Bauknecht ETPI 8540/IN instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL115
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego
ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz
porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy ściśle
przestrzegać następujących instrukcji:
- Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności instalacyjnych urządzenie
należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika
specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnie
przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej
części urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić
podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci elektrycznej.
- Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa,
należy zamontować wyłącznik wielobiegunowy o minimalnym odstępie styków
wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie ciągnąć kabla zasilającego urządzenia.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do
komponentów elektrycznych urządzenia.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania
żywności. Nie dopuszcza się żadnych innych zastosowań (np. do ogrzewania
pomieszczeń). Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym zagrożeniu dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić do poważnych
urazów.
POLSKI Instalacja Strona 2 Instrukcja obsługi Strona
PL116
- Urządzenie oraz jego dostępne elementy nagrzewają się podczas pracy do
wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność i nie dotykać elementów
grzejnych. Dzieci poniżej 8 roku życia nie powinny przebywać w pobliżu
urządzenia jeśli nie znajdują się pod stałą opieką.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy urządzenia. Należy
pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek. Nie
dopuszczać do kontaktu ze ściereczkami lub innym łatwopalnym materiałem,
dopóki wszystkie komponenty urządzenia nie wystygły wystarczająco.
- Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych ani przechowywać
ich w jego pobliżu.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy nadzorować pieczenie
potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju.
- Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby
o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia
i będą świadome związanych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem. Urządzenie nie powinno być czyszczone ani konserwowane przez
dzieci bez nadzoru.
- We wnęce pod urządzeniem należy zainstalować panel oddzielający, który nie
został dostarczony w komplecie.
- Jeśli na powierzchni pojawią się pęknięcia, należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ryzyka porażenia prądem elektrycznym (dotyczy tylko urządzeń ze
szklaną powierzchnią).
- Urządzenia nie można włączać przy pomocy zewnętrznego timera ani oddzielnego
systemu zdalnego sterowania.
- Pozostawienie urządzenia bez nadzoru podczas przyrządzania potraw z użyciem
oleju i tłuszczu może spowodować zagrożenie oraz może prowadzić do pożaru.
Pożaru NIGDY nie wolno gasić wodą! Należy wyłączyć urządzenie i przykr
ogień np. pokrywką lub kocem gaśniczym.
Ryzyko pożaru: nie przechowywać żadnych rzeczy na powierzchniach
gotowania.
- Nie stosować urządzeń czyszczących parą!
- Na powierzchni płyty nie wolno kłaść sztućców ani pokrywek do garnków, gdyż
mogą się one rozgrzać do wysokiej temperatury.
PL117
- Po zakończeniu używania płyty należy wyłączyć pole grzejne za pomocą
pokrętła a nie polegać na układzie wykrywania obecności naczynia (dotyczy
tylko urządzeń z funkcją indukcji).
Usuwanie opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się materiałów
opakowaniowych, stosując się przy tym do lokalnych przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Utylizacja urządzenia
Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać
je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
Aby uzyskać najlepsze wyniki pracy urządzenia, należy:
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest równa średnicy pola grzejnego.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
W miarę możliwości garnki powinny być nakryte w czasie gotowania.(za wyjątkiem korzystania z trybu “SENSOR” (CZUJNIK)).
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Dzięki naczyniom ciśnieniowym (szybkowarom) można zmniejszyć zużycie energii i skrócić czas gotowania (nie należy ich używać w trybie “SENSOR” (CZUJNIK)).
Naczynia należy stawiać na środku pola grzewczego oznaczonego na płycie.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu ( ) Nr 1935/2004. Zostało ono
zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie 2006/95/WE w sprawie niskiego
napięcia (która zmieniła Dyrektywę 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie 2004/108/WE w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej.
Aby sprawdzić, czy dane naczynie jest przystosowane do gotowania na indukcyjnej płycie kuchennej, należy posłużyć się magnesem: naczynia nie nadają się, jeśli
magnes na nie nie działa.
- Sprawdzić, czy spód naczynia nie jest chropowaty, aby nie doszło do porysowania powierzchni płyty kuchennej. Sprawdzić naczynia.
- Nie opierać gorących garnków i patelni o powierzchnię panelu sterowania. Może to prowadzić do jego uszkodzenia.
OCHRONA ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY
WAŻNE: Jeśli naczynia nie mają prawidłowych rozmiarów, pola grzejne nie włączą się. Stosować wyłącznie naczynia opatrzone napisem “INDUCTION
SYSTEM” (Rysunek obok). Naczynie należy postawić na żądane pole grzewcze przed włączeniem płyty kuchennej.
ISTNIEJĄCE NACZYNIA
NIEOK
PL118
Po rozpakowaniu urządzenia należy sprawdzić, czy nie zostało ono uszkodzone w czasie transportu. W razie problemów skontaktować się ze sprzedawcą lub
autoryzowanym serwisem.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Przyłączenie do płytki zaciskowej
Do podłączenia elektrycznego należy użyć kabla typu HO5RR-F, jak pokazano w poniższej tabeli.
ZALECANE ŚREDNICE DNA NACZYŃ
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE
- Zainstalować panel oddzielający pod
płytą kuchenną.
- Po zainstalowaniu dolna część
urządzenia nie powinna być już
dostępna.
- W razie instalacji piekarnika pod płytą
nie instalować panelu oddzielającego.
Odległość między spodem urządzenia a panelem oddzielającym powinna być zgodna z wymiarami podanymi na rysunku.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną częścią blatu mebla.
Mebel należy przyciąć przed włożeniem płyty. Dokładnie usunąć trociny i wióry.
W przypadku montażu płyty równo z blatem skontaktować się z serwisem w celu montażu zestawu śrub 4801 211 00112.
Aby wyjąć płytę z blatu, należy przy pomocy śrubokrętu (niedostarczony w komplecie) zwolnić śruby od spodu urządzenia.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
OSTRZEŻENIE
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
- Urządzenie powinno być zainstalowane przez wykwalifikowanego technika, znającego obowiązujące
przepisy w zakresie bezpieczeństwa i właściwego instalowania.
- Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za obrażenia cielesne osób lub zwierząt, ani za szkody materialne wynikłe w związku z
nieprzestrzeganiem zaleceń podanych w niniejszym rozdziale.
- Długość przewodu zasilającego powinna umliwiać wyjęcie płyty kuchennej z blatu.
- Napięcie podane na tabliczce znamionowej znajdującej się na dnie urządzenia musi odpowiadać napięciu w Państwa mieszkaniu.
- Nie stosować przedłużaczy.
Ø
30 cm
Ø
24 cm
Ø
18 cm
Ø
Ø
Ø
14 cm
17 cm
14 cm
30 cm
24 cm
18 cm
Ø
28 cm
Ø
21 cm
Ø
14,5 cm
Ø
Ø
Ø
18 cm
14 cm (Dual zone)
16 cm
11 cm
28 cm
21 cm
14,5 cm
XL
L
S
XL
L
M
24-28,5 cm
18 cm
28,5 x 18 cm
WAŻNE: wartości średnicy dna naczynia dla pól grzejnych, w
przypadku których możliwe jest uruchomienie funkcji SENSOR
(CZUJNIK), podane zostały w rozdziale “Funkcja SENSOR”.
min. 5 mm
min. 20 mm
min. 5 mm
PL119
Podłączyć przewód uziemiający (żółto-zielony) do zacisku oznaczonego symbolem .
Ten przewód powinien być najdłuższy.
1. Odkręcić śrubę, aby wyjąć pokrypłytki zaciskowej (A) i włożyć pokrywę w zawias (B) płytki zaciskowej.
2. Zdjąć ok. 70 mm zewnętrznej osłony z przewodu zasilającego.
3. Zdjąć ok. 10 mm zewnętrznej osłony żył. Włożyć przewód zasilający do dławika i podłączyć żyły do płytki zaciskowej zgodnie ze schematem połączeń
znajdującym się w pobliżu płytki.
4. Zamocować przewód zasilający dławikiem.
5. Zamknąć pokrywę (C) i przykręcić ją do płytki zaciskowej śrubą odkręconą uprzednio w kroku (1).
Po każdym podłączeniu do zasilania sieciowego płyta przeprowadza automatyczną kontrolę trwającą kilka sekund.
Jeśli płyta już posiada przewód zasilający, należy wykonać polecenia podane na tabliczce do niego dołączonej. Podłączyć do sieci za pośrednictwem wyłącznika
wielobiegunowego ze stykami o minimalnym rozwarciu 3 mm.
Opis panelu sterowania
Panel jest wyposażony w przyciski dotykowe: aby je włączyć, wystarczy dotknąć odpowiedni symbol (nie trzeba mocno naciskać).
Przed użyciem / po przerwie w zasilaniu elektrycznym
Po podłączeniu płyty kuchennej do zasilania elektrycznego panel sterowania jest zablokowany (świeci się wskaźnik świetlny nad przyciskiem).
Aby odblokować panel sterowania, nacisnąć przycisk i przytrzymać przez 3 sekundy. Zgaśnie wskaźnik świetlny i płyta będzie normalnie pracowała.
Włączenie/wyłączenie płyty kuchennej
Aby włączyć płytę kuchenną, nacisnąć przycisk i przytrzymać przez ok. 2 sekundy: włączy się wskaźnik świetlny nad przyciskiem i pojawią się kreski w okręgach
wyznaczających obszary pól grzejnych.
Aby wyłączyć, naciskać ten sam przycisk do momenty wyłączenia płyty. Wszystkie pola grzejne zostaną wyłączone.
Przewody Liczba x rozmiar
220-240 V ~ +
3 x 4 mm
2
230-240 V ~ +
3 x 4 mm
2
(tylko Australia)
220-240 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
380-415 V 3N ~ +
5 x 1,5 mm
2
380-415 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Płyta kuchenna wyłącza się automatycznie, jeśli w ciągu 10 sekund od jej włączenia nie zostanie wybrana żadna funkcja.
380-415 V 3N ~ 220-240 V ~
230-240 V ~ (tylko Australia)
220-240 V ~ (tylko Wielka Brytania)
380-415 V 2N ~
220-240 V 3 ~ (tylko Belgia) 380-415 V 2N ~ (tylko Holandia)
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
CBA
Wybieranie i włączanie pól grzejnych
Włączenie/
Wyłączenie płyty
kuchennej
Regulacja minutnika
Włączenie przerwy
w pracy płyty
kuchennej
Panel przycisków Blokada panelu sterowaniaWłączanie jednej z funkcji automatycznych
i
PL120
Włączenie i regulacja pól grzejnych
Po włączeniu płyty kuchennej umieścić naczynie na wybranym polu.
Włączyć pole naciskając odpowiadający mu okrągły przycisk: wewnątrz okręgu pojawi się liczba 5, która informuje, że włączono średni poziom mocy.
Aby zmienić poziom mocy, należy poziomo przesunąć palcem po panelu przycisków: cyfra wewnątrz okręgu zmienia się w miarę przesuwania się palca po panelu
przycisków: od poziomu minimum 1 do maksimum 9. Z poziomu panelu przycisków można włączyć funkcję Booster - naciskając “BOOST” (na wyświetlaczu pojawi
się “P”).
Wyłączenie pola grzejnego
Wybrać pole grzejne, które ma był wyłączone, naciskając odpowiadający mu okrągły przycisk (na wyświetlaczu pojawia się punkcik u dołu po prawej stronie poziomu
mocy). Nacisnąć OFF na panelu przycisków.
Wybór timera
Timer to czasowy wyłącznik, dzięki któremu można ustawić określoną długość czasu gotowania - w zakresie do 99 minut.
Wybrać pole grzejne, które ma być sterowane przy pomocy timera (u dołu po prawej stronie wskaźnika poziomu mocy na wyświetlaczu pojawi się świecący punkcik),
a następnie ustawić żądany czas przy pomocy przycisków “+” oraz “-” funkcji timera: na wyświetlaczu pola grzewczego pojawi się informacja o czasie w minutach.
Po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia timer rozpoczyna odliczanie od końca (świecący punkcik przy wybranym polu grzejnym zaczyna migać).
Po upływie ustawionego czasu włącza się sygnał dźwiękowy i pole grzejne wyłącza się automatycznie.
Blokada panelu sterowania
Funkcja blokuje przyciski płyty kuchennej, aby nie dopuścić do przypadkowego włączenia urządzenia (np. podczas czyszczenia).
Nacisnąć i przytrzymać przez trzy sekundy przycisk : rozlegnie się sygnał dźwiękowy i włączy wskaźnik świetlny nad symbolem kłódki. Oznacza to, że blokada
została włączona. Panel sterowania jest zablokowany za wyjątkiem funkcji wyłączania. Aby wyłączyć blokadę, należy wykonać tę samą procedurę, co przy włączaniu.
Wyłączy się wskaźnik świetlny i płyta będzie ponownie aktywna.
WAŻNE: Obecność wody po umyciu płyty, płynu, jaki wydostał się z garnka na płycie, a także innych przedmiotów na przycisku pod symbolem może być powodem
przypadkowego i niepożądanego włączenia się lub wyłączenia funkcji blokady panelu sterowania.
Przerwa
Funkcja pozwala na czasowe zablokowanie działania płyty kuchennej, a następnie powrót do pracy z zachowaniem dokonanych ustawień (za wyjątkiem ustawień
timerów). Nacisnąć przycisk : zamiast poziomów mocy pojawia się migający wskaźnik . Aby powrócić do gotowania, ponownie nacisnąć przycisk .
Opis funkcji automatycznych
Funkcja Simmering
Funkcja Simmering automatycznie ustawia na wybranym polu grzejnym temperaturę, która stale utrzymuje minimalne wrzenie. Po ustawieniu naczynia włączyć płytę
i wybrać pole grzejne. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawia się “A” i zapala się wskaźnik świetlny. Aby wyłączyć funkcję, wystarczy nacisnąć OFF na panelu
przycisków.
Płyta kuchenna wyłącza się automatycznie, jeśli w ciągu 10 sekund od jej włączenia nie zostanie wybrana żadna funkcja. Jeśli naczynie nie jest
przystosowane do pracy z płytą indukcyjną, jest nieprawidłowo ustawione lub ma niewłaściwe wymiary, na wyświetlaczu pojawia się komunikat “Brak
naczynia” (patrz rysunek obok). Jeśli w ciągu 60 sekund nie zostanie wykryte żadne naczynie, płyta kuchenna się wyłączy.
Jeśli którekolwiek pole będzie włączone, panel przycisków pozwoli na zmianę mocy wybranego pola, które zostanie rozpoznane dzięki obecności
świetlnego punktu u dołu po prawej stronie od wskaźnika mocy. Aby wybrać pole, wystarczy nacisnąć odpowiadający mu, okrągły przycisk.
Pole grzejne zostaje wyłączone, a jeśli jego obszar jest jeszcze gorący, w okręgu pojawia się litera “H”.
“H” to wskaźnik ciepła resztkowego. Płyta jest wyposażona w taki wskaźnik dla każdego pola grzejnego; sygnalizuje on, które pola grzejne mają jeszcze
wysoką temperaturę. Po wystygniciu pola grzejnego wyświetlacz gaśnie.
Płyta kuchenna jest wyposażona w pewne funkcje automatyczne powiązane z polami grzejnymi. Obok przycisku wyboru każdego pola znajdują się
ikony dostępnych funkcji. Po każdym wybraniu funkcji automatycznej obok ikony pojawia się wskaźnik świetlny, a na wyświetlaczu wybranego pola
pojawia się litera “A”.
Informuje, że aktywna jest jedna z funkcji automatycznych.
Timer pola grzejnego
Przycisk wyboru pola oraz wyświetlacz informujący o wybranym polu grzejnym/poziomie mocy
Panel przycisków (regulacja mocy)
PL121
Funkcja Melting
Funkcja Melting utrzymuje niską i jednolitą temperaturę pola grzejnego. Po ustawieniu naczynia na wybranym polu włączyć płytę i wybrać pole grzejne. Nacisnąć
przycisk : na wyświetlaczu pojawia się “A” i zapala się wskaźnik świetlny. Aby wyłączyć funkcję, wystarczy nacisnąć OFF na panelu przycisków.
Funkcja Sensor (Czujnik)
Funkcja SENSOR (CZUJNIK) automatycznie wybiera poziom mocy idealny do zagotowania wody i sygnalizuje jego osiągnięcie.
Po ustawieniu naczynia z wodą włączyć płytę i wybrać żądane pole grzejne. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawia się “A” i zapala się wskaźnik świetlny.
W fazie podgrzewania w obszarze obok pola grzejnego wyświetlana jest animacja.
Po zagotowaniu płyta generuje sygnał dźwiękowy. Sygnał ten powtarzany jest trzykrotnie w regularnych odstępach czasu. Po drugim sygnale uruchamia się
samoczynnie minutnik rejestrujący czas zagotowania. Po trzecim sygnale płyta samoczynnie przełącza się na niższy poziom mocy, odpowiedni do utrzymania stanu
zagotowania. Od tej chwili można swobodnie dodawać składniki, ustawiać timer lub zmieniać poziom mocy. Zmiana poziomu mocy lub ustawienie płyty na “pauzę”
powoduje wyjście z funkcji SENSOR (CZUJNIK).
WAŻNE: Nie stosować gąbek ani myjek ściernych. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem uszkodzić szkło.
Po każdym użyciu odczekać, aż płyta ostygnie, a następnie wyczyścić ją, aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia.
Cukier lub artykuły o dużej zawartości cukru uszkadzają płytę kuchenną i należy je natychmiast usuwać.
Sól, cukier i piasek mogą zarysować szklaną powierzchnię.
Stosować miękkie ściereczki, ręczniki papierowe lub specjalne produkty do czyszczenia płyt (przestrzegać wskazówek producenta).
W celu zapewnienia prawidłowego działania funkcji SENSOR (CZUJNIK):
- należy używać wyłącznie wody (o temperaturze otoczenia);
- nie należy dodawać soli, składników lub przypraw aż do zagotowania;
- nie należy zmieniać poziomu mocy pola, zdejmować naczynia z pola
lub przemieszczać go;
- nie korzystać z naczyń ciśnieniowych (szybkowarów);
- napełnić naczynie przynajmniej do 1/3 jego pojemności (min. 1 l),
nigdy zaś po same brzegi (patrz tabela obok).
Aby uzyskać najlepsze wyniki pracy urządzenia, zaleca się ponadto, aby:
- nie przykrywać garnka pokrywką podczas korzystania z funkcji
SENSOR (CZUJNIK):
- nie włączać funkcji SENSOR (CZUJNIK), jeżeli dane pole grzejne jest już
ciepłe (na wyświetlaczu widoczna jest wtedy litera “H”).
Średnica pola
grzejnego
Średnica dna naczynia
używanego podczas korzystania
z funkcji SENSOR (CZUJNIK)
Maksymalna ilość
wody w naczyniu
18 cm 17-19 cm 5 litrów
28 cm 24-28 cm 7 litrów
Funkcja zostaje wyłączona, gdy płyta ustawiona zostaje na tryb “pauzy”.
- Płyta zarządza automatycznie korzystaniem z funkcji SENSOR (CZUJNIK) i z przyspieszacza, dlatego w niektórych przypadkach może nie być możliwe
uruchomienie przyspieszacza, jeżeli wcześniej włączono już funkcję SENSOR (CZUJNIK).
- Jakość naczyń, z których się korzysta, może wpływać na działanie funkcji SENSOR (CZUJNIK).
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Unikać stosowania czyścików parowych.
- Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, czy wszystkie pola grzejne są wyłączone oraz
czy nie świeci się wskaźnik ciepła resztkowego (“H”).
i
i
PL122
Proszę uważnie przeczytać i wykonać instrukcje podane w rozdziale “Instrukcja obsługi”.
Podłączyć płytę do zasilania elektrycznego i sprawdzić, czy nie doszło do przerw w zasilaniu.
Dobrze wytrzeć powierzchnię płyty po jej umyciu.
Jeśli po zakończeniu pracy nie można wyłączyć płyty kuchennej, należy ją odłączyć od zasilania elektrycznego.
Jeśli po włączeniu płyty na wyświetlaczu pojawiają się kody alfanumeryczne, należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w poniższej tabeli.
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w “Instrukcji wyszukiwania usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli, po przeprowadzeniu powyższych testów, urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
typ i dokładny model płyty grzejnej;
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na tabliczce znamionowej umieszczonej) znajdujący się pod urządzeniem (na metalowej płytce). Numer serwisowy
jest także podany w karcie gwarancyjnej;
Państwa dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem technicznym (zapewnia to użycie oryginalnych części zamiennych oraz
prawidłowe wykonanie naprawy).
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
KOD BŁĘDU OPIS PRAWDOPODOBNE PRZYCZYNY USUNIĘCIE BŁĘDU
Płyta wyłącza się i po 10 sekundach rozlega
się sygnał dźwiękowy powtarzany co
30 sekund.
Obszar panelu sterowania jest stale pod
naciskiem.
Woda lub naczynia kuchenne na panelu
sterowania.
Oczyścić panel sterowania.
C81, C82, C83 Panel sterowania wyłącza się w związku
ze zbyt wysoką temperaturą.
Temperatura wewnętrzna części
elektronicznych jest zbyt wysoka.
Odczekać, aż płyta się ochłodzi i
dopiero wtedy włączyć ją
ponownie.
F42 lub F43 Nieprawidłowe napięcie doprowadzane
do płyty kuchennej.
Czujnik wykrywa napięcie inne niż
wymagane.
Odłączyć płytę od sieci zasilającej i
sprawdzić podłączenie.
F12, F21, F25, F36, F37, F40, F47, F56,
F58,
F60, F61, F62, F63, F64
Skontaktować się z lokalnym autoryzowanym serwisem i podać kod błędu.
SERWIS TECHNICZNY
PL123
TABELA MOCY
Poziom mocy Rodzaj gotowania Użycie poziomu
(wskazanie należy skorygować wg własnego doświadczenia oraz nawyków
gotowania)
Moc
maksymalna
Boost Szybkie podgrzewanie
Idealne do podniesienia temperatury potrawy w krótkim czasie, szybkiego zagotowania wody
lub podgrzania płynów
8-9 Smażenie - gotowanie
Do przyrumieniania, rozpoczynania gotowania, smażenia mrożonych produktów, szybkiego
gotowania
Duża moc
7-8
Przyrumienianie -
podsmażanie - gotowanie -
grillowanie
Idealne do podsmażania, gotowanie na wolnym ogniu, gotowanie lub grillowanie (krótkie
gotowanie 5-10 minut)
6-7
Przyrumienianie - gotowanie
- duszenie - podsmażanie -
grillowanie
Idealne do podsmażania, gotowanie na wolnym ogniu, gotowanie lub grillowanie (średniej
długości gotowanie 10-20 minut), podgrzewania akcesoriów
Średnia moc
4-5
Gotowanie - duszenie -
podsmażanie - grillowanie
Idealne do duszenia, delikatnego gotowania na wolnym ogniu, gotowania (długi czas
gotowania). Gotowanie makaronu al dente
3-4
Gotowanie - utrzymywanie
na ogniu - zagęszczanie -
kremowanie
Idealne do długiego gotowania (ryż, sosy, pieczenie, ryby) z dodatkiem płynów (np. wody, wina,
bulionu, mleka), gotowanie makaronu al dente
2-3
Idealne do długiego gotowania (niewielkie ilości na litr: ryż, soki, pieczenie, ryby) z dodatkiem
płynów (np. woda, wino, bulion, mleko)
Mała moc
1-2 Roztapianie - rozmrażanie
Idealne do zmiękczania masła, delikatnego roztapiania czekolady, rozmrażania małych artykułów
spożywczych
1
Utrzymywanie w cieple -
kremowanie
Idealne do utrzymywania w cieple niewielkich porcji świeżo przygotowanego jedzenia lub
utrzymywania temperatury talerzy, na których będą podawane dania, a także do gotowania
kremowego risotto
WYŁ. Moc zero Powierzchnia podparcia
Płyta kuchenna w położeniu czuwania lub wyłączona (możliwa obecność ciepła resztkowego
pozostałego po zakończeniu gotowania, o czym informuje H)
Funkcja Opis funkcji
Simmering
Wybiera poziom mocy odpowiedni do utrzymywania potraw na wolnym ogniu przez dłuższy czas. Jest odpowiednia do
przygotowywania sosów pomidorowych, ragů, zup, zup minestrone, utrzymywania kontrolowanego poziomu gotowania
(idealna dla gotowania w kąpieli wodnej). Zapobiega przelaniu się potrawy oraz przypaleniu się jej od spodu, co często zdarza
się w podczas ich przygotowywania.
Melting
Wybiera poziom mocy odpowiedni do wolnego roztapiania delikatnych artykułów spożywczych bez naruszania ich smaku
(czekolada, masło itp.).
Sensor
Rozpoznaje automatycznie stan zagotowania wody i zmniejsza moc do wartości gwarantującej utrzymanie gotowania wody
aż do chwili dodania produktu spożywczego. Po zagotowaniu wody rozlega się ostrzegawczy sygnał dźwiękowy - odtąd
możliwe jest dodawanie składników (np. przypraw, makaronu, ryżu, warzyw, mięsa i ryb, które chce się przyrządzić), ale
również domowych przetworów lub akcesoriów wymagających sterylizacji.
PL124
TABELA PIECZENIA
Kategorie arty-
kułów spożyw-
czych
Dania lub
rodzenie
gotowania
Poziom mocy oraz przebieg gotowania
Pierwszy etap Moc Drugi etap Moc
Makaron, r
Makaron świeży
(pasta fresca)
Podgrzewanie wody Booster - 9
Gotowanie makaronu i
podtrzymywanie wrzenia
7-8
Makaron suchy
(pasta secca)
Podgrzewanie wody Booster - 9
Gotowanie makaronu i
podtrzymywanie wrzenia
7-8
Ryż gotowany Podgrzewanie wody Booster - 9
Gotowanie makaronu i
podtrzymywanie wrzenia
5-6
Risotto Smażonki i tosty 7-8 Gotowanie 4-5
Warzywa, rliny
strączkowe
Gotowane Podgrzewanie wody Booster - 9 Gotowanie 6-7
Frytki Podgrzewanie oleju 9 Smażenie 8-9
Saute Podgrzewanie naczynia 7-8 Gotowanie 6-7
Duszone Podgrzewanie naczynia 7-8 Gotowanie 3-4
Podsmażone Podgrzewanie naczynia 7-8 Podsmażanie na złoty kolor 7-8
Mięsa
Pieczeń
Podsmażanie mięsa w oleju na złoty kolor (w razie
stosowania masła - moc 6)
7-8 Gotowanie 3-4
Z rusztu Podgrzewanie rusztu 7-8 Grillowanie z obu stron 7-8
Przyrumienianie
Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła -
moc 6)
7-8 Gotowanie 4-5
Soczyste/duszone
Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła -
moc 6)
7-8 Gotowanie 3-4
Ryby
Z rusztu Podgrzewanie rusztu 7-8 Gotowanie 7-8
Soczyste/duszone
Przyrumienianie w oleju
(w razie stosowania masła - moc 6)
7-8 Gotowanie 3-4
Smażone Podgrzewanie oleju lub tłuszczu 8-9 Smażenie 7-8
Jaja
Smażone Podgrzewanie masła lub tłuszczu na patelni 6 Gotowanie 6-7
Omlety Podgrzewanie masła lub tłuszczu na patelni 6 Gotowanie 5-6
Gotowane na
miękko/twardo
Podgrzewanie wody Booster - 9 Gotowanie 5-6
Naleśniki Podgrzewanie masła na patelni 6 Gotowanie 6-7
Sosy
Pomidorowy
Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła -
moc 6)
6-7 Gotowanie 3-4
Ragů
Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła -
moc 6)
6-7 Gotowanie 3-4
Beszamelowy Przygotowanie bazy (roztopić masło i dodać mąkę) 5-6
Doprowadzić do lekkiego
wrzenia
3-4
Słodycze, kremy
Krem cukierniczy Doprowadzić mleko do wrzenia 4-5
Utrzymywanie lekkiego
wrzenia
4-5
Budynie Doprowadzić mleko do wrzenia 4-5
Utrzymywanie lekkiego
wrzenia
2-3
Ryż na mleku Podgrzać mleko 5-6 Gotowanie 2-3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Bauknecht ETPI 8540/IN instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla