Amica 6226IED3.375TsDpHb(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
URZĄDZENIE NALEŻY URUCHAMIAĆ DOPIERO PO PRZECZYTANIU INSTRUKCJI!
IO-CFS-1382 / 8506376
(07.2019 V1)
WOLNOSTOJĄCA KUCHNIA ELEKTRYCZNA Z PŁYTĄ INDUKCYJNĄ
6226IE3.375eETsDpHbXx
- 2 -
Szanowny
Kliencie
Od dziś codzienne obowiązki staną się prost-
sze niż kiedykolwiek. Urządzenie to
połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i do-
skonałej efektywności. Po przeczytaniu in-
strukcji, obsługa nie będzie problemem.
Sprzęt, który opuścił fabrykę był dokładnie
sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na
stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji
obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek
uchroni Państwa przed niewłaściwym użytko-
waniem. Instrukcję należy zachować i prze-
chowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji ob-
sługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wy-
padków.
Z poważaniem
- 3 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA 4
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ 6
ROZPAKOWANIE 8
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ 8
TWOJE URZĄDZENIE 9
AKCESORIA 10
OBSŁUGA PIEKARNIKA 12
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM 12
SCHOWANE POKRĘTŁA 12
WYGRZEWANIE KOMORY PIEKARNIKA 12
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PROGRAMATORA 12
STEROWANIE PROGRAMATOREM 13
USTAWIENIE I KOREKTA AKTUALNEGO CZASU 13
MINUTNIK 13
PRACA PÓŁAUTOMATYCZNA 14
PRACA AUTOMATYCZNA 14
KASOWANIE USTAWIEŃ 16
ZAMIANA TONU SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO 16
POKRĘTŁA PIEKARNIKA 17
FUNKCJE PIEKARNIKA 17
LAMPKI KONTROLNE 18
UŻYWANIE OPIEKACZA 19
OBSŁUGA PŁYTY 20
ZASADY DZIAŁANIA POLA INDUKCYJNEGO 20
DETEKTOR OBECNOŚCI GARNKA W POLU INDUKCYJNYM 21
DOBÓR NACZYŃ DO GOTOWANIA W POLU INDUKCYJNYM 21
WŁĄCZENIE PŁYTY GRZEJNEJ 24
FUNKCJA BLOKADY 25
FUNKCJA BOOSTER „P” 27
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 28
PŁYTA GRZEJNA INDUKCYJNA 28
PIEKARNIK - OGÓLNE PORADY 29
ŚRODKI CZYSZCZĄCE 29
INNE ISTOTNE WSKAZÓWKI 29
CZYSZCZENIE 29
PROWADNICE DRUCIANE 30
PROWADNICE TELESKOPOWE 30
WYMIANA OŚWIETLENIA WEWNĄTRZ KOMORY 31
DEMONTAŻ DRZWI 31
WYJMOWANIE SZYBY WEWNĘTRZNEJ 32
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW 33
DANE TECHNICZNE 34
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻOWA 35
GWARANCJA 35
SERWIS 35
ZGŁOSZENIE NAPRAWY ORAZ POMOC W RAZIE USTERKI 35
INSTALACJA 36
MONTAŻ BLOKADY ZABEZPIECZAJĄCEJ PRZEZ PRZEWRÓCENIEM KUCHNI 37
PRZYŁĄCZENIE KUCHNI DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 38
PORADY PRAKTYCZNE 40
TABELE Z PRZYKŁADOWYMI NASTAWAMI PIEKARNIKA 40
FUNKCJA GRZANIA TERMOOBIEG ECO 44
ZALECANE PARAMETRY PRZY UŻYCIU FUNKCJI TERMOOBIEG ECO 44
TABELE Z POTRAWAMI TESTOWYMI 45
SPIS TREŚCI
- 4 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzy-
mać się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci
w wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczenia-
mi zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo
brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowa-
nia sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiada-
jące za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę
na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem. Sprząta-
nie i czynności obsługowe nie powinny być robione
przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zale-
ca się zachowanie ostrożności, aby unikać dotyka-
nia gorących elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas
użytkowania. Zaleca się trzymanie małych dzieci z
dala od urządzenia.
Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widel-
ce, łyżki i pokrywki oraz folii aluminiowej nie zale-
ca się kłaść na powierzchni płyty kuchennej, gdyż
- 5 -
mogą się one stać gorące.
Po użyciu wyłącz element grzejny płyty wyłączni-
kiem i nie polegaj na wskazaniach detektora na-
czyń.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz-
czą cych lub ostrych metalowych przed mio tów do
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysow
powierzchnię, co może doprowadzić do popękania
szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem
elektrycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upew-
nić się, czy sprzęt jest wy łą czo ny.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu
do czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwiera-
nia drzwi piekarnika może wydostaw się gorą-
ca para. W trakcie lub po zakończeniu gotowania
należy ostrożnie otwierać drzwi piekarnika. Przy
otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami. Należy
pamiętać, że para w zależności od temperatury
może być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany.
Krótkotrwałe gotowanie musi być nadzorowane w
sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych
przez producenta urządzenia lub wskazanych przez
producenta w instrukcji obsługi jako odpowiednie.
Stosowanie nieodpowiednich osłon może powodo-
wać wypadki.
Urządzenie może być stosowane wyłącznie do ce-
lów, do jakich zostało zaprojektowane. Wszelkie
inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń)
należy uznać za niewłaściwe i niebezpieczne.
Osoby z wszczepionymi urządzeniami wspomagającymi funkcje życio-
we (np.rozrusznik serca, pompka insulinowa lub aparat słuchowy) mu-
szą upewnić się, że praca tych urządzeń nie zostanie zakłócona poprzez
płytę indukcyjną (obszar częstotliwości działania płyty indukcyjnej wy-
nosi 20-50 kHz).
Należy zwrócić szczególną uwa na dzieci prze by wa ce w oto cze niu
kuchni. Bezpośredni kon takt z pracującą kuchnią grozi opa rze niem!
Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go
wraz z przewodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go pie kar ni-
- 6 -
ka lub pły ty grzejnej, gdyż izolacja tego sprzę tu nie jest odporna na
działanie wysokich tem pe ra tur.
Nie należy po zo sta wiać kuch ni bez nadzoru podczas sma że nia. Oleje i
tłuszcze mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania lub wy ki pie nia.
Nie należy dopuszczać do za nie czysz cze nia płyty grzejnej i za le wa nia
jej przez wykipiny. W szczególności doty czy to cukru, który re agu je z
pły ce ra micz ną, mo gąc spowodować jej nieodwracalne uszko dze nie.
Ewentualne zabrudzenia należy usuwać na bieżąco.
Zabrania się stawiania na rozgrzane pola grzejne na czyń z mo krym
dnem, gdyż mogą spowodować nieodwracalne zmiany na płycie (nie-
usu wal ne pla my).
Należy używać naczyń określonych przez producenta jako przy sto so-
wa ne do pracy z płyta ceramiczną.
Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć
możliwości porażenia prądem elektrycznym.
Nie należy włączać płyty grzej nej bez uprzed nie go ustawienia na niej
na czy nia.
Zabrania się stosowania naczyń po sia da cych ostre kra dzie, mo gą-
ce spo wo do wać uszko dze nie płyty ceramicznej.
Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie
prze kra cza cej 15 kg, a na pły cie grzejnej - 25 kg.
Nie używszorstkich środków czysz czą cych lub ostrych metalowych
przed mio tów do czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować po-
wierzchnię, co może doprowadzić do popękania szkła.
Zabrania się użytkowania kuch ni niesprawnej technicznie. Wszel kie
uster ki mogą być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da sto sow-
ne upraw nie nia.
W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ-
nie odłą czyć zasi la nie elek trycz ne kuchni i zgłosić uster kę do naprawy.
Należy bezwzględnie prze strze gać zasad i postanowień za war tych w
ni niej szej instrukcji. Do obsługi nie należy także dopuszczać osób nie
za zna jo mio nych z tre ścią instrukcji.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w sposób odpowie-
dzialny, chroni nie tylko domowy budżet,
lecz działa świadomie na rzecz środowiska
naturalnego. Dlatego pomóżmy, oszczę-
dzajmy energię elektryczną! A czyni się to
w następujący sposób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la zaoszczę-
dzić do 1/3 energii elek trycz nej. Na le ży pamiętać o po-
kryw ce, w prze ciw nym ra zie zużycie energii elek trycz-
nej wzrasta czte ro krot nie!
- 7 -
Dobranie naczyń do gotowania do po wierzch ni pola
grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni gdy mniej-
sze od płytki grzejnej.
Dbanie o czystość pól grzej nych i den garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła silnie
przypalone za bru dze nia da się czę sto usunąć już tylko
środ ka mi sil nie ob cią ża cy mi śro do wi sko na tu ral ne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często drzwi piekarnika.
Wyłączanie w porę i wy ko rzy sty wa nie cie pła szczątko-
wego.
W przypadku długich czasów gotowania wy łą czać
pola grzejne na 5-10 minut przed koń cem go to wa nia.
Oszczędza się przez to do 20% ener gii elektrycznej.
Używanie piekarnika tylko w przy pad ku większych ilo-
ści potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić oszczędniej
w garnku na płycie kuchennej.
Wykorzystanie ciepła resztkowego pie kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż szych niż 40
minut bezwzględnie wy łą czać piekarnik na 10 minut
przed koń cem przy rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania pro gra ma to ra nasta-
wiać odpowiednio krót sze cza sy przyrządzania potraw.
Opiekanie z ter mo obie giem i za mknię ty mi drzwiami
piekarnika.
Staranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka. Ciepło ulatuje
poprzez znaj du ce się na uszczel kach drzwi czek za-
bru dze nia. Naj le piej jest usu wać je od razu.
Niewbudowywanie kuchni w bez po śred niej bliskości
chło dzia rek/za mra ża rek. Zużycie energii elektrycznej
przez nie nie po trzeb nie wzrasta.
- 8 -
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas transportu zostało za-
bezpieczone przed uszkodzeniem. Po roz-
pakowaniu urządzenia prosimy Państwa o
usunięcie elementów opakowania w spo-
sób niezagrażający środowisku.
Wszystkie materiały zastosowane do opa-
kowania nieszkodliwe dla środowiska
naturalnego, w 100% nadają się do odzysku i oznakowa-
no je odpowiednim symbolem.
Uwaga! Materiały opakowaniowe (woreczki polietyleno-
we, kawałki styropianu itp.) należy w trakcie rozpakowy-
wania trzymać z dala od dzieci.
USUWANIE ZUŻYTYCH
URZĄDZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrek-
tywą Europejską 2012/19/UE oraz polską Usta-
wą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektro-
nicznym symbolem przekreślonego kontenera
na odpady. Takie oznakowanie informuje, że
sprzęt ten, po okresie jego użytkowania, nie
może być umieszczany łącznie z innymi odpa-
dami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzą-
cym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektro-
nicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty
zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elek-
trycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników nie-
bezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwa-
rzania takiego sprzętu.
- 9 -
TWOJE URZĄDZENIE
1
2
4
5
6
9
12
7
8
10
11
3
Objaśnienie
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2. Pokrętło regulatora temperatury
3. Lampka kontrolna termoregulatora (Czerwona)
4. Lampka kontrolna funkcji piekarnika (Pomarańczowa)
5. Pokrętło sterowania polem indukcyjnym
6. Pokrętło sterowania polem indukcyjnym
7. Pokrętło sterowania polem indukcyjnym
8. Pokrętło sterowania polem indukcyjnym
9. Płyta grzejna indukcyjna
10. Uchwyt drzwi piekarnika
11. Szuada
12. Programator elektroniczny
- 10 -
AKCESORIA
Blacha do pieczeni
Najczęściej stosowana do wilgotnych
ciast. Blacha jest również wskazana
do przyrządzania wypieków, mrożo-
nej żywności i dużych pieczeni.
Blacha do pieczywa*
Stosowana do niezbyt wysokich
ciast, drobnych wypieków jak i cia-
steczek.
Ruszt do grilla (drabinka suszar-
niczna)
Do form na ciasto, do zapiekanek,
pieczeni i grillowanych porcji mięsa,
czy też potraw mrożonych. Małe ka-
wałki potraw należy umieścić wcze-
śniej w naczyniach odpornych na
wysoką temperaturę. Na drabince
można rozłożyć równomiernie żyw-
ność w celu jej wysuszenia.
Prowadnice druciane*
Prowadnice umożliwiają umieszcze-
nie blachy z żywnością na odpo-
wiednim poziomie. Poziom liczony
jest od najniższej dostępnej pozycji.
Aby zapobiec przechyleniu blachy,
nie należy jej wysuwać więcej jak do
połowy jej głębokości.
Wykorzystanie drucianych pro-
wadnic
Prowadnice posiadają 6 poziomów,
na których można umieścić akceso-
ria. Poziomy należy liczyć od dołu.
Blachę lub drabinkę suszarniczą na-
leży wsunąć pomiędzy dwa pręty
stanowiące jeden poziom prowadnic.
Akcesoria można wysunąć maksy-
malnie do połowy bez ryzyka samo-
czynnego wysunięcia lub pochylenia.
Prowadnice teleskopowe*
Prowadnice z frontu wyposażone
w zderzaki. Przed każdym umiesz-
czaniem blach na prowadnicach
wysuń je, umieść na nich blachę i
upewnij się, że zderzaki są widoczne
w całości, a blacha jest zabezpieczo-
na przed wypadnięciem. Jeżeli pie-
karnik został wcześniej rozgrzany,
prowadnice również gorące, aby
je wysunąć, zahacz tylną krawędzią
blachy o zderzaki i wyciągnij je w ca-
łości, a następnie wsuń je do wnę-
trza komory.
- 11 -
Funkcja blokady drabinki
Drabinka suszarnicza posiada spe-
cjalne występy na lewej i prawej
krawędzi. Prawidłowo wsunięta dra-
binka powinna mieć występy skiero-
waną do dołu. Występy zapobiegają
przypadkowemu wysunięciu drabin-
ki z prowadnic. Aby całkowicie wysu-
nąć drabinkę z prowadnic, unieś i
delikatnie pociągnij.
Blokada
Blokada montowana jest, aby zapo-
biec przewróceniu się kuchni.
*Opis modelu w niniejszej instrukcji obsługi
został opracowany na podstawie danych zna-
nych w okresie redagowania tekstu. Przedsta-
wiono w niej wszystkie elementy wyposaże-
nia. Ich obecność w danym modelu zależy od
wersji oraz daty produkcji.
- 12 -
Przed pierwszym uruchomie-
niem
Usuń wszystkie elementy opa-
kowania, szczególnie elementy
zabezpieczające wnętrze komory
piekarnika na czas transportu.
Wyciągnij z wnętrza piekarni-
ka wszystkie akcesoria i umyj
je dokładnie w ciepłej wodzie z
delikatnym płynem do mycia na-
czyń.
Opróżnij szuadę,
Ściągnij folię ochronną z po-
wierzchni prowadnic teleskopo-
wych.
Do mycia wnętrz komory użyj
ciepłej wody z dodatkiem deli-
katnego detergentu. Nie używaj
twardych szczotek czy gąbek.
Mogą one uszkodzić powłokę,
którą pokryte jest wnętrze ko-
mory.
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z pro-
wadnic teleskopowych przed włącze-
niem piekarnika.
Schowane pokrętła
Pokrętło wyboru funkcji jak i re-
gulacji temperatury piekarnika
schowane w panelu frontowym. Aby
ustawić funkcję i/lub temperaturę
naciśnij delikatnie pokrętło i puść.
Pokrętło wyskoczy z panelu. Teraz
możesz ustawić odpowiednią funk-
cję i/lub temperaturę.
Wygrzewanie komory piekar-
nika
Włącz wentylację w pomieszcze-
niu, lub otwórz okno.
Wciśnij pokrętło wyboru funkcji i
ustaw pozycję lub (dokład-
ny opis tych funkcji znajduje się
w dalszej części instrukcji).
Wciśnij pokrętło regulacji tempe-
ratury piekarnika i ustaw tempe-
raturę 250
O
C. Piekarnik powinien
pracować przez minimum 30 mi-
nut, w trakcie pracy piekarnik
będzie wydzielał zapach, który
występuje tylko na początku,
z czasem używania urządzenia
zapach zniknie. Jest to zjawisko
normalne, nazywa się ono wy-
grzewaniem komory piekarnika.
Ważne wskazówki dotyczące
programatora
W piekarnikach posiadających pro-
gramator, na wyświetlaczu po pod-
łączeniu urządzenia do zasilania
zamiast aktualnego czasu, pojawi
się migający komunikat 0•00. Aby
korzystać z pełnej funkcjonalności
urządzenia, ustaw aktualny czas,
w przeciwnym razie korzystanie z
urządzenia będzie niemożliwe. Spo-
sób ustawienia aktualnego czasu jest
opisany w dalszej części instrukcji.
Programator wyposażony jest w
sensory. Aby wprowadzić zmiany
dotknij pola palcem, każde użycie
sensora jest potwierdzane sygnałem
akustycznym. Utrzymuj powierzch-
nię sensorów w czystości i chroń
przed wilgocią.
OBSŁUGA PIEKARNIKA
- 13 -
Sterowanie programatorem
Wyświetlacz programatora posiada
następujące symbole:
MENU - sensor wyboru trybu pracy
> - sensor Plus
< - sensor Minus
- symbol gotowości do pracy
- symbol minutnika
- symbol czasu trwania/zakoń-
czenia pracy
Ustawienie i korekta aktual-
nego czasu
Po podłączeniu piekarnika do
zasilania (lub po ponownym po-
łączeniu w wyniku zaniku napię-
cia) na wyświetlaczu będzie mi-
gał komunikat 0•00.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału dźwiękowego, dodat-
kowo na wyświetlaczu pojawi się
symbol . Kropka pod symbolem
zacznie migać.
W ciągu 7 sekund ustaw aktual-
ny czas przy pomocy sensorów
oraz .
Po upływie około 7 sekund usta-
wiony czas zostanie zapamięta-
ny, a kropka pod symbolem
przestanie migać.
Jeżeli chcesz zmienić ustawiony
czas, dotknij i przytrzymaj oba
sensory i do momentu poja-
wienia się sygnału dźwiękowego.
Dodatkowo kropka pod sym-
bolem zacznie migać, w tym
momencie możesz wprowadzić
zmiany ustawionego czasu.
Uwaga: Piekarnik możesz uruchomić
dopiero po pojawieniu się symbolu
na wyświetlaczu.
Minutnik
Funkcję minutnika możesz aktywo-
wać bez względu na inne urucho-
mione funkcje piekarnika. Zakres,
który możesz ustawić wynosi 1 min
do 23 godzin i 59 minut.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału dźwiękowego. Na
wyświetlaczu pojawi się komuni-
kat , a symbol zacznie mi-
gać.
Ustaw czas minutnika sensorami
i , po poprawnym ustawieniu,
po około 7 sekundach na progra-
matorze symbol zacznie się
świecić światłem ciągłym.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
sensorem.
Po upływie zadeklarowanego
czasu włączy się sygnał dźwięko-
wy, symbol minutnika zacznie
migać.
Uwaga: Aby wyłączyć sygnał dźwię-
kowy dotknij dowolny sensor tj.
- 14 -
MENU, lub . W tym przypadku
symbol będzie migać. Aby korzy-
stać z pełnej funkcjonalności progra-
matora dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do pojawienia się sygnału
dźwiękowego. Spowoduje to skaso-
wanie komunikatu (migającej iko-
ny).
Po wyłączeniu sygnału dźwięko-
wego wyświetlacz wskaże aktu-
alny czas.
Uwaga: Jeżeli nie wyłączysz sygnału
dźwiękowego ręcznie, wyłączy się on
automatycznie po około 7 minutach.
Praca półautomatyczna
Dzięki tej funkcji, możesz ustawić
czas, po jakim piekarnik ma zakoń-
czyć pracę.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Aby włączyć funkcję pracy pół-
automatycznej ustaw pokrętło
funkcyjne piekarnika na wybra-
ną przez siebie funkcję, oraz po-
krętło temperatury na odpowied-
nią temperaturę.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego, na
wyświetlaczu pokaże się komu-
nikat 0•00.
Ponownie dotknij sensor MENU
na wyświetlaczu będzie migać
komunikat .
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Uwaga: Po pojawieniu się komu-
nikatu , zacznij ustawiać czas
sensorem . Drugi sensor będzie
nieaktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Po upływie około 7 sekund wyświe-
tlacz ponownie pokaże aktualny
czas oraz na wyświetlaczu pojawi się
symbol AUTO ( ). Będzie to znak, że
ustawienia zostały wprowadzone po-
prawnie i piekarnik rozpocznie pra-
cę.
Po upływie zadeklarowanego czasu,
piekarnik wyłączy się automatycz-
nie, pojawi się sygnalizacja dźwięko-
wa, a symbol AUTO ( ) informujący
o pracy w trybie półautomatycznym
będzie migać.
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
zycję 0 oraz pokrętło regulacji
temperatury na pozycję wyłą-
czenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego. Spo-
woduje to wyłączenie funkcji
pracy półautomatycznej. Sym-
bol zgaśnie, wyłączy się sygnał
dźwiękowy oraz zapali się sym-
bol .
Uwaga: Krótkie dotknięcie dowolne-
go sensora tj. MENU, lub spowo-
duje wyłączenie sygnału akustycz-
nego. Symbol AUTO ( ) będzie nadal
migać.
Praca automatyczna
Dzięki tej funkcji możesz ustawić
czas włączenia oraz wyłączenia pie-
karnika.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego, na
wyświetlaczu pojawi się komuni-
kat 0•00.
Ponownie dotknij sensor MENU,
- 15 -
na wyświetlaczu będzie migać
komunikat .
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Dotknij sensora MENU, aż na wy-
świetlaczu będzie migać komuni-
kat .
Ustaw czas wyłączenia piekarni-
ka sensorami oraz . Czas wy-
łączenia maksymalnie wynosi 23
godziny i 59 minut.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Ustaw pokrętło funkcji piekarni-
ka oraz pokrętło temperatury na
wybrane pozycje.
Na wyświetlaczu pojawi się symbol ,
informuje on o aktywnej funkcji pra-
cy automatycznej piekarnika. Pro-
gramator automatycznie dobierze
czas włączenia w taki sposób, by za-
kończenie jego pracy pokrywało się
z ustawionym czasem wyłączenia.
Przykładowo, jeżeli ustawiono czas
pracy piekarnika na 1 godzinę i 15
minut, a czas wyłączenia piekarni-
ka ma nastąpić o godzinie 15:00, to
piekarnik rozpocznie pracę 1 godzi-
nę i 15 minut wcześniej tj. o 13:45.
Przy zakończonej pracy (przy osią-
gnięciu zadeklarowanego czasu
wyłączenia), piekarnik wyłączy się
automatycznie, włączy się sygnał
dźwiękowy oraz symbol zacznie
migać.
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
zycję 0 oraz regulacji temperatu-
ry na pozycję wyłączenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego. Powo-
duje to wyłączenie funkcji pracy
automatycznej. Symbol zga-
śnie, wyłączy się sygnał dźwię-
kowy, oraz zapali się symbol .
Uwaga: Aby wyłączyć sygnał dźwię-
kowy dotknij dowolny sensor tj.
MENU lub . W tym przypadku
symbol będzie migać.
- 16 -
Kasowanie ustawień
W każdej chwili możesz skasow
ustawienia minutnika lub pracy au-
tomatycznej.
Aby skasować ustawienia pracy au-
tomatycznej, dotknij jednocześnie
sensorów i .
Aby skasować ustawienia minutnika,
wybierz sensorem MENU funkcję mi-
nutnika, następnie dotknij jednocze-
śnie sensorów i .
Zamiana tonu sygnału dźwię-
kowego
Programator ma możliwość zmiany
tonu sygnału dźwiękowego.
Aby zmienić ton sygnału, dotknij
i przytrzymaj jednocześnie sen-
sory oraz do momentu poja-
wienia się sygnału dźwiękowego.
Dotknij sensor MENU, aby wybrać
funkcję zmiany tonu, na wyświe-
tlaczu zacznie migać komunikat
.
Wybierz odpowiedni ton senso-
rem , w zakresie 1-3.
Uwaga: Pierwszym tonem będzie
ten aktualnie ustawiony, kolejne do-
tknięcia sensora zmieniają ton.
- 17 -
Pokrętła piekarnika
Piekarnik może być nagrzewany
przy pomocy grzałki dolnej, grzał-
ki górnej, grzałki termoobiegu lub
opiekacza. Odpowiednią funkcję wy-
bierzesz przy pomocy pokrętła funk-
cyjnego.
Poniższy rysunek prezentuje funkcje
(w określonej kolejności) znajdujące
się na pokrętle:
0
Eco
Pozycja
wyłączenia
Temperaturę możesz ustawić przy
pomocy pokrętła regulacji tempera-
tury. Wartości temperatur znajdują
się na pokrętle jak poniżej:
Pozycja
wyłączenia
Uwaga: Rozpoczęcie pracy piekarni-
ka jest możliwe dopiero po ustawie-
niu odpowiedniej funkcji i wyborze
temperatury pracy.
Funkcje piekarnika
Poniżej znajdziesz opis każdej z
funkcji, w które został wyposażony
Twój piekarnik
0
Tryb wyłączenia piekarnika
Szybki rozgrzew
Włączony termoobieg i opie-
kacz. Zastosowanie do wstęp-
nego nagrzewu piekarnika.
Rozmrażanie
Funkcja pomocna przy roz-
mrażaniu żywności. Włączo-
ny jest tylko wentylator, bez
jakiejkolwiek grzałki
Wentylator, opiekacz i
grzałka górna
Wykorzystanie tej funkcji w
praktyce pozwala na przy-
spieszenie procesu opieka-
nia i podniesienie walorów
smakowych potraw.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill)
Włączenie funk cji „wzmoc-
nio ne go opie ka cza’’ po zwa-
la na pro wa dze nie opie ka nia
przy jed no cze śnie włą czo nej
grzałce górnej. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod-
wyż szo nej tem pe ra tu ry w
górnej części pie kar ni ka, co
po wo du je moc niej sze przy-
ru mie nie nie po tra wy, po-
zwa la jąc tak że na opie ka nie
więk szych porcji.
Opiekacz
„Grillowanie” powierzchnio-
we, stosuje się do opiekania
małych porcji mięsa: steki,
sznycle, ryby, tosty, kieł-
baski, zapiekanki (grubość
opiekanej potrawy nie po-
winna być większa niż 2-3
cm w trakcie pieczenia na-
leży odwrócić na drugą
stronę).
- 18 -
Grzałka dolna
Przy tej pozycji pokrętła pie-
kar nik re ali zu je ogrze wa nie
wy łącz nie przy uży ciu grzej-
ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta
wilgotne i nadziewane owo-
cami).
Grzałka górna i dolna
(tryb konwencjonalny)
Ustawienie pokrętła w tej
po zy cji po zwa la na re a li za cję
na grze wa nia pie kar ni ka spo-
so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pie-
czenia ciast, mięsa, ryb, lub
chleba (konieczne wstępne
rozgrzanie piekarnika oraz
stosowanie ciemnej blachy).
Pieczenie odbywa się na jed-
nym poziomie.
Termoobieg
Ustawienie pokrętła w tej
pozycji pozwala na re a li za-
cję ogrze wa nia pie kar ni ka
w spo sób wy mu szo ny przy
po mo cy ter mo wen ty la to ra,
umiesz czo ne go w cen tral-
nym miej scu tylnej ścia ny
ko mo ry pie kar ni ka. W sto-
sunku do piekarnika kon-
wencjonalnego stosuje się
niższe temperatury piecze-
nia. Korzystanie z tego spo-
so bu ogrze wa nia po zwa la na
równomierny obieg ciepła
wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
Wentylator, grzałka dol-
na i grzałka górna
Funkcja podobna do trybu
konwencjonalnego, lecz roz-
kład ciepła jest równomierny
w całej komorze.
Termoobieg i grzałka dol-
na
Przy tej pozycji pokrętła
pie kar nik re ali zu je funk cję
ter mo obie gu i włą czo ne go
grzej ni ka dol ne go co po wo-
du je pod wyż sze nie tem pe-
ra tu ry od spodu wypieku.
Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta
mokre, pizza.
Oświetlenie piekarnika
Ustawienie tej funkcji powo-
duje włączenie się oświetle-
nia wewnątrz komory
Eco
Termoobieg eco
Przy użyciu tej funkcji uru-
chamia się zoptymalizowa-
ny sposób grzania mający
na celu oszczędzanie energii
podczas przygotowywania
potraw. Przy tej pozycji po-
krętła oświetlenie piekarnika
jest wyłączone.
Lampki kontrolne
Włączenie piekarnika (nagrzewa-
nia) jest sy gna li zo wa ne zapaleniem
się lam pki kon tro lnej termoregula-
tora- czerwonej. Zga śnię cie lamp ki
kon tro l nej czerwonej jest sy gna łem
uzyskania przez pie kar nik na sta wio-
nej tem pe ra tu ry. O ile prze pi sy ku-
li nar ne zalecają wkła da nie po tra wy
do roz grza ne go piekarnika, należy to
uczynić nie wcześniej jak po pierw-
szym zga śnię ciu lamp ki kontrolnej
czerwonej. W trakcie pro wa dze nia
wypieku lampka czerwona będzie się
okre so wo włączać i wyłączać (utrzy-
my wa nie tem pe ra tu ry wewnątrz
komory piekarnika). Włączenie pie-
karnika jest także sygnalizowane za-
paleniem się lampki kontrolnej pracy
pomarańczowej.
- 19 -
Używanie opiekacza
Aby włączyć opiekacz należy ustawić
pokrętło funkcyjne na pozycję lub
lub .
Wygrzej piekarnik przez około 5 mi-
nut (drzwi piekarnika muszą być za-
mknięte)
Umieść w piekarniku blachę z potra-
wą na właściwym poziomie. W przy-
padku opiekania potrawy na ruszcie,
umieść poziom niżej blachę na ście-
kający tłuszcz.
Dla funkcji opiekanie i wzmocnione
opiekanie temperaturę należy usta-
wić maksymalnie na 220
O
C, a dla
funkcji opiekanie z wentylatorem
maksymalnie na 190
O
C.
Uwaga: Podczas pracy piekarni-
ka dostępne części (przykładowo
drzwi piekarnika) stają się gorące.
Praca piekarnika powinna być stale
nadzorowana, nie wolno pozwalać
dzieciom, by przebywały blisko pra-
cującego urządzenia, gdyż mogą sie
poparzyć.
- 20 -
OBSŁUGA PŁYTY
Zasady działania pola induk-
cyjnego
Generator elektryczny zasila cewkę
umieszczoną we wnątrz urzą dze nia.
Cewka ta wytwarza pole ma gne-
tycz ne, a więc z chwilą umieszczenia
garnka na płycie do garnka przenikają
prądy in duk cyj ne.
Prądy te czynią z garnka prawdziwe
nadajniki ciepła, pod czas gdy po-
wierzchnia szklana płyty pozostaje
chłodna.
System ten przewiduje używanie
naczyń, których dna podatne na
działanie pola magnetycznego.
Ogólnie technologia indukcyjna ce-
chuje się dwiema zaletami:
Ciepło emitowane jest wyłącznie
przy pomocy naczynia, wykorzy-
stanie ciepła jest możliwie mak-
symalne,
Nie występuje zjawisko bezwład-
ności cieplnej, gdyż gotowanie
rozpoczyna się automatycznie z
chwilą umieszczenia naczynia na
płycie i kończy się w momencie
zdjęcia go z płyty.
W trakcie normalnego użytkowania
płyty indukcyjnej mogą wystąpić
różnego rodzaju dźwięki, które nie
mają żadnego wpływu na poprawną
pracę płyty.
Gwizd o niskiej częstotliwości.
Dźwięk powstaje, gdy naczynie
jest puste, znika po wlaniu wody
lub włożeniu potrawy.
Gwizd o wysokiej częstotliwości.
Dźwięk powstaje w naczyniach,
kóre zostały wykonane z wielu
warstw różnych materiałów i
włączeniu maksymalnej mocy
grzania. Dźwięk ten nasila się
również gdy jednocześnie używamy
dwóch lub więcej pól grzejnych na
maksymalnej mocy. Dźwięk znika
lub jest mniej intensywny po
zmniejszeniu mocy.
Odgłos skrzypienia. Dźwięk po-
wstaje w naczyniach, które zostały
wykonane z wielu warstw różnych
materiałów. Intensywność dźwięku
zależy od sposobu gotowania.
Odgłos brzęczenia. Dźwięk po-
wstaje w czasie pracy wentylatora
chłodzacego układy elektroniczne.
Dźwięki, które mogą być słyszalne
podczas prawidłowej eksploatacji
wynikają z pracy wentylatora chło-
dzącego, wymiarów naczynia oraz
materiału, z którego zostało wyko-
nane, sposobu gotowania potraw i
włączonej mocy grzejnej.
Dźwięki te normalnym zjawiskiem
i nie oznaczają usterki płyty induk-
cyjnej.
Urządzenie zabezpieczajace:
Jeśli płyta została zainstalowana
poprawnie i wykorzystywana jest
prawidłowo, rzadko potrzebne
urządzenia zabezpieczajace.
Wentylator: służy on do ochrony i
schładzania elementów sterujących
oraz zasilających. Może on pracować
przy dwóch różnych prędkościach,
działa w sposób automatyczny. Wen-
tylator pracuje wtedy, gdy pola grzej-
ne wyłączone i działa do momentu
dostatecznego wychłodzenia systemu
elektronicznego.
Tranzystor: Temperatura elementów
elektronicznych jest nieprzerwanie
mierzona za pomocą sondy. Jeśli cie-
pło wzrasta w sposób niebezpieczny,
układ ten automatycznie odłącza pola
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Amica 6226IED3.375TsDpHb(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi