Pl-4
Pl
Informacje ważne
a) Unikaj stosowania naczyń o płaskich
ściankach z wąską szyjką.
b) Nie przegrzewaj płynów.
c) Wymieszaj ciecz przed włożeniem naczynia
do kuchenki i ponownie po upływie połowy
czasu gotowania.
d) Po podgrzaniu, pozostaw naczynie z
płynem w kuchence na krótki czas, a
następnie wymieszaj jeszcze raz, zanim
ostrożnie wyjmiesz naczynie.
7. Papier/plastik
• Gotując żywność w plastikowych lub
papierowych pojemnikach, sprawdzaj często
kuchenkę, gdyż tego typu pojemniki mogą
zapalić się, o ile zostaną nadmiernie roz-
grzane.
• Nie używaj wyrobów papierniczych z wtórnego
przerobu (np. ręczników kuchennych), chyba
że na takim wyrobie jest naklejka informująca,
że produkt można bezpiecznie używać w
kuchence mikrofalowej. Wyroby papiernicze z
wtórnego przerobu mogą zawierać
zanieczyszczenia, które mogą być przyczyną
zaiskrzenia lub ognia podczas korzystania z
kuchenki.
• Przed włożeniem do kuchenki torebek do
prażenia, usuń z nich wykonane z drutu zapin-
ki.
8. Naczynia/folie
• Nie ogrzewaj w kuchence żadnych zamknię-
tych puszek, ani butelek, ponieważ mogłyby
eksplodować.
• Metalowe pojemniki oraz naczynia z metalowy-
mi ozdobami nie powinny być używane pod-
czas gotowania w trybie MIKROFAL. Mogłoby
to spowodować iskrzenie.
• Jeśli użyjesz folii aluminiowej, szpilek do mięsa
lub innych metalowych elementów, odległość
między nimi, a ściankami i drzwiczkami
kuchenki powinna wynosić przynajmniej
2 cm, aby nie doszło do iskrzenia.
9. Butelki do karmienia/słoiczki z
żywnością dla niemowląt
• Nakrętka lub smoczek muszą być zdjęte z
butelek do karmienia lub słoiczków z żywnoś-
cią dla niemowląt przed włożeniem ich do
kuchenki.
• Zawartość butelek i słoiczków z żywnością dla
niemowląt po ogrzaniu musi być wymieszana
lub wstrząśnięta.
• Przed podaniem żywności należy sprawdzić jej
temperaturę, aby uniknąć poparzenia.
1. Czasy gotowania
•
Czas gotowania zależy od rodzaju żywności,
temperatury i ilości żywności oraz rodzaju
naczynia.
•
Rozpocznij od minimalnego czasu gotowania,
aby uniknąć rozgotowania potrawy. Jeśli
potrawa będzie niedogotowana, zawsze możesz
dogotować ją, ponownie ustawiając parametry.
UWAGA: Jeżeli przekroczysz zalecany
czas gotowania, żywność zostanie
zniszczona (spieczona), a w ekstremal-
nym przypadku może się zapalić i
spowodować uszkodzenie wnętrza
kuchenki.
2. Małe ilości żywności
• Małe porcje żywności lub potraw zawierające
mało wody mogą się przypalić, wyschnąć lub
nawet zapalić się, jeśli będą gotowane zbyt
długo. Jeśli żywność w kuchence zapali się,
pozostaw drzwiczki kuchenki zamknięte, wyłącz
kuchenkę i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
3. Jajka
• Nie gotuj jajek w skorupkach w trybie MIKRO-
FAL. Ciśnienie wewnątrz jajka może wzrosnąć i
spowodować rozerwanie jajka.
4. Przebijanie skórki
• Produkty z pozbawioną porów skórką, takie jak
ziemniaki, żółtka jajek i kiełbaski muszą być
przekłute przed gotowaniem w trybie MIKRO-
FAL, aby nie uległy rozerwaniu.
5. Termometr do mięsa
• Używaj termometru do mięsa, aby sprawdzić
stopień ugotowania pieczeni lub drobiu dopiero
po wyjęciu mięsa z kuchenki. Nie używaj do
mięsa zwykłego termometru, w trybie MIKRO-
FAL lub KOMBINACYJNYM, gdyż mogłoby to
spowodować iskrzenie.
6. Płyny
• Podczas podgrzewania płynów, np. zup, sosów
i napojów, w kuchence mikrofalowej może
dojść do przegrzania cieczy, to znaczy do
przekroczenia temperatury wrzenia bez po-
wstawania pęcherzyków pary. Może to
doprowadzić do nagłego wyrzucenia gorącej
cieczy. Aby uniknąć tego niebezpieczeństwa,
należy przedsięwziąć następujące środki
ostrożności: