Informacje ogólne dotyczàce gotowania
• Je˝eli ca∏y posi∏ek ma zostaç przygotowany w kuchence
mikrofalowej, nale˝y rozpoczàç od najbardziej zwartych produktów,
takich jak ziemniaki. Kiedy sà ju˝ gotowe, nale˝y je przykryç na czas
przygotowywania pozosta∏ych produktów.
• Wi´kszoÊç produktów nale˝y przykrywaç. Dopasowana pokrywka
utrzymuje par´ i wilgoç, co skraca czas gotowania w kuchence
mikrofalowej. Sprawdza si´ to w szczególnoÊci podczas gotowania
warzyw, daƒ rybnych oraz zapiekanek. Przykrywanie ˝ywnoÊci
powoduje tak˝e lepsze rozprowadzanie ciep∏a, co zapewnia szybkie i
doskona∏e wyniki.
• Aby uzyskaç najlepsze mo˝liwe efekty, wa˝ne jest w∏aÊciwe
umieszczenie ˝ywnoÊci, poniewa˝ promieniowanie mikrofalowe jest
najmocniejsze w centralnej cz´Êci kuchenki. Przyk∏adowo, podczas
pieczenia ziemniaków nale˝y umieÊciç je wzd∏u˝ kraw´dzi szklanego
talerza obrotowego, aby si´ równo gotowa∏y.
• Aby równo ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i drób, nale˝y je
kilkakrotnie obróciç.
• W kuchence mikrofalowej mo˝na równie˝ piec, jednak w przepisie
nie mo˝e byç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania artyku∏ów o grubej skórce, np.
ziemniaków, jab∏ek, ca∏ej dyni lub kasztanów, skórk´ nale˝y
przedziurawiç, aby zapobiec rozerwaniu produktu podczas
gotowania.
• Podczas przygotowywania jedzenia w „tradycyjnym" piekarniku
zazwyczaj unika si´ otwierania drzwiczek. Inaczej jest w przypadku
kuchenki mikrofalowej: nie ma strat energii czy te˝ ciep∏a. Innymi
s∏owy mo˝na otwieraç drzwiczki kuchenki i zaglàdaç do Êrodka tak
cz´sto, jak tylko si´ chce.
Zasady bezpiecznego u˝ytkowania podczas przygotowywania
jedzenia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej do podgrzewania
jedzenia dla dzieci lub p∏ynów w butelkach do karmienia nale˝y
zawsze mieszaç pokarm/p∏yny, a przed podaniem sprawdziç
dok∏adnie temperatur´. Zapewnia to równomierne rozprowadzenie
ciep∏a i unikni´cie poparzeƒ.
Umieszczajàc w kuchence mikrofalowej butelki do karmienia nie
wolno zamykaç ich pokrywkà lub smoczkiem.
• Niektóre potrawy mogà w wyniku zbyt d∏ugiego podgrzewania ulec
zw´gleniu lub zaczàç dymiç. W takim wypadku nale˝y pozostawiç
zamkni´te drzwiczki i wy∏àczyç kuchenk´.
• Niektóre produkty z niskà zawartoÊcià wody, np. czekolada w
kostkach lub ciasta ze s∏odkim nadzieniem, powinny byç
podgrzewane ostro˝nie. W przeciwnym razie zniszczeniu mogà ulec
same produkty lub naczynia, w których si´ znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS PRZYGOTOWANIA JEDZENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania jedzenia w pojemnikach nale˝y
sprawdziç, czy naczynia, które majà byç u˝yte, wykonane sà z
odpowiedniego materia∏u. Niektóre rodzaje plastiku mogà staç si´
mi´kkie i ulec deformacji, a niektóre typy naczyƒ ceramicznych mogà
pop´kaç (w szczególnoÊci podczas podgrzewania niewielkiej iloÊci
produktów).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do u˝ycia w kuchence
mikrofalowej nale˝y:
• umieÊciç pojemnik w kuchence mikrofalowej,
• umieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy nape∏nionà wodà,
• w∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà, która przez 15-30 sekund powinna
pracowaç z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku, nie nale˝y go
u˝ywaç w kuchence mikrofalowej. Podczas przygotowywania
˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej powinno si´ u˝ywaç
nast´pujàcego wyposa˝enia:
• Szk∏o i szklane miski
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie emaliowane) Jedzenie
pozostaje d∏u˝ej goràce w kamionkowych naczyniach emaliowanych.
• Pojemniki plastikowe Mogà one byç u˝ywane do wielu celów
zwiàzanych z podgrzewaniem, ale nie nadajà si´ do pieczenia.
Uwaga! NIE wolno u˝ywaç pojemników plastikowych wykonanych z
melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana W kuchenkach mikrofalowych mo˝na stosowaç wszelkie
naczynia porcelanowe, chocia˝ najlepiej u˝ywaç naczyƒ
˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà Naczynia szklane ze szczelnymi
pokrywkami, które uniemo˝liwiajà wydostawanie si´ pary, idealnie
nadajà si´ do warzyw i owoców, do których nie dodano ˝adnych
p∏ynów (jednak czas gotowania nie mo˝e przekraczaç 5 minut).
• Naczynia do opiekania Podczas korzystania z tego typu naczyƒ
nale˝y zachowaç szczególnà ostro˝noÊç. Naczyƒ tych nigdy nie
nale˝y podgrzewaç na talerzu obrotowym d∏u˝ej ni˝ 5 minut.
Pomi´dzy naczyniem do opiekania a talerzem obrotowym nale˝y
umieÊciç odpowiednià izolacj´, np. talerz ˝aroodporny, aby zapobiec
przegrzaniu talerza obrotowego.
• Folii spo˝ywczej mo˝na u˝ywaç szczególnie do zup, sosów, daƒ
duszonych lub podczas rozmra˝ania. Mo˝na jej tak˝e u˝yç jako
luênego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu si´ t∏uszczu w
kuchence.
• R´czniki papierowe sà idealne, poniewa˝ absorbujà wilgoç i t∏uszcz.
Mo˝na nimi na przyk∏ad poprzek∏adaç boczek. Boczek b´dzie
wówczas chrupiàcy, poniewa˝ nie b´dzie p∏ywa∏ we „w∏asnym sosie".
Chleb domowej roboty mo˝na wyjàç bezpoÊrednio z zamra˝arki,
zawinàç w r´czniki papierowe i podgrzaç w kuchence mikrofalowej.
• Mokre r´czniki papierowe nadajà si´ do ryb lub warzyw. Nakryte nimi
jedzenie jest chronione przed wysychaniem.
• Papier pergaminowy Ryby, du˝e warzywa, takie jak kalafior, kaczan
kukurydzy itp., mo˝na pakowaç w wilgotny papier pergaminowy.
• Torebki do pieczenia sà idealne do mi´s, ryb i warzyw. Jednak nigdy
nie wolno ich zamykaç metalowymi spinaczami. Zamiast tego nale˝y
u˝ywaç nitki bawe∏nianej. Przed umieszczeniem torebki w kuchence
mikrofalowej na talerzu lub szklanym naczyniu nale˝y zrobiç w niej
ma∏e dziurki.
Wa˝ne!
Podczas przygotowywania jedzenia w kuchence mikrofalowej nie
powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcego wyposa˝enia:
• Zamkni´tych szklanych pojemników/butelek z ma∏ymi otworami,
poniewa˝ mogà one wybuchnàç.
• Termometrów ogólnego zastosowania
• Folii aluminiowej/tacek aluminiowych poniewa˝ mikrofale nie mogà
przez nie przeniknàç i jedzenie si´ nie ugotuje.
• Papieru makulaturowego, poniewa˝ mo˝e zawieraç metalowe
drobiny, które mogà spowodowaç iskrzenie oraz/lub po˝ar.
• Zamkni´tych pude∏ek/pojemników ze szczelnie zamkni´tymi
pokrywkami, poniewa˝ zbyt wysokie ciÊnienie mo˝e spowodowaç ich
eksplozj´.
• Zacisków metalowych i innych przykryç/folii, zawierajàcych druty
metalowe. Mogà one powodowaç iskrzenie w kuchence mikrofalowej
i dlatego nale˝y je usunàç.
• Metalowych misek/pojemników i opakowaƒ, o ile nie sà one
specjalnie zaprojektowane do u˝ytku w kuchenkach mikrofalowych.
Metal odbija promieniowanie mikrofalowe, które nie mo˝e przeniknàç
do jedzenia.
• Talerzy, naczyƒ i misek/pojemników z metalowymi, z∏otymi i
srebrnymi ozdobami. Mogà one p´knàç i/lub powodowaç iskrzenie w
kuchence.
30
253006_IM6 19/05/05 12:10 Side 30