W
ażne
Nigdy nie należy wyjmować obsady z filtrem, gdy włączona jest
f
unkcja parzenia kawy lub wytwarzania pary ze względu na ryzyko
p
oparzenia się gwałtownie wydobywającą się parą.
parzenie kawy espresso z kawy w saszetkach
W
ażne
J
eżeli przed parzeniem kawy w saszetkach filtr na jedną filiżankę został
użyty do zaparzenia kawy mielonej, konieczne jest usunięcie
p
ozostałości kawy z powierzchni wokół otworu wylotowego kawy. Jest to
k
onieczne, aby zapobiec wyciekaniu wody z obsady filtra i zapewnić
optymalne wyniki. Zachować ostrożność, ponieważ powierzchnia wokół
w
ylotu może być gorąca.
1
Podgrzać ekspres w sposób opisany na str. 58, w obsadzie mocując
m
niejszy filtr.
2 Po podgrzaniu ekspresu wyjąć obsadę z filtrem i umieścić w filtrze
s
aszetkę tak, by była skierowana w odpowiednią stronę .
3 Docisnąć saszetkę w stronę dolnej części filtra i sprawdzić, czy płatki
papieru przylegają do jego wewnętrznej części.
4
Saszetka musi być dobrze wyśrodkowana i mocno osadzona w filtrze.
5 Obsadę z filtrem zamocować na otworze wylotowym kawy i przekręcić w
prawo, aby zablokować we właściwym położeniu .
6
Wykonać czynności opisane w części „parzenie kawy espresso”.
Uwaga: należy stosować saszetki z kawą spełniające normy
systemu ESE (Easy Serving Espresso).
l
P
rzestrzegać znajdujących się na opakowaniu saszetek
instrukcji dotyczących prawidłowego sposobu
umieszczania saszetki w filtrze.
spienianie mleka na kawę cappuccino
Przygotować kawę espresso w sposób podany powyżej.
wskazówka – aby przygotować więcej niż jedno cappuccino, należy
najpierw zaparzyć żądaną liczbę filiżanek espresso, a następnie spienić
mleko na cappuccino.
1 Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda.
2 Sprawdzić, czy regulator strumienia pary znajduje się w pozycji
„wyłączony”.
3 Wcisnąć włącznik – przycisk zaświeci się na pomarańczowo.
4 Wcisnąć przycisk pary – czerwona kontrolka pary zacznie migać.
5 Zaczekać, aż czerwona kontrolka zacznie świecić bez przerwy,
sygnalizując, że ekspres osiągnął odpowiednią temperaturę.
l
Zaleca się, by przed spienianiem mleka rurkę doprowadzającą parę
opróżnić z wody. W tym celu pod dyszą należy umieścić dzbanek i lekko
otworzyć regulator ciśnienia pary, przekręcając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, aż zostanie wytworzona para. NIE
OTWIERAĆ ZAWORU CAŁKOWICIE.
6 Odpowiedniej wielkości dzbanek napełnić częściowo mlekiem –
pamiętając, by nie nalewać za dużo, ponieważ mleko może zwiększyć
swoją objętość nawet trzykrotnie. Na każdą kawę cappuccino należy
użyć mniej więcej 40-60 ml mleka.
l
Najlepsze wyniki uzyskuje się stosując zimne mleko półtłuste.
7 Trzymając dzbanek jedną ręką, zanurzyć dyszę wylotową pary w mleku
uważając, by nie zanurzyć złącza dyszy.
8 Otworzyć regulator strumienia pary, przekręcając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara. Mleko zacznie się spieniać i zwiększać
objętość . Regulować głębokość zanurzenia dyszy uważając, by jej
końcówka cały czas pozostawała zanurzona w mleku. Po 20-25
sekundach mleko będzie podgrzane i spienione.
9 Zatrzymać wytwarzanie pary, przekręcając regulator w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara.
l
Nie dopuścić do zagotowania się mleka, ponieważ niekorzystnie wpłynie
to na smak kawy.
10 Nacisnąć przycisk pary.
11 Wlać spienione mleko do filiżanek z zaparzoną wcześniej kawą
espresso. Aby przygotować kawę latte, do filiżanek wlać wyłącznie
podgrzane mleko (bez piany).
Uwaga – nigdy nie uruchamiać dyszy wylotowej pary na czas dłuższy niż
dwie minuty, a po użyciu zawsze ją wyczyścić.
12 Nacisnąć włącznik, aby wyłączyć urządzenie.
parzenie kawy espresso po spienianiu mleka
U
waga
Nigdy nie wyjmować obsady z filtrem bezpośrednio po użyciu funkcji
w
ytwarzania pary.
P
rzygotowując kawę espresso po spienianiu mleka należy usunąć z
e
kspresu zbyt gorącą wodę, która mogłaby przypalić kawę. Należy to
wykonać w następujący sposób:
1
Wyłączyć przycisk pary.
2
Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda, a pod dyszą wylotową
pary umieścić dzbanek.
3
Otworzyć regulator ciśnienia pary, przekręcając w kierunku przeciwnym
d
o ruchu wskazówek zegara i wcisnąć przycisk parzenia (z dyszy
zacznie wydobywać się woda/para). Zaczekać, aż zielona kontrolka
z
acznie migać, a następnie zamknąć regulator ciśnienia pary i wyłączyć
p
rzycisk parzenia kawy.
4 Ponownie zaczekać - do momentu, gdy zielona kontrolka przestanie
m
igać i zacznie świecić nieprzerwanie. Gdy to nastąpi, ekspres będzie
gotowy do parzenia kawy.
czyszczenie
d
ysza wylotowa pary
P
rzed przystąpieniem do czyszczenia dyszy wylotowej pary należy
pozwolić, by wypłynęło z niej trochę gorącej wody, co ułatwi czyszczenie.
N
ależy to zrobić natychmiast po użyciu funkcji wytwarzania pary. Należy
t
o wykonać w następujący sposób:
1
Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda, a pod dyszą wylotową
pary umieścić dzbanek.
2 Wyłączyć przycisk pary.
3
Otworzyć regulator ciśnienia pary przekręcając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara.
4 Wcisnąć przycisk parzenia kawy i pozostawić uruchomiony przez ok. 10
sekund, by przez dyszę zaczęła przepływać gorąca woda.
5 Wyłączyć przycisk parzenia kawy i zamknąć regulator pary, przekręcając
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
6 Nacisnąć włącznik, aby wyłączyć urządzenie.
l
Przed przystąpieniem do dalszych czynności wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego i zaczekać, aż wszystkie elementy ostygną.
l
Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie.
l
O ile nie podano inaczej, nie myć części w zmywarce do naczyń.
dysza wylotowa pary
1 Odkręcić dyszę, obracając ją w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, a następnie dokładnie umyć. Sprawdzić, czy trzy otwory
wskazane na rysunku są drożne . W razie konieczności udrożnić je
przy użyciu szpilki.
2 Wyczyścić rurkę doprowadzającą parę. Sprawdzić, czy końcówka jest
drożna.
3 Nakręcić dyszę z powrotem na rurkę doprowadzającą.
zbiornik, pokrywa, obsada filtra
l
Umyć, wypłukać i pozostawić do wyschnięcia.
filtry (wersja na jedną i na dwie filiżanki)
l
Po każdym użyciu umyć i wysuszyć.
l
Po około stu użyciach filtr należy rozmontować i dokładnie wyczyścić w
sposób opisany poniżej.
l
Zdjąć zakrywkę znajdującą się na spodzie filtra, obracając we
wskazanym kierunku . Wyjąć siteczko do wytwarzania pianki
wypychając je od spodu ku górze . Rozdzielić elementy składowe
siteczka, odciągając uszczelkę na bok i wyjmując plastikową tarczę i
metalowy filtr . Dokładnie wypłukać poszczególne części. Za pomocą
szczoteczki wymyć metalowy filtr w gorącej wodzie . Sprawdzić, czy
otwory w filtrze są drożne. W razie potrzeby udrożnić je przy użyciu
szpilki . Wysuszyć elementy składowe, a następnie ponownie je
złożyć, pamiętając, by zrobić to we właściwy sposób.
podstawka na filiżankę, taca ociekowa
l
Tacę ociekową należy regularnie opróżniać. Konieczność opróżnienia
tacy wskazuje czerwony pływak znajdujący się na środku tacki, który po
zapełnieniu tacy unosi się i jest widoczny w otworze w podstawce na
filiżankę.
1 Umyć, a następnie wysuszyć. Można także myć w zmywarce do naczyń
(wyjąwszy uprzednio pływak z tacki), umieszczając w koszyku na
sztućce.
62