Kenwood HM670 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

English 2 - 8
Nederlands 9 - 16
Français 17 - 24
Deutsch 25 - 32
Italiano 33 - 40
Português 41 - 48
Español 49 - 55
Dansk 56 - 62
Svenska 63 - 69
Norsk 70 - 76
Suomi 77 - 83
Türkçe 84 - 90
Ïesky 91 - 97
Magyar 98 - 104
Polski 105 - 112
Ekkgmij 113 - 120
Slovenčina 121 - 128
Українська 129 - 136
´¸∂w
731 - 241
HM670 series
HM680 series
105
bezpieczeństwo obsługi
l
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję
i zachować na wypadek potrzeby
skorzystania z niej w przyszłości.
l
Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i
etykiety.
l
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony
przewód musi zostać wymieniony
przez pracownika firmy KENWOOD lub
upoważnionego przez firmę KENWOOD
zakładu naprawczego.
l
Nie używać urządzenia bez przerwy
przez czas dłuższy niż czasy podane
poniżej. Nieprzerwana praca przez
czas dłuższy może spowodować
uszkodzenie urządzenia.
Funkcja/
nasadka
Maksymalny
czas pracy
Długość przerwy
pomiędzy etapami
pracy
Końcówki
do ubijania
i mieszania
6 minut Wyjąć wtyczkę
z gniazda
zasilającego
i odczekać
15 minut, aż
urządzenie
ostygnie
Końcówki do
zagniatania
Gęste
mieszanki
na ciasta
na słodko
Ciasto na
chleb
3 minut
l
Przed użyciem miksera należy sprawdzić,
czy przewód sieciowy jest całkowicie
odwinięty z rowka na przewód.
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
106
l
Nie zanurzać korpusu miksera w wodzie
ani nie dopuszczać do zamoczenia
wtyczki bądź przewodu sieciowego.
l
Nie zbliżać palców ani przyborów
kuchennych do obracających się części
miksera i nie dopuszczać, by w ich pobliże
dostały się włosy lub części garderoby.
l
Nie dopuszczać, by przewód sieciowy
stykał się z gorącymi przedmiotami
lub zwisał z blatów lub powierzchni
w miejscach dostępnych dla dzieci,
ponieważ dziecko może pociągnąć za
przewód i zrzucić urządzenie.
l
Nie używać uszkodzonego urządzenia. W
razie awarii oddać je do sprawdzenia lub
naprawy (zob. ustęp pt. „serwis i punkty
obsługi klienta”).
l
Nigdy nie stosować niezatwierdzonych
przez firmę nasadek.
l
Po zakończeniu pracy z urządzeniem,
przed montażem i demontażem części
oraz przed czyszczeniem należy wyjąć
wtyczkę przewodu sieciowego z gniazda.
l
Urządzenia mogą być użytkowane przez
osoby o obniżonej sprawności fizycznej,
zmysłowej lub umysłowej lub osoby
niemające doświadczenia ani wiedzy
na temat zastosowania tych urządzeń,
o ile korzystają z nich pod nadzorem
odpowiedniej osoby lub otrzymały
instrukcje dotyczące ich bezpiecznej
obsługi i rozumieją zagrożenia związane z
ich użytkowaniem.
l
Dzieci należy nadzorować i nie
dopuszczać, by bawiły się urządzeniem.
l
Urządzenia nie wolno obsługiwać
dzieciom. Urządzenie i przewód sieciowy
107
należy przechowywać w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
l
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do zgodnego z przeznaczeniem
użytku domowego. Firma Kenwood nie
ponosi odpowiedzialności za wypadki
i uszkodzenia powstałe podczas
niewłaściwej eksploatacji urządzenia lub
w wyniku nieprzestrzegania niniejszej
instrukcji.
przed podłączeniem do sieci
l
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe
odpowiada danym znamionowym
podanym na tyle obudowy
urządzenia.
l
Urządzenie spełnia wymogi
rozporządzenia Wspólnoty
Europejskiej nr 1935/2004
dotyczącego materiałów i
wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
przed pierwszym użyciem
miksera
l
Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
oznaczenia
a przełącznik prędkości
b przycisk do wyjmowania
końcówek
c mikser
d końcówki do ubijania i mieszania
e końcówki do zagniatania
f łopatka
g osłona zapobiegająca pryskaniu
h miska do miksowania
i przycisk zwalniający mikser
j rowek na przewód
k przycisk zwalniający ramię z
obsadą miksera
l ramię z obsadą miksera
m stojak
eksploatacja miksera
ręcznego
l
Przed użyciem miksera odwinąć
przewód z rowka na przewód j.
1 Umieścić mikser w obsadzie i
wpasować go na miejsce poprzez
naciśnięcie 1.
l
Aby wyjąć mikser, należy wcisnąć
przycisk zwalniający mikser i,
unosząc jednocześnie mikser z
obsady.
2 Nacisnąć przycisk zwalniający
ramię z obsadą k i odchylić
mikser do góry, unosząc ramię 2.
3 Włożyć składniki do miski i
umieścić miskę na stojaku.
4 Do miksera wsunąć końcówki
do ubijania lub zagniatania i
przekręcić je do momentu, aż da
się odczuć wyraźne kliknięcie 3.
l
Używając miksera na stojaku,
użyć końcówki z plastikową
przekładnią, wsuwając ją do
miksera tak, by przekładnia
zrównała się z przekładnią napędu
w obsadzie.
l
Jeżeli mikser używany jest bez
stojaka, końcówkę z plastikową
przekładnią należy zamocować
w gnieździe z metalowym
kołnierzem.
l
Końcówki do ubijania/zagniatania
można wyjąć z miksera wyłącznie
wtedy, gdy przełącznik prędkości
a znajduje się w pozycji „O”
(wyłączony).
108
5 Wedle uznania zamocować
osłonę zapobiegającą pryskaniu
4. Przy uniesionym ramieniu z
obsadą w pełni wsunąć osłonę w
przednią część ramienia.
6 Jedną ręką przytrzymać stojak,
a drugą opuścić ramię z
mikserem. Nie używać przycisku
zwalniającego ramię z obsadą.
7 Podłączyć urządzenie do sieci.
8 Przesunąć przełącznik prędkości
do tyłu do momentu osiągnięcia
żądanej prędkości (pierwsza
z kropek na korpusie miksera
wskazuje najniższą prędkość
obrotów). Kropkę z boku
przełącznika prędkości ustawić
równo z wybraną prędkością.
l
W miarę gęstnienia mieszanych
składników zwiększać prędkość.
l
Jeśli urządzenie zacznie zwalniać
lub się przesilać, należy zwiększyć
obroty.
l
Aby włączyć najwyższą prędkość
obrotów silnika, przesunąć
przełącznik do przodu, w kierunku
pozycji trybu pracy przerywanej
„P”. Silnik będzie pracować tak
długo, jak długo przycisk „P”
będzie utrzymywany w tej pozycji.
9 Gdy miksowane składniki osiągną
żądaną konsystencję, przesunąć
przełącznik prędkości z powrotem
do pozycji „O” (wyłączony),
a następnie unieść obsadę z
mikserem.
l
Konieczne może okazać się
regularne zgarnianie składników
z boków oraz dna miski, aby
wspomóc proces miksowania.
10 Aby wyjąć końcówki, sprawdzić,
czy przełącznik prędkości znajduje
się w pozycji „O” (wyłączony),
a następnie wyjąć wtyczkę
miksera z gniazda sieciowego.
Chwycić trzonki końcówek i
wcisnąć przycisk do wyjmowania
końcówek b.
wskazówki
l
Ucierając składniki na ciasta
na słodko, używać masła lub
margaryny w temperaturze
pokojowej lub zmiękczyć je przed
użyciem.
l
Najlepsze wyniki przy niewielkiej
ilości składników daje ręczne
użycie miksera (bez stojaka).
l
Duże ilości składników oraz
składniki gęste mogą wymagać
dłuższego czasu miksowania.
l
Miksując większe ilości
składników lub składniki gęstsze,
wyjąć mikser ze stojaka i użyć
odpowiedniej wielkości miski.
l
Aby ponownie zagnieść ciasto
na chleb, wyjąć mikser ze
stojaka i użyć go trzymając go
w ręku.
109 110
czyszczenie
l
Przed przystąpieniem do
czyszczenia mikser należy
wyłączyć, wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego i wysunąć
końcówki do ubijania lub końcówki
do zagniatania.
l
Do czyszczenia elementów
urządzenia nie używać środków
ściernych.
korpus miksera
l
Wytrzeć wilgotną ściereczką, a
następnie wysuszyć.
l
Nie zanurzać korpusu miksera
w wodzie ani nie dopuszczać
do zamoczenia wtyczki bądź
przewodu sieciowego.
ramię z obsadą miksera/stojak
l
Wytrzeć wilgotną ściereczką, a
następnie wysuszyć.
l
Nigdy nie zanurzaj w wodzie
i nie używaj abrazyjnych
środków czyszczących.
pozostałe elementy
l
Umyć ręcznie, a następnie
wysuszyć.
l
Dzbanek/słoik można także
myć w zmywarce do naczyń –
należy je myć w górnym koszu.
Unikać umieszczania elementów
bezpośrednio nad grzałką, w
dolnym koszu zmywarki. Zaleca
się krótki program o niskiej
temperaturze (maksymalnie
50°C).
Zalecane prędkości miksowania za pomocą
ubijaków/końcówek do zagniatania
Należy pamiętać, że poniższe zalecenia dotyczą używania miksera ze
stojakiem i załączoną miską do miksowania. Przy miksowaniu ręcznym
wybrana prędkość zależeć będzie od wielkości miski (jeżeli nie jest używana
miska załączona w zestawie), ilości i rodzaju miksowanych składników oraz
osobistych preferencji.
Stopniowo zwiększać prędkość do prędkości zalecanych poniżej.
Rodzaj produktu Zalecana Zalecana Przybliżony
maksymalna prędkość czas
ilość składników
miksowania
Ubijaki
Białka jajek 10 4 – 5 2 – 4 minuty
Śmietana 500 ml 1 – 5 4 minuty
Ciasta w proszku Całkowita ilość 1 – 5 1
1
/2 - 2 minuty
mieszanki – 600 g
Rzadkie ciasto 800 ml 4 – 5 1 minuta
Wcieranie tłuszczu w 250 g mąki 1 – 2 4 minuty
mąkę dodawanie wody 1 1 minuta
w celu połączenia
składników wyrobu
cukierniczego
Keks Całkowita ilość
Ucieranie tłuszczu z
mieszanki – 900 g
5 4 minuty
cukrem
Dodawanie mąki, owoców
1 – 2 1 minuta
itp. do ciasta
Lukier Mieszanka z 4 1 – 5 5 – 6 minuty
jajami
Końcówki do zagniatania
Chleb 450 g mąki 1 – 5 2 – 3 minuty
109 110
miska (HM680)
l
Nigdy nie używać szczotki
drucianej, waty stalowej ani
wybielacza do czyszczenia
naczynia ze stali nierdzewnej.
Do usuwania kamienia stosować
ocet. Przechowywać z dala
od źródeł ciepła (palników
kuchenki, piecyków, kuchenek
mikrofalowych).
przechowywanie
l
Przewód owinąć wokół tylnej
części ramienia z obsadą j.
serwis i punkty obsługi
klienta
l
W razie wszelkich problemów
z obsługą urządzenia, przed
wystąpieniem o pomoc
prosimy o odwiedzenie strony
www.kenwoodworld.com.
l
Prosimy pamiętać, że niniejszy
produkt objęty jest gwarancją,
która spełnia wszystkie wymogi
prawne dotyczące wszelkich
istniejących praw konsumenta
oraz gwarancyjnych w kraju, w
którym produkt został zakupiony.
l
W razie wadliwego działania
produktu marki Kenwood lub
wykrycia wszelkich usterek
prosimy przesłać lub dostarczyć
urządzenie do autoryzowanego
punktu serwisowego firmy
KENWOOD. Aktualne informacje
na temat najbliższych punktów
serwisowych firmy KENWOOD
znajdują się na stronie
internetowej firmy, pod adresem
www.kenwoodworld.com lub
adresem właściwym dla danego
kraju.
l
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
l
Wyprodukowano w Chinach.
WAŻNE INFORMACJE
DOTYCZĄCE PRAWIDŁOWEGO
USUWANIA PRODUKTU,
ZGODNEGO Z WYMOGAMI
DYREKTYWY WSPÓLNOTY
EUROPEJSKIEJ W SPRAWIE
ZUŻYTEGO SPRZĘTU
ELEKTRYCZNEGO I
ELEKTRONICZNEGO (WEEE)
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem
z innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze
miejskie punktu zajmującego się
segregacją odpadów lub zakładu
oferującego tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego
wpływu na środowisko naturalne
i zdrowie ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina
umieszczony na produkcie symbol
przekreślonego pojemnika na śmieci.
111 112
Przepisy z użyciem
końcówek do ubijania
kokosanki
przepis na około 30 sztuk
2 białka ze średniej wielkości jaj
150 g dość miałkiego cukru
120 g wiórków kokosowych
2 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 Rozgrzać piekarnik do temperatury
150°C.
2 Białka włożyć do miski do
miksowania. Zamocować końcówki
do ubijania i używając prędkości 5,
ubijać białka do momentu, aż masa
zgęstnieje – stopniowo dodając
cukier (ok. 3 minuty).
3 Zmniejszyć obroty do prędkości
2, dodać pozostałe składniki i
miksować, aż się ze sobą połączą.
4 Wymieszaną masę nałożyć
łyżeczką na wyłożoną papierem do
pieczenia blachę (1 łyżeczka = 1
kokosanka).
5 Piec w rozgrzanym piekarniku przez
20 minut do momentu, aż wierzch
kokosanek zacznie nabierać złotego
koloru.
„kremowa” pianka
czekoladowa
4 porcje
250 ml śmietany do ubijania
2 łyżki kakao
3 łyżki dość miałkiego cukru
1 Wszystkie składniki umieścić w
misce do miksowania. Zamocować
końcówki do ubijania i miksować
składniki na prędkości 4 do
momentu, aż masa zgęstnieje, a
ubijaki po wyjęciu będą pozostawiać
na powierzchni masy ślad.
2 Przełożyć ubitą piankę do
pucharków i schłodzić w lodówce
przez co najmniej 12 godzin, do
zgęstnienia.
chlebek bananowy
przepis na 1 bochenek
2 bardzo dojrzałe banany
315 g zwykłej mąki
220 g brązowego cukru
125 ml półtłustego mleka
60 g stopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 Rozgrzać piekarnik do temperatury
160°C.
2 Banany pokroić na małe kawałki
i włożyć do miski do miksowania.
Dodać pozostałe składniki.
Zamocować końcówki do ubijania
i osłonę zapobiegającą pryskaniu
i rozpocząć mieszanie, używając
prędkości 1. W miarę łączenia się
składników, zwiększać prędkość.
Mieszać do momentu, aż składniki
całkowicie się ze sobą połączą.
3 Przełożyć masę do
nieprzywierającej formy keksowej
(23 cm x 6 cm) i piec przez 40
do 50 minut. Aby sprawdzić, czy
chlebek jest gotowy, wbić w środek
bochenka drewniany patyczek i
sprawdzić, czy po wyjęciu patyczek
jest suchy.
4 Wyjąć chlebek z piekarnika i
pozostawić w formie na 10 minut.
5 Następnie wyjąć z formy i przed
podaniem położyć spodem do
góry na ruszcie lub podobnej
powierzchni, aby ostygł.
chlebek żytnio-miodowy
300 g zwykłej mąki
180 g mąki żytniej
180 g cukru
15 g/1 łyżka proszku do pieczenia
300 g płynnego miodu
60 ml mleka
1 jajo
1 Założyć końcówki do ubijania i
umieścić wszystkie składniki w
misce.
111 112
2 Wybrać tryb pracy przerywanej
(P) i nacisnąć przycisk, miksując
przez 30 sekund.
3 Umieścić miskę ze zmiksowanymi
składnikami w ciepłym miejscu na
20 minut.
4 Następnie wybrać tryb pracy
przerywanej (P) i nacisnąć
przycisk, miksując składniki przez
70 sekund.
5 Przenieść zmiksowane składniki
do nieprzywierającej, kwadratowej
formy do pieczenia (o boku 19
cm ‰ 4 cm głębokości) i piec w
temperaturze 165°C przez 40-45
minut.
6 Wyjąć chlebek z piekarnika i
pozostawić w formie na 10 minut.
7 Następnie wyjąć z formy i przed
podaniem położyć spodem do
góry na ruszcie lub podobnej
powierzchni, aby ostygł.
8 Uwaga: mieszanka składników
jest bardzo gęsta, dlatego zaleca
się pozostawienie miksera
ręcznego do ostygnięcia na
15 minut pomiędzy kolejnymi
etapami miksowania.
Przepis z użyciem
końcówek do
zagniatania
jasne ciasto chlebowe
10 ml/2 łyżeczki drożdży w
proszku (typ wymagający dodania
wody)
5 ml/1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
450 g mąki chlebowej
5 ml/1 łyżeczka soli
15 g smalcu
1 W misce do miksowania umieścić
drożdże w proszku, cukier i wodę
i pozostawić do spienienia. Woda
powinna mieć temperaturę 43°C,
co można uzyskać łącząc
1
/3
objętości wody gotującej się z
2
/3
objętości wody zimnej.
2 Dodać do miski pozostałe
składniki. Zamocować końcówki
do zagniatania i miksować
składniki na niskiej prędkości
obrotów, aż mąka połączy się
z resztą . Następnie zwiększyć
prędkość i zagniatać składniki
przez ok. 2-3 minuty, aż ciasto
będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć miskę posmarowaną
olejem folią spożywczą i
pozostawić ciasto w ciepłym
miejscu na 45-60 minut, aby
wyrosło.
3 Trzymając wyjęty ze stojaka
mikser w ręku, ponownie zagnieść
ciasto na najwyższej prędkości
przez 30-45 sekund, utrzymując
końcówki do zagniatania w
cieście.
4 Uformować z ciasta bochenek lub
bułki i umieścić na wysmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia.
Przykryć blachę posmarowaną
olejem folią spożywczą i
pozostawić w ciepłym miejscu
do momentu, aż ciasto podwoi
objętość.
5 Piec w rozgrzanym uprzednio
piekarniku w temperaturze 230°C
przez 20-25 minut (w przypadku
bochenka) lub 10-15 minut (w
przypadku bułek). Postukany
w spód gotowy chleb powinien
wydawać pusty dźwięk.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147

Kenwood HM670 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla