12
Komora niskiej temperatury jest typu , lub .
W komorach lub można przechowywać mrożonki przez czas podany na opakowaniu.
Jeżeli komora niskiej temperatury oznaczona to , można w niej również zamrażać świeżą
żywność.
Ilość świeżych produktów, jakie można zamrozić w ciągu 24 godzin, jest podana na tabliczce
znamionowej.
Uwaga:
Komora niskiej temperatury może utrzymywać odpowiednią temperaturę do przechowywania żywności nawet
w przypadku przerw w zasilaniu. Zaleca się jednak, aby w tym czasie nie otwierać drzwi komory.
Jak zamrażać świeżą żywność (tylko w komorze )
Ważne
• Świeży produkt przeznaczony do zamrożenia, należy szczelnie
zapakować w: folię aluminiową, folię przeźroczystą, szczelne
opakowania z tworzywa, pojemniki polietylenowe z pokrywkami,
pojemniki zamrażalnikowe, o ile nadają się do zamrażania
żywności.
• Ułożyć produkty przeznaczone do zamrożenia w przegrodzie
górnej, pozostawiając dostateczne odstępy pomiędzy
opakowaniami, aby umożliwić swobodny przepływ powietrza.
• Aby zamrażanie, gdy do komory zamrażarki zostały włożone
produkty, przebiegało w sposób optymalny, należy obrócić pokrętło
termostatu o połowę działki w kierunku niższych liczb.
• Po 24 godzinach mrożenie jest zakończone.
Dla urządzeń z komorą
Czas przechowywania świeżej zamrożonej żywności podany jest
w tabeli obok.
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić się, czy:
• Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość produktu
może ulec obniżeniu. Jeśli opakowanie jest napęczniałe lub z
plamkami wilgoci, oznacza to, że produkt nie był przechowywany w
optymalnych warunkach i mógł się zacząć rozmrażać.
• Mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a do ich
przenoszenia trzeba używać toreb termicznych.
• Po powrocie do domu należy niezwłocznie włożyć je do komory
niskiej temperatury.
• Nie można zamrażać ponownie produktów częściowo
rozmrożonych, lecz należy spożyć je w ciągu 24 godzin.
• Unikać albo zredukować do minimum wahania temperatury.
Przestrzegać daty przydatności do spożycia, podanej na
opakowaniu.
• Należy zawsze postępować według instrukcji przechowywania mrożonek umieszczonej na opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
• Należy napełnić wodą odpowiednią wanienkę do poziomu 2/3 i umieścić ją w komorze niskiej temperatury.
• W celu wyjęcia pojemniczka z lodem przymarzniętego do dna komory niskiej temperatury nie wolno używać
ostrych lub kłujących narzędzi.
• Aby ułatwić wyjęcie kostek lodu z wanienki, należy ją lekko zgiąć.
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ NISKIEJ
TEMPERATURY
MIESIĄCE
PRODUKTY