4
Instrukcja eksploatacji i opieki technicznej
Obsługa Urządzenia
Pierwsze użycie
Po instalacji pozostawić urządzenie w bezruchu na co najmniej dwie godziny przed podłączeniem go do sieci. Po podłączeniu
do źródła zasilania urządzenie zaczyna działać automatycznie. Optymalne temperatury przechowywania żywności są ustalone
fabrycznie.
Po włączeniu urządzenia należy zaczekać 4-6godzin, aż zostanie osiągnięta prawidłowa temperatura przechowywania
normalnie wypełnionego urządzenia. Antybakteryjny ltr przeciwzapachowy należy umieścić wwentylatorze, jak pokazano
na opakowaniu ltra (jeżeli w wyposażeniu). Jeśli urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, oznacza to, że włączył się alarm
temperaturowy: wcisnąć przycisk, aby wyłączyć alarmy dźwiękowe.
Komora chłodziarki i przechowywanie żywności
Komora chłodziarki umożliwia przechowywanie świeżej żywności inapojów. Komora chłodziarki rozmraża się całkowicie
wsposób automatyczny. Okazjonalna obecność kropel wody na wewnętrznej ścianie tylnej komory jest objawem
automatycznej fazy rozmrażania. Skropliny spływają do otworu spustowego izbierają się w pojemniku, zktórego następnie
wyparowują.
Uwaga: temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi imiejsce ustawienia urządzenia mogą mieć wpływ na temperaturę we
wnętrzu obu komór. Wartości temperatury należy ustawić wzależności od tych czynników. Wwarunkach dużej wilgotności, wewnątrz
komory chłodziarki może występować kondensacja, zwłaszcza na szklanych półkach. Wtym przypadku zaleca się zamykanie pojemników
zpłynami (np. kubek zbulionem), zawijanie żywności odużej zawartości wody (np. warzywa) iwłączenie wentylatora (jeśli jest dostępny).
Wszystkie szuady, półki drzwiowe i półki w komorze można wyciągnąć.
Wentylacja powietrza
System wentylacji zapewnia lepszą dystrybucję temperatury wewnątrz komór i, wkonsekwencji, większą skuteczność
zachowania świeżości żywności iminimalizowania wilgoci. Nie zasłaniać obszaru wentylacji.
Jak przechowywać świeżą żywność i napoje
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości gazu etylenowego (jabłka, morele, brzoskwinie, awokado, gi, suszone
śliwki, borówki, melony, fasolka) i produkty wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce, warzywa i sałaty, należy zawsze umieszczać
lub opakowywać osobno, aby zapobiec skracaniu ich terminu przydatności do spożycia; na przykład nie przechowywać
pomidorów razem z owocami kiwi lub kapustą. Aby zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza, nie należy przechowywać
artykułów spożywczych zbyt blisko siebie. Używać pojemników wielokrotnego użytku – plastikowych, metalowych,
aluminiowych i szklanych lub folii samoprzylepnej.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka ilość żywności, zaleca się korzystanie z półek nad pojemnikiem na owoce
i warzywa, ponieważ jest to najzimniejszy obszar w komorze. Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub przyjmować
zapachy, należy zawsze przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem. Aby zapobiec przewracaniu się
butelek, można umieścić je w specjalnym uchwycie (występuje w wybranych modelach).
**
Legenda
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania serów,
mleka, wyrobów mleczarskich, produktów
delikatesowych, jogurtów
STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania wędlin i deserów,
mięsa oraz ryb
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
**
„Strefa najniższej temperatury” w modelach
z KOMORĄ „0° ZONE” została oznaczona w
legendzie