Kenwood ES020 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

E
nglish 2 - 5
Nederlands 6 - 9
Français 10 - 13
Deutsch 14 - 17
Italiano 18 - 21
Português 22 - 26
Español 27 - 31
Dansk 32 - 35
Svenska 36 - 39
Norsk 40 - 43
Suomi 44 - 47
Türkçe 48 - 51
Ïesky 52 - 55
Magyar 56 - 59
Polski 60 - 64
Ekkgmij 65 - 69
Slovenčina 70 - 73
Українська 74 - 78
´¸∂w
97 - 28
bezpieczeństwo obsługi
l
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na wypadek potrzeby skorzystania z
niej w przyszłości.
l
Nigdy nie należy wyjmować obsady filtra w trakcie parzenia kawy lub wytwarzania pary ze
wzgdu na ryzyko poparzenia się gwałtownie wydobywającą s parą.
l
Zachować ostrożność, by nie oparzyć się:
l
dotykając gorących elementów (w tym dyszy wylotowej pary, obsady filtra i otworu
wylotowego kawy)
l
parą wydostają s z dyszy lub kawą wydostają s z otworu wylotowego.
l
Nie pozwalać, by w pobliżu urządzenia przebywały dzieci, ani nie dopuszczać, by
przewód sieciowy luźno zwisał w miejscach dla nich dostępnych, ponieważ mogą
pociągnąć za przewód i zrzucić urządzenie.
l
Nie używać uszkodzonego urządzenia. W razie awarii oddać do sprawdzenia lub naprawy
(zob. ustęp pt. „serwis i punkty obsługi klienta”).
l
Nie zanurzać urządzenia w wodzie ani nie dopuszczać do zamoczenia przewodu
sieciowego lub wtyczki z uwagi na ryzyko porażenia prądem.
l
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego przed:
l
napełnianiem zbiornika wodą
l
przystępowaniem do czyszczenia
l
po użyciu.
l
Włączonego urządzenia nie należy pozostawiać bez dozoru.
l
Nie dopuszczać, by przewód sieciowy stykał się z gorącymi elementami.
l
Stosowanie urządzenia w sposób niezgodny z przeznaczeniem może grozić wypadkiem.
l
Dzieci od 8. roku życia mogą korzystać z urządzenia, a także dokonywać jego
czyszczenia i czynności konserwacyjnych zgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji
obsługi, pod warunkiem że nadzór nad nimi sprawuje odpowiedzialna za ich
bezpieczeństwo osoba dorosła, a one otrzymały instrukcje dotyczące użytkowania
niniejszego urządzenia i świadome zagrożeń z tym związanych.
l
Nad osobami o obniżonej sprawności fizycznej, zmysłowej lub umysłowej lub niemającymi
doświadczenia ani wiedzy na temat użytkowania niniejszego urządzenia należy
sprawować nadzór bądź udzielić im instrukcji dotyczących bezpiecznego użytkowania
urządzenia i uświadomić zagrożenia z tym związane.
l
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Urządzenie i przewód sieciowy należy
przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci poniżej 8. roku życia.
l
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Firma Kenwood nie
ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku niewłaściwego korzystania z urządzenia lub
nieprzestrzegania niniejszych instrukcji.
Polski
P
rosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
uwaga
l
Nigdy nie używać urządzenia, jeśli w zbiorniku zabraknie wody - może to
doprowadzić do przegrzania i spalenia pompy.
l
Urdzenie należy przechowywać w temperaturze powyżej 0°C, by nie
dopuścić do zamarznięcia wody znajdującej się w urządzeniu i jego
uszkodzenia.
l
Nie używać urządzenia bez tacy ociekowej i podstawki na filiżankę.
przed podłączeniem do sieci
l
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe odpowiada danym znamionowym
podanym na spodzie obudowy urządzenia.
l
OSTRZEŻENIE: NINIEJSZE URZĄDZENIE MUSI BYĆ UZIEMIONE.
l
Urządzenie spełnia wymogi rozporządzenia Wspólnoty Europejskiej nr
1935/2004 dotyczącego materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
przed pierwszym użyciem
1 Wyjmij wszystkie materiały pakunkowe oraz wszelkie etykiety.
2 Umyć części (zob. ustęp pt. „czyszczenie”).
3 Dokładnie wypłukać urządzenie czystą wodą (zob. ustęp pt. „przed
parzeniem kawy po raz pierwszy”).
60
ekspres do kawy firmy Kenwood podstawowe
informacje
wyjmowany zbiornik na wodę
pokrywa
uchwyt dyszy wylotowej pary
rurka doprowadzająca parę
dysza wylotowa pary
otwór wylotowy kawy
regulator strumienia pary
mały filtr do zaparzania kawy w saszetce lub mielonej na jedną filiżankę
wypustka
duży filtr do zaparzania kawy wyłącznie na dwie filiżanki
przycisk parzenia
kontrolka gotowości do parzenia
włącznik
kontrolka gotowości pary
przycisk pary
taca ociekowa
pływak
podstawka na filiżankę
łyżeczka do odmierzania kawy/końcówka do ubijania kawy
obsada filtra
d
źwigienka przytrzymująca do opróżniania filtra
t
aca na filiżanki
roztwór do usuwania osadu kamiennego
T
YPE ES020
U
waga: ekspres wyłącza się automatycznie po 40 minutach od
ostatniej operacji, co stanowi funkcję pomagającą oszczędzać
energię.
przed parzeniem kawy po raz pierwszy
1 Sprawdzić, czy regulator strumienia pary jest zamknięty (przesunąć w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara uważając, by nie
przekręcić zbyt mocno).
2 Unieść pokrywę, a następnie wyjąć zbiornik i napełnić go zimną wodą.
Nigdy nie napełniać zbiornika powyżej poziomu oznaczonego „MAX”.
Ewentualnie można unieść pokrywę i napełnić zbiornik bez wyjmowania
go z ekspresu.
l
Zaleca się używanie wody filtrowanej, co poprawia smak kawy i
ogranicza osadzanie się kamienia. Nie stosować wody gazowanej ani
innego rodzaju płynów.
3 Włożyć zbiornik z powrotem na miejsce. Sprawdzić, czy zbiornik został
poprawnie umieszczony, a w razie potrzeby lekko docisnąć, by zawór w
dnie zbiornika połączył się z dnem ekspresu.
Ważne
Nigdy nie używać urządzenia, jeśli w zbiorniku zabraknie wody. Gdy
poziom wody w zbiorniku znacznie spadnie, natychmiast dolać
więcej.
4 Zamknąć pokrywę.
5 Trzymając za uchwyt, odchylić dyszę wylotową pary i umieścić pod nią
dzbanek.
6 Wybrany filtr umieścić w obsadzie (nie nasypując jeszcze kawy i
wpasowując wypustkę we wgłębienie w obsadzie). Obsadę filtra
zamocować w ekspresie, umieszczając ją pod otworem wylotowym kawy
i przekręcając w prawo . Pod spodem umieścić odpowiedniej wielkości
naczynie.
7 Podłączyć urządzenie do prądu, a następnie wcisnąć włącznik, który
zaświeci się na pomarańczowo. Zielona kontrolka gotowości do parzenia
zacznie jednocześnie migać. Zaczekać, aż kontrolka przestanie migać.
8 Otworzyć regulator ciśnienia pary, przekręcając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara i wcisnąć przycisk parzenia. Poczekać, aż z
dyszy wycieknie woda o objętości czterech dużych filiżanek. Zamknąć
regulator strumienia pary i poczekać, naczynie pod otworem
wylotowym zaparzonej kawy napełni się wodą o objętości czterech
dużych filiżanek. W razie konieczności do zbiornika dolać wody.
9 Wcisnąć przycisk parzenia kawy, aby zatrzymać przepływ wody, a
następnie nacisnąć włącznik, aby wyłączyć ekspres.
10 Powyższe czynności powtórzyć w przypadku, gdy urządzenie nie było
używane przez kilka dni.
wstępne podgrzewanie ekspresu do kawy
A
by kawa espresso miała odpowiednią temperaturę, konieczne jest
wstępne podgrzanie ekspresu.
1
Sprawdzić, czy regulator strumienia pary znajduje się w pozycji
z
amkniętej (przekręcić w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara) oraz czy w zbiorniku znajduje się ilość wody wystarczająca do
p
rzygotowania jednej lub dwóch (w zależności od potrzeby) filiżanek
k
awy.
2 Wybrany filtr umieścić w obsadzie (nie nasypując jeszcze kawy i
w
pasowując wypustkę we wgłębienie w obsadzie). Obsadę filtra
z
amocować w ekspresie, umieszczając ją pod otworem wylotowym kawy
i przekręcając w prawo . Sprawdzić, czy została stabilnie
z
amocowana.
3
Pod obsadą umieścić filiżankę. Jeżeli podczas wstępnego podgrzewania
ekspresu użyjemy filiżanki, w której podana ma zostać kawa,
j
ednocześnie ją ogrzejemy.
4
Wcisnąć włącznik przycisk zaświeci się na pomarańczowo.
Jednocześnie zielona kontrolka gotowości do parzenia zacznie migać.
Z
aczekać, aż kontrolka przestanie migać.
5
Wcisnąć przycisk parzenia kawy – przycisk zaświeci się na
pomarańczowo, a do filiżanki zacznie napływać gorąca woda. Gdy
z
ielona kontrolka gotowości do parzenia znów zacznie migać, nacisnąć
p
rzycisk parzenia kawy, aby zatrzymać przepływ wody.
6 Wyjąć obsadę z filtrem i przystąpić do parzenia kawy używając kawy
mielonej bądź w saszetkach.
parzenie kawy espresso z kawy mielonej
1
Podgrzać ekspres w sposób opisany na str. 58.
2
Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda.
3 Wybrać odpowiedni filtr.
l
Do zaparzenia jednej filiżanki (lub kawy w saszetkach) użyć mniejszego
filtra, większego natomiast do zaparzenia dwóch filiżanek kawy.
4 Za pomocą załączonej w zestawie łyżeczki do odmierzania do filtra
nasypać kawy (jedną płaską łyżeczkę na każdą filiżankę), wyrównać
powierzchnię, a następnie lekko docisnąć ubijakiem znajdującym się na
drugim końcu łyżeczki. Pozostałe na brzegu filtra resztki kawy wytrzeć.
l
Przy zakupie kawy mielonej należy sprawdzić, czy nadaje się ona do
zaparzania w ekspresie ciśnieniowym.
l
Nie ubijać kawy zbyt mocno, ponieważ spowoduje to zatkanie filtra, kawa
będzie wypływać bardzo powoli, a pianka (crema) będzie miała ciemne
zabarwienie. Niewystarczające ubicie spowoduje z kolei zbyt szybkie
wypływanie kawy pianka będzie miała jasne zabarwienie, a kawa
będzie wodnista.
5 Zamocować obsadę. Sprawdzić, czy wypustka filtra jest wpasowana w
otwór w obsadzie.
6 Obsadę z filtrem zamocować na otworze wylotowym kawy. Przekręcić w
prawo, aby zablokować we właściwym położeniu .
l
Pod obsadą umieścić jedną lub dwie filiżanki . W przypadku parzenia
jednej filiżanki, umieścić ją na środku.
7 Wcisnąć włącznik i poczekać, aż zielona kontrolka gotowości do
parzenia przestanie migać, a następnie wcisnąć przycisk parzenia kawy.
8 Po nalaniu dostatecznej ilości kawy (nie za dużo, bo będzie zbyt słaba)
nacisnąć przycisk parzenia. Po zaparzeniu ostatniej filiżanki nacisnąć
włącznik, aby wyłączyć ekspres. W poniższej tabeli podano zalecany
czas włączenia przycisku parzenia kawy do przygotowywania napojów
różnej objętości.
9 Odczekać 30 sekund, a następnie wyjąć obsadę z filtrem, przekręcając
ją w lewo.
l
Po wyjęciu obsady w filtrze możne znajdować się woda – jest to
normalne.
10 Aby opróżnić filtr z fusów, przesunąć dźwigienkę na uchwycie w taki
sposób, by jej końcówka zachodziła na brzeg filtra . Przytrzymując
dźwigienkę w tej pozycji, obrócić obsadę do góry dnem i wytrząsnąć
fusy, pukając obsadą o twardą powierzchnię .
ilość wielkość filtra przybliżony czas
nalewania
1 Espresso (40 ml) 1 filiżanka 12 s
2 x Espresso (40 ml każda) 2 filiżanki 25 s
1 duża kawa (125 ml) 1 filiżanka 32 s
2 duże kawy (125 ml każda) 2 filiżanki 65 s
61
W
ażne
Nigdy nie należy wyjmować obsady z filtrem, gdy włączona jest
f
unkcja parzenia kawy lub wytwarzania pary ze względu na ryzyko
p
oparzenia się gwałtownie wydobywającą się parą.
parzenie kawy espresso z kawy w saszetkach
W
ażne
J
eżeli przed parzeniem kawy w saszetkach filtr na jedną filiżankę został
użyty do zaparzenia kawy mielonej, konieczne jest usunięcie
p
ozostałości kawy z powierzchni wokół otworu wylotowego kawy. Jest to
k
onieczne, aby zapobiec wyciekaniu wody z obsady filtra i zapewnić
optymalne wyniki. Zachować ostrożność, ponieważ powierzchnia wokół
w
ylotu może być gorąca.
1
Podgrzać ekspres w sposób opisany na str. 58, w obsadzie mocując
m
niejszy filtr.
2 Po podgrzaniu ekspresu wyjąć obsadę z filtrem i umieścić w filtrze
s
aszetkę tak, by była skierowana w odpowiednią stronę .
3 Docisnąć saszetkę w stronę dolnej części filtra i sprawdzić, czy płatki
papieru przylegają do jego wewnętrznej części.
4
Saszetka musi być dobrze wyśrodkowana i mocno osadzona w filtrze.
5 Obsadę z filtrem zamocować na otworze wylotowym kawy i przekręcić w
prawo, aby zablokować we właściwym położeniu .
6
Wykonać czynności opisane w części „parzenie kawy espresso”.
Uwaga: należy stosować saszetki z kawą spełniające normy
systemu ESE (Easy Serving Espresso).
l
P
rzestrzegać znajdujących się na opakowaniu saszetek
instrukcji dotyczących prawidłowego sposobu
umieszczania saszetki w filtrze.
spienianie mleka na kawę cappuccino
Przygotować kawę espresso w sposób podany powyżej.
wskazówka aby przygotować więcej niż jedno cappuccino, należy
najpierw zaparzyć żądaną liczbę filiżanek espresso, a następnie spienić
mleko na cappuccino.
1 Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda.
2 Sprawdzić, czy regulator strumienia pary znajduje się w pozycji
„wyłączony”.
3 Wcisnąć włącznik przycisk zaświeci się na pomarańczowo.
4 Wcisnąć przycisk pary – czerwona kontrolka pary zacznie migać.
5 Zaczekać, aż czerwona kontrolka zacznie świecić bez przerwy,
sygnalizując, że ekspres osiągnął odpowiednią temperaturę.
l
Zaleca się, by przed spienianiem mleka rurkę doprowadzającą parę
opróżnić z wody. W tym celu pod dyszą należy umieścić dzbanek i lekko
otworzyć regulator ciśnienia pary, przekręcając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, aż zostanie wytworzona para. NIE
OTWIERAĆ ZAWORU CAŁKOWICIE.
6 Odpowiedniej wielkości dzbanek napełnić częściowo mlekiem
pamiętając, by nie nalewać za dużo, ponieważ mleko może zwiększyć
swoją objętość nawet trzykrotnie. Na każdą kawę cappuccino należy
użyć mniej więcej 40-60 ml mleka.
l
Najlepsze wyniki uzyskuje się stosując zimne mleko półtłuste.
7 Trzymając dzbanek jedną ręką, zanurzyć dyszę wylotową pary w mleku
uważając, by nie zanurzyć złącza dyszy.
8 Otworzyć regulator strumienia pary, przekręcając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara. Mleko zacznie się spieniać i zwiększać
objętość . Regulować głębokość zanurzenia dyszy uważając, by jej
końcówka cały czas pozostawała zanurzona w mleku. Po 20-25
sekundach mleko będzie podgrzane i spienione.
9 Zatrzymać wytwarzanie pary, przekręcając regulator w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara.
l
Nie dopuścić do zagotowania się mleka, ponieważ niekorzystnie wpłynie
to na smak kawy.
10 Nacisnąć przycisk pary.
11 Wlać spienione mleko do filiżanek z zaparzoną wcześniej kawą
espresso. Aby przygotować kawę latte, do filiżanek wlać wyłącznie
podgrzane mleko (bez piany).
Uwaga nigdy nie uruchamiać dyszy wylotowej pary na czas dłuższy niż
dwie minuty, a po użyciu zawsze ją wyczyścić.
12 Nacisnąć włącznik, aby wyłączyć urządzenie.
parzenie kawy espresso po spienianiu mleka
U
waga
Nigdy nie wyjmować obsady z filtrem bezpośrednio po użyciu funkcji
w
ytwarzania pary.
P
rzygotowując kawę espresso po spienianiu mleka należy usunąć z
e
kspresu zbyt gorącą wodę, która mogłaby przypalić kawę. Należy to
wykonać w następujący sposób:
1
Wyłączyć przycisk pary.
2
Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda, a pod dyszą wylotową
pary umieścić dzbanek.
3
Otworzyć regulator ciśnienia pary, przekręcając w kierunku przeciwnym
d
o ruchu wskazówek zegara i wcisnąć przycisk parzenia (z dyszy
zacznie wydobywać się woda/para). Zaczekać, zielona kontrolka
z
acznie migać, a następnie zamknąć regulator ciśnienia pary i wyłączyć
p
rzycisk parzenia kawy.
4 Ponownie zaczekać - do momentu, gdy zielona kontrolka przestanie
m
igać i zacznie świecić nieprzerwanie. Gdy to nastąpi, ekspres będzie
gotowy do parzenia kawy.
czyszczenie
d
ysza wylotowa pary
P
rzed przystąpieniem do czyszczenia dyszy wylotowej pary należy
pozwolić, by wypłynęło z niej trochę gorącej wody, co ułatwi czyszczenie.
N
ależy to zrobić natychmiast po użyciu funkcji wytwarzania pary. Należy
t
o wykonać w następujący sposób:
1
Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda, a pod dyszą wylotową
pary umieścić dzbanek.
2 Wyłączyć przycisk pary.
3
Otworzyć regulator ciśnienia pary przekręcając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara.
4 Wcisnąć przycisk parzenia kawy i pozostawić uruchomiony przez ok. 10
sekund, by przez dyszę zaczęła przepływać gorąca woda.
5 Wyłączyć przycisk parzenia kawy i zamknąć regulator pary, przekręcając
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
6 Nacisnąć włącznik, aby wyłączyć urządzenie.
l
Przed przystąpieniem do dalszych czynności wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego i zaczekać, aż wszystkie elementy ostygną.
l
Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie.
l
O ile nie podano inaczej, nie myć części w zmywarce do naczyń.
dysza wylotowa pary
1 Odkręcić dyszę, obracając ją w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, a następnie dokładnie umyć. Sprawdzić, czy trzy otwory
wskazane na rysunku są drożne . W razie konieczności udrożnić je
przy użyciu szpilki.
2 Wyczyścić rurkę doprowadzającą parę. Sprawdzić, czy końcówka jest
drożna.
3 Nakręcić dyszę z powrotem na rurkę doprowadzającą.
zbiornik, pokrywa, obsada filtra
l
Umyć, wypłukać i pozostawić do wyschnięcia.
filtry (wersja na jedną i na dwie filiżanki)
l
Po każdym użyciu umyć i wysuszyć.
l
Po około stu użyciach filtr należy rozmontować i dokładnie wyczyścić w
sposób opisany poniżej.
l
Zdjąć zakrywkę znajdującą się na spodzie filtra, obracając we
wskazanym kierunku . Wyjąć siteczko do wytwarzania pianki
wypychając je od spodu ku górze . Rozdzielić elementy składowe
siteczka, odciągając uszczelkę na bok i wyjmując plastikową tarczę i
metalowy filtr . Dokładnie wypłukać poszczególne części. Za pomocą
szczoteczki wymyć metalowy filtr w gorącej wodzie . Sprawdzić, czy
otwory w filtrze są drożne. W razie potrzeby udrożnić je przy użyciu
szpilki . Wysuszyć elementy składowe, a następnie ponownie je
złożyć, pamiętając, by zrobić to we właściwy sposób.
podstawka na filiżankę, taca ociekowa
l
Tacę ociekową należy regularnie opróżniać. Konieczność opróżnienia
tacy wskazuje czerwony pływak znajdujący się na środku tacki, który po
zapełnieniu tacy unosi się i jest widoczny w otworze w podstawce na
filiżankę.
1 Umyć, a następnie wysuszyć. Można także myć w zmywarce do naczyń
(wyjąwszy uprzednio pływak z tacki), umieszczając w koszyku na
sztućce.
62
o
twór wylotowy kawy
l
Po każdym użyciu sprawdzić, czy wokół otworu wylotowego nie znajdują
s
ię pozostałości mielonej kawy i czy powierzchnia ta jest czysta. Wytrzeć
d
o czysta, a w razie konieczności wyczyścić dokładniej, wykonując
poniższe czynności. Nieutrzymywanie otworu wylotowego w czystości
m
a ujemny wpływ na jakość parzonej kawy i może doprowadzić do
u
szkodzenia urządzenia.
1 Za pomocą śrubokrętu odkręcić śrubę mocującą osłonę otworu
w
ylotowego (nie zdejmować osłony wewnętrznej).
2
Wilgotną ściereczką wyczyścić powierzchnię wokół otworu.
3 Za pomocą szczoteczki dokładnie umyć zdjętą osłonę otworu
w
ylotowego w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Po umyciu
d
obrze wypłukać. Sprawdzić, czy otwory drożne, a w razie
konieczności udrożnić je za pomocą szpilki.
4
Aby ponownie założyć osłonę otworu wylotowego, powtórzyć powyższe
k
roki w odwrotnej kolejności. Nieutrzymywanie otworu wylotowego i
filtrów w czystości zgodnie z powyższymi zaleceniami spowoduje
u
nieważnienie gwarancji.
u
suwanie kamiennego osadu
P
o zaparzeniu 200 filiżanek kawy zaleca się oczyszczenie ekspresu z
kamiennego osadu.
1
Zaleca się używanie załączonego w zestawie z danym modelem
r
oztworu do usuwania osadu lub zakup środka przeznaczonego
specjalnie do usuwania osadu kamiennego z ekspresów ciśnieniowych.
U
żyć ilości zalecanej przez producenta marki, ale nie przekraczać
m
aksymalnej pojemności zbiornika (1 litr).
2 Sprawdzić, czy obsada filtra nie jest założona. Pod otworem wylotowym
k
awy umieścić miskę, a pod dyszą pary dzbanek.
3
Wcisnąć włącznik, a następnie przycisk parzenia kawy i otworzyć
regulator strumienia pary, przekręcając go w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara. Poczekać, aż z dyszy wycieknie woda o
objętości jednej filiżanki. Zamknąć regulator strumienia pary i poczekać,
aż naczynie pod otworem wylotowym kawy napełni się wodą o objętości
jednej filiżanki. Nie trzeba czekać, zielona kontrolka przestanie migać.
4 Wyłączyć ekspres, wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego i pozostawić
urządzenie na 15 minut.
5 Powtórzyć czynności opisane w punkcie 3 i pozwolić, by z urządzenia
wypłynęła reszta roztworu. Wyłączyć ekspres.
6 Dokładnie wypłukać zbiornik i napełnić go świeżą wodą.
7 Powtórzyć czynności opisane w punkcie 3 pozwalając, by woda
przepłukała dyszę i otwór wylotowy kawy. Ponownie napełnić zbiornik
czystą wodą i powtórzyć czynności. Pozwoli to całkowicie opróżnić
ekspres z reszty roztworu do usuwania kamienia.
Gwarancja nie obejmuje naprawy uszkodzeń spowodowanych
nagromadzeniem się kamienia w urządzeniu, jeśli kamień nie jest
usuwany regularnie.
serwis i punkty obsługi klienta
l
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika firmy KENWOOD lub upoważnionego
przez firmę KENWOOD zakładu naprawczego.
l
W razie wszelkich problemów z obsługą urządzenia przed zwróceniem
się o pomoc należy zapoznać się ze wskazówkami w części pt.:
„rozwiązywanie problemów” w instrukcji obsługi urządzenia lub odwiedzić
stronę internetową www.kenwoodworld.com.
l
Prosimy pamiętać, że niniejszy produkt objęty jest gwarancją, która
spełnia wszystkie wymogi prawne dotyczące wszelkich istniejących praw
konsumenta oraz gwarancyjnych w kraju, w którym produkt został
zakupiony.
l
W razie wadliwego działania produktu marki Kenwood lub wykrycia
wszelkich usterek prosimy przesłać lub dostarczyć urządzenie do
autoryzowanego punktu serwisowego firmy KENWOOD. Aktualne
informacje na temat najbliższych punktów serwisowych firmy KENWOOD
znajdują się na stronie internetowej firmy, pod adresem
www.kenwoodworld.com lub adresem właściwym dla danego kraju.
l
Zaprojektowała i opracowała firma Kenwood w Wielkiej Brytanii.
l
Wyprodukowano w Chinach.
W
AŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
P
RODUKTU, ZGODNEGO Z WYMOGAMI DYREKTYWY WSPÓLNOTY
EUROPEJSKIEJ W SPRAWIE ZUŻYTEGO SPRZĘTU ELEKTRYCZNEGO
I
ELEKTRONICZNEGO (WEEE)
P
o zakończeniu okresu użytkowania produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
N
ależy go dostarczyć do prowadzonego przez władze miejskie punktu
z
ajmującego się segregacją odpadów lub zakładu oferującego tego rodzaju
usługi.
O
sobne usuwanie sprzętu AGD pozwala uniknąć szkodliwego wpływu na
ś
rodowisko naturalne i zdrowie ludzkie, wynikającego z nieodpowiedniego
usuwania tego rodzaju sprzętu, oraz umożliwia odzyskiwanie materiałów, z
k
tórych sprzęt ten został wykonany, a w konsekwencji znaczną
o
szczędność energii i zasobów naturalnych. O konieczności osobnego
usuwania sprzętu AGD przypomina umieszczony na produkcie symbol
p
rzekreślonego pojemnika na śmieci.
63
p
roblem możliwa przyczyna rozwiązanie
Z
ekspresu nie wypływa kawa.
l
K
awa jest wilgotna i/lub zbyt silnie
l
S
prawdzić, czy użyta kawa nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Lżej ubić
u
bita w filtrze. kawę w filtrze, a w razie potrzeby użyć kawy o innej miałkości.
l
Otwory w dziobkach obsady filtra
l
Oczyścić otwory w dziobkach.
z
atkane.
l
O
twór wylotu kawy jest niedrożny.
l
O
czyścić otwór wylotowy zgodnie ze wskazówkami podanymi w części dotyczącej
c
zyszczenia.
l
Z
biornik został nieprawidłowo
l
L
ekko docisnąć zbiornik, by zawór w jego dnie się otworzył.
założony i zawór w jego dnie nie
j
est otwarty.
l
Otwory w siteczku do wytwarzania
l
Rozmontować siteczko do wytwarzania pianki i dokładnie wyczyścić części -
p
ianki są zatkane. patrz ustęp pt. „czyszczenie (filtry)”.
Kawa ścieka z krawędzi
l
Obsada filtra jest nieprawidłowo
l
Ponownie założyć obsadę filtra, sprawdzając poprawność montażu, i obrócić
o
bsady filtra, a nie przez przymocowana do ekspresu. w prawo.
otworyw dziobkach.
l
Uszczelka podgrzewacza ekspresu
l
Wymienić uszczelkę patrz ustęp pt. „serwis i punkty obsługi klienta”.
u
traciła elastyczność.
l
Otwory w dziobkach obsady filtra
l
Oczyścić otwory w dziobkach.
s
ą zatkane.
l
D
o filtra wsypano zbyt dużą ilość kawy.
l
Z
mniejszyć ilość wsypywanej kawy.
Z
aparzona kawa jest zimna.
l
E
kspres nie został wstępnie podgrzany.
l
P
rzestrzegać instrukcji dotyczących wstępnego podgrzewania ekspresu.
l
Gdy wciśnięto przycisk parzenia kawy,
l
Przed wciśnięciem przycisku parzenia zaczekać, zielona kontrolka gotowości
z
ielona kontrolka gotowości do przestanie migać.
parzenia nie paliła się.
Pompa pracuje zbyt głośno.
l
Zbiornik na wodę jest pusty.
l
Napełnić zbiornik wodą.
l
Zbiornik został nieprawidłowo założony
l
Lekko docisnąć zbiornik, by zawór w jego dnie się otworzył.
i
zawór w jego dnie nie jest otwarty.
Pianka ma jasne zabarwienie
l
Mielona kawa nie została
l
Mocniej ubić kawę w filtrze.
i
jest wytwarzana zbyt szybko. wystarczająco mocno ubita.
l
Do filtra wsypano zbyt małą ilość
l
Do filtra wsypać większą ilość kawy.
mielonej kawy.
l
Nalano zbyt dużą ilość kawy.
l
Zmniejszyć ilość kawy dozowanej do filiżanki/filiżanek.
l
Zastosowano nieodpowiedni rodzaj
l
Zmienić rodzaj stosowanej kawy.
kawy.
Pianka ma ciemne zabarwienie
l
Mielona kawa została zbyt mocno ubita.
l
Lżej ubić kawę w filtrze.
i jest wytwarzana zbyt wolno.
l
Otwór wylotu kawy jest niedrożny.
l
Oczyścić otwór wylotowy zgodnie ze wskazówkami podanymi w części dotyczącej
czyszczenia.
l
Do filtra wsypano zbyt dużą ilość kawy.
l
Zmniejszyć ilość kawy.
l
Kawa jest zbyt drobno zmielona.
l
Zmienić rodzaj stosowanej kawy na przeznaczony do ekspresów ciśnieniowych.
l
Zastosowano nieodpowiedni rodzaj
l
Zmienić rodzaj stosowanej kawy na przeznaczony do ekspresów ciśnieniowych.
kawy.
Kawa ma kwaśny smak.
l
Ekspres nie został dokładnie wypłukany
l
Kilkakrotnie przepłukać ekspres czystą wodą i wypłukać wszystkie elementy
po zastosowaniu środka do usuwania składowe (patrz ustęp pt. „czyszczenie").
kamienia.
Mleko nie spienia się podczas
l
Mleko nie zostało wystarczająco
l
Używać mleka z lodówki.
parzenia kawy cappuccino schłodzone.
l
Użyć mleka o innej zawartości tłuszczu.
l
Element do przygotowywania kawy
l
Wyczyścić dyszę i rurkę doprowadzającą parę (zob. ustęp pt. „czyszczenie”).
cappuccino jest brudny.
64
u
suwanie problemów technicznych
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86

Kenwood ES020 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla