Kenwood AT910012 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
English 2 - 8
Nederlands 9 - 15
Français 16 - 22
Deutsch 23 - 29
Italiano 30 - 36
Português 37 - 43
Español 44 - 50
Dansk 51 - 56
Svenska 57 - 62
Norsk 63 - 68
Suomi 69 - 74
Türkçe 75 - 81
Ïesky 82 - 87
Magyar 88 - 94
Polski 95 - 101
Русский 102 - 109
Ekkgmij 110 - 116
UNFOLD
´¸∂w
117
- 123
bezpieczeństwo
Zbyt sucha lub zbyt szybko
podawana mieszanka makaronowa
może spowodować uszkodzenie
przystawki do wyrobu makaronu
i/lub miksera.
Nie wkładać do tuby podajnikowej
palców ani żadnych innych
przedmiotów z wyjątkiem
załączonego w zestawie
klucza/popychacza.
Do dopychania ciasta w tubie
podajnikowej używać wyłącznie
uchwytu klucza/popychacza. Nie
dociskać zbyt silnie.
Nigdy nie zakładać ani nie
demontować przystawki do wyrobu
makaronu w trakcie pracy miksera.
Podawać równomiernie ciasto w
niewielkich porcjach. Nie dopuścić
do przepełnienia tuby podajnikowej.
Zachować ostrożność podczas
obchodzenia się i czyszczenia,
gdyż ostrze zespołu tnącego jest
ostre.
legenda
zespół lejowy
tuba podajnikowa
obudowa
śruba spiralna
tłocznik*
nakrętka zabezpieczająca
pierścień zaciskowy zespołu
tnącego
ostrze tnące
klucz/popychacz
narzędzie do czyszczenia
* Ten element znajduje się w
zestawie tłocznika Maccheroni
Rigati przedstawionym na ilustracji.
Aby zakupić dodatkowe tłoczniki
przedstawione na ostatniej stronie
niniejszej instrukcji, należy
skontaktować się z punktem
sprzedaży, w którym zakupiono
przystawkę.
przed pierwszym użyciem
Wymyć części urządzenia – patrz
punkt ‘Czyszczenie’.
sposób montażu
1 Opcjonalnie: Aby usprawnić proces
przygotowania makaronu, podgrzać
obudowę, tłocznik i nakrętkę
pierścienia w gorącej wodzie, a
następnie je osuszyć.
2 Zdjąć pokrywę wylotu
wolnoobrotowego, zsuwając, a
następnie odciągając zatrzask .
3 Przytrzymać zatrzask w pozycji
cofniętej i wsunąć obudowę
przystawki do wyrobu makaronu.
4 Zamontować śrubę spiralną
wewnątrz obudowy i obracać, aż
zazębi się z mechanizmem.
5 Zamontować tłocznik.
6 Założyć nakrętkę zabezpieczającą i
dokręcić ręką. (Nie używać
klucza/popychacza, gdyż służy on
jedynie do demontażu).
Sprawdzić, czy śruba
zabezpieczająca znajduje się w
przybliżeniu w jednej płaszczyźnie z
obudową przystawki.
7 Zamontować zespół lejowy.
opcjonalnie: Aby ułatwić proces
cięcia makaronu na żądaną
długość, w zmontowanej
przystawce do wyrobu makaronu
można założyć zespół tnący.
1 Po przesunięciu uchwytu ostrza
tnącego w najwyższe położenie
odkręcić lekko pierścień zaciskowy.
Umieścić nakrętkę zabezpieczającą
i w razie potrzeby obrócić,
znajdzie się w położeniu
wyjściowym na przystawce.
Tłocznik powinien znaleźć się w
jednej płaszczyźnie z przednią
powierzchnią zespołu tnącego.
2 Przytrzymać krawędź zespołu
tnącego i jednocześnie dokręcić
pierścień zaciskowy, obracając w
kierunku od siebie. .
95
Polski
Przed przyståpieniem do czytania instrukcji prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë z
ilustracjami
uwaga Przy każdej czynności
montażu lub demontażu zespołu
tnącego należy zawsze trzymać
jedną ręką za krawędź zespołu, a
drugą obracać pierścień zaciskowy.
obsługa przystawki do
wyrobu makaronu
1 Przygotować mieszankę na
makaron zgodnie z przepisem.
Mieszanka nie może być zbyt
sucha, gdyż mogłoby to
doprowadzić do uszkodzenia
przystawki do wyrobu makaronu lub
miksera. Mieszanka powinna mieć
konsystencję przypominającą grubo
startą bułkę lub gruboziarnistą
kruszonkę. Cząsteczki mieszanki
powinny być rozdzielone, ale po
ściśnięciu powinny tworzyć łatwo
wiążącą się masę.
2 Ustawić mikser na szybkość 2-3.
3 Umieścić porcję mieszanki na
zespole lejowym. Wprowadzać na
raz niewielką ilość mieszanki do
tuby podajnikowej. Przed
kontynuacją odczekać,
mieszanka zejdzie ze śruby
spiralnej. W przypadku
zaczopowania tuby podajnikowej
użyć końcówki uchwytu
klucza/popychacza, aby
przepchnąć mieszankę na śrubie
spiralnej (nie używać żadnych
innych przedmiotów poza
uchwytem klucza, ani nie
przepychać zbyt silnie). Nigdy nie
należy dopuścić do przepełnienia
tuby podajnikowej.
4 Gdy makaron osiągnie dostateczną
długość, przesuwać uchwyt na
zespole tnącym do tyłu i do przodu,
aby pociąć makaron na odcinki o
żądanej długości. Alternatywnie,
jeśli zespół tnący nie jest
zamontowany, do cięcia makaronu
można użyć noża.
Aby zmienić tłoczniki, należy
zdemontować zespół tnący. Należy
przytrzymać jedną ręką za krawędź
zespołu tnącego i obrócić pierścień
zaciskowy ku sobie, a następnie
zdjąć. Zdemontować nakrętkę
zabezpieczającą (w razie potrzeby
użyć klucza/popychacza, aby
poluzować nakrętkę
zabezpieczającą) i przełączyć
krótko na prędkość 1, aby tłocznik
odskoczył. Zdjąć tłocznik i widoczny
nadmiar makaronu, a następnie
zamontować wybrany tłocznik.
Założyć z powrotem nakrętkę
zabezpieczającą i zespół tnący.
ostrzeżenie
Przystawka do wyrobu makaronu
nagrzewa się w trakcie pracy; jest
to normalne zjawisko
spowodowane ściskaniem
makaronu w przystawce.
UWAGA
Tłoczniki posiadają specjalną
konstrukcję z brązu, pozwalającą
na nadanie makaronowi szorstkiej
faktury powierzchni, do której łatwo
przylega sos do makaronu i która
zapewnia autentyczny pełny smak.
czyszczenie
demontaż przystawki
Należy przytrzymać jedną ręką za
krawędź zespołu tnącego i obrócić
pierścień zaciskowy ku sobie, a
następnie zdemontować.
Zdemontować nakrętkę
zabezpieczającą; w razie potrzeby
użyć klucza/popychacza, aby
poluzować nakrętkę
zabezpieczającą. Zdjąć przystawkę
z miksera, odsuwając zatrzask i
odciągając przystawkę.
Zdemontować części składowe.
tłoczniki
Tłoczniki Maccheroni Rigati,
Maccheroni Lisci i Bucatini można
rozmontować, aby usprawnić
proces czyszczenia .
96
Czyścić bezpośrednio po użyciu,
gdyż w przeciwnym razie makaron
zaschnie i jego usunięcie będzie
bardzo trudne. Użyć narzędzia do
czyszczenia, aby usunąć
pozostałości makaronu z
tłoczników. Grubsza końcówka
narzędzia idealnie nadaje się do
czyszczenia większych otworów w
tłoczniku Maccheroni Rigati,
podczas gdy cieńsza końcówka
przeznaczona jest do czyszczenia
pozostałych tłoczników. Umyć w
gorącej wodzie z mydłem, a
następnie dokładnie osuszyć.
śruba spiralna
Nie zanurzać w wodzie.
Wytrzeć do czysta, a następnie
osuszyć.
zespół lejowy, nakrętka
pierścienia, obudowa, klucz,
zespół tnący.
Usunąć pozostałości ciasta
makaronowego i w razie potrzeby
umyć w gorącej wodzie z mydłem,
a następnie dokładnie osuszyć.
przepis na zwykły
makaron
Zalecamy użycie mąki typu 00, ale
jeśli nie jest dostępna, można użyć
zwykłej mąki ogólnego
zastosowania. Odmierzyć starannie
składniki, gdyż zbyt sucha
mieszanka może spowodować
uszkodzenie przystawki i/lub
miksera. Jeśli jednak mieszanka
tworzy kulę ciasta, oznacza to, że
dodano zbyt dużo płynu.
200 g mąki typu 00
100 g ubitych jaj (około 2 jaja
średniej wielkości)
Sposób przyrządzenia
Umieścić mąkę w misce razem z
zamontowaną ubijaczką K i
stopniowo dodawać ubite jaja przy
prędkości minimalnej, zwiększając
do prędkości 1. Miksować przez 30-
45 sekund, a następnie zeskrobać
na środek. Włączyć i kontynuować
mieszanie przez kolejne około 30
sekund. Konsystencja mieszaniny
powinna przypominać grubo startą
bułkę lub gruboziarnistą kruszonkę.
Cząsteczki mieszanki powinny być
rozdzielone, ale po ściśnięciu
niewielkiej ilości powinny tworzyć
łatwo wiążącą się masę.
sposób przyrządzania
makaronu
aromatyzowanego
makaron ziołowy
Skorzystać z powyższego przepisu,
ale dodać do ubitych jaj 20 ml
wymytych i drobno posiekanych
ziół, takich jak natka pietruszki.
makaron razowy zastąpić mąkę
zwykłą mąką razową.
makaron pomidorowy zastąpić
15 ml ubitych jaj 15 ml przecieru
pomidorowego.
makaron verdi zastąpić 30 ml
ubitych jaj 30 ml drobno przetartego
szpinaku.
makaron bezjajeczny
200 g mąki typu 00
szczypta soli
25 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
około 100 ml wody
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron, dodając sól do
mąki oraz zastępując jaja oliwą i
wodą.
97
Japońskie kluski
gryczane soba
- Idealne dla osób na diecie
bezglutenowej.
300 g mąki gryczanej
150 g ubitych jaj
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron. Przepuścić
mieszankę przez przystawkę do
wyrobu makaronu zaopatrzoną w
sito Bigoli i pociąć na odpowiednią
długość. Gotować we wrzącej
wodzie.
kluski udon
350 g zwykłej mąki ogólnego
zastosowania
140 ml zimnej wody
20 g soli
Wymieszać sól w wodzie do jej
całkowitego rozpuszczenia.
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron, zastępując
ubite jaja wodą z solą.
Przepuścić mieszankę przez
przystawkę do wyrobu makaronu
zaopatrzoną w sito Bigoli i pociąć
na odpowiednią długość. Gotować
w nieosolonej wrzącej wodzie przez
około 5 minut – kluski powinny być
sprężyste, ale miękkie.
Bezzwłocznie odcedzić i wypłukać
w zimnej wodzie. Bezpośrednio
serwować z wybranym sosem.
gotowanie makaronu
Przed rozpoczęciem gotowania
makaron można nieco wysuszyć
(maksymalnie przez godzinę przed
gotowaniem). Czas suszenia jest
zmienny w zależności od rodzaju
przygotowywanego makaronu.
1 Zagotować wodę w rondlu
wypełnionym w 3/4 wodą. Dodać
soli do smaku.
2 Dodać makaron i zagotować, od
czasu do czasu mieszając.
Gotować, aż makaron ugotuje się al
dente. Makaron powinien być
miękki, ale jednocześnie sprężysty
przy jedzeniu. Orientacyjnie należy
gotować przez 1-10 minut, ale
długość gotowania jest zależna od
rodzaju makaronu i pożądanej
konsystencji. Należy zawsze
regularnie kontrolować
konsystencję, gdyż makaron będzie
dalej się gotować przez chwilę po
zdjęciu z ognia.
Nigdy nie dodawać oliwy do wody,
gdyż makaron będzie wówczas
śliski, uniemożliwiając odpowiednie
przyleganie do niego sosu.
dobór sosu do
makaronu
Odpowiednie dobranie makaronu
do sosu ma zasadnicze znacznie.
Makarony rurkowe dobrze
komponują się z gęstymi sosami,
podłużne odmiany makaronu
dobrze wchłaniają sok z sosów
pomidorowych i sosów z owoców
morza, jednocześnie nie mięknąc,
podczas gdy grubsze makarony
zwykle podaje się z sosami o
silnym aromacie.
98
przystawka do wyrobu
ciasteczek (AT910014)
Rysunek przystawki do wyrobu
ciasteczek przedstawiono na
ostatniej stronie.
1 Skorzystać z jednego z
przedstawionych przepisów na
ciasteczka i schłodzić w lodówce,
aby mieszanka nabrała
odpowiedniej konsystencji.
Użyć niewielkich jaj, gdyż inaczej
mieszanka będzie zbyt miękka.
2 Zdjąć kształtkę z tłocznika do
wyrobu ciasteczek. Zmontować
przystawkę do wyrobu makaronu z
tłocznikiem do ciasteczek,
upewniając się, że szczeliny w
tłoczniku wychodzą na obie strony.
Zamontować przystawkę w
mikserze. (Nie należy montować
zespołu tnącego.)
3 Wsunąć kształtkę w szczeliny po
każdej stronie tłocznika i
przesuwać, aż żądany kształt
znajdzie się w środku otworu.
zwykłe ciasteczka
150 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
2 niewielkie ubite jaja
300 g zwykłej przesianej mąki
opcjonalnie esencja cytrynowa
Utrzeć masło i cukier w misce przy
użyciu trzepaczki K, aż mieszanka
nabierze lekkiej, puszystej
konsystencji. Wbić jaja, a następnie
dodać przesianą mąkę i esencję.
Przepuścić mieszankę przez
przystawkę, uprzednio wybrawszy
żądany kształt, i przyciąć na
odpowiednią długość. Umieścić na
posmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia i piec na środku
piekarnika rozgrzanego do
temperatury 190°C (oznaczenie ‘5’
na kurku gazu) przez około 10
minut lub do upieczenia.
Pozostawić do ostygnięcia w
koszyku drucianym.
ciasteczka
czekoladowe
125 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 niewielkie ubite jaja
250 g zwykłej mąki
}
przesiać
25 g kakao w proszku razem
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykłe ciasteczka, esencję
zastępując kakao w proszku.
Po ostygnięciu ciasteczek można je
udekorować, zanurzając w
roztopionej czekoladzie lub
posypując cukrem pudrem.
Rozwiązywanie problemów
technicznych
99
Odpowiedź Wskazówka
Makaron ma szorstką powierzchnię
Sita/tłoczniki są wykonane ze
specjalnego brązu. Tłocznik
wykonany z brązu nadaje
makaronowi szorstką powierzchnię,
która jest pożądana, gdyż pozwala
na przyleganie sosu do makaronu.
Jakość uzyskiwanego makaronu
Jest to normalne zjawisko, które
z tej samej mieszanki jest zmienna można jednak zminimalizować
poprzez:-
- zapewnienie względnie jednolitej
konsystencji mieszanki,
- podawanie mieszanki do przystawki
do wyrobu makaronu w
równomiernym tempie,
- wykorzystanie całej mieszanki w
jednej partii,
- niedopuszczenie do wyschnięcia
mieszanki.
Makaron nie wydostaje się
Przed przystąpieniem do wyrobu
z otworów makaronu sprawdzić, czy tłoczniki
są czyste. Makaron zaschnięty w
otworach uniemożliwi wydostawanie
się świeżego makaronu przez
otwory.
Sprawdzić drożność tuby
podajnikowej.
Użyć klucza/popychacza, aby
usprawnić podawanie makaronu do
śruby spiralnej.
Tłoczniki trudno oczyścić
Zawsze czyścić bezpośrednio po
użyciu. Nie dopuścić do zaschnięcia
mieszanki na tłoczniku.
Zawsze czyścić bezpośrednio po
Użyć dostarczonego narzędzia.
Grubsza końcówka narzędzia
idealnie nadaje się do czyszczenia
większych otworów w tłoczniku
Maccheroni Rigati, podczas gdy
cieńsza końcówka przeznaczona
jest do czyszczenia pozostałych
tłoczników.
100
pytanie
Odpowiedź Wskazówka
Makaron jest postrzępiony
Niekiedy pierwsza partia makaronu
jest nieco postrzępiona. Dodawać
mieszankę makaronu w stałym
tempie; spróbować dostosować
tempo dodawania mieszanki.
Podgrzać obudowę, tłocznik i
nakrętkę pierścienia w gorącej
wodzie i dokładnie wysuszyć je
przed użyciem.
Tłocznik nie pasuje do
Sprawdzić, czy otwór środkowy
śruby spiralnej w tłoczniku jest wolny od
pozostałości zaschniętej mieszanki
z poprzednich prób wyrobu
makaronu.
Sprawdzić, czy w przypadku zmiany
tłoczników podczas pracy między
tłocznik a śrubę spiralną nie dostała
się mieszanka, uniemożliwiając
poprawne zamontowanie tłocznika.
Tuba podajnikowa ciągle
Dodawać na raz niewielkie porcje
się zapycha makaronu w równomiernym tempie.
Kolejną porcję dodawać dopiero po
opróżnieniu się tuby podajnikowej.
Mieszanka jest zbyt wilgotna.
Użyć końcówki klucza/popychacza,
aby przepchnąć mieszankę w dół
tuby podajnikowej. (Zdemontowanie
zespołu lejowego pozwoli na
dosięgnięcie kluczem głębiej w tubie
podajnikowej).
Zmienić prędkość dodawania
mieszanki.
Trudno zdemontować zespół tnący
Odczekać około 30 minut, aż
przystawka ostygnie.
Trudno zamontować zespół tnący
Przed umieszczeniem na
przystawce sprawdzić, czy
metalowy pierścień zaciskowy jest
częściowo odkręcony od
plastikowego wnętrza.
101
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126

Kenwood AT910012 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi