Samsung GW71E-S Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Kod produktu: DE68-03485B
KUCHENKA MIKROFALOWA
Instrukcja obsługi i zasady przygotowywania potraw
GW71E
Kuchenka .................................................................................... 2
Akcesoria..................................................................................... 2
Panel sterowania......................................................................... 2
Jak korzystać z instrukcji obsługi ................................................ 3
Zasady bezpieczeństwa.............................................................. 3
Instalowanie kuchenki mikrofalowej............................................ 4
Co robić w przypadku wystąpienia problemu lub wątpliwości .... 5
Gotowanie i podgrzewanie.......................................................... 5
Poziomy mocy............................................................................. 5
Zatrzymywanie pracy kuchenki................................................... 6
Dostosowywanie czasu pracy..................................................... 6
Ręczne rozmrażanie żywności.................................................... 6
Korzystanie z funkcji szybkiego podgrzewania/gotowania ......... 6
Ustawienia szybkiego podgrzewania/gotowania......................... 6
Wybór akcesoriów....................................................................... 6
Grillowanie................................................................................... 7
Tryb kombinowany mikrofal i grilla.............................................. 7
Lista naczyń i przyborów kuchennych ........................................ 7
Zasady przygotowywania potraw................................................ 8
Czyszczenie kuchenki mikrofalowej.......................................... 15
Parametry techniczne ............................................................... 16
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGXGG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
2
PL
Kuchenka
Akcesoria
W zależności od modelu kuchenki mikrofalowej dostarczane sążne
akcesoria, których można używać na różne sposoby:
NIE WOLNO używać kuchenki mikrofalowej bez pierścienia
obrotowego i tacy.
Panel sterowania
1. Łącznik – umieszczany fabrycznie na wale silnika
znajdującego się w podstawie kuchenki.
Przeznaczenie:
Łącznik powoduje obracanie się tacy.
2. Pierścień obrotowy – umieszczany na środku kuchenki.
Przeznaczenie:
Pierścień obrotowy podtrzymuje tacę.
3. Taca obrotowa
– umieszczana na pierścieniu obrotowym,
środkowa część jest umieszczana na łączniku.
Przeznaczenie:
Taca obrotowa stanowi podstawo
powierzchnię do gotowania i może być
łatwo wyjmowana w celu wyczyszczenia.
4. Metalowy ruszt – umieszczany na tacy obrotowej.
Przeznaczenie:
Metalowy ruszt może być używany do
grillowania oraz gotowania w trybie
kombinowanym.
OTWORY
WENTYLACYJNE
ZATRZASKI
DRZWICZEK
DRZWICZKI
TACA OBROTOWA
ŁĄCZNIK
PIERŚCIEŃ
OBROTOWY
OTWORY BLOKADY
BEZPIECZEŃSTWA
OŚWIETLENIE
POKRĘTŁO REGULACJI
MOCY GOTOWANIA
POKRĘTŁO
MINUTNIKA
GRILL
PRZYCISK
OTWIERANIA
DRZWICZEK
1. ROZMRAŻANIE
2. POKRĘTŁO REGULACJI MOCY
GOTOWANIA
3. POKRĘTŁO MINUTNIKA
4. GRILL
5. TRYB KOMBINOWANY
6. SZYBKIE PODGRZEWANIE
1
2
3
4
5
6
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGYGG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
3
PL
Jak korzystać z instrukcji obsługi
Gratulujemy zakupu kuchenki mikrofalowej firmy SAMSUNG. Instrukcja
obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat gotowania przy użyciu
kuchenki mikrofalowej dotyczących:
zasad bezpieczeństwa,
•właściwych akcesoriów i przyborów kuchennych,
pomocnych wskazówek dotyczących przygotowywania
potraw.
Ilustracje kuchenki oraz panelu sterowania zamieszczono na początku
instrukcji, tak aby można było łatwo znaleźć informacje o przyciskach
kuchenki.
Opisywane krok po kroku procedury są oznaczone trzemażnymi
symbolami:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE MOŻLIWEJ
EKSPOZYCJI NA NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA
MIKROFALOWEGO
Niestosowanie się do poniższych zasad bezpieczeństwa może narazić
użytkownika na szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Pod żadnym pozorem nie wolno próbować uruchomić kuchenki z otwartymi
drzwiczkami, manipulować przy blokadach bezpieczeństwa (zatrzaskach
drzwiczek), ani wkładać przedmiotów do otworów blokad.
(b) Nie należy umieszczać żadnych przedmiotów między drzwiczkami kuchenki a
płytą czołową, ani dopuszczać do gromadzenia się jedzenia lub resztek środków
czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu kuchenki drzwiczki i
ich powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw wilgotną, a potem suchą
miękką szmatką.
(c) W przypadku uszkodzenia kuchenki nie wolno jej uruchamiać, dopóki nie zostanie
naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu, odpowiednio
przeszkolonego przez producenta. Należy zwrócić szczególną uwagę na
prawidłowe zamykanie się drzwiczek kuchenki oraz uszkodzenie następujących
elementów:
(1) Drzwiczki (nie mogą być wygięte)
(2) Zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane)
(3) Uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinny być wykonywane tylko przez
wykwalifikowanych pracowników serwisu, odpowiednio przeszkolonych przez
producenta.
Zasady bezpieczeństwa
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NALEŻY JE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
Przed przystąpieniem do przygotowywania pokarmów w kuchence
mikrofalowej (w formie stałej lub płynnej) należy przedsięwziąć poniższe
środki ostrożności.
Należy używać wyłącznie naczyń odpowiednich do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
NIE WOLNO
używać pojemników z metalu, zastawy ze
złotymi lub srebrnymi zdobieniami, szpikulców, widelców itp.
Należy usunąć metalowe zamknięcia z plastikowych lub papierowych toreb.
Powód
: Mogą one spowodować wystąpienie łuków elektrycznych oraz iskrzenia,
co może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki mikrofalowej.
Podgrzewanie żywności w plastikowych lub papierowych pojemnikach powinno
odbywać się pod ścisłym nadzorem użytkownika ze względu na ryzyko zapłonu.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia papieru lub odzieży.
Przyrządzenie mniejszych ilości pożywienia wymaga krótszego czasu
gotowania czy podgrzewania. W przypadku zastosowania normalnych czasów
gotowania mogą one zostać zbyt mocno podgrzane lub nawet przypalone.
W przypadku zauważenia dymu kuchenkę należy wyłączyć oraz odłączyć od źródła
zasilania; pozostawić drzwiczki kuchenki zamknięte w celu zduszenia płomienia.
Podczas podgrzewania napojów w kuchence mikrofalowej może w niektórych
przypadkach dojść do opóźnionego gwałtownego wrzenia, dlatego należy
ostrożnie obchodzić się z naczyniem. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać
poniższych zaleceń:
ZAWSZE
po wyłączeniu kuchenki należy odczekać co najmniej 20 sekund, aby
temperatura się ustabilizowała. W czasie podgrzewania jedzenie można w razie
potrzeby zamieszać, natomiast po podgrzaniu należy o tym ZAWSZE pamiętać.
W przypadku poparzenia należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami
PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie smaruj poparzonego miejsca kremami, tłuszczami lub płynami.
NIE WOLNO
napełniać naczynia do jego maksymalnej objętości i NALEŻY używać
naczyń, których górna część jest szersza od dolnej, aby uniknąć wykipienia
wrzącego płynu. Butelki o wąskich szyjkach mogą eksplodować w przypadku
przegrzania.
NIE WOLNO
podgrzewać pożywienia dla dziecka w butelce z
założonym smoczkiem, ponieważ w przypadku przegrzania może ona wybuchnąć.
Przed podaniem zawartość butelek i słoiczków z jedzeniem dla dzieci należy
wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić temperaturę, aby uniknąć poparzenia.
Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać w
kuchenkach mikrofalowych, ponieważ mogą one eksplodować nawet po
zakończeniu podgrzewania. Nie wolno również podgrzewać szczelnie
zamkniętych lub zamkniętych próżniowo butelek, słoików i innych
pojemników, a także orzechów w łupinach, pomidorów itp.
Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać z niej wszelkie pozostałości jedzenia.
Nadmierne zabrudzenie kuchenki może spowodować uszkodzenia jej
powierzchni i wpłynąć negatywnie na okres eksploatacji urządzenia lub
doprowadzić do powstania niebezpiecznych sytuacji.
NIE WOLNO
zakrywać otworów wentylacyjnych tkaniną lub papierem. Mogą
się one zapalić, ponieważ z kuchenki wydobywa się gorące powietrze. Może
to też spowodować przegrzanie się kuchenki i jej automatyczne wyłączenie.
W takim przypadku nie można z niej korzystać do czasu ostygnięcia.
ZAWSZE
podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy używać rękawic
kuchennych w celu uniknięcia oparzeń.

Ważne Uwaga Ostrzeżenie
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGZGG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
4
PL
Zasady bezpieczeństwa (ciąg dalszy)
NIE WOLNO
dotykać elementów grzejnych lub wewnętrznych ścianek
kuchenki do czasu ostygnięcia kuchenki.
Nie wolno zanurzać kabla zasilającego ani wtyczki w wodzie; należy unikać
ich kontaktu z gorącymi powierzchniami. Nie wolno korzystać z urządzenia,
jeśli kabel zasilający lub wtyczka są uszkodzone.
W czasie otwierania drzwiczek kuchenki należy zachować od niej odległość
wyciągniętej ręki.
Powód
: Gorące powietrze lub para wydobywające się z kuchenki mo
spowodować poparzenie.
Podczas pracy urządzenia mogą być słyszalne „pstryknięcia” (szczególnie
podczas rozmrażania).
Powód
: Ten dźwięk występuje podczas zmian mocy i nie stanowi powodu do obaw.
NIE WOLNO
włączać pustej kuchenki mikrofalowej. Zasilanie zostanie
automatycznie wyłączone ze względów bezpieczeństwa. Używanie kuchenki
jest możliwe po odczekaniu przynajmniej 30 minut.
Zalecane jest pozostawianie w kuchence szklanki z wodą. Woda pochłonie
mikrofale w razie przypadkowego włączenia kuchenki.
Kuchenki mikrofalowej nie należy umieszczać w szafce.
WAŻNE
NIGDY
nie wolno pozwalać małym dzieciom bawić się kuchenką mikrofalową.
Nie wolno również pozostawiać dzieci bez opieki w pobliżu pracującej
kuchenki mikrofalowej. Nie powinno się trzymać ani chować bezpośrednio
nad kuchenką przedmiotów, które mogą interesować dzieci.
Osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej,
bądź o niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy (np. dzieci) nie powinny
korzystać z urządzenia bez nadzoru lub przeszkolenia w zakresie obsługi
przez inną osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Nie wolno dopuścić, by dzieci bawiły się urządzeniem.
Urządzenie podczas pracy ulega nagrzaniu. Należy zachować odpowiednie środki
ostrożności w celu uniknięcia kontaktu z elementami grzejnymi wewnątrz kuchenki.
NIE WOLNO
do czyszczenia szklanych drzwiczek kuchenki używać środków
zawierających składniki ścierne lub ostrych szczotek metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię, co może doprowadzić do popękania szyby.
OSTRZEŻENIE:
Nie należy używać kuchenki, jeśli drzwiczki lub ich uszczelnienie są uszkodzone
— muszą one najpierw zostać naprawione przez wykwalifikowaną osobę.
OSTRZEŻENIE:
Wykonywanie przez osoby niewykwalifikowane czynności serwisowych i napraw
wymagających zdjęcia pokrywy chroniącej przed promieniowaniem mikrofalowym
może być bardzo niebezpieczne.
OSTRZEŻENIE:
Płyny i pozostała żywność nie mogą być podgrzewane w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, gdyż może to spowodować ich wybuch.
OSTRZEŻENIE:
Dzieci mogą korzystać z kuchenki mikrofalowej bez nadzoru dorosłych wyłącznie
po wyjaśnieniu im, jak bezpiecznie obsługiwać to urządzenie, oraz jakie ryzyko
wiąże się z jego niewłaściwym użytkowaniem.
OSTRZEŻENIE:
Dzieci mogą z korzystać z trybu kombinowanego wyłącznie pod nadzorem osób
dorosłych ze względu na bardzo wysoką temperaturę gotowania.
OSTRZEŻENIE:
Podczas pracy urządzenia łatwo dostępne części mogą się nagrzewać. Nie należy
pozwalać małym dzieciom zbliżać się do urządzenia.
Ze względów bezpieczeństwa nie należy czyścić urządzenia strumieniem
pary lub środkiem czyszczącym pod wysokim ciśnieniem.
Instalowanie kuchenki mikrofalowej
Ustaw kuchenkę na płaskiej powierzchni, 85 cm od podłogi. Powierzchnia
powinna mieć wytrzymałość odpowiednią do ciężaru kuchenki.
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód zasilający
musi zostać wymieniony na specjalny przewód lub zestaw
dostępny u producenta lub w autoryzowanym serwisie.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa przewód należy podłączyć
do 3-bolcowego, uziemionego gniazdka prądu przemiennego o
napięciu 230 V i częstotliwości 50 Hz. Uszkodzony przewód
zasilający urządzenia należy wymienić na specjalny przewód.
Nie należy instalować kuchenki mikrofalowej w gorących lub
wilgotnych miejscach, na przykład w pobliżu zwykłej kuchenki lub
kaloryfera. Należy przestrzegać parametrów technicznych
kuchenki dotyczących źródła zasilania, a zastosowany
przedłużacz musi spełniać takie same normy, jak przewód
zasilający dostarczony z kuchenką. Przed pierwszym użyciem
kuchenki mikrofalowej należy przetrzeć jej wnętrze i uszczelnienie
drzwiczek zwilżoną szmatką.
1. Instalując kuchenkę, zapewnij jej odpowiednią
wentylację, pozostawiając przynajmniej 10 cm
przestrzeni z tyłu i po bokach urządzenia oraz 20 cm nad
urządzeniem.
2. Wyjmij wszystkie materiały opakowania z wnętrza
kuchenki.
Zainstaluj pierścień obrotowy i tacę obrotową.
Upewnij się, że taca obraca się swobodnie.
3. Ustaw kuchenkę mikrofalową w pobliżu wolnego
gniazdka elektrycznego.
20 cm
od góry
10 cm z
tyłu
10 cm z
boku
85 cm
od podłogi
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwG[GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
5
PL
Co robić w przypadku wystąpienia problemu lub
wątpliwości
W przypadku wystąpienia któregokolwiek z problemów opisanych poniżej
należy wypróbować sugerowane rozwiązania.
Następujące zjawiska są normalne:
Skraplanie się wilgoci wewnątrz kuchenki
Przepływ powietrza wokół drzwiczek i obudowy
Odbijanie się światła wokół drzwiczek i obudowy
Wydobywanie się pary z otworów wentylacyjnych lub w okolicach drzwiczek
Kuchenka nie uruchamia się po przekręceniu pokrętła MINUTNIKA.
Czy drzwiczki są poprawnie zamknięte?
Jedzenie nie jest wcale gotowe.
Czy czas został ustawiony właściwie?
Czy drzwiczki są zamknięte?
Czy obwód sieci elektrycznej nie został przeciążony, co spowodowało
przepalenie lub wyskoczenie bezpiecznika?
Jedzenie jest za mało lub zbyt mocno ugotowane.
Czy dla danego typu żywności został ustawiony odpowiedni czas
przygotowania?
Czy został wybrany odpowiedni poziom mocy?
Wewnątrz kuchenki występuje iskrzenie i trzaski (powstaje łuk elektryczny).
Czy zostało użyte naczynie z metalowymi zdobieniami?
Czy w kuchence znajduje się widelec lub inny metalowy przedmiot?
Czy folia aluminiowa znajduje się zbyt blisko wewnętrznych ścianek?
Działanie kuchenki zakłóca pracę radia i telewizora.
Podczas pracy kuchenki mogą występować niewielkie zakłócenia pracy radia i
telewizora. Jest to zjawisko normalne. Aby rozwiązać ten problem, kuchen
należy zainstalować z dala od telewizora, radia i anteny.
Jeżeli powyższe wskazówki nie umożliwiają rozwiązania
problemu, należy skontaktować się z lokalnym sprzedawcą lub
serwisem firmy SAMSUNG.
Gotowanie i podgrzewanie
Poniższa procedura opisuje sposób gotowania i podgrzewania pożywienia.
Należy ZAWSZE sprawdzać ustawienia gotowania przed pozostawieniem
kuchenki bez nadzoru.
Najpierw umieść jedzenie na środku tacy obrotowej. Następnie zamknij
drzwiczki.
Nigdy nie włączaj pustej kuchenki mikrofalowej.
Moc gotowania można zmienić w trakcie procesu przyrządzania
żywności, korzystając z pokrętła REGULACJI MOCY
GOTOWANIA.
Poziomy mocy
Do wyboru są poniższe poziomy mocy.
W przypadku wybrania wyższego poziomu mocy należy
zmniejszyć czas gotowania.
W przypadku niższego poziomu mocy należy zwiększyć czas
gotowania.
1. Ustaw poziom mocy za pomocą pokrętła REGULACJI
MOCY GOTOWANIA. (MOC MAKSYMALNA: 750 W)
2. Ustaw czas gotowania za pomocą pokrętła MINUTNIKA.
Efekt:
W kuchence zapali się światło, a taca zacznie się
obracać.
Poziom mocy
Moc wyjściowa
MIKROFALE GRILL
WYSOKI
PODWYŻSZONY
ŚREDNI
OBNIŻONY
ROZMRAŻANIE( )
NISKI / UTRZYMYWANIE TEMPERATURY
GRILL
KOMBI I ( )
KOMBI II ( )
KOMBI III ( )
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
-
300 W
450 W
600 W
-
-
-
-
-
-
950 W
950 W
950 W
950 W
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwG\GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
6
PL
Zatrzymywanie pracy kuchenki
Gotowanie można przerwać w każdej chwili, aby sprawdzić potrawę.
Dostosowywanie czasu pracy
Ręczne rozmrażanie żywności
Funkcja rozmrażania umożliwia rozmrażanie mięsa, drobiu, ryb i
pieczywa/ciasta. Najpierw umieść zamrożoną żywność na środku tacy
obrotowej i zamknij drzwiczki.
Należy używać tylko tych składników, które można bezpiecznie
podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Korzystanie z funkcji szybkiego podgrzewania/
gotowania
Najpierw umieść potrawę na środku tacy obrotowej i zamknij drzwiczki.
Należy używać tylko tych składników, które można bezpiecznie
podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Ustawienia szybkiego podgrzewania/gotowania
Poniżej zamieszczono kilka wskazówek i zaleceń dotyczących gotowania i
podgrzewania żywności przy pomocy funkcji szybkiego podgrzewania i
gotowania.
Wybór akcesoriów
Należy korzystać wyłącznie z przyborów, które mogą być bezpiecznie
używane w kuchenkach mikrofalowych. Nie należy używać plastikowych
pojemników, naczyń ani papierowych kubeczków, ręczników itp.
Więcej szczegółów dotyczących przyborów kuchennych można
znaleźć na liście naczyń i przyborów kuchennych (str. 8).
1. Aby chwilowo zatrzymać gotowanie:
Otwórz drzwiczki.
Efekt: Praca kuchenki zostanie zatrzymana. Aby
wznowić gotowanie, zamknij drzwiczki.
2. Aby całkowicie zatrzymać gotowanie:
Przekręć pokrętło
MINUTNIKA
do wartości „0”.
Dostosuj pozostały czas gotowania za pomocą pokrętła
MINUTNIKA.
1. Za pomocą pokrętła REGULACJI MOCY GOTOWANIA
wybierz wartość (180GW).
2. Za pomocą pokrętła MINUTNIKA wybierz żądany czas
pracy urządzenia.
Efekt:
Rozpocznie się rozmrażanie.
1. Za pomocą pokrętła REGULACJI MOCY GOTOWANIA
wybierz wartość maksymalnej mocy.
2. Za pomocą pokrętła MINUTNIKA wybierz opcję
szybkiego podgrzewania.
(napoje lub zupy/sosy, świeże warzywa).
Symbole Rodzaj dania Moc Porcja Czas gotowania Czas oczekiwania
Napoje 750 W 150 ml 1 min. 35 sek. 1-2 min.
Zupy/sosy
(schłodzone)
750 W 200-250 ml 3 min. 10 sek. 2-3 min.
Świeże
warzywa
750 W 300-350 g 5 min. 30 sek. 3 min.
W przypadku wybrania trybu kombinowanego
(grill + mikrofale) należy używać wyłącznie przyborów, które
mogą być bezpiecznie używane w kuchenkach
mikrofalowych i tradycyjnych. Użycie przyborów
metalowych może spowodować uszkodzenie kuchenki.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwG]GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
7
PL
Grillowanie
Grill umożliwia szybkie podgrzanie i opieczenie jedzenia bez używania
mikrofal. Służy do tego ruszt dostarczony wraz z kuchenką mikrofalową.
Wyłączanie się i włączanie grzałki to normalne zachowanie
urządzenia. Zaprojektowano je w taki sposób, aby nie dopuścić
do przegrzania.
Podczas dotykania żywności znajdującej się w kuchence zawsze
używaj rękawic ochronnych, aby uniknąć poparzenia.
Tryb kombinowany mikrofal i grilla
Aby szybko ugotować potrawę i jednocześnie ją przyrumienić, gotowanie
za pomocą mikrofal można połączyć z grillowaniem.
ZAWSZE
używaj przyborów kuchennych, które mogą być bezpiecznie
stosowane w kuchenkach mikrofalowych i tradycyjnych. Najlepsze są
naczynia szklane i ceramiczne, ponieważ umożliwiają swobodny
przepływ mikrofal przez potrawę.
Podczas dotykania składników znajdujących się w kuchence
ZAWSZE używaj rękawic ochronnych, aby uniknąć ryzyka
poparzenia.
Maksymalna moc pracy w trybie kombinowanym kuchenki i grilla
to 600 W.
Lista naczyń i przyborów kuchennych
Aby przygotować jedzenie w kuchence mikrofalowej, mikrofale muszą
swobodnie przenikać przez żywność, czyli nie mogą być odbijane lub
pochłaniane przez naczynia.
Należy zatem odpowiednio dobierać przybory kuchenne. Jeśli dany
przedmiot posiada specjalne oznaczenie, może on być bez obaw stosowany
w kuchenkach mikrofalowych.
W poniższej tabeli przedstawiono różne rodzaje naczyń i przyborów
kuchennych, a także ich przydatność i sposób użycia w kuchence
mikrofalowej.
1. Rozgrzej grill wybierając za pomocą pokrętła regulacji
mocy gotowania najpierw symbol grilla ( ), a następnie
czas przy użyciu pokrętła MINUTNIKA.
2. Otwórz drzwiczki i umieść jedzenie na ruszcie.
3. Wybierz odpowiedni czas gotowania za pomocą pokrętła
MINUTNIKA.
(Przykładowo : 60 minut)
Efekt: Kuchenka rozpocznie pracę.
1. Otwórz drzwiczki kuchenki naciskając duży przycisk,
znajdujący się w prawym dolnym rogu panelu sterowania.
Umieść żywność na ruszcie i połóż całość na tacy
obrotowej. Zamknij drzwiczki.
2. Za pomocą pokrętła regulacji mocy gotowania wybierz
odpowiedni poziom mocy kuchenki ( , , ).
3. Za pomocą pokrętła MINUTNIKA wybierz żądany czas
pracy urządzenia.
(Przykładowo : 60 minut)
Efekt: Kuchenka rozpocznie pracę.
Przybory kuchenne Możliwość
użycia w
kuchence
mikrofalowej
Komentarz
Folia aluminiowa
 
Może być używana w niewielkich ilościach
w celu zabezpieczenia jedzenia przed
przypaleniem. Jeśli folia znajduje się zbyt
blisko ścianki kuchenki lub jest jej zbyt
dużo, może wystąpić zjawisko łuku
elektrycznego lub iskrzenia.
Talerz do zapiekania
Nie należy go rozgrzewać dłużej niż przez
8 minut.
Wyroby porcelanowe i
gliniane
Porcelana, ceramika, emaliowane wyroby
gliniane i porcelana miękka (kostna) mogą
być używane pod warunkiem, że nie mają
metalowych elementów ozdobnych.
Plastikowe lub tekturowe
naczynia jednorazowe
Niektóre produkty mrożone są pakowane
przy użyciu takich materiałów.
Opakowania żywności
typu fast food
Kubki i pojemniki
z polistyrenu
Papierowe torby
lub gazety
•Papier
makulaturowy
lub wyroby
szklane z
elementami
metalowymi
Mogą być używane do podgrzewania
jedzenia. Przegrzanie może spowodować
stopienie się materiałów wykonanych z
polistyrenu.
Mogą ulec zapłonowi.
Mogą powodować iskrzenie.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwG^GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
8
PL
Lista naczyń i przyborów kuchennych
(ciąg dalszy)
: Zalecane
: Używać ostrożnie
: Niebezpieczne
Zasady przygotowywania potraw
MIKROFALE
Energia mikrofal przenika przez jedzenie i jest pochłaniana przez znajdującą się w
nim wodę, tłuszcz i cukier.
Mikrofale powodują szybkie poruszanie się cząsteczek jedzenia. Szybki ruch
cząsteczek powoduje tarcie, a uzyskane w jego wyniku ciepło umożliwia
ugotowanie jedzenia.
GOTOWANIE
Przybory kuchenne używane do gotowania w kuchence mikrofalowej:
W celu uzyskania maksymalnej skuteczności kuchenki mikrofalowej przybory i
naczynia kuchenne muszą umożliwiać swobodne przenikanie mikrofal. Mikrofale
są odbijane przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź, ale mogą
przenikać przez ceramikę, szkło, porcelanę i plastik, a także przez papier i
drewno. Zatem nigdy nie można używać do gotowania metalowych pojemników.
Jedzenie, które można gotować w kuchence mikrofalowej:
Do gotowania w kuchence mikrofalowej nadaje się wiele rodzajów żywności, w
tym świeże i mrożone warzywa, owoce, makaron, ryż, zboża, fasola, ryby i mięso.
W kuchence mikrofalowej można również przygotować sosy, kremy, zupy,
konserwy i konfitury. Ogólnie rzecz biorąc, w kuchence mikrofalowej można
przygotować takie same dania, jak przy użyciu zwykłej kuchenki. Można na
przykład roztopić masło lub czekoladę (dodatkowe informacje można znaleźć w
rozdziale zawierającym wskazówki i techniki przygotowania potraw).
Przykrywanie w czasie gotowania
Bardzo ważne jest przykrywanie jedzenia w czasie gotowania, ponieważ
unosząca się para ułatwia gotowanie. Jedzenie można przykrywać na różne
sposoby: np. za pomocą ceramicznego talerza, plastikowej pokrywki lub folii
kuchennej do kuchenek mikrofalowych.
Czas oczekiwania po ugotowaniu
Ważne jest, aby po zakończeniu gotowania odczekać kilka chwil w celu
wyrównania się temperatury potrawy.
Przybory kuchenne Możliwość
użycia w
kuchence
mikrofalowej
Komentarz
Wyroby szklane
Naczynia
żaroodporne
Delikatne
wyroby szklane
Słoiki
Mogą być używane, jeśli nie mają
metalowych elementów.
Mogą być używane do podgrzewania
jedzenia lub płynów. Delikatne szkło może
pękać w wyniku gwałtownego podgrzania.
Należy zdjąć wieczka. Odpowiednie tylko
do podgrzewania.
Wyroby metalowe
•Naczynia
•Zamknięcia
toreb do
zamrażania
Mogą spowodować iskrzenie lub pożar.
Wyroby papierowe
Talerze, kubki,
serwetki i papier
kuchenny
•Papier
makulaturowy
Odpowiednie do krótkiego gotowania lub
podgrzewania. Pochłaniają również
nadmiar wilgoci.
Mogą powodować iskrzenie.
Wyroby plastikowe
Pojemniki
Folia kuchenna
Torby do
zamrażania
 
Zwłaszcza, jeśli są wykonane z plastiku
odpornego na wysokie temperatury. Inne
rodzaje plastiku mogą w wysokich
temperaturach ulegać odkształceniom lub
odbarwieniu. Nie używać naczyń z
melaminy.
Mogą być używane do zatrzymywania
wilgoci. Nie powinny dotykać jedzenia.
Podczas zdejmowania folii należy
zachować ostrożność, ponieważ z
potrawy będzie wydobywała się gorąca
para.
Tylko wówczas, gdy są odpowiednie do
gotowania lub użycia w kuchence. Nie
powinny być szczelnie zamknięte. W razie
potrzeby należy je przedziurawić
widelcem.
Papier woskowany lub
tłuszczoodporny
Może być używany do zatrzymywania
wilgoci i zapobiegania rozpryskiwaniu się
tłuszczu.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwG_GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
9
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Zasady gotowania mrożonych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Warzywa
należy gotować pod przykryciem co najmniej przez czas określony w tabeli
poniżej. Aby uzyskać odpowiednią miękkość warzyw, czas gotowania można
nieco wydłużyć.
Warzywa należy zamieszać dwukrotnie podczas gotowania oraz jeszcze raz po
jego zakończeniu. Po zakończeniu gotowania dodaj sól, zioła lub masło. Po
ugotowaniu warzywa powinny pozostać przykryte w podanym czasie oczekiwania.
Zasady gotowania ryżu i makaronu
Ryż:
Użyj dużej szklanej miski żaroodpornej z przykrywką – ryż zwiększa
dwukrotnie swoją objętość w czasie gotowania. Gotuj pod
przykryciem.
Po upływie czasu gotowania zamieszaj, dodaj sól, zioła lub masło, a
następnie odczekaj określony czas.
Wskazówka: Po zakończeniu gotowania może okazać się, że ryż nie
wchłonął całej wody.
Makaron:
Użyj dużej szklanej miski żaroodpornej. Dodaj wrzącą wodę,
szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj bez przykrycia.
W czasie gotowania i po jego zakończeniu od czasu do czasu
zamieszaj. Po ugotowaniu trzymaj pod przykryciem, a następnie
starannie odcedź.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Szpinak 150 g 600 W 5½-6½ 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Brokuły 300 g 600 W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Groszek 300 g 600 W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Zielona fasolka 300 g 600 W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(marchewka/
groszek/kukurydza)
300 g 600 W 9-10 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(danie chińskie)
300 g 600 W 8½-9½ 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas oczekiwania
(min)
Instrukcje
Ryż biały
(parboiled)
250 g 750 W 17-18 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż brązowy
(parboiled)
250 g 750 W 22-23 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż mieszany
(ryż + dziki ryż)
250 g 750 W 18-19 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Mieszanka zbóż
(ryż + zboża)
250 g 750 W 19-20 5 Dodaj 400 ml
zimnej wody.
Makaron 250 g 750 W 11-12 5 Dodaj 1000 ml
gorącej wody.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwG`GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
10
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Zasady gotowania świeżych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Jeśli w
tabeli poniżej nie została zalecona inna ilość wody, dodaj 30–45 ml zimnej wody
(2–3 łyżki stołowe) na każde 250 g warzyw. Warzywa należy gotować pod
przykryciem co najmniej przez czas określony w tabeli poniżej. Aby uzyskać
odpowiednią miękkość warzyw, czas gotowania można nieco wydłużyć.
Zamieszaj warzywa w czasie gotowania i po jego zakończeniu. Po zakończeniu
gotowania dodaj sól, zioła lub masło. W czasie 3-minutowego oczekiwania
warzywa powinny być przykryte.
Wskazówka
: Pokrój świeże warzywa na kawałki o równej wielkości. Im
mniejsze kawałki, tym krótszy czas ich gotowania.
Podczas gotowania świeżych warzyw kuchenka powinna być ustawiona na
maksymalną moc (750 W).
PODGRZEWANIE
Kuchenka mikrofalowa umożliwia podgrzanie jedzenia w czasie o wiele krótszym
niż na tradycyjnej kuchni.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli. Dla
podanych czasów podgrzewania przyjęto, że płyny mają temperaturę pokojową
(około +18 do +20°C), a jedzenie jest schłodzone do temperatury około +5 do
+7°C.
Układanie i przykrywanie
Unikaj podgrzewania dużych kawałków jedzenia, na przykład całej sztuki mięsa —
mogą się one przypalać lub wysychać na wierzchu, pozostając zimne wewnątrz.
Dużo efektywniejsze jest podgrzewanie małych kawałków.
Poziomy mocy i mieszanie
Niektóre rodzaje żywności można podgrzewać przy użyciu mocy 750 W,
natomiast inne powinny być podgrzewane przy użyciu mocy 600 W, 450 W, a
nawet 300 W.
Szczegółowe informacje można znaleźć w tabeli. Zwykle lepszym rozwiązaniem
jest podgrzewanie jedzenia przy użyciu niższego poziomu mocy, szczególnie gdy
jedzenie jest delikatne, jest go dużo, lub podgrzewa się bardzo szybko
(np. pasztet).
Podczas podgrzewania jedzenia należy pamiętać o zamieszaniu lub obróceniu
jedzenia na drugą stronę. Jeśli to możliwe, przed podaniem jedzenie należy
zamieszać ponownie.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów i
odżywek dla dzieci. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i ewentualnego
poparzenia, należy pamiętać o zamieszaniu jedzenia przed, w czasie i po
zakończeniu podgrzewania. Podczas oczekiwania po podgrzaniu produkty te
powinny pozostawać w kuchence mikrofalowej. Zaleca się włożenie do
podgrzewanego płynu plastikowej łyżeczki lub szklanej pałeczki. Unikaj
nadmiernego podgrzewania jedzenia (może to spowodować obniżenie jego
wartości odżywczych).
Najlepiej ustawić krótszy czas podgrzewania i wydłużyć go w razie potrzeby.
Podgrzewanie i czas oczekiwania po podgrzaniu
Podczas podgrzewania danej potrawy po raz pierwszy warto zanotować czas na
przyszłość.
Upewnij się zawsze, że jedzenie zostało równomiernie podgrzane.
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Brokuły 250 g
500 g
5-5½
8½-9
3
Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Ułóż je łodygami do środka.
Brukselki 250 g 6½-7½ 3
Dodaj 60–75 ml (5–6 łyżek stołowych)
wody.
Marchew 250 g 5-6 3
Potnij marchewki na plasterki o podobnej
wielkości.
Kalafior 250 g
500 g
5½-6
9½-10
3
Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Przetnij większe kwiaty na pół. Ułóż je
łodygami do środka.
Cukinie 250 g 4-4½ 3
Potnij cukinie na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 łyżki stołowe) wody lub trochę masła.
Gotuj do pierwszej miękkości.
Bakłażany 250 g 4½-5 3
Potnij bakłażany na małe plasterki i polej
je 1 łyżką stołową soku z cytryny.
Por 250 g 5-5½ 3
Potnij pory na grube plastry.
Pieczarki 125 g
250 g
1½-2
3½-4
3
Przygotuj małe grzyby lub potnij większe
na plasterki. Nie dodawaj wody. Polej
sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem odcedź.
Cebula 250 g 5-6 3
Potnij cebule na plasterki lub połówki.
Dodaj 15 ml (1 łyżkę stołową) wody.
Papryka 250 g 4½-5 3
Potnij paprykę na małe plasterki.
Ziemniaki 250 g
500 g
5-6
9-10
3
Zważ obrane ziemniaki i potnij je w kost
o równej wielkości.
Rzepa 250 g 5-5½ 3
Potnij rzepę w małą kostkę.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGXWGG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
11
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Po podgrzaniu pozostaw jedzenie na krótki czas, aby jego temperatura mogła się
wyrównać. Jeśli w tabeli nie podano innych wartości, zalecany czas oczekiwania
po podgrzaniu wynosi od 2 do 4 minut.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów i
odżywek dla dzieci. Zapoznaj się również z rozdziałem dotyczącym zasad
bezpieczeństwa.
PODGRZEWANIE PŁYNÓW
W przypadku podgrzewania płynu należy zawsze odczekać co najmniej
20 sekund, aby jego temperatura mogła się wyrównać. W czasie podgrzewania
jedzenie można w razie potrzeby zamieszać, natomiast po podgrzaniu NALEŻY o
tym bezwzględnie pamiętać. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i ewentualnego
poparzenia, należy włożyć do napojów plastikową łyżeczkę lub szklaną pałeczkę
oraz zamieszać je przed, w trakcie i po zakończeniu podgrzewania.
PODGRZEWANIE ODŻYWEK DLA DZIECI
JEDZENIE DLA DZIECI: Wyłóż zawartość słoiczka na głęboki talerz ceramiczny.
Przykryj plastikową pokrywką. Po podgrzaniu dokładnie wymieszaj! Przed
podaniem odstaw na 2–3 minuty. Wymieszaj ponownie i sprawdź temperaturę.
Zalecana temperatura: od 30 do 40°C.
MLEKO DLA DZIECI: Wlej mleko do sterylnej szklanej butelki. Podgrzewaj bez
przykrycia. Nigdy nie podgrzewaj butelki z założonym smoczkiem, ponieważ w
przypadku przegrzania może to spowodować jej eksplozję. Wstrząśnij przed
odstawieniem, a następnie jeszcze raz przed podaniem dziecku! Zawsze
sprawdzaj temperaturę jedzenia lub mleka dla dzieci przed ich podaniem.
Zalecana temperatura: ok. 37°C.
UWAGA:
Aby zapobiec poparzeniu, należy szczególnie dokładnie sprawdzać temperaturę
jedzenia dla dzieci przed jego podaniem.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
Podgrzewanie płynów i jedzenia
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Napoje
(kawa,
mleko,
herbata lub
woda o
temperaturz
e pokojowej)
150 ml
(1 filiżanka)
250 ml
(1 kubek)
750 W 1
½
-2
2-2
½
1-2 Wlej do ceramicznej
filiżanki i podgrzewaj
bez przykrycia. Umieść
filiżankę (150 ml) lub
kubek (250 ml) na
środku tacy obrotowej.
Dokładnie wymieszaj
przed rozpoczęciem i po
upływie czasu
oczekiwania.
Zupy
(schłodzone)
250 g
450 g
750 W 3-3
½
4-4
½
2-3 Wlej do głębokiego
talerza ceramicznego.
Przykryj plastikową
pokrywką. Po
podgrzaniu dokładnie
wymieszaj. Wymieszaj
ponownie przed
podaniem.
Potrawy
duszone
(schłodzone)
350 g 600 W 5-6 2-3 Umieść potrawę na
głębokim talerzu
ceramicznym. Przykryj
plastikową pokrywką.
Zamieszaj od czasu do
czasu podczas
podgrzewania, a także
przed odstawieniem i
podaniem.
Makaron z
sosem
(schłodzony)
350 g 600 W 4-5 3 Połóż makaron
(np. spaghetti) na
płaskim talerzu
ceramicznym. Przykryj
kuchenną folią do
kuchenek
mikrofalowych. Przed
podaniem zamieszaj.
Nadziewane
pierożki z
sosem
(schłodzone)
350 g 600 W 4
½
-5
½
3 Umieść nadziewane
pierożki (np. ravioli,
tortellini) na głębokim
talerzu ceramicznym.
Przykryj plastikową
pokrywką. Zamieszaj od
czasu do czasu podczas
podgrzewania, a także
przed odstawieniem i
podaniem.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGXXGG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
12
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Podgrzewanie jedzenia i mleka dla dzieci
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
ROZMRAŻANIE
Kuchenki mikrofalowe nadają się doskonale do rozmrażania żywności.
Umożliwiają one skuteczne rozmrożenie w krótkim czasie. Jest to niezwykle
wygodne, np. w przypadku niespodziewanych gości.
Mrożony drób musi być całkowicie rozmrożony przed ugotowaniem. Usuń
metalowe elementy i opakowanie, aby płyn powstały podczas rozmrażania mógł
swobodnie ściekać.
Umieść zamrożone jedzenie na talerzu bez przykrycia. W połowie czasu
rozmrażania obróć na drugą stronę i odlej płyn. Usuń podroby jak tylko będzie to
możliwe.
Od czasu do czasu sprawdzaj jedzenie, aby upewnić się, czy nie jest ciepłe.
Jeśli małe lub cienkie części rozmrażanego jedzenia zaczynają się nagrzewać,
można je osłonić podczas rozmrażania, owijając bardzo małymi kawałkami folii
aluminiowej.
Jeśli zewnętrzna część drobiu zacznie się rozgrzewać, zatrzymaj rozmrażanie i
odczekaj 20 minut przed kontynuowaniem.
Pozostaw ryby, mięso i drób jeszcze na jakiś czas w celu dokończenia
rozmrażania. Czas oczekiwania przy pełnym rozmrożeniu może różnić się w
zależności od ilości jedzenia. Szczegółowe informacje można znaleźć w poniższej
tabeli.
Wskazówka:
Cienkie kawałki jedzenia rozmrażają się lepiej niż grube, a
mniejsza ilość może zostać rozmrożona w krótszym czasie.
Pamiętaj o tym podczas zamrażania i rozmrażania jedzenia.
W celu rozmrożenia jedzenia zamrożonego w temperaturze około -18 do -20°C
należy kierować się wskazówkami zawartymi w tabeli obok.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Danie na
talerzu
(schłodzone)
300 g
400 g
600 W 5-6
6-7
3 Umieść danie
składające się z
2–3 schłodzonych
składników na talerzu
ceramicznym. Przykryj
kuchenną folią do
kuchenek
mikrofalowych.
Gotowe
dania
mrożone
300 g
400 g
600 W 11
½
-12
½
13-14
4 Umieść gotowe danie
mrożone (-18°C) w
naczyniu
przeznaczonym do
używania w kuchence
mikrofalowej (-18°C) i
postaw je na tacy
obrotowej. Nakłuj folię
spożywczą lub
przykrycie naczynia. Po
zakończeniu
podgrzewania odstaw
potrawę na 4 minuty.
Potrawa Porcja Moc Czas Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Odżywki
dla dzieci
(warzywa
+ mięso)
190 g 600 W 30 s 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki talerz
ceramiczny. Gotuj pod
przykryciem. Po podgrzaniu
zamieszaj. Odstaw na 2-3 minuty.
Przed podaniem zamieszaj i
ostrożnie sprawdź temperaturę.
Kaszka
dla dzieci
(zboża +
mleko +
owoce)
190 g 600 W 20 s 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki talerz
ceramiczny. Gotuj pod
przykryciem. Po podgrzaniu
zamieszaj. Odstaw na 2-3 minuty.
Przed podaniem zamieszaj i
ostrożnie sprawdź temperaturę.
Mleko dla
dzieci
100 ml
200 ml
300 W 30–40 s
1 min. –
1 min.
10 sek.
2-3 Zamieszaj lub wstrząśnij i przelej
do wysterylizowanej szklanej
butelki. Postaw na środku tacy
obrotowej. Podgrzewaj bez
przykrycia. Wstrząśnij i odstaw na
co najmniej 3 minuty. Przed
podaniem wstrząśnij i ostrożnie
sprawdź temperaturę.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGXYGG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
13
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Wszystkie rodzaje jedzenia należy rozmrażać przy użyciu poziomu mocy do
rozmrażania (180 W, ).
GRILL
Element grzejny grilla znajduje się we wnęce kuchenki, pod górną ścianką. Włącza się
on tylko wtedy, gdy drzwiczki kuchenki są zamknięte i taca się obraca. Obracanie się
tacy umożliwia równomierne przypieczenie jedzenia. Wstępne podgrzanie grilla przez
4 minuty sprawi, że jedzenie upiecze się szybciej.
Przybory kuchenne używane podczas grillowania
Powinny być wykonane z niepalnego materiału i mogą zawierać metalowe części. Nie
można także używać przyborów wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one ulec
stopieniu.
Rodzaje jedzenia odpowiednie do grillowania:
Kotlety, kiełbaski, steki, hamburgery, plastry bekonu i baleronu, cienkie kawałki ryb,
wszelkiego rodzaju kanapki i tosty z przybraniem.
WAŻNA UWAGA:
Przed uruchomieniem grilla, należy sprawdzić, czy element grzejny znajduje się w
pozycji poziomej pod górną ścianką kuchenki, a nie w pozycji pionowej przy tylnej
ściance. Należy pamiętać o umieszczeniu jedzenia na podwyższonym ruszcie, chyba
że instrukcja zaleca inaczej.
MIKROFALE + GRILL
Ten tryb gotowania umożliwia połączenie opiekania jedzenia za pomocą grilla z
szybkością gotowania za pomocą mikrofal. Działa on tylko, gdy drzwiczki kuchenki są
zamknięte, a taca się obraca. Obracanie się tacy umożliwia równe przypieczenie
potrawy. Ten model został wyposażony w trzy tryby kombinowane:
600 W + grill, 450 W + grill i 300 W + grill.
Przybory kuchenne używane w trybie kombinowanym mikrofale + grill
Należy używać przyborów kuchennych umożliwiających przenikanie mikrofal. Przybory
kuchenne powinny być niepalne. W trybie kombinowanym nie można używać
przyborów zawierających elementy metalowe. Nie można także używać przyborów
wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one ulec stopieniu.
Żywność, którą można gotować w trybie mikrofale + grill:
Rodzaje jedzenia odpowiednie do gotowania w trybie kombinowanym to wszystkie
rodzaje jedzenia, które wymagają podgrzania i przypieczenia (np. pieczony makaron),
a także te wymagające krótkiego czasu gotowania w celu przypieczenia tylko górnej
części. Tryb ten może być również używany do gotowania większych kawałków
potraw, które powinny być z wierzchu przypieczone i chrupiące (np. kawałki kurczaka,
które należy odwrócić na drugą stronę po upływie połowy czasu przyrządzania).
Szczegółowe informacje można znaleźć w tabeli grillowania.
WAŻNA UWAGA:
Przed uruchomieniem trybu kombinacyjnego (mikrofale + grill), należy sprawdzić, czy
element grzejny grilla znajduje się w pozycji poziomej pod górną ścianką kuchenki, a
nie w pozycji pionowej przy tylnej ściance. Jedzenie powinno być umieszczone na
podwyższonym ruszcie, chyba że instrukcja zaleca inaczej. W innych przypadkach
jedzenie powinno być umieszczone bezpośrednio na tacy obrotowej. Zapoznaj się ze
wskazówkami w tabeli obok.
Jeśli jedzenie ma zostać przypieczone z obu stron, należy po upływie połowy czasu
przygotowania odwrócić je na drugą stronę.
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Mięso
Mielona
wołowina
Steki
wieprzowe
500 g
250 g
10-12
7-8
5-20 Umieść mięso na płaskim
talerzu ceramicznym. Osłoń
cieńsze brzegi za pomocą folii
aluminiowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
Drób
Kawałki
kurczaka
Cały
kurczak
500 g
(2 szt.)
1000 g
12-14
25-28
15-40 Umieść na płaskim talerzu
ceramicznym kawałki
kurczaka skórką do dołu, a
całego kurczaka piersiami do
dołu. Osłoń cieńsze kawałki,
takie jak skrzydełka i końce
udek, za pomocą folii
aluminiowej. Obróć na drugą
stronę po upływie połowy
czasu rozmrażania!
Ryby
Filety rybne 250 g
(2 szt.)
400 g
(4 szt.)
6-7
11-13
5-20 Umieść mrożone ryby na
środku płaskiego talerza
ceramicznego.
Cieńsze końce podłóż pod
grubsze części.
Osłoń wąskie końce za
pomocą folii aluminiowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
Owoce
Jagody 250 g 6-7 5-10 Rozłóż owoce na płaskim,
okrągłym, szklanym naczyniu
(o dużej średnicy).
Pieczywo
Bułki
(każda ok.
50 g)
Tosty/
kanapki
Chleb
mieszany
(mąka
pszenna +
żytnia)
2 szt.
4 szt.
250 g
500 g
1
½
-2
3-4
4-5
8-10
5-10 Ułóż bułki w okręgu, a chleb
poziomo na papierze
kuchennym pośrodku tacy
obrotowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGXZGG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
14
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Zasady przygotowywania potraw z grilla
W celu grillowania świeżych lub mrożonych potraw należy rozgrzać
kuchenkę z funkcją grilla.
Poziomy mocy i czas grillowania zostały opisane w poniższej tabeli.
Zasady przygotowywania potraw z grilla (ciąg dalszy)
Świeża
żywność
Porcja Czas
rozgrzewania
(min.)
Moc 1.
strona
— czas
(min)
2.
strona
— czas
(min.)
Instrukcje
Tosty 4 szt.
(4x25 g)
5 Tylko
grill
6-7 5-6 Ułóż tosty obok
siebie na ruszcie.
Bułki
(upieczone)
2-4 sztuki 3 Tylko
grill
3-4 2-3 Ułóż bułki spodnią
stroną ku górze
bezpośrednio na
ruszcie tak, aby
tworzyły okrąg.
Pomidory z
grilla
250 g
(2 szt.)
5300 W
+ grill
5
½
-6
½
-- Przetnij pomidory
na połówki.
Dopraw solą,
pieprzem i posyp
odrobiną sera.
Ułóż w okręgu na
płaskim, szklanym
naczyniu
żaroodpornym.
Połóż potrawę na
ruszcie.
Tost
hawajski
2 szt.
(300 g)
5 300 W
+ grill
7-9 -- Podpiecz najpierw
kawałki chleba w
tosterze. Ułóż
tosty ze
składnikami
(szynka, ananas,
plasterki sera)
obok siebie na
ruszcie. Po
zakończeniu
przyrządzania
odstaw na
2–3 minuty.
Skrzydełka
kurczaka
(schłodzone)
400-500
G
g
(6 szt.)
5300 W
+ grill
11-13 10-12 Natrzyj kawałki
kurczaka, np.
skrzydełka lub
małe udka oliwą i
przyprawami.
Ułóż je w okrąg na
ruszcie, kością do
środka. Po
zakończeniu
grillowania odstaw
na 2–3 minuty.
Świeża
żywność
Porcja Czas
rozgrzewania
(min.)
Moc 1.
strona
— czas
(min)
2.
strona
— czas
(min.)
Instrukcje
Pieczone
ziemniaki
500 g 5 450 W
+ grill
10-12 -- Potnij ziemniaki
na połówki i ułóż w
okrąg na ruszcie,
przeciętą częśc
w kierunku grilla.
Natrzyj miąższ
warzywa oliwą i
przyprawami. Po
zakończeniu
grillowania odstaw
potrawę na
3 minuty.
Mrożony
makaron
400 g --- 600 W
+ grill
14-16 3-4 Umieść mrożony
makaron (temp. -
18°C), np. typu
lasagne, tortellini
czy canneloni w
szklanym
naczyniu
żaroodpornym
odpowiedniej
wielkości i postaw
na tacy obrotowej.
Mrożona
zapiekank
a rybna
400 g --- 600 W
+ grill
16-18 3-4 Umieść mrożoną
zapiekankę rybną
w szklanym
naczyniu
żaroodpornym
odpowiedniej
wielkości i
postaw na ruszcie.
Mrożone
minipizze
250 g
(8 szt.)
--- 300 W
+ grill
12-13 --- Ułóż mrożone
minipizze (temp. -
18°C) lub małe
zapiekanki w
okrąg na ruszcie.
Mrożone
ciasto z
kruszonką
200-250 g
(1
T
2 kawałki)
--- 300 W
+ grill
4-6 --- Ułóż kawałki
zamrożonego
ciasta (temp. -
18°C) obok siebie
na ruszcie.
Po zakończeniu
rozmrażania
odstaw na
5 minut.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGX[GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
15
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
DODATKOWE WSKAZÓWKI
ROZTAPIANIE MASŁA
Włóż 50 g masła do niewielkiego, głębokiego szklanego naczynia. Przykryj plastikową
pokrywką.
Podgrzewaj przez 30–40 sekund przy użyciu mocy 750 W, aż do roztopienia masła.
ROZTAPIANIE CZEKOLADY
Włóż 100 g czekolady do niewielkiego, głębokiego szklanego naczynia.
Podgrzewaj przez 3–5 minut przy użyciu mocy 450 W, aż do roztopienia.
Podczas roztapiania zamieszaj raz lub dwa razy. Wyjmując, używaj rękawic
ochronnych!
ROZTAPIANIE ZESTALONEGO MIODU
Włóż 20 g zestalonego miodu do niewielkiego, głębokiego szklanego naczynia.
Podgrzewaj przez 20–30 sekund przy użyciu mocy 300 W, aż do roztopienia.
ROZTAPIANIE ŻELATYNY
Włóż żelatynę (10 g) na 5 minut do zimnej wody.
Nasiąkniętą żelatynę przełóż do małej szklanej miseczki.
Roztapiaj przez 1 minutę przy użyciu mocy 300 W.
Po roztopieniu zamieszaj.
PRZYGOTOWANIE POLEWY I LUKRU NA CIASTA
Zmieszaj lukier błyskawiczny (ok. 14 g), 40
G
g cukru i 250 ml zimnej wody.
Gotuj bez przykrycia w szklanym naczyniu żaroodpornym przez 3
½
–4
½
minut przy
użyciu mocy 750 W, aż polewa lub lukier staną się przezroczyste. Podczas gotowania
zamieszaj dwukrotnie.
GOTOWANIE DŻEMU
Włóż 600 g owoców (np. zmiksowanych jagód) do odpowiedniej wielkości szklanego
naczynia żaroodpornego z przykrywką. Dodaj 300 g cukru żelującego i dokładnie
wymieszaj.
Gotuj pod przykryciem przez 10–12 minut przy użyciu mocy 750 W.
Podczas gotowania kilkakrotnie zamieszaj. Przełóż zawartość bezpośrednio do
niewielkich, zakręcanych słoików na dżem. Postaw słoiki na wieczkach i pozostaw na
5 minut.
GOTOWANIE BUDYNIU
Zmieszaj proszek budyniowy z mlekiem (500 ml), przestrzegając instrukcji producenta
i dokładnie wymieszaj. Użyj odpowiedniej wielkości szklanego naczynia
żaroodpornego
z przykrywką. Gotuj pod przykryciem przez 6
½
–7
½
minuty przy użyciu mocy 750 W.
Podczas gotowania kilkakrotnie zamieszaj.
PRZYPIEKANIE PLASTERKÓW MIGDAŁÓW
Rozsyp równo 30 g plasterków migdałów na średniej wielkości ceramicznym talerzu.
Przypiekaj przez 3
½
–4
½
minuty przy uýyciu mocy 600 W; podczas przypiekania
kilkakrotnie wymieszaj.
Pozostaw na 2–3 minuty w kuchence. Wyjmując, używaj rękawic ochronnych!
Czyszczenie kuchenki mikrofalowej
Wymienione poniżej części kuchenki należy czyścić regularnie w celu
usunięcia tłuszczu i pozostałości jedzenia:
Powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne
Drzwiczki i uszczelnienia drzwiczek
Taca obrotowa i pierścienie obrotowe
Uszczelki powinny być ZAWSZE czyste, by można było
poprawnie zamykać drzwiczki.
Nadmierne zabrudzenie kuchenki może spowodować
uszkodzenia jej powierzchni i wpłynąć negatywnie na działanie
urządzenia, a nawet stwarzać zagrożenie dla użytkownika.
1. Zewnętrzne powierzchnie należy czyścić za pomocą miękkiej szmatki
zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Po umyciu spłukać i wysuszyć.
2. Zachlapania i plamy na wewnętrznych powierzchniach lub na pierścieniu
obrotowym należy usuwać za pomocą szmatki namoczonej w wodzie z
detergentem. Po umyciu spłukać i wysuszyć.
3. Aby ułatwić zmycie zaschniętych pozostałości jedzenia i usunąć nieprzyjemne
zapachy, należy umieścić na tacy obrotowej szklankę rozcieńczonego soku
cytrynowego i podgrzewać ją przez 10 minut przy użyciu maksymalnej mocy.
4. W razie potrzeby tacę można normalnie myć (także w zmywarce).
NIE WOLNO wlewać wody do otworów wentylacyjnych.
NIE WOLNO używać produktów zawierających składniki ścierne i
rozpuszczalników. Należy szczególnie uważać podczas
czyszczenia uszczelnienia drzwiczek, by nie dopuścić do:
gromadzenia się pozostałości jedzenia,
uniemożliwienia przez pozostałości jedzenia prawidłowego
zamykania drzwiczek.
Wnękę kuchenki należy wyczyścić za pomocą roztworu
łagodnego detergentu po każdym użyciu. Aby uniknąć
poparzenia, przed czyszczeniem należy zaczekać, aż kuchenka
ostygnie.
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGX\GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
16
PL
Parametry techniczne
Firma SAMSUNG dąży do nieustannego udoskonalania swoich
produktów. Zarówno dane techniczne, jak i instrukcja użytkownika mogą
w związku z tym ulec zmianie bez powiadomienia.
Model GW71E
ródło zasilania
230 V ~ 50 Hz
Pobór mocy
Mikrofale
Grill
Tryb kombinowany
1100 W
950 W
2050 W
Moc wyjściowa
100 W / 750 W (IEC-705)
Częstotliwość robocza
2450 MHz
Magnetron
OM75S(31)
Sposób chłodzenia
Wentylator elektryczny
Wymiary (szer. x wys. x głęb.)
Obudowa
Wnętrze kuchenki
489 x 275 x 387 mm
330 x 187 x 320 mm
Pojemność
20 litrów
Waga
Netto
ok. 15 kg
n~^XllvTWZ[_\iwsUGGwGX]GG{SGqGY[SGYWW_GG[aY]Gwt
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Samsung GW71E-S Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla