Mastercook CBU 636 W instrukcja

Typ
instrukcja
4
INSTRUKCJA U¯YTKOWANIA
PRZED U¯YCIEM PRODUKTU
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE
ZALECENIA
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ CH£ODZIARKI
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ NISKIEJ
TEMPERATURY
JAK ODSZRANIAÆ I CZYCIÆ KOMORÊ
NISKIEJ TEMPERATURY
JAK ODSZRANIAÆ I CZYCIÆ KOMORÊ
CH£ODZIARKI
PORADY DOTYCZ¥CE OSZCZÊDNOCI
POBIERANIA MOCY
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALOWANIE
60833049PL.fm Page 4 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
5
PRZED U¯YCIEM PRODUKTU
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
Urz¹dzenie, które Pañstwo zakupili
przeznaczone jest wy³¹cznie do u¿ytku
domowego
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcja u¿ytkowania, w
której znajdziecie opis urz¹dzenia oraz
porady dotycz¹ce przechowywania
produktów spo¿ywczych.
Instrukcjê nale¿y zachowaæ, aby mo¿na
by³o korzystaæ z niej w przysz³oci.
1.
Po rozpakowaniu urz¹dzenia nale¿y
upewniæ siê, czy nie ma uszkodzeñ oraz czy
drzwi zamykaj¹ siê prawid³owo. Ewentualne
szkody powinny byæ zg³oszone sprzedawcy,
w ci¹gu 24 godzin od chwili dostawy
urz¹dzenia.
2.
Przed uruchomieniem nale¿y odczekaæ co
najmniej dwie godziny, co zwiêkszy
efektywnoæ obwodu ch³odniczego.
3.
Nale¿y dopilnowaæ, aby zainstalowanie i
pod³¹czenie urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie
z instrukcj¹ wytwórcy i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi lokalnymi przepisami
dotycz¹cymi zasad bezpieczeñstwa
4.
Przed u¿ytkowaniem nale¿y oczyciæ
wnêtrze urz¹dzenia.
1.Opakowanie
Materia³y z opakowania nadaj¹ siê w 100%
do wykorzystania jako surowiec wtórny i s¹
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania nale¿y dokonaæ zgodnie z
przepisami lokalnymi. Materia³y z
opakowania (worki plastykowe, kawa³ki
polistyrenu itp.) nale¿y zabezpieczyæ przed
dzieæmi, gdy¿ stanowi¹ one potencjalne
ród³o zagro¿enia.
2.Z³omowanie
Urz¹dzenie zosta³o wyprodukowane z
materia³u, który mo¿e byæ wykorzystany jako
surowiec wtórny.
Niniejsze urz¹dzenie posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektyw¹ Europejsk¹ 2002/96/
EC w sprawie zu¿ytego sprzêtu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniaj¹c prawid³owe z³omowanie
niniejszego urz¹dzenia przyczyni¹ siê
Pañstwo do ograniczenia ryzyka wyst¹pienia
negatywnego wp³ywu produktu na
rodowisko i zdrowie ludzi, które mog³oby
zaistnieæ w przypadku niew³aciwej utylizacji
urz¹dzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
do³¹czonych do niego dokumentach
oznacza, ¿e niniejszy produkt nie jest
klasyfikowany jako odpad z gospodarstwa
domowego. Urz¹dzenie, w celu jego
z³omowania, nale¿y zdaæ w odpowiednim
punkcie utylizacji odpadów w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i
elektronicznych.
W razie z³omowania urz¹dzenia nale¿y
odci¹æ przewód zasilaj¹cy oraz wyj¹æ drzwi i
pó³ki, tak aby dzieci nie mia³y ³atwego
dostêpu do wnêtrza.
Z³omowaæ urz¹dzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotycz¹cymi likwidacji odpadów i
dostarczyæ je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiaj¹c niestrze¿onego urz¹dzenia
nawet na kilka dni, gdy¿ stanowi ono ród³o
zagro¿enia dla dzieci. Dodatkowe informacje
na temat utylizacji, z³omowania i recyklingu
opisywanego urz¹dzenia mo¿na uzyskaæ w
lokalnym urzêdzie miasta, w miejskim
przedsiêbiorstwie utylizacji odpadów lub w
sklepie, w którym produkt zosta³ zakupiony.
Informacja:
Urz¹dzenie nie zawiera CFC (obwód
ch³odniczy jest nape³niony R134a) ani HFC
(w tym wypadku jest zastosowany R600a.
Dla urz¹dzeñ z izobutanem (R600a):
izobutan jest gazem naturalnym,
nieszkodliwym dla rodowiska, lecz
zapalnym. Nale¿y wiêc koniecznie upewniæ
siê, czy rury obwodu ch³odniczego nie s¹
uszkodzone.
Deklaracja zgodnoci
Niniejsze urzadzenie jest przeznaczone do
przechowywania artykulów zywnosciowych
i zostalo wyprodukowane zgodnie z
wymogami Dyrektyw: 90/128/EWG, 02/72/
EWG oraz Rozporzadzenia (WE)
Nr 1935/2004.
Urz¹dzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- zasadami bezpieczeñstwa, o których mowa
w Dyrektywie 73/23/EWG, dotycz¹cej
niskiego napiêcia;
- zasadami bezpieczeñstwa, o których mowa
w Dyrektywie dotycz¹cej kompatybilnoci
elektromagnetycznej 89/336/EWG, wraz ze
zmianami wprowadzonymi przez Dyrektywê
93/68/EWG;
urz¹dzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zosta³o ono poprawnie
pod³¹czone do zgodnego z normami
uziemienia.
60833049PL.fm Page 5 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
6
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE
ZALECENIA
Komora ch³odziarki powinna byæ
stosowana wy³¹cznie do przechowywania
wie¿ych produktów ¿ywnociowych,
natomiast komora zamra¿arki do
przechowywania mro¿onek, zamra¿ania
wie¿ych produktów i wytwarzania kostek
lodu.
Po zainstalowaniu upewniæ siê, czy
urz¹dzenie nie stoi na przewodzie
zasilaj¹cym.
W komorze zamra¿arki nie nale¿y
przechowywaæ p³ynów w szklanych
pojemnikach, gdy¿ grozi to ich
rozerwaniem.
Kostki lodu lub lody nie powinny byæ
wk³adane do ust zaraz po wyjêciu z komory
zamrazarki, gdy¿ mo¿e to powodowaæ
odmro¿enia.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia,
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub
wy³¹czyæ zasilanie.
Upewniæ siê, ¿e urz¹dzenie nie stoi w
pobli¿u ród³a ciep³a.
Nie przechowywaæ lub u¿ywaæ benzyny lub
innych p³ynów lub gazów ³atwopalnych w
pobli¿u urz¹dzenia lub innego sprzêtu
AGD. Wydzielane przez nie opary mog¹
byæ przyczyn¹ pozaru lub wybuchu.
Aby zagwarantowac prawidlowa
wentylacje, nalezy pozostawic wolna
przestrzen wzdluz obu boków urzadzenia
oraz nad nim.
Nie zakrywawæ otworów wentylacyjnych w
obudowie urz¹dzenia lub w elementach
zabudowy.
Wszelkie urz¹dzenia posiadaj¹ce na
wyposa¿eniu wytwarzacze lodu oraz
dystrybutory wody powinny zostaæ
pod³¹czone do sieci doprowadzaj¹cej
wy³¹cznie wodê pitn¹ (cinienie w sieci
powinno zawieraæ siê w przedziale
pomiêdzy 1,7 i 8,1 bar (25 i 117 PSI)).
Wytwarzacze lodu i/lub wody, które nie s¹
bezporednio pod³¹czone do sieci wodnej,
powinny byæ nape³niane wy³¹cznie wod¹
pitn¹.
Zainstalowaæ i wypoziomowaæ produkt na
powierzchni mog¹cej utrzymaæ jego ciê¿ar,
oraz w miejscu, które jest odpowiednie dla
wymiarów i zastosowania urz¹dzenia.
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym.
Urz¹dzenie zosta³o przewidziane do
funkcjonowania w rodowisku, w którym
temperatura zawiera siê w nastêpuj¹cych
zakresach, zale¿nych od klasy
klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej: dzia³anie urz¹dzenia mo¿e
ulec pogorszeniu, gdy przez dlu¿szy czas
funkcjonowaæ bêdzie w temperaturze
wy¿szej lub ni¿szej w stosunku do
podanego przedzia³u.
Podczas przesuwania urzadzenia mo¿liwe
jest uszkodzenie posadzki
(na przyk³ad. parkietu).
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie stosowaæ urz¹dzeñ
mechanicznych lub innych, które ró¿ni¹ siê
od rodków zalecanych przez producenta.
Nie uszkadzaæ obiegu czynnika
chlodniczego w urzadzeniu.
Nie stosowaæ ¿adnych urz¹dzeñ
elektrycznych w komorach, w których
przechowywana jest ¿ywnoæ, je¿eli nie
one zalecane przez producenta
ch³odziarko-zamra¿arki.
Urzadzenie nie powinno byc obslugiwane
bez nadzoru przez dzieci oraz osoby
kalekie.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa
zablokowania siê wewn¹trz i uduszenia,
nie nale¿y dopuszczaæ do tego, aby dzieci
bawi³y siê b¹d chowa³y wewn¹trz
urz¹dzenia.
Przewód zasilajacy mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego
elektryka.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozdzielaczy.
Urz¹dzenie nale¿y od³¹czaæ od sieci
elektrycznej poprzez wyjêcie wtyczki lub
wy³¹czenie prze³¹cznika
dwubiegunowego, zainstalowanego przed
gniazdkiem.
Sprawdziæ, czy wartoæ napiêcia podana
na tabliczce znamionowej, odpowiada
napiêciu w Pañstwa mieszkaniu
P³yn (nietoksyczny), znajduj¹cy siê w
akumulatorach zimna, nie nadaje siê do
picia.
Klasa
Klimatyczna
T. Otocz. (°C) T. Otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 18 do 38 od 64 do 100
T od 18 do 43 od 64 do 110
60833049PL.fm Page 6 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
7
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ CH£ODZIARKI
Niniejsze urz¹dzenie to ch³odziarka automatyczna lub
ch³odziarka z komor¹ niskiej temperatury oznakowan¹
gwiazdkami.
Odszranianie komory ch³odziarki nastêpuje ca³kowicie
automatycznie.
Ch³odziarka funkcjonuje prawid³owo w temperaturze
otoczenia pomiêdzy +16°C e +32°C.
Uruchomienie ch³odziarki
W³o¿yæ wtyczkê do gniazdka.
Pokrêt³o termostatu umo¿liwia regulacjê temperatury w
komorze ch³odziarki, z zachowaniem odpowiednich
warunków w komorze niskiej temperatury.
Jeli zajdzie potrzeba regulacji temperatury
wewnêtrznej:
1.
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie oraz najlepsze
warunki konserwacji ¿ywnoci w obydwóch komorach,
radzimy ustawiæ pokrêt³o termostatu w pozycji
2-3.
2.
Je¿eli zajdzie potrzeba zmiany temperatury w jednej z
komór, nale¿y przekrêciæ pokrêt³o:
 w po³o¿enie
mniejszych wartoci 1-2
, je¿eli chc¹
Pañstwo, aby temperatura wewn¹trz komór by³a
WY¯SZA.
 w po³o¿enie
wiêkszych wartoci 3-4
je¿eli ch
Pañstwo, aby temperatura wewn¹trz komór by³a
NI¯SZA.
Pokrêt³o termostatu ustawione na : funkcje urz¹dzenia oraz
owietlenie s¹ wy³¹czone.
Uwaga:
Temperatury wewnêtrzne s¹ tak¿e zale¿ne od temperatury
powietrza w pomieszczeniu, czêstotliwoci otwierania drzwi
urz¹dzenia oraz miejsca, w którym stoi ch³odziarka.
Po³o¿enia pokrêt³a termostatu powinny zmieniaæ siê
zale¿nie od tych czynników.
Jak przechowywaæ produkty spo¿ywcze w komorze
ch³odziarki
Produkty spo¿ywcze nale¿y wk³adaæ tak, jak to podano na
ilustracji obok
A.
Produkty ugotowane
B.
Ryby, miêso
C.
Owoce i warzywa
D.
Butelki
E.
Jaja
F.
Mas³o, nabia³, sery
Uwaga:
Wolna przestrzeñ pomiêdzy pó³kami a wewnêtrzn¹ tyln¹
cian¹ ch³odziarki umo¿liwia swobodny przep³yw
powietrza.
Produkty spo¿ywcze nie powinny dotykaæ wewnêtrznej
cianki komory.
Napoje powinny byæ przechowywane w zamkniêtych
pojemnikach.
Przechowywanie warzyw posiadaj¹cych du¿¹ iloæ wody
(na przyk³ad: sa³aty) powoduje kondensacjê pary wodnej
w dolnych szufladach i/lub na porednich pó³kach; nie
przeszkadza to prawid³owemu funkcjonowaniu
ch³odziarki. Radzimy jednak opakowaæ warzywa, co
pozwoli unikn¹æ kondensacji.
60833049PL.fm Page 7 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
8
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ NISKIEJ
TEMPERATURY
JAK ODSZRANIAÆ I CZYCIÆ KOMORÊ
NISKIEJ TEMPERATURY
Komora niskiej temperatury, je¿eli urz¹dzenie tak¹
posiada, oznaczona jest gwiazdkami. Czas
przechowywania produktów mro¿onych podany jest na
ich opakowaniu.
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y upewniæ siê, czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone, gdy¿ jakoæ
produktu mo¿e ulec obni¿eniu. Jeli opakowanie jest
nadmuchane lub ma lady wilgoci to znaczy, ¿e nie by³o
one przechowywane w warunkach optymalnych i mog³o
nast¹piæ rozpoczêcie rozmra¿ania.
Mro¿onki nale¿y kupowaæ w koñcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia trzeba u¿ywaæ toreb termicznych.
Po powrocie do domu nale¿y niezw³ocznie w³o¿yæ je do
komory niskiej temperatury.
Nie mo¿na zamra¿aæ ponownie produktów czêciowo
rozmro¿onych, lecz nale¿y skonsumowaæ je w ci¹gu 24
godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum zmiany
temperatury. Przestrzegaæ daty przydatnoci do spo¿ycia,
podanej na opakowaniu.
Nale¿y zawsze postêpowaæ wed³ug instrukcji
przechowywania mro¿onek, umieszczonych na ich
opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Nale¿y nape³niæ wod¹ wanienkê do lodu, do poziomu 3/4
i umieciæ na dnie komory niskiej temperatury.
Jeli wanienka przylgnie do dna komory,
do jej wyjêcia
nie nale¿y u¿ywaæ ostrych ani tn¹cych narzêdzi
.
Odszranianie komory niskiej temperatury w momencie,
gdy warstwa lodu na jej ciankach osi¹gnê³a 3 mm, lub
przeprowadzanie odszarniania z czêstotliwoci¹ co
najmniej 2 razy w roku zapewni poprawne
funkcjonowanie urz¹dzenia.
Radzimy Pañstwu wykonaæ odszranianie wówczas, gdy
zapasy ¿ywnoci s¹ minimalne.
1.
Otworzyæ drzwi, wyj¹æ wszystkie produkty spo¿ywcze,
zawin¹æ je ciasno w papier gazetowy i umieciæ w miejscu
bardzo ch³odnym lub w torbie termicznej.
2.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
3.
Pozostwiæ otwarte drzwi, co u³atwi roztopienie szronu/
lodu, znajduj¹cego siê na ciankach komory.
4.
Usun¹æ wodê z wnêtrza za pomoc¹ g¹bki.
5.
Wnêtrze nale¿y czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹ zamoczon¹ w
ciep³ej wodzie i/lub neutralnym detergencie.
Nie u¿ywaæ
rodków ciernych.
6.
Sp³ukaæ i delikatnie wytrzeæ.
Uwaga: Aby nie uszkodziæ komory, nie nale¿y u¿ywaæ
do zdrapywania lodu ostrych lub tn¹cych narzêdzi, jak
równie¿ ogrzewaæ jej sztucznie.
60833049PL.fm Page 8 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
9
JAK ODSZRANIAÆ I CZYCIÆ KOMORÊ
CH£ODZIARKI
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
PORADY DOTYCZ¥CE OSZCZÊDNOCI
POBIERANIA MOCY
Nie wystawiaæ urz¹dzenia na dzia³anie zbyt
wysokiej temperatury, promieni s³onecznych,
kaloryferów lub piecyków, gdy¿ powoduj¹ one
zwiêkszenie poboru mocy.
Nie przes³aniaæ wywietrzników ani otworów
ujcia powietrza.
Aby rozmroziæ produkty spo¿ywcze nale¿y
w³o¿yæ je do ch³odziarki, wykorzystuj¹c nisk¹
temperaturê generowan¹ przez zamro¿ony
produkt.
Ograniczaæ do minimum czas otwarcia drzwi.
Nie wstawiaæ do komory ch³odziarki potraw
jeszcze ciep³ych.
Nie pozostawiaæ otwartych drzwiczek komory
niskiej temperatury.
Komorê ch³odziarki nale¿y okresowo czyciæ.
Odszranianie komory ch³odziarki nastêpuje ca³kowicie
automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia siê poprzez
obecnoæ pojedynczych kropel wody na tylnej ciance
komory ch³odniczej. Woda pochodz¹ca z odszraniania
cieka samoczynnie do otworu spustowego, zbiera siê w
pojemniku, sk¹d wyparowywuje.
Nale¿y regularnie czyciæ otwór spustowy za pomoc¹
dostarczonego narzêdzia tak, aby zapewniæ sta³e i
prawid³owe odprowadzanie wody z odszraniania.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek czynnoci zwi¹zanej
z czyszczeniem, nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci
elektrycznej.
U¿ywaæ g¹bki nawil¿onej ciep³¹ wod¹ i/lub neutralnym
detergentem.
Sp³ukaæ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹.
Nie u¿ywaæ rodków ciernych.
Nale¿y okresowo czyciæ kratki wentylacyjne za pomoc¹
odkurzacza lub szczotki.
Obudowê nale¿y czyciæ wilgotn¹ szmatk¹
D³u¿sze nieobecnoci
1.
Usun¹æ wszystkie artyku³y z komory ch³odziarki i komory
niskiej temperatury.
2.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
3.
Odszroniæ komorê niskiej temperatury, wyczyciæ i
osuszyæ obydwie komory.
4.
Pozostawiæ drzwi otwarte, aby zapobiec powstaniu
nieprzyjemnych zapachów.
60833049PL.fm Page 9 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
10
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1.
Urz¹dzenie nie dzia³a.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze w³o¿ona do gniazdka?
Czy jest za³¹czony wy³¹cznik g³ówny?
Mo¿e bezpiecznik jest przepalony?
Czy termostat jest ustawiony w pozycji
?
2.
Temperatura wewn¹trz komór nie jest dostatecznie
niska.
Czy drzwi zamykaj¹ siê prawid³owo?
Czy urz¹dzenie nie stoi blisko ród³a ciep³a?
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
Czy nie ma ograniczenia w przep³ywie powietrza przez
otwory wentylacyjne?
3.
Temperatura wewn¹trz komory ch³odniczej jest zbyt
niska.
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
4.
Na dnie komory ch³odziarki znajduje siê woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z odszraniania?
5.
Nie wieci siê lampka wewnêtrzna.
Najpierw nale¿y sprawdziæ punkt 1), a nastêpnie:
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
Aby uzyskaæ dostêp do ¿arówki, patrz instrukcje i
rysunek na do³¹czonej karcie.
Sprawdziæ ¿arówkê i, jeli to konieczne, wymieniæ na
now¹ (typu E14, maksymalnie 15W).
6.
W komorze niskiej temperatury tworzy siê zbyt du¿a
iloæ szronu/lodu.
Czy drzwiczki komory s¹ domkniête?
Uwaga:
Ewentualne zmiany charakteru dwiêków (furkot, szum z
rozprê¿ania ...) wynikaj¹ce z cyklu dzia³ania urz¹dzenia,
nale¿y traktowaæ jako zjawisko normalne.
60833049PL.fm Page 10 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
11
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do
serwisu:
1.
Sprawdziæ czy nie ma mo¿liwoci usuniêcia
usterki (Patrz Instrukcja wyszukiwania
usterek).
2.
Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby upewniæ
siê czy usterka ust¹pi³a. Je¿eli rezultat jest
negatywny; od³¹czyæ ponownie urz¹dzenie od
sieci elektrycznej i powtórzyæ tê czynnoæ po
up³ywie godziny.
3.
Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu
negatywny, nale¿y skontaktowaæ siê z
Serwisem.
Nale¿y podaæ:
rodzaj usterki,
model,
Numer Serwisowy (numer po s³owie
SERVICE na tabliczce znamionowej,
znajduj¹cej siê z boku szuflady na owoce
i warzywa),
dok³adny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Je¿eli technik z Serwisu wykona zamianê
zawiasów drzwi, aby otwiera³y siê w
przeciwn¹ stronê to czynnoæ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
INSTALOWANIE
Urz¹dzenie nie powinno byæ instalowane w pobli¿u
ród³a ciep³a (minimalne odleg³oci: 30 cm od
grzejników wêglowych i olejowych, 3 cm od kuchni i
kuchenek elektrycznych).
Nale¿y je ustawiæ w miejscu suchym i dobrze
wentylowanym.
Nie przes³aniaæ wywietrzników.
Czyciæ wnêtrze (patrz stosowne rozdzia³y).
Zamontowaæ dostarczone akcesoria.
Pod³¹czenie elektryczne
Pod³¹czenie musi byæ zgodne z obowi¹zuj¹cymi
przepisami lokalnymi.
Dane dotycz¹ce napiêcia i pobieranej mocy s¹
podane na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê z
boku szuflady na owoce i warzywa.
Uziemienie urz¹dzenia jest obowi¹zkowe, zgodnie
z przepisami prawa. Producent zrzeka siê
jakiejkolwiek odpowiedzialnoci z tytu³u
ewentualnych szkód, jakie mog¹ ponieæ osoby
lub przedmioty, a wynikaj¹cych z
nieprzestrzegania tych przepisów.
Jeli wtyczka i gniazdko nie s¹ tego samego typu,
nale¿y zwróciæ siê do kwalifikowanego technika, aby
wymieni³ gniazdko.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozdzielaczy
Od³¹czenie od sieci elektrycznej
Winno byæ mo¿liwe poprzez wyjêcie wtyczki lub za
pomoc¹ dwubiegunowego wy³¹cznika
zainstalowanego przed gniazdkiem.
60833049PL.fm Page 11 Friday, April 8, 2005 12:37 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Mastercook CBU 636 W instrukcja

Typ
instrukcja