 W.
10 min G 1 + 600 W a następnie 2 min G 1
- Rogalik z szynką lub serem (P)
- Bułka z ciasta francuskiego z nad-
zieniem serowym (P)
- Zapiekane kluski gnocchi (P)
- Wieprzowina pokrojona w kostki
zapiekana w cieście francuskim (P)
- Precle z serem (P)
140 g 1
szt.
130 g 1
szt.
140 g 1
szt
.
180 g 2
szt.
220 g 2
szt.
3 min 20 s G 1 + 250 W
1 min 40 s G 1 + 600 W
3 min G 1 + 440 W
a następnie
2 min
2 min 20 s G 1 + 250 W
a następnie odstawić na 2 min.
2 min 40 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 3 min.
3 min 10 s G 2 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
4 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 3 min. 30 s.
Ustawienie automatyczne PIZZA ***
Hot-dog Knackis® (kiełbaska stras-
burska) (P)
- Panini (2 i 5)
- Hot Pockets (P)
125 g 1 szt.
260 g 1 szt.
125 g 1 szt.
2 min 10 s G 1 + 440 W
od 4 min G 1 + 250 W
-
3 min 20 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 1 min.
-
3 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 1 min.
lub MAKS. 2 min. w opakowaniu (3) i odstawić
- Pasztety mięsne (P)
- Pasztety warzywne (P)
200-240 g
2
szt.
130 -150 g
1
szt.
130 g 1
szt.
od 3 min G 1 + 250 W a następnie odstawić na 3 min.
od 3 min 30 s G 1 + 250 W a następnie odstawić na 2
min.
3 min 10 s G 1 + 250 W a następnie odstawić na 2 min.
około 3 min G 1 + 600 a następnie odstawić na 3 min.
3 min 30 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
2 min 50 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 3 min.
Kurczak w cieście francuskim vol-au-vent
(P)
150 g 1 szt. 2 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 3 min. 4 min G 2 + 600 W a następnie odstawić na 3 min.
Bułka z kiełbaską (P i 5) 400 g 1 szt. 6 min 30 s G 2 + 440 W a następnie odstawić na 4 min. 8 min G 3 + 600 W a następnie odstawić na 8 min.
PL-11
Polski
Instrukcja podgrzewania w mikrofalówce świeżej i mrożonej żywności
I
nstrukcje odgrzewania:
G oznacza „grill”, P oznacza użycie wstępnie podgrzanego talerza do podpiekania pizzy (3 minuty przy ustawieniu mieszanym GRILL 1 +
600 W). W przypadku gdy nie zaznaczono, że potrawę „należy upiec”, należy przyjąć, że żywność wyszczególniona poniżej została uprzednio upieczona, a
wskazówka dotyczy jedynie jej podgrzania. Czas podany dla pieczenia przy użyciu talerza do pizzy podano dla potraw i żywności wyjętej z opakowania.
Czas odstawienia:
Ważne jest odstawienie żywności po podgrzaniu — na 3 do 6 minut dla lekkich dań i przekąsek, chleba, ciast i placków, płynów i głównych dań
oraz na 10 minut w przypadku dań takich jak potrawy zapiekane i placki z nadzieniem. Zalecamy pozostawienie naczynia w mikrofalówce do ostygnięcia.
(1) Wyjąć z opakowania, umieścić w żaroodpornym naczyniu przeznaczonym do mikrofalówek i ustawić na pierścieniu obrotowym. (2) Wyjąć z opakowania i umieścić
bezpośrednio na pierścieniu obrotowym lub na papierze do pieczenia.
(3) Użyć naczynia przeznaczonego do mikrofalówek na szklanym talerzu obrotowym. (4) Przykryć naczynie. (5) Obrócić lub zamieszać po upływie połowy czasu
podgrzewania.
Tabele z czasem odgrzewania
Żywność Waga lub ilość Zimne Zamrożone
DANIA LEKKIE I PRZEKĄSKI
- Miniciasteczka z ciasta francuskiego
(należy upiec) (P)
- Tartletki (P)
- Miniciasta serowe (P)
- Pieczywo z przyprawami (z oliwkami,
szynką, itp.) (3)
160 g 10 szt.
300 g 24 szt.
225 g 30 szt.
340 g 1 szt.
-
-
-
-
od 7 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
3 min 10 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
1 min 30 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
5 min G 2 + 600 W a następnie odstawić na 5 min. a
- Duże sajgonki (naleśniki nem) (P i 5)
- Mięsne pierożki samosa (P i 5)
- Warzywne pierożki samosa (P i 5)
150 g 2 szt.
270 g 4 szt.
110 g 2 szt.
120 g 2 szt.
3 min G 1 + 250 W
4 min 30 s - 5 min G 1 + 250 W
od 3 min G 1 + 250 W
od 4 min G 1 + 250 W
4 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
5 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
2 min 10 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
2 min 30 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
Ziemniaki faszerowane zapiekane (1)
130 -150 g 1 szt. od 5 min 30 s G 1 + 250 W
4 min 40 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
Ciasta/tarty z owocami morza (P)
330 g 1 szt.
Ustawienie automatyczne: fresh QUICHE (KISZ)
-
- Naleśniki / bagietka z nadzieniem (P)
- Pikantne naleśniki nadziewane (P)
- Bliny (P i 5)
250 g 2 szt.
150 g 1 szt.
80 g 2 szt.
3 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 1
min.
2 min G 1 + 440 W
1 min G 1 + 250 W
-
3 min G 1 + 600 W
2 min 20 s G 1 + 250 W
a następnie odstawić na 1 min.
Ślimaki (3 & 4)
160 g 12 szt.
250 W Approx 4 min
440 W przez około 3 min a następnie odstawić na 3 min.
Omlet zwykły lub cebulowy (P i 5)
200 g
500 g
Ustawienie automatyczne: fresh QUICHE (KISZ)
Ustawienie automatyczne: fresh QUICHE (KISZ)
-
-
- Mini-pizze z 3 rodzajami sera (P)
- Pizza z pomidorami i mozzarellą (P)
- Pizza z nieupieczonym ciastem (P)
270 g 9 szt.
90 g 3 szt.
200 g 1 szt.
290 g
600 g
420 g 1
szt.
-
-
od 1 min 40 s G 1 + 440 W a następnie odstawić
na 2 min. (5)
-
3 min G 1 + 250 W a następnie odstawić na 2 min.
3 min 30 s G 1 + 600 W a następnie 4 min G 1
4 min G 1 + 250 W
a następnie 3 min G 1
Ustawienie automatyczne: PIZZA ***
7 min G 1 + 600 W a następnie 3 min G 1
15 min G 1 + 600 W
a następnie 3 min 30 s G 1
-
PL-12
Instrukcja podgrzewania w mikrofalówce świeżej i mrożonej żywności
Instrukcje odgrzewania:
Symbol „+” oznacza ustawienie mieszane, G oznacza „grill”, a P użycie wstępnie podgrzanego talerza do podgrzewania pizzy (3 minuty przy
ustawieniu mieszanym GRILL 1 + 600 W). W przypadku gdy nie zaznaczono, że potrawę „należy upiec”, należy przyjąć, że żywność wyszczególniona poniżej została
uprzednio upieczona, a wskazówka dotyczy jedynie jej podgrzania.
Czas odstawienia:
Ważne jest odstawienie żywności po podgrzaniu — na 3 do 6 minut dla lekkich dań i przekąsek, chleba, ciast i placków, płynów i głównych dań
oraz na 10 minut w przypadku dań takich jak potrawy zapiekane i placki z nadzieniem. Zalecamy pozostawienie naczynia w mikrofalówce do ostygnięcia.
Tabele z czasem odgrzewania
Żywność
Waga lub
ilość
Zimne Zamrożone
DANIA LEKKIE I PRZEKĄSKI
Tarty typu kisz loreński, z warzywami lub
serem (P)
Tarta z porem (P)
Rogalik z szynką lub serem (P)
Tarta z przyprawami (należy upiec) (P)
100 g 1 szt.
160 g 1 szt.
400 g 1 szt.
800 g 1 szt.
400 g 1 szt.
500 g 1 szt.
290 g 1 szt.
Ustawienie automatyczne: QUICHE (KISZ)
Ustawienie automatyczne: QUICHE (KISZ)
Ustawienie automatyczne: QUICHE (KISZ)
Ustawienie automatyczne: QUICHE (KISZ)
(wejść 750 g)
-
-
-
1 min 40 s - 2 min G 2 + 600 W a następnie odstawić na 4
min.
3 min - 3 min 30 s G 2 + 600 W a następnie odstawić na 4
min.
5 min 30 s G 2 + 600 W a następnie odstawić na 4 min.
8 min G 3 + 600 W a następnie odstawić na 6 min.
6 min G 2 + 600 W a następnie odstawić na 3 min.
8 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 7 min.
od 9 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min. na rusz-
cie
Flan z boczkiem, śmietaną i cebulą (P
wstępnie podgrzewane przez 4 min.)
140 g 1 szt. 3 min G 1 + 250 W a następnie 3 min. G 1 2 min 30 s G 1 + 600 W a następnie 3 min 30 s G 1
DANIA GŁÓWNE
Potrawy zapiekane (zapiekane ziemniaki,
musaka, lasagne, tartiflette, zapiekanka
mięsno-ziemniaczana, makaron zapiekany
z serem)
- pojedyncze porcje zapiekanki ziemnia-
czanej (1)
300 - 350 g
1000 g
240 g 2 szt.
5 min - 8 min G 1 + 600 W (1)
11 min G 1 + 600 W a następnie 2 min. G 1
(1)
-
Ustawienie automatyczne: GRATIN *** (3) (ZAPIEKANKA)
Ustawienie automatyczne: GRATIN *** (3) (ZAPIEKANKA)
6 min 30 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 2 min.
Zapiekanka warzywna (z mięsem lub bez)
1000 g 12 - 13 min G 1 + 600 W (1)
Ustawienie automatyczne: GRATIN *** (3) (ZAPIEKANKA)
Potrawy zapiekane podawane jako przys-
tawki (kalafior z serem, zapiekanki ziem-
niaczane, tartifletki) (3)
900 g - 17 min G 1 + 600 W a następnie 5 min G 1
Klopsy Quenelle (3, 4 i 5) + 2 łyżki wody MAKS 1 min a następnie 250 W 5 min -
Faszerowane pomidory (3 i 4)
Faszerowana kapusta (3,4 i 5)
300 g 2 szt.
1000 g 8 szt.
1050 g 6 szt.
MAKS 3 min 30 s a następnie odstawić na 2
min.
MAKS 10 -11 min
-
-
-
MAKS 24 - 25 min
Ryba w sosie (3)
400 g - 9 min G 1 + 600 W a następnie 5 min G 1
PL-13
Polski
Tabele z czasem odgrzewania
(1) Wyjąć z opakowania, umieścić w żaroodpornym naczyniu przeznaczonym do mikrofalówek i ustawić na pierścieniu obrotowym. (2) Wyjąć z opakowania i umieścić
bezpośrednio na pierścieniu obrotowym lub na papierze do pieczenia.
(3) Użyć naczynia przeznaczonego do mikrofalówek na szklanym talerzu obrotowym. (4) Przykryć naczynie. (5) Obrócić lub zamieszać po upływie połowy czasu
podgrzewania.
Żywność Waga lub ilość Zimne Zamrożone
PRZYSTAWKI
Makaron i warzywa strączkowe (3, 4 i 5)
300 g 600 W 1 min 30 s - 2 min -
Frytki do pieczenia w piekarniku, pokro-
jone ziemniaki, tarte smażone ziem-
niaki Rösti, ziemniaki smażone w małej
ilości tłuszczu i inne dania z ziemnia-
ków (P & 5)
- Ziemniaki dauphine/krokiety ziemniac-
zane (P i 5)
300-600 g
200 g - 300 g
-
-
-
-
-
Auto CHIPS (FRYTKI) ***
5 min G 1-600 W
a następnie 3 min G 1
Warzywa (3, 4 i 5)
100 g
200 g
MAKS 1 min - 1 min 10 s
MAKS 1 min 30 to 1 min 40 s
-
-
Purée/tłuczone warzywa (3, 4 i 5)
- purée ziemniaczane
- purée z warzwyw
200 g
200 g
380 g
1000 g
MAKS 1 min 30 s
MAKS 1 - 2 min
MAKS 2 min 30 s
-
MAKS 3 min
MAKS 3 min 30 s
MAKS 8 min
MAKS 12 - 13 min
Ryż (3, 4 i 5)
200 g
500 g
MAKS 1 min 30 s
MAKS 3 min 30 s to 4 min
MAKS 2 min 30s
MAKS 6 to 7 min
Spaghetti z sosem (3, 4 & 5)
200 g
500 g
1000 g
MAKS 2 min
MAKS 4 min
MAKS 7 - 8 min
-
-
MAKS 13 - 14 min
MIĘSO I RYBY
Confit z kaczki (1)
250 g 1 szt.
450 g 2 szt.
7 min 30 - 8 min G 1 + 250 W
9 min - 10 min G 1 + 250 W
-
-
Flaki (3, 4 i 5)
500 g MAKS 4 min - 4 min 30 s MAKS 7 - 8 min
PL-14
Tabele z czasem odgrzewania
Instrukcja podgrzewania w mikrofalówce świeżej i mrożonej żywności
Instrukcje odgrzewania:
Symbol „+” oznacza ustawienie mieszane, G oznacza „grill”, a P użycie wstępnie podgrzanego talerza do podgrzewania pizzy (3 minuty przy
ustawieniu mieszanym GRILL 1 + 600 W). W przypadku gdy nie zaznaczono, że potrawę „należy upiec”, należy przyjąć, że żywność wyszczególniona poniżej została
uprzednio upieczona, a wskazówka dotyczy jedynie jej podgrzania.
Czas odstawienia:
Ważne jest odstawienie żywności po podgrzaniu — na 3 do 6 minut dla lekkich dań i przekąsek, chleba, ciast i placków, płynów i głównych dań
oraz na 10 minut w przypadku dań takich jak potrawy zapiekane i placki z nadzieniem. Zalecamy pozostawienie naczynia w mikrofalówce do ostygnięcia.
Żywność Waga lub ilość Zimne Zamrożone
MIĘSO I RYBY
Kiełbaski koktailowe (3, 4 i 5)
120 g
440 W 1 min - 1 min 30 s -
Gotowane mięso (3, 4 i 5)
- stek hamburgerowy
- białe mięso
- wołowina
- nóżka kurczaka
100 g
100 g 2
kawałki
120 g 3 kawałki
200 g 1 szt.
600 W 30 to 40 s
600 W 50 to 60 s
440 W 50 to 60 s
MAKS 1 min 30 s
-
-
-
-
- Kotlet cordon blue z kurczaka (P i 5)
- Kawałki kurczaka w panierce (P i 5)
- Panierowany filet z ryby (P i 5)
- Stek z łososia (do pieczenia) (P i 5)
110 g 1 szt.
200 g 10 szt.
100 g 1 szt.
130 g 1 szt.
2 min G 1 + 600 W
2 min 30 s G 1 + 600 W
2 min 20 s G 1 + 440 W
2 min - 2 min 20 s G 1 + 600 W
3 min 30 s G 1 + 600 W odstaw na 1 min
3 min 30 s G 1 + 600 W
3 min G 1 + 600 W
-
RÓŻNE
Sos zwykły/sos do pieczeni (4 i 5)
Napoje
- 1 filiżanka
- 2 filiżanki
- 3 filiżanki
250 g
300 g
500 g
240 ml
480 ml
700 ml
MAKS 2 min
MAKS 2 - 3 min
MAKS 3 - 4 min
MAKS 1 min 50 s
MAKS 3 min. 20 s
MAKS 4 min 30 s
MAKS 3 min 30 s
-
MAKS 6 min
-
-
-
Mleko
- 1 miseczka/kubek
- 1 dzbanek (3, 4 i 5)
250 ml
600 ml
600 W 2 min. lub ustawienie automa-
tyczne: BOWL (MISKA) (dla 300 ml)
600 W 4 min. 30 s.
-
-
PL-15
Polski
Tabele z czasem odgrzewania
(1) Wyjąć z opakowania, umieścić w żaroodpornym naczyniu przeznaczonym do mikrofalówek i ustawić na pierścieniu obrotowym. (2) Wyjąć z opakowania i umieścić
bezpośrednio na pierścieniu obrotowym lub na papierze do pieczenia.
(3) Użyć naczynia przeznaczonego do mikrofalówek na szklanym talerzu obrotowym. (4) Przykryć naczynie. (5) Obrócić lub zamieszać po upływie połowy czasu
podgrzewania.
Żywność Waga lub ilość Zimne Zamrożone
RÓŻNE
- Pokarm dla niemowląt (słoik bez
pokrywki) (4)
- w temperaturze pokojowej
- schłodzone
130 g
200 g
130 g
200 g
600 W 50 s. Zamieszać i spróbować przed
podaniem
600 W 60 s. - 70 s. Spróbować przed poda-
niem
600 W 60 s. - 70 s. Spróbować przed poda-
niem
600 W 1 min. 20 s. - to 1 min. 30 s. Spró-
bować przed podaniem.
-
-
-
-
- Miniciasto lub placek (wstępnie
podpieczone) (2 i 5)
50 g 2 szt.
125 g 5 szt.
-
Ustawienie automatyczne: BREAD *** (CHLEB)
stawienie automatyczne: BREAD *** (CHLEB)
Pieczywo
- Bochenek chleba wiejskiego (3 i 5)
- Bochenek pieczywa pełnoziarnistego
(3 i 5)
500 g
400 g
-
-
8 min G 1 + 250 W Ustawienie automatyczne:
BREAD*** (CHLEB), następnie odstawić na 12 min.
5 min 30 s G 1 + 250 W następnie odstawić na 6 min.
lub ustawienie automatyczne: BREAD*** (CHLEB), a
następnie odstawić
DESERY
Kulki kokosowe (3 i 4) 6 1szt.
250 W 2 - 3 min (5) 440 W 3 - 4 min (5)
Gofry (2 & 5)
70 g 1szt.
140 g 2 szt.
-
-
2 min G 1- 250 W
3 min G 1- 250 W
Słodkie naleśniki (3 i 4
50 g 1 szt.
100 g 2 szt.
MAKS 20 - 30 s
MAKS 35 - 40 s
MAKS 40 s (5)
MAKS 80 s (5)
Babeczki canelé/małe ciasta (3)
3 pcs 180 g
-
Rozmrożenie 3 - 4 min
Szarlotka z kruszonką (1)
170 g -
2 min 40 - 3 min G 1-600 W a następnie odstawić na 2
min.
PL-16
Tabele z czasem odgrzewania
Instrukcja podgrzewania w mikrofalówce świeżej i mrożonej żywności
Instrukcje odgrzewania:
Symbol “+” oznacza ustawienie mieszane, G oznacza “grill”, a P użycie wstępnie podgrzanego talerza do podgrzewania pizzy (3 minuty przy
ustawieniu mieszanym GRILL 1 + 600 W). W przypadku gdy nie zaznaczono, że potrawę „należy upiec”, należy przyjąć, że żywność wyszczególniona poniżej została
uprzednio upieczona, a wskazówka dotyczy jedynie jej podgrzania.
Czas odstawienia:
Ważne jest odstawienie żywności po podgrzaniu — na 3 do 6 minut dla lekkich dań i przekąsek, chleba, ciast i placków, płynów i głównych dań
oraz na 10 minut w przypadku dań takich jak potrawy zapiekane i placki z nadzieniem. Zalecamy pozostawienie naczynia w mikrofalówce do ostygnięcia.
Żywność Waga lub ilość Zimne Zamrożone
DESERY
Donaty/ciastka smażone (P i 5)
50 g 1 szt.
100 g 2 szt.
-
-
40 s G 1 + 250 W a następnie odstawić na 2 min.
1 min 10 s G 1 + 250 W a następnie odstawić na 2 min.
Ciastko z ciasta francuskiego (2 i
5)
1 pers 120 g
6 pers 400-500 g
30 s. G 1 + 250 W, następnie 2 min.
G 3 i pozostawić do ostygnięcia
2 min - 2 min 30 s G 1 + 250 W
1 min 40 s G 1 + 250 W a następnie 2 - 3 min G 3
4 à 5 min G 1 + 440 W
następnie odstawić na 6min.
Czekoladowy fondant (P) 470 g 1 szt.
- 4 min G 1 + 250 W a następnie odstawić na 8 min.
Ciasteczka makaroniki (3) 16 szt. 190 g
- 250 W 1 min - 1 min 20 s a następnie odstawić na 5 min.
Ciasto czekoladowe z roztopionym
środkiem (do upieczenia) (1
)
1 szt. 70 g
1
szt. 100 g
2
szt. 200 g
2 - 2 min 20 s G 1 + 250 W
-
-
-
2 min - 2 min 10 s G 1 + 440 W
Approx 3 min 30 s G 2 + 440 W
- Cytrynowe ciasto bezowe (P)
- Tarta z jabłkiem (P)
-Tarta Tatin (2) (spód jabłkowy)
- Normandzka tarta jabłkowa (P)
- Tarta z jabłkiem i rabarbarem (P)
- Tarta z jabłkiem (P)
- Ciasto z kruszonką (5)
500 g 1 szt.
100 g 1 szt.
260 g 1 szt.
120 g 1 szt.
630 g 1 szt.
800 g 1 szt.
500 g 1 szt.
680 g 1 szt.
90 g 1
porcja
180 g 2 porcje
700 g 6 porcje
800 g
350 g
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
4 min G 2 + 250 W a następnie odstawić na 8 min.
1 min 40 s G 1 + 600 W a następnie odstawić na 4 min.
3 min 20 s G 1 + 600 W then 3 min standing time on wire rack
2 min 20 s G 1 + 440 W a
następnie odstawić na 2 min.
6 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 6min.
10 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 10 min.
4 min G 1 + 600 W a następnie odstawić na 10 min.
5 min 40 s G 1 + 600 W następnie odstawić na 10 min.
2 min G 1 + 250 a następnie odstawić na 3 min.
3 min G 1 + 250 W a następnie odstawić na 4 min.
7 min G 1 + 440 W a następnie odstawić na 11 min.
7 min G 1 + 440 W a następnie odstawić na 12 min.
2 min 30 s G 1 + 250 W a następnie odstawić na 5 min.
Popcorn z cukrem (3)
1 x 100 g
-
MAKS 2 min 30 s - 3 min
PL-17
Polski
Tabele z czasem odgrzewania
(1) Wyjąć z opakowania, umieścić w żaroodpornym naczyniu przeznaczonym do mikrofalówek i ustawić na pierścieniu obrotowym. (2) Wyjąć z opakowania i umieścić
bezpośrednio na pierścieniu obrotowym lub na papierze do pieczenia.
(3) Użyć naczynia przeznaczonego do mikrofalówek na szklanym talerzu obrotowym. (4) Przykryć naczynie. (5) Obrócić lub zamieszać po upływie połowy czasu
podgrzewania.
PL-18
Aby zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki
celem łatwiejszego smarowania
Zmiękczać przez 35-40 sekund na
(150g). Przedtem zdjąć folię.
Pëcznienie suszonych owoców
Do 200 g rodzynek lub śliwek dodać 4 łyki
stołowe wody (do owoców do ciast mona uy-
wać rumu). Zamieszać i podgrzewać w tem-
peraturze 1000 W przez 2-3 min. Następnie
odczekać 10 min.
Doprowadzenie temperatury sera do
temperatury pokojowej
Wyjęty z lodówki ser musi zostać umieszczony
w kuchence i "ogrzewany" przez 30 sek. do 1
min. (w zaleności od wielkości sera) w
250 W.
Parzenie migdałów lub orzechów laskowych
Zalać gorącą wodą i podgrzewać przez 3-6
min. na 1000 W (ponownie zagotować). Os-
tudzić i odcedzić - skórka będzie łatwo
schodzić.
Suszenie ziół
Połoyć na talerzu papier wch¢aniający wodę
(absorpcyjny). Starannie rozłoyć na papierze
drobno posiekane świee zioła. W razie
potrzeby powtórzy
ć kilka razy. Podgrzewać w
1000 W przez kilka minut sprawdzając je co 30
sekund, a zaczną schnąć. Jest bardzo
wane, aby zioła nie pozostawały w kuchence
zbyt długo; w przeciwnym wypadku rozpadną
się, a nawet mogą się zapalić Wysuszone
zioła naley jeszcze pozostawić na papierze
absorpcyjnym przez 2 godz. w temperaturze
pokojowej, a następnie zamknąć w szczelnym
pojemniku.
Robienie karmelu
Gotować w misce 100g cukru z dodatkiem 2
łyek stołowych wody przez 2-3min w 1000W,
sprawdzając w połowie gotowania. Wyjąć
karmel zanim ściemnieje, poniewa będzie się
jeszcze gotować na zewnątrz. Gotowanie
mona zatrzymać, następnie lejąc dwie łyki
stołowe bardzo gorącej wody.
Uzyskiwanie płynności stwardniałego
miodu
Zdjąć wieczko ze słoika, umieścić słoik w
kuchence i podgrzewać w 250 W przez 30-50
sek., w zaleności od ilości miodu. Zamieszać
i w razie potrzeby powtórzyć.
Grzanki błyskawiczne
Pokroić dwie kromki białego chleba w drobne
kostki. Rozłoyć je na talerzu. Podgrzewać
przez 2 min w 1000 W, po czym odstawić na 5
min. Kromki przed pokrojeniem mona natrzeć
ząbkiem czosnku lub skropiç paroma kroplami
oliwy z oliwek.
Jak uzyskać więcej soku z pomarańczy lub
cytryny.
Przed wyciśnięciem umieścić w kuchence po-
marańczę lub cytrynę i podgrzewać przez 30-
40 sekund w 1000 W, a następnie natychmiast
wycisnąć. Wówczas uzyskana zostanie więk-
sza ilość soku.
Roztapianie masła
100g masła w naczyniu do sernika przykrytym
spodkiem rozpuści się po podgrzaniu przez ok.
1 min. na 600 W.
Roztapianie czekolady
Połamać 100g czekolady na drobne kawałki i
podgrzewać w naczyniu na 600 W przez 2-2.5
min (czas moe wahać się w zaleności od
zawartości kakao i cukru). W czasie gotowania
naley co najmniej raz zamieszać.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia
Umieścić
w kuchence przykryte ciasto i
podgrzewać przez około 5 min. na (dla
500g ciasta). Pozostawić ciasto w
kuchence (z dala od przeciągów), a podwoi
swoją objętość.
Przygotowanie wina korzennego
W naczyniu aroodpornym (lub kubku)
zmieszać razem 20 cl czerwonego wina, wiórki
ze skórki cytrynowej, szczyptę cynamonu,
jeden goździk oraz cukier do smaku. Podgrze-
wać przez 1-1.5 min. na 1000 W.
Odświeanie kuchenki
Aby pozbyć się "rybiego" zapachu, naley w
kuchence umieścić miskę z białym octem win-
nym lub wodą z dodatkiem soku z cytryny. Pod-
grzewać przez 5 min w 1000 W. Wytrzeć do
sucha parę, która zgromadziła się na ścianach
kuchenki.
Przygotowanie gorącego kompresu
Podgrzewać na talerzu czystą, wilgotną i
złoonąściereczkę przez 1-2 min w 1000 W.
Przed przyłoeniem sprawdzić temperaturę
kompresu.
min
min
Rady jak najlepiej przyrządzać potrawy w
kuchence mikrofalowej
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201

Panasonic NN-GD469MEPG Mikrowelle Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla