Aeg-Electrolux CG6200 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
o
229
o
VážSzanowni klienci!
Prosimy o dok³adne przeczytanie tej
instrukcji obs³ugi. A w szczególnoœci
wskazówek dotycz¹cych
bezpieczeñstwa u¿ytkowania!
Instrukcjê obs³ugi nale¿y
przechowywaæ w celu korzystania z
niej w przysz³oœci lub przekazania jej
ewentualnemu nastêpnemu
u¿ytkownikowi tego urz¹dzenia.
Spis treœci
1 Opis rysunku 230
1.1 Widok z przodu (rys. 1) 230
1.2 Widok od przodu przy otwartych
drzwiczkach serwisowych (rys. 2) 230
1.3 Panel obs³ugi (rys. 3) 230
2 Kawa i kawa espresso 231
3 Zasady bezpieczeñstwa 231
4 Tryb specjalny 233
5 Pierwsze uruchomienie 233
5.1 Ustawienie i pod³¹czenie
urz¹dzenia 233
5.2 Nape³nianie wod¹ 233
5.3 Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹ 233
5.4 Pierwsze w³¹czenie 234
5.5 W³¹czanie urz¹dzenia 234
5.6 Wy³¹czanie urz¹dzenia 235
5.7 Ustawianie twardoœci wody 235
6 Przygotowywanie naparu
z kawy ziarnistej 236
6.1 Co zrobiæ, aby kawa by³a
bardziej gor¹ca 237
7 Przygotowywanie wiêkszej
iloœci fili¿anek za pomoc¹
funkcji dzbanka 238
8 Przygotowywanie naparu
z kawy sypkiej 238
9 Spienianie mleka 239
9.1 Czyszczenie dyszy 241
10 Przygotowywanie gor¹cej
wody 241
11 Ustawianie stopnia mielenia 241
12 Ustawianie temperatury kawy 242
13 Czyszczenie i konserwacja 242
13.1Regularne czyszczenie 242
13.2Opró¿nianie pojemnika na fusy 243
13.3Czyszczenie m³ynka 243
13.4Czyszczenie komory zaparzania 244
13.5Wykonywanie programu
usuwania kamienia 245
14 Zamawianie wyposa¿enia
dodatkowego 246
15 Co zrobiæ, je¿eli na
wyœwietlaczu pojawi siê
nastêpuj¹cy komunikat… 246
16 Problemy, które mo¿na
samodzielnie rozwi¹zaæ
przed wezwaniem serwisu 247
17 Tryb statystyki 249
18 Dane techniczne 250
19 Utylizacja 250
20 W przypadku naprawy 250
822_949_351 CG6200.book Seite 229 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
230
1 Opis rysunku
1.1 Widok z przodu (rys. 1)
A Kratka ociekowa
B Dzbanek podtrzymuj¹cy ciep³o
C Wy³¹cznik g³ówny (z ty³u urz¹dzenia)
D Wylot kawy o regulowanej wysokoœci
E Panel obs³ugi (patrz rys. 3)
F Pokrywa pojemnika na kawê ziarnist¹
G Pokrywa pojemnika na mielon¹ kawê
H Ogrzewana podstawka na fili¿ankê
J Rurka obrotowa na parê i gor¹c¹
wodê
K Dysza parowa (zdejmowana)
L Czêœæ wewnêtrzna dyszy parowej
(zdejmowana)
M Przycisk do otwierania drzwiczek
serwisowych
N Pojemnik na wodê ze znakiem
poziomu Max (wyjmowany)
O Podstawka ociekowa z p³ywakiem
(wyjmowana)
1.2 Widok od przodu przy
otwartych drzwiczkach
serwisowych (rys. 2)
P Drzwiczki serwisowe (otwarte)
Q Pojemnik na fusy (wyjmowany)
R Pó³ka obrotowa
S Zaparzacz
T Prze³¹cznik zmiany stopnia mielenia
U Pojemnik na kawê ziarnist¹
V Miarka
W Otwór wsypowy na zmielon¹ kawê
X Tabliczka znamionowa (spód
urz¹dzenia)
Y Odkamieniacz w p³ynie
Z Pasek testowy
1.3 Panel obs³ugi (rys. 3)
a Pokrêt³o „Moc kawy / kawa mielona”
b Pokrêt³o „Wielkoœæ fili¿anki”
c Wyœwietlacz
d Przycisk „1 fili¿anka kawy”
W trybie specjalnym przycisk ten
s³u¿y do przegl¹dania („<”)
e Przycisk „2 fili¿anki kawy”
W trybie specjalnym przycisk ten
s³u¿y do przegl¹dania („>”)
f Przycisk „Para”
W trybie specjalnym przycisk ten
s³u¿y do potwierdzania punktu menu
(„OK”)
g Przycisk „P
W trybie specjalnym przycisk ten
s³u¿y do powrotu do ostatniego
poziomu bez wprowadzania zmian
(„P”)
h Przycisk „W³./Wy³.”
j Rurka obrotowa na parê i gor¹c¹
wodê
k Przycisk „Dzbanek”
l Symbol „Zmielona kawa”
m Symbol „Dzbanek”
n Symbol „Moc naparu kawy”
o Symbol „Wielkoœæ fili¿anki”
p Symbol „Pojemnik na
wodê pusty”
q Symbol „Odwapnianie”
r Symbol „Temperatura urz¹dzenia”
s Symbol „Drzwiczki serwisowe
otwarte”
t Symbol „Pojemnik na fusy”
u Symbol „Uwaga”
v Symbol „Gor¹ca woda”
w Symbol „Para”
x Symbol „2 fili¿anki kawy”
y Symbol „1 fili¿anka kawy”
z Symbole trybu specjalnego
822_949_351 CG6200.book Seite 230 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
231
2 Kawa i kawa espresso
Zasada dzia³ania tego automatu do
kawy gwarantuje bardzo prost¹ ob-
s³ugê, zarówno przy przyrz¹dzaniu
kawy, jak i konserwacji i pielêgnacji
urz¹dzenia.
Znakomity i indywidualnie dobrany
smak kawy dziêki
systemowi wstêpnego zaparzania:
temu, ¿e przed w³aœciwym zaparza-
niem zmielona kawa zostaje zwil¿ona,
aby wydobyæ ca³y jej aromat,
indywidualnemu doborowi iloœci wody
– od ma³ych, „krótkich” fili¿aneczek
espresso po du¿e, „d³ugie” fili¿anki
kawy z piank¹,
indywidualnemu wyborowi temperatu-
ry wody zaparzaj¹cej kawê,
mo¿liwoœci wyboru pomiêdzy normal-
nym a mocnym naparem kawy,
stopniowi mielenia dostosowanemu
do stopnia wypra¿enia kawy,
a nawet dziêki gwarantowanej „pian-
kowej koronie” Crema, która dla
znawców kawy espresso czyni j¹
jedyn¹ w swoim rodzaju.
Ponadto: Czas zaparzania zmielonej
kawy jest w przypadku kawy espresso
znacznie krótszy ni¿ w przypadku
zwyczajnego zaparzania kawy z u¿y-
ciem filtra. Dziêki temu do naparu
przechodzi mniej goryczy, co czyni
kawê espresso znacznie ³agodniejsz¹!
3 Zasady bezpieczeñstwa
1
Bezpieczeñstwo tego urz¹dzenia od-
powiada ogólnie stosowanym przepi-
som technicznym i zasadom dotycz¹-
cym bezpieczeñstwa sprzêtu. Jednak
jako producent tego urz¹dzenia zale-
camy szczególnie stosowanie siê do
poni¿szych zasad bezpieczeñstwa.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Sprzêt ten mo¿na pod³¹czaæ tylko do
Ÿród³a zasilania, którego napiêcie jest
zgodne z podanym na tabliczce zna-
mionowej (patrz: spód urz¹dzenia)!
Chroniæ przewód zasilaj¹cy przed sty-
kaniem siê z gor¹cymi elementami
urz¹dzenia.
Wtyczka przewodu zasilaj¹cego nigdy
nie powinna byæ wyjmowana z gniazd-
ka przez poci¹ganie za przewód!
Nie w³¹czaæ urz¹dzenia w przypadku,
gdy:
przewód zasilaj¹cy jest
uszkodzony lub
na obudowie widaæ wyraŸne œlady
uszkodzenia.
Wtyczkê przewodu zasilaj¹cego w³¹-
czaæ do gniazda tylko wtedy, gdy
urz¹dzenie jest wy³¹czone.
Urz¹dzenie nie jest przeznaczone dla
osób (w tym dzieci), które z powodu
braku doœwiadczenia lub stosownej
wiedzy nie s¹ w stanie zapewniæ bez-
piecznego u¿ytkowania, ani te¿ dla
osób (w tym dzieci) niepe³nospraw-
nych fizycznie, sensorycznie lub umy-
s³owo, chyba ¿e osoby te zosta³y od-
powiednio poinstruowane, jak nale¿y
poprawnie obchodziæ siê z urz¹dze-
niem i by³y od pocz¹tku nadzorowane
przez osoby sprawuj¹ce nad nimi
opiekê.
Zagro¿enie dla dzieci
Nigdy nie nale¿y pozostawiaæ w³¹-
czonego sprzêtu bez nadzoru;
nale¿y zachowaæ szczególn¹
ostro¿noœæ w obecnoœci dzieci!
822_949_351 CG6200.book Seite 231 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
232
Materia³ów opakowaniowych, np.
worków foliowych, nie nale¿y odda-
waæ dzieciom do zabawy.
Bezpieczeñstwo w trakcie
u¿ytkowania
Uwaga! Otwór wyp³ywu kawy, dy-
sza parowa i tacka na fili¿anki s¹
podczas pracy urz¹dzenia gor¹ce.
Nale¿y chroniæ przed dostêpem
do nich dzieci!
Uwaga! Niebezpieczeñstwo popa-
rzenia podczas wyp³ywu pary!
Wyp³ywaj¹ca gor¹ca woda,
wzglêdnie gor¹ca para wodna,
mo¿e spowodowaæ poparzenie.
Dyszê parow¹ nale¿y w³¹czaæ tyl-
ko wtedy, gdy znajduje siê pod ni¹
jakiœ pojemnik.
Nie wolno podgrzewaæ par¹ ¿adnych
³atwopalnych p³ynów!
Urz¹dzenie mo¿na u¿ywaæ tylko
wtedy, gdy znajduje siê w nim woda!
Pojemnik na wodê wype³niaæ tylko
zimn¹ wod¹,
nigdy wod¹ gor¹c¹,
mlekiem ani innymi p³ynami.
Maksymalne wype³nienie pojemnika
wynosi ok. 1,8 litra.
Do pojemnika na kawê ziarnist¹
wsypywaæ tylko palon¹ kawê – nie
wsypywaæ kawy mro¿onej ani
kawy z dodatkiem cukru! Z kawy
ziarnistej nale¿y usun¹æ wszelkie
obce cia³a, np. drobne kamyki.
Zablokowanie lub uszkodzenie
m³ynka przez cia³a obce nie jest
objête gwarancj¹.
Do pojemnika na kawê sypk¹ wsypy-
waæ tylko kawê mielon¹.
Nie pozostawiaæ bez potrzeby w³¹-
czonego urz¹dzenia.
Nie nara¿aæ urz¹dzenia na wp³yw
warunków pogodowych.
W przypadku koniecznoœci zastoso-
wania przed³u¿acza u¿ywaæ wy³¹cz-
nie przed³u¿aczy dostêpnych w hand-
lu, o przekroju co najmniej 1,5 mm
2
.
Aby unikn¹æ zagro¿enia, osoby
o ograniczonej sprawnoœci motorycz-
nej nigdy nie powinny korzystaæ
z urz¹dzenia bez nadzoru.
Urz¹dzenie u¿ywaæ tylko z za³o¿o-
n¹ podstawk¹ ociekow¹, pojemni-
kiem na fusy i kratk¹ ociekow¹!
Bezpieczeñstwo podczas
czyszczenia i konserwacji
Stosowaæ siê do wskazówek dotycz¹-
cych czyszczenia i usuwania
kamienia.
Przed rozpoczêciem czynnoœci kon-
serwacyjnych i czyszczenia wy³¹czyæ
urz¹dzenie i wyj¹æ wtyczkê z sieci!
Nie zanurzaæ urz¹dzenia w wodzie.
Dyszê wylotu pary czyœciæ tylko
wtedy, gdy urz¹dzenie jest wy³¹czo-
ne, zimne i nie pod ciœnieniem!
Czêœci urz¹dzenia nie czyœciæ w zmy-
warce do naczyñ.
Nie wlewaæ wody do m³ynka,
po-
niewa¿ spowoduje to jego uszko-
dzenie.
Urz¹dzenia nie wolno samodzielnie
rozkrêcaæ ani naprawiaæ. Niefachowa
naprawa mo¿e spowodowaæ powa¿-
ne zagro¿enia dla u¿ytkownika.
Elektryczne urz¹dzenia mog¹ byæ na-
prawiane wy³¹cznie przez przeszko-
lony personel!
W przypadku koniecznoœci naprawy,
w tym wymiany kabla zasilaj¹cego,
nale¿y zwróciæ siê do
punktu sprzeda¿y, w którym urz¹-
dzenie zosta³o zakupione lub
do serwisu firmy AEG/Electrolux.
W przypadku niezgodnego z
przeznaczeniem lub
niew³aœciwego u¿ytkowania
urz¹dzenia producent nie udziela
gwarancji, ani nie ponosi
odpowiedzialnoœci za ewentualne
szkody – równie¿ wtedy, gdy
program odkamieniania nie by³
wykonywany zaraz po pojawieniu
siê symbolu zgodnie z
zaleceniami niniejszej instrukcji
obs³ugi. Zablokowanie lub
uszkodzenie m³ynka przez cia³a
obce nie jest objête gwarancj¹.
822_949_351 CG6200.book Seite 232 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
233
4 Tryb specjalny
Aby ustawiæ twardoœæ wody
(„Ustawianie twardoœci wody”,
strona 235), temperaturê naparu
kawy („Ustawianie temperatury
kawy”, strona 242), w³¹czyæ program
odkamieniania („Wykonywanie pro-
gramu usuwania kamienia”,
strona 245) oraz przejrzeæ statystykê
(„Tryb statystyki”, strona 249) za
pomoc¹ przycisku „P” (rys. 4)
przechodzi siê do trybu specjalnego.
W trybie specjalnym do nawigacji
s³u¿¹ przyciski „1 fili¿anka kawy” ,
„2 fili¿anki kawy” , „Para” i
„P”. Dana funkcja jest podana na
wyœwietlaczu nad przyciskiem
(rys. 5):
<
” („1 fili¿anka kawy” ) i
>
” („2
fili¿anki kawy” ) umo¿liwiaj¹ prze-
gl¹danie menu
OK
” („Para” ) potwierdza punkt
menu
„P” („P”) – powrót do ostatniego
poziomu bez wprowadzania zmian
5 Pierwsze uruchomienie
5.1 Ustawienie i pod³¹czenie
urz¹dzenia
Do ustawienia nale¿y wybraæ odpo-
wiednie, poziome, stabilne, niepod-
grzewane, suche miejsce na wodo-
odpornym pod³o¿u.
1
Nale¿y zwróciæ uwagê na dobr¹ wen-
tylacjê. Po bokach i za urz¹dzeniem
nale¿y zachowaæ wolne miejsce min.
5 cm, a nad urz¹dzeniem min. 20 cm.
Urz¹dzenia nie wolno wstawiaæ do
pomieszczeñ, w których mo¿e wyst¹-
piæ temperatura równa lub ni¿sza od
0 °C (urz¹dzenie mo¿e ulec uszko-
dzeniu z powodu zamarzniêcia
wody).
1
Uwaga! W przypadku wniesienia
urz¹dzenia z zimna do ciep³ego po-
mieszczenia nale¿y odczekaæ ok.
2 godzin przed w³¹czeniem go!
Zalecane jest umieszczenie odpo-
wiedniej podk³adki pod urz¹dzeniem,
aby unikn¹æ uszkodzeñ spowodowa-
nych rozpryskiwaniem.
0 Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czaæ wy³¹cz-
nie do gniazdka z uziemieniem. Nie
u¿ywaæ gniazdek bez uziemienia.
5.2 Nape³nianie wod¹
Przed ka¿dym w³¹czeniem nale¿y
upewniæ siê, czy w pojemniku na
wodê znajduje siê woda i uzupe³niæ
go w razie potrzeby. Urz¹dzenie po-
trzebuje wody przy ka¿dym w³¹czeniu
i wy³¹czeniu do przeprowadzenia
automatycznego p³ukania.
0 Wyj¹æ pojemnik na wodê (rys. 6).
Przed wyjêciem pojemnika na wodê
nale¿y obróciæ dyszê parow¹ do
œrodka urz¹dzenia, poniewa¿ w prze-
ciwnym razie nie bêdzie mo¿na wyj¹æ
pojemnika.
0 Do pojemnika nalaæ œwie¿ej, zimnej
wody. Nie wlewaæ wiêcej wody, ni¿
do poziomu znaku MAX.
3
Nape³niaæ pojemnik tylko zimn¹
wod¹. Nie wlewaæ do pojemnika
innych p³ynów, np. wody mineralnej
lub mleka.
0 W³o¿yæ pojemnik na wodê na swoje
miejsce (rys. 6). Wcisn¹æ mocno
pojemnik, aby zawór pojemnika wody
otworzy³ siê.
3
Aby zawsze uzyskiwaæ aromatyczn¹
kawê, nale¿y:
zmieniaæ codziennie wodê w pojemni-
ku na wodê,
co najmniej raz w tygodniu oczyœciæ
pojemnik podczas normalnego zmy-
wania (nie w zmywarce do naczyñ).
Nastêpnie op³ukaæ czyst¹ wod¹.
5.3 Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹
0 Odchyliæ pokrywê pojemnika na
kawê i wype³niæ go œwie¿¹ kaw¹ ziar-
nist¹ (rys. 7). Nastêpnie zamkn¹æ
pokrywê.
822_949_351 CG6200.book Seite 233 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
234
1
Uwaga! Do pojemnika na kawê
ziarnist¹ wsypywaæ tylko palon¹
kawê, nie wolno wsypywaæ kawy
mro¿onej lub z dodatkiem cukru!
Nale¿y upewniæ siê, ¿e do pojemnika
na kawê nie dosta³y siê ¿adne cia³a
obce, np. kamyki. Zablokowanie
lub uszkodzenie m³ynka przez
cia³a obce nie jest objête
gwarancj¹.
3
Fabrycznie m³ynek jest ustawiony na
œredni stopieñ gruboœæ mielenia.
W razie potrzeby ustawienie to mo¿-
na zmieniæ. Wskazówki dotycz¹ce
zmiany stopnia gruboœci mielenia
znajduj¹ siê poni¿ej „Ustawianie
stopnia mielenia”, strona 241.
1
Stopieñ gruboœci mielenia mo¿e
byæ zmieniony tylko podczas mie-
lenia. Regulacja przy zatrzyma-
nym m³ynku mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie automatu do kawy.
3
Automat do kawy zosta³ sprawdzony
przez producenta. Do tego celu u¿yta
zosta³a kawa, a wiêc w m³ynku mog¹
znajdowaæ siê jej pozosta³oœci.
Gwarantujemy, ¿e Pañstwa automat
jest nowy.
5.4 Pierwsze w³¹czenie
Przy pierwszym uruchomieniu
urz¹dzenia nale¿y odpowietrzyæ
automat do kawy.
0 W³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹ wy-
³¹cznika g³ównego znajduj¹cego siê
z ty³u urz¹dzenia (rys. 8).
Przy pierwszym w³¹czeniu wy³¹cznika
g³ównego na wyœwietlaczu przez
kilka sekund wyœwietlone zostaj¹
wszystkie symbole w celu wykonania
autotestu, a nastêpnie migaj¹
symbole i .
0 Nape³niæ pojemnik na wodê – patrz
„Nape³nianie wod¹”, strona 233.
0 W³o¿yæ pojemnik na wodê na swoje
miejsce (rys. 6). Wcisn¹æ mocno po-
jemnik, aby zawór pojemnika wody
otworzy³ siê.
0 Nale¿y przekrêciæ dyszê pary na
zewn¹trz i podstawiæ fili¿ankê
(rys. 9).
0 Przekrêciæ pokrêt³o pary i gor¹cej
wody do oporu w stronê przeciwn¹
do ruchu wskazówek zegara na po-
zycjê (rys. 10).
Z dyszy parowej wyp³ywa niewielka
iloœæ wody. Symbole i œwiec¹
w sposób ci¹g³y.
Gdy fili¿anka nape³niona jest ok. 30
ml wody, symbole i zaczynaj¹
migaæ.
0 Przekrêciæ pokrêt³o pary i gor¹cej
wody do oporu w stronê zgodn¹ z ru-
chem wskazówek zegara na pozycjê
(rys. 10), aby zakrêciæ wyp³yw
wody.
Symbol miga przez kilka sekund i
urz¹dzenie wy³¹cza siê.
0 Nape³niæ pojemnik kaw¹ ziarnist¹ –
patrz „Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹”, strona 233.
5.5 W³¹czanie urz¹dzenia
Przed ka¿dym w³¹czeniem nale¿y
upewniæ siê, czy w pojemniku na
wodê znajduje siê woda i uzupe³niæ
go w razie potrzeby. Urz¹dzenie po-
trzebuje przy ka¿dym w³¹czeniu i
wy³¹czeniu wody do przeprowadze-
nia automatycznego p³ukania.
0 W³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
przycisku „W³./Wy³” (rys. 11).
3
Bezpoœrednio po w³¹czeniu urz¹dze-
nie ustawia siê samoczynnie. Daj¹ce
siê wtedy s³yszeæ szmery s¹ normal-
nym objawem.
3
Podczas podgrzewania wody (ok.
120 sekund) miga symbol .
Podczas podgrzewania urz¹dzenie
wykonuje p³ukanie w trybie
automatycznym (niewielka iloϾ
gor¹cej wody wyp³ywa z otworu
wyp³ywu kawy i spada do podstawki
ociekowej).
Po zakoñczeniu podgrzewania
symbol œwieci siê w sposób ci¹g³y.
822_949_351 CG6200.book Seite 234 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
235
Urz¹dzenie jest teraz gotowe do
pracy. Œwiec¹ siê symbole zgodne z
ostatnio wybranym trybem pracy.
5.6 Wy³¹czanie urz¹dzenia
0 Wy³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
przycisku „W³./Wy³” (rys. 11).
Miga symbol . Urz¹dzenie wykona
operacjê p³ukania, a nastêpnie
wy³¹czy siê.
3
Jeœli urz¹dzenie nie jest u¿ywane
przez d³u¿szy czas, to ze wzglêdów
ekonomicznych wy³¹cza siê
automatycznie po up³ywie 3 godzin.
3
Je¿eli urz¹dzenie nie bêdzie przez
d³u¿szy czas u¿ywane, to po wy³¹cze-
niu przyciskiem „W³./Wy³.” nale¿y do-
datkowo wy³¹czyæ wy³¹cznik g³ówny
znajduj¹cy siê w tylnej czêœci urz¹-
dzenia (rys. 8).
5.7 Ustawianie twardoœci wody
Po pierwszym uruchomieniu lub przy
zmianie jakoœci wody, urz¹dzenie
nale¿y ustawiæ na w³aœciwy stopieñ
twardoœci wody, odpowiadaj¹cy stop-
niowi twardoœci wody z lokalnego
ujêcia. W tym celu nale¿y u¿yæ do³¹-
czonych do urz¹dzenia pasków do
oceny stopnia twardoœci wody lub
zasiêgn¹æ informacji u lokalnego
dostawcy.
Okreœlenie stopnia twardoœci
wody
0 Zanurzyæ pasek testowy na ok. 1 se-
kundê w zimnej wodzie. Strz¹sn¹æ
nadmiar wody i okreœliæ stopieñ twar-
doœci wody na podstawie liczby za-
barwionych na ró¿owo pól.
Brak lub jedno ró¿owe pole:
stopieñ twardoœci 1,
woda miêkka
do 1,24 mmol/l, wzgl.
do 7° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
do 12,6° we francuskiej skali
twardoœci wody
Dwa ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 2,
woda œrednio twarda
do 2,5 mmol/l, wzgl.
do 14° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
do 25,2° we francuskiej skali
twardoœci wody
Trzy ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 3,
woda twarda
do 3,7 mmol/l, wzgl.
do 21° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
do 37,8° we francuskiej skali
twardoœci wody
Cztery ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 4,
woda bardzo twarda
ponad 3,7 mmol/l, wzgl.
ponad 21° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
ponad 37,8° we francuskiej skali
twardoœci wody
Nastawianie i zapamiêtanie okre-
œlonego stopnia twardoœci wody
Mo¿na ustawiæ 4 stopnie twardoœci
wody. Urz¹dzenie jest ustawione
fabrycznie na stopieñ twardoœci 4.
0 Nacisn¹æ przy w³¹czonym urz¹dzeniu
przycisk „P” (rys. 4).
Nacisn¹æ przy w³¹czonym urz¹dzeniu
przycisk „P” (rys. 4). Œwiec¹ siê
symbole „P” i . Ponadto œwiec¹
siê 3 ma³e symbole nad fili¿ankami
, i , które wskazuj¹ bie¿¹c¹
funkcjê fili¿anek, patrz „Tryb
specjalny”, strona 233.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5).
Wyœwietlacz wskazuje bie¿¹ce
ustawienie przyrz¹dzania kawy.
Ustawiona twardoϾ wody jest
wskazywana w podany ni¿ej sposób:
Stopieñ twardoœci 1
Stopieñ twardoœci 2
Stopieñ twardoœci 3
Stopieñ twardoœci 4
822_949_351 CG6200.book Seite 235 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
236
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5), tak czêsto,
a¿ pojawi siê ¿¹dany stopieñ twar-
doœci.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Ten stopieñ
twardoœci zostanie zapamiêtany.
3
Aby przerwaæ bez zapisywania
ustawieñ, nale¿y nacisn¹æ przycisk
„P” zamiast „OK”.
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie wci-
œniêty, urz¹dzenie po ok. 120 sekun-
dach automatycznie powróci do trybu
przygotowania kawy bez zapisywania
wprowadzonych ustawieñ.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ przycisk
„P” (rys. 4) lub odczekaæ oko³o
120 sekund, a¿ urz¹dzenie prze³¹czy
siê automatycznie w ten tryb.
6 Przygotowywanie naparu
z kawy ziarnistej
Nastêpuj¹cy proces przygotowania
kawy przy u¿yciu kawy ziarnistej prze-
biega w pe³ni automatycznie: Miele-
nie, porcjowanie, ugniatanie, wstêpne
zaparzanie, zaparzanie i wyrzucanie
zu¿ytych fusów kawy.
Dziêki mo¿liwoœci ustawienia stopnia
mielenia i iloœci mielonego surowca,
mo¿na dostosowaæ urz¹dzenie do
indywidualnych upodobañ smako-
wych.
1
Do pojemnika na kawê ziarnist¹
wsypywaæ tylko palon¹ kawê, nie
wolno wsypywaæ kawy mro¿onej lub
z dodatkiem cukru! Nale¿y upewniæ
siê, ¿e do pojemnika na kawê nie
dosta³y siê ¿adne cia³a obce, np.
kamyki. Zablokowanie lub
uszkodzenie m³ynka przez cia³a
obce nie jest objête gwarancj¹.
W zale¿noœci od upodobania mo¿na
ustawiæ pojemnoœæ na „krótk¹”
fili¿ankê espresso lub „d³ug¹”
fili¿ankê kawy z piank¹.
0 Wybraæ ¿¹dan¹ wielkoœæ fili¿anki za
pomoc¹ pokrêt³a „Wielkoœæ fili¿anki”
(rys. 12). Na wyœwietlaczu pojawi siê
wybrana wielkoœæ fili¿anki.
Wielkoœæ fili¿anki jest wskazywana w
nastêpuj¹cy sposób:
fili¿anka espresso
ma³a fili¿anka
œrednia fili¿anka
du¿a fili¿anka
kubek
Mo¿na wybieraæ kawê bardzo ³agod-
n¹, ³agodn¹, normaln¹, mocn¹ i
bardzo mocn¹.
0 Wybraæ ¿¹dan¹ moc kawy za pomo-
c¹ pokrêt³a „Moc kawy” (rys. 13).
Na wyœwietlaczu pojawi siê wybrana
moc kawy.
3
Moc naparu kawy wskazywana jest w
nastêpuj¹cy sposób:
bardzo ³agodna
³agodna
normalna
mocna
bardzo mocna
0 Postawiæ jedn¹ lub dwie fili¿anki pod
otworami wyp³ywu kawy (rys. 14).
Przez uniesienie lub opuszczenie wy-
p³ywu mo¿na dopasowaæ wysokoœæ
wyp³ywu do wysokoœci fili¿anki, aby
wyp³ywaj¹ca kawa nie och³adza³a siê
i nie pryska³a (rys. 15).
0 Nacisn¹æ przycisk „1 fili¿anka kawy”
, aby przyrz¹dziæ 1 fili¿ankê, lub
„2 fili¿anki” aby przyrz¹dziæ
2 fili¿anki.
Œwieci siê symbol „1 fili¿anka”
lub „2 fili¿anki” . Urz¹dzenie
miele teraz ziarno. W procesie
wstêpnego zaparzania zmielona
kawa zostaje zwil¿ona niewielk¹
iloœci¹ wody. Po krótkiej przerwie roz-
poczyna siê w³aœciwe zaparzanie.
Kawa zostanie nalana do fili¿anki.
Po nalaniu ¿¹danej iloœci kawy
urz¹dzenie automatycznie zakoñczy
jej nalewanie, a zu¿yte fusy zostan¹
822_949_351 CG6200.book Seite 236 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
237
wyrzucone do odpowiedniego
pojemnika. W tym czasie miga
symbol „1 fili¿anka” lub „2
fili¿anki” .
0 Nalewanie kawy mo¿na zawsze za-
koñczyæ wczeœniej poprzez ponowne
naciœniêcie przycisku „1 fili¿anka”
lub „2 fili¿anki” lub obrócenie
pokrêt³em „Wielkoœæ fili¿anki”
(rys. 12) w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, w kierunku
„Fili¿anka espresso”.
0 Po zakoñczeniu nalewania kawy
mo¿na zwiêkszyæ jej iloœæ naciskaj¹c
przycisk „1 fili¿anka” lub „2
fili¿anki” , który nale¿y
przytrzymaæ, a¿ nalana zostanie
¿¹dana iloœæ kawy, lub te¿ obracaj¹c
pokrêt³em „Wielkoœæ fili¿anki” (rys.
12) w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara w stronê symbolu
„Kubek” (musi to nast¹piæ
bezpoœrednio po nalaniu kawy, ale
jeszcze przed wyrzuceniem zu¿ytych
fusów do pojemnika).
Po kilku sekundach, gdy zgaœnie
symbol „1 fili¿anka” lub „2
fili¿anki” , urz¹dzenie bêdzie
znowu gotowe do pracy i
przyrz¹dzenia nastêpnej kawy.
3
Je¿eli kawa wyp³ywa kroplami, nie-
pe³nym strumieniem lub za szybko,
lub te¿ œmietanka nie ma oczekiwa-
nego smaku, nale¿y zmieniæ ustawie-
nie stopnia mielenia – patrz „Usta-
wianie stopnia mielenia”, strona 241
3
Je¿eli migaj¹ symbole i oz-
nacza to, ¿e kawa jest zbyt drobno
zmielona. Nale¿y zmieniæ ustawienia
mia³koœci kawy, patrz „Ustawianie
stopnia mielenia”, strona 241.
3
Je¿eli œwieci siê symbol , nale¿y
nape³niæ pojemnik na wodê, aby
automat móg³ przyrz¹dziæ kawê.
(Normaln¹ sytuacj¹ jest, ¿e symbol
ten pojawia siê, gdy w pojemniku
znajduje siê jeszcze niewielka iloœæ
wody.)
3
Je¿eli œwieci siê symbol , pojemnik
na fusy jest pe³en i nale¿y go
opró¿niæ i wyczyœciæ, patrz „Opró¿-
nianie pojemnika na fusy”,
strona 243. Dopóki pojemnik nie
zostanie wyczyszczony symbol
bêdzie siê œwieciæ, a automat nie
bêdzie móg³ przyrz¹dziæ kolejnego
naparu kawy.
3
Podczas nalewania kawy nie wolno
wyjmowaæ pojemnika na wodê. Je¿eli
zostanie on wyjêty, automat nie mo¿e
dalej przyrz¹dzaæ kawy. W celu od-
powietrzenia automatu do kawy nale-
¿y obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej
wody maksymalnie w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara
na pozycjê , aby woda wyp³ywa³a
z dyszy pary przez kilka sekund.
3
Przy pierwszym uruchomieniu urz¹-
dzenia zadowalaj¹cy rezultat wyst¹pi
po przyrz¹dzeniu przynajmniej 4-5
kaw.
6.1 Co zrobiæ, aby kawa by³a
bardziej gor¹ca:
Aby przyrz¹dziæ ma³¹ fili¿ankê
(poni¿ej 60 ml) kawy zaraz po w³¹-
czeniu automatu, do podgrzania
fili¿anek nale¿y wykorzystaæ gor¹-
c¹ wodê z p³ukania.
W odpowiednim menu nale¿y na-
stawiæ wy¿sz¹ temperaturê kawy –
patrz „Ustawianie temperatury
kawy”, strona 242.
Nie u¿ywaæ zbyt grubych, niepod-
grzanych fili¿anek, poniewa¿
poch³aniaj¹ one du¿o ciep³a.
Podgrzewaæ fili¿anki, p³ucz¹c je
ciep³¹ wod¹ lub stawiaj¹c je na co
najmniej 20 minut na ogrzewan¹
podstawkê na fili¿anki (H) w³¹czo-
nego automatu do kawy.
822_949_351 CG6200.book Seite 237 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
238
7 Przygotowywanie
wiêkszej iloœci fili¿anek
za pomoc¹ funkcji
dzbanka
Za pomoc¹ tej funkcji mo¿na auto-
matycznie przygotowaæ wiêksz¹
iloœæ fili¿anek bezpoœrednio do
dzbanka ze stali szlachetnej,
który podtrzymuje ciep³o: Mielenie,
porcjowanie, ugniatanie, wstêpne
zaparzanie, zaparzanie i wyrzucanie
zu¿ytych fusów kawy odbywa siê tak
samo, jak opisano w poprzednim
rozdziale.
0 Odchyliæ pokrywkê dzbanka stalo-
wego w pozycjê zdejmowania (rys.
16) i zdj¹æ pokrywkê. Wyp³ukaæ
dzbanek i pokrywkê.
0 Po³o¿yæ pokrywkê w pozycji wylewa-
nia (rys. 17) na dzbanku i podstawiæ
go pod wylot kawy (D). Wylot kawy
musi byæ przesuniêty ca³kowicie do
góry, aby mo¿na by³o wsun¹æ
dzbanek.
W zale¿noœci od wybranej iloœci
fili¿anek podczas ostatniego u¿ycia
funkcji dzbanka œwieci siê jeden z
symboli funkcji dzbanka. Ponadto
œwiec¹ siê symbole przegl¹dania
menu „<” i „>”.
Liczba fili¿anek kawy nalewanej do
dzbanka wskazywana jest w
nastêpuj¹cy sposób:
4 fili¿anki
6 fili¿anek
8 fili¿anek
10 fili¿anek
0 Sprawdziæ, czy pojemnik na wodê
jest pe³ny, czy w pojemniku na ziarna
jest doϾ kawy, a pojemnik na fusy
jest pusty, aby móc przygotowaæ
seriê kaw.
3
Aby zmieniæ moc oraz iloœæ
nalewanej kawy, nale¿y u¿yæ pokrêt³a
„Wielkoœæ fili¿anki” (rys. 12) lub „Moc
naparu kawy” (rys. 13) zgodnie z
opisem w rozdz. „Przygotowywanie
naparu z kawy ziarnistej”, strona 236.
0 W razie potrzeby za pomoc¹
przycisków przegl¹dania „<” lub „>”
wybraæ symbol odpowiednio do
liczby fili¿anek kawy, która ma zostaæ
przygotowana i nalana do dzbanka,
np. 8 fili¿anek.
0 Nacisn¹æ przycisk „Dzbanek”
(rys. 18).
Podczas przygotowywania naparu
kawy miga symbol dzbanka
odpowiednio do wybranej liczby
fili¿anek.
Po zakoñczeniu zaparzania na
zmianê migaj¹ wszystkie symbole
dzbanka, przy czym symbol wybranej
liczby fili¿anek œwieci siê dwa razy
d³u¿ej ni¿ pozosta³e symbole.
0 Nale¿y teraz wyj¹æ dzbanek i za-
mkn¹æ pokrywkê (rys. 19), aby kawa
by³a ciep³a przez jak najd³u¿szy czas.
Urz¹dzenie powraca automatycznie
do trybu przygotowywania kawy.
3
Je¿eli iloœæ ziaren kawy jest zbyt
ma³a lub iloœæ wody w pojemniku nie
wystarcza na dokoñczenie ¿¹danej
funkcji, lub te¿ pojemnik na fusy jest
pe³ny, to urz¹dzenie przerywa
aktualn¹ operacjê i bie¿¹cy program
zostaje przerwany. Po usuniêciu przy-
czyny zak³ócenia program wymaga
ponownego uruchomienia. Nale¿y
przy tym uwzglêdniæ iloœæ kawy, która
jest ju¿ w dzbanku, aby dzbanek nie
zosta³ przepe³niony.
3
Je¿eli migaj¹ symbole i oz-
nacza to, ¿e kawa jest zbyt drobno
zmielona. Nale¿y zmieniæ ustawienia
mia³koœci kawy, patrz „Ustawianie
stopnia mielenia”, strona 241.
8 Przygotowywanie naparu
z kawy sypkiej
Korzystaj¹c z tej funkcji mo¿na przy-
gotowaæ napar z kawy ju¿ zmielonej,
na przyk³ad z kawy pozbawionej
kofeiny.
4
6
8
10
8
822_949_351 CG6200.book Seite 238 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
239
1
Uwaga! Nale¿y upewniæ siê, czy
w pojemniku na kawê sypk¹ nie po-
zosta³y resztki kawy z poprzedniego
parzenia i czy nie dosta³y siê tam
¿adne cia³a obce. Otwór na kawê
sypk¹ nie jest przeznaczony do prze-
chowywania zapasu kawy; kawa
z tego otworu musi dostaæ siê bezpo-
œrednio do komory zaparzania.
0 Obróciæ pokrêt³o „Moc kawy / kawa
mielona” (rys. 20) w ¿¹dan¹ pozycjê
(1 fili¿anka) lub (2 fili¿anki),
aby wybraæ funkcjê z u¿yciem kawy
sypkiej, mielonej. Wtedy m³ynek jest
wy³¹czony. Œwieci siê symbol (1
fili¿anka) lub obydwa symbole
(2 fili¿anki).
0 Otworzyæ pokrywê otworu kawy syp-
kiej i nasypaæ œwie¿o zmielonej kawy
(rys. 21).
U¿ywaæ do tego celu miarki dostar-
czonej wraz z urz¹dzeniem. Nie
wsypywaæ nigdy wiêcej ni¿ 2 p³askie
miarki kawy, poniewa¿ w przeciwnym
razie urz¹dzenie nie przyrz¹dzi kawy,
albo zmielona kawa zostanie
rozsypana po urz¹dzeniu i
zanieczyœci go, lub te¿ kawa bêdzie
nalewana kroplami i bêd¹ miga³y
symbole i .
Nie wsypywaæ zmielonej kawy pod-
czas parzenia. Kawê sypk¹ do zapa-
rzenia nastêpnej fili¿anki wsypaæ do-
piero po zakoñczeniu zaparzania po-
przedniej, gdy urz¹dzenie jest po-
nownie gotowe. Nie wsypywaæ zmie-
lonej kawy do wy³¹czonego urz¹dze-
nia, poniewa¿ wtedy zostanie ona
rozsypana w jego wnêtrzu.
1
U¿ywaæ wy³¹cznie kawy mielonej
przeznaczonej do parzenia w auto-
matach Espresso. Otwór ten nie jest
przeznaczony na kawê ziarnist¹, roz-
puszczaln¹, zamro¿one lub wysuszo-
ne produkty typu instant ani inne
proszki do przygotowywania napo-
jów. Zbyt mia³ko zmielona kawa
mo¿e spowodowaæ zapchanie urz¹-
dzenia.
3
W razie zapchania otworu wsypo-
wego (wskutek obecnoœci wilgoci
w urz¹dzeniu lub dlatego, ¿e wsypa-
no wiêcej ni¿ 2 miarki zmielonej
kawy) nale¿y go przepchaæ za
pomoc¹ no¿a lub uchwytu ³y¿eczki
(rys. 22). Nastêpnie wyj¹æ zaparzacz
i wyczyœciæ go razem z automatem
w sposób opisany w p. „Czyszczenie
komory zaparzania”, strona 244.
0 Zamkn¹æ pokrywê.
0 Wybraæ ¿¹dan¹ wielkoœæ fili¿anki za
pomoc¹ pokrêt³a „Wielkoœæ fili¿anki”
(rys. 12), zgodnie z opisem w rozdz.
„Przygotowywanie naparu z kawy
ziarnistej”, strona 236.
0 Nacisn¹æ przycisk „1 fili¿anka kawy”
, aby przyrz¹dziæ 1 fili¿ankê, lub
„2 fili¿anki” aby przyrz¹dziæ 2 fili-
¿anki.
Rozpoczyna siê proces przygotowa-
nia kawy.
3
Je¿eli wybrana zosta³a funkcja
zaparzania kawy sypkiej dla 1
fili¿anki, a w otworze na kawê sypk¹
nie ma kawy, to po wciœniêciu
przycisku migaj¹ symbole i
. Je¿eli wybrana zosta³a funkcja
zaparzania kawy sypkiej dla 2
fili¿anek, a w otworze na kawê sypk¹
nie ma kawy, to po wciœniêciu
przycisku migaj¹ symbole
i .
3
Aby po przyrz¹dzeniu kawy ponow-
nie powróciæ do trybu pracy z u¿y-
ciem kawy ziarnistej, nale¿y obróciæ
pokrêt³em „Moc kawy / kawa mielo-
na” (rys. 20) na dowolne ustawienie
(praca m³ynka bêdzie znowu
mo¿liwa).
9 Spienianie mleka
Wytworzon¹ parê mo¿na zastosowaæ
do spieniania mleka i do podgrzewa-
nia p³ynów. Poniewa¿ do wytworzenia
pary potrzebna jest wy¿sza tempera-
tura ni¿ do zaparzania kawy, urz¹dze-
nie ma tryb wytwarzania pary.
822_949_351 CG6200.book Seite 239 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
240
3
Aby otrzymaæ jedn¹ porcjê kawy
cappuccino, nale¿y wype³niæ wiêksz¹
fili¿ankê do 1/2 lub 2/3 kaw¹
espresso i dodaæ spienione mleko.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo poparze-
nia podczas wyp³ywu pary! Wyp³ywa-
j¹ca gor¹ca woda, wzglêdnie gor¹ca
para wodna, mo¿e spowodowaæ po-
parzenie. Dlatego dyszê wyp³ywu
pary nale¿y w³¹czyæ dopiero wtedy,
gdy jest ca³kowicie zanurzona
wmleku.
0 Aby wytworzyæ parê, nacisn¹æ przy-
cisk „Para” (rys. 23).
Œwieci siê symbol i trwa proces
podgrzewania. Podczas
podgrzewania miga symbol .
Po zakoñczeniu podgrzewania
symbol œwieci siê w sposób ci¹g³y.
Urz¹dzenie jest gotowe do spieniania
mleka.
3
Jeœli funkcja wytwarzania pary nie
jest u¿ywana d³u¿ej ni¿ 2 minuty,
urz¹dzenie prze³¹cza siê automatycz-
nie w tryb przygotowywania kawy.
3
Aby unikn¹æ zmieszania pozosta³oœci
wody z mlekiem podczas spieniania,
nale¿y wczeœniej spuœciæ wodê.
W tym celu nale¿y umieœciæ naczynie
pod dysz¹ wylotu pary i obracaæ po-
krêt³o pary i gor¹cej wody (rys. 10)
odpowiednio d³ugo w po³o¿enie ,
a¿ do ustawienia siê pary. Nastêpnie
obróciæ prze³¹cznik obrotowy z po-
wrotem w po³o¿enie .
0 Nalaæ chude, zimne mleko do ku-
beczka pasuj¹cego do wstawienia
pod dyszê wylotu pary.
3
Mleko powinno byæ dobrze sch³odzo-
ne. Równie¿ kubeczek na mleko po-
winien byæ ch³odny, najlepiej stalowy,
nie p³ukany uprzednio w ciep³ej
wodzie.
0 Odchyliæ dyszê wylotu pary na ze-
wn¹trz i trzymaæ kubeczek pod ni¹
tak, ¿e otwór dyszy jest lekko zanu-
rzony w mleku (rys. 24).
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo zanie-
czyszczenia dyszy wylotu pary przez
zaschniête mleko. Nale¿y zwracaæ
uwagê na to, aby dyszy wylotu pary
nie zanurzaæ zbyt g³êboko w mleku.
Otwór wlotu powietrza w górnej czê-
œci dyszy nie mo¿e byæ przykryty mle-
kiem. W przeciwnym razie mleko
mo¿e byæ zassane do dyszy i spowo-
dowaæ jej zanieczyszczenie.
0 Obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
(rys. 10) na pozycjê .
Rozpocznie siê spienianie mleka.
3
Aby pianka mleka by³a bardziej kre-
mowa, nale¿y poruszaæ naczyniem
powoli z do³u do góry. Spienianie
nale¿y kontynuowaæ co najmniej tak
d³ugo, a¿ mleko podwoi swoj¹
objêtoœæ.
3
Zaleca siê, aby nie nagrzewaæ pary
przez d³u¿ej ni¿ 2 minuty bez przerwy.
0 Aby zakoñczyæ spienianie, obróciæ
pokrêt³o pary i gor¹cej wody (rys. 10)
do pozycji i nastêpnie wyj¹æ
naczynie.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo poparze-
nia przez pryskaj¹ce, gor¹ce mleko!
Wyp³yw pary nale¿y wy³¹czyæ, zanim
odstawi siê spod niego kubeczek ze
spienionym mlekiem.
0 Aby zakoñczyæ tryb przygotowywania
pary, nacisn¹æ przycisk „Para” (rys.
23) lub poczekaæ oko³o 120 sekund,
a¿ urz¹dzenie prze³¹czy siê automa-
tycznie w tryb przygotowywania
kawy.
Teraz urz¹dzenie jest znowu gotowe
do przygotowywania kawy.
0 W ka¿dym przypadku po zakoñcze-
niu spieniania nale¿y jeszcze raz
krótko wypuœciæ trochê gor¹cej wody
z dyszy, obracaj¹c pokrêt³o pary i go-
r¹cej wody (rys. 10) na pozycjê .
Ta czynnoœæ jest niezbêdna, aby
zapobiec zaschniêciu resztek mleka
w dyszy i zapchaniu jej. Nale¿y u¿yæ
w tym celu odpowiedniego naczynia.
Podczas tego procesu œwieci siê
symbol .
822_949_351 CG6200.book Seite 240 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
241
0 Nastêpnie nale¿y ponownie obróciæ
pokrêt³o na pozycjê , na wyœwietla-
czu pojawi siê ostatnio wybrane usta-
wienie.
9.1 Czyszczenie dyszy
Wa¿ne: Ze wzglêdu na higienê zale-
ca siê, aby opisane poni¿ej czynno-
œci powtarzaæ za ka¿dym razem po
spienieniu mleka. W ten sposób mo¿-
na zapobiec osadzaniu siê mleka we
wnêtrzu dyszy.
0 Obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
w kierunku zgodnym z ruchem wska-
zówek zegara do oporu na pozycjê
. Poczekaæ kilka minut, a¿ dysza
ostygnie.
0 Nastêpnie chwyciæ rurkê obrotow¹ za
czarny uchwyt i otworzyæ zamkniêcie
bagnetowe dyszy, obracaj¹c delikat-
nie w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara. Œci¹gn¹æ dyszê
w dó³ (rys. 25).
0 Œci¹gn¹æ wewnêtrzn¹ czêœæ dyszy
w dó³ z rurki.
0 Wymyæ dyszê i wewnêtrzn¹ czêœæ
ciep³a wod¹.
0 Sprawdziæ, czy dwa otwory zaznaczo-
ne na rys. 26 nie s¹ zatkane. W razie
potrzeby nale¿y je przetkaæ ig³¹ i
oczyœciæ.
0 Zamontowaæ ponownie wewnêtrzn¹
czêœæ, nasuwaj¹c j¹ ostro¿nie na
rurkê.
0 Zamontowaæ ponownie dyszê, nasu-
waj¹c i obracaj¹c j¹ w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara.
10 Przygotowywanie gor¹cej
wody
Gor¹c¹ wodê mo¿na u¿ywaæ do pod-
grzewania fili¿anek i do przygotowy-
wania gor¹cych napojów, np. herbaty
lub gotowych zup w proszku.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo poparze-
nia podczas wyp³ywu gor¹cej wody!
Wyp³ywaj¹ca gor¹ca woda mo¿e
spowodowaæ poparzenie. Przed w³¹-
czeniem wyp³ywu gor¹cej wody nale-
¿y pod otworem wyp³ywu ustawiæ od-
powiednie naczynie.
0 Ustawiæ naczynie pod otworem wy-
p³ywu gor¹cej wody.
0 Obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
na pozycjê (rys. 10).
Rozpocznie siê przygotowywanie
gor¹cej wody; pojawi siê symbol .
3
Zaleca siê, aby nie nagrzewaæ gor¹-
cej wody przez d³u¿ej ni¿ 2 minuty
bez przerwy.
0 Po pobraniu gor¹cej wody obróciæ
pokrêt³o pary i gor¹cej wody z po-
wrotem na pozycjê (rys. 10) i
wyj¹æ naczynie.
11 Ustawianie stopnia
mielenia
Fabrycznie m³ynek jest ustawiony na
œredni stopieñ gruboœæ mielenia.
Je¿eli kawa jest podawana za szybko
lub za wolno (kroplami), to podczas
mielenia mo¿na zmieniæ stopieñ mia³-
koœci.
1
Stopieñ mielenia mo¿na zmieniaæ
tylko podczas procesu mielenia,
tzn. pokrêt³o ustawiania stopnia
mielenia (rys. 2, T i rys. 27)
obracaæ tylko, gdy pracuje
m³ynek podczas przyrz¹dzania
kawy. Regulacja przy zatrzyma-
nym m³ynku mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie automatu do kawy.
0 Stopieñ mielenia ustawia siê za po-
moc¹ pokrêt³a (rys. 2, T) (rys. 27).
Je¿eli kawa wyp³ywa kroplami lub
nieca³kowicie (mog¹ przy tym
migaæ symbole i ), nale¿y
wykonaæ jeden obrót pokrêt³em w
kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Obracaæ po jednej pozycji a¿ do
uzyskania zadowalaj¹cej intensyw-
noœci nalewania kawy.
Je¿eli kawa wycieka zbyt szybko
lub jej smak nie spe³nia oczekiwañ,
nale¿y obróciæ pokrêt³o o jedn¹
822_949_351 CG6200.book Seite 241 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
242
pozycjê w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara.
3
Nie nale¿y za daleko obracaæ
pokrêt³a do regulacji stopnia
mielenia, poniewa¿ przy 2 fili¿ankach
kawa mog³aby wyp³ywaæ kroplami.
3
Skutecznoœæ tych korekt mo¿na
jednak zauwa¿yæ dopiero po co
najmniej 2 kolejnych operacjach
przyrz¹dzania kawy.
Usuwanie obcych cia³ z m³ynka
Dostanie siê obcych cia³ do m³ynka,
np. kamyków, mo¿e spowodowaæ
jego uszkodzenie. Obce cia³a
w kawie powoduj¹ równomierne, g³o-
œne trzaskanie. Je¿eli podczas miele-
nia s³ychaæ taki dŸwiêk, nale¿y na-
tychmiast wy³¹czyæ urz¹dzenie i
zwróciæ siê do serwisu.
Zablokowanie lub uszkodzenie
m³ynka przez cia³a obce nie jest
objête gwarancj¹.
12 Ustawianie temperatury
kawy
Urz¹dzenie ma trzy stopnie wyboru
temperatury kawy. Fabrycznie
ustawiona jest „Temperatura
wysoka”. Mo¿na j¹ zmieniæ w
nastêpuj¹cy sposób:
0 Nacisn¹æ przycisk „P” (rys. 4).
Nacisn¹æ przy w³¹czonym urz¹dzeniu
przycisk „P” (rys. 4). Œwiec¹ siê
symbole „P” i . Ponadto œwiec¹
siê 3 ma³e symbole nad fili¿ankami
, i , które wskazuj¹ bie¿¹c¹
funkcjê fili¿anek, patrz „Tryb
specjalny”, strona 233.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê symbol .
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5).
Wyœwietlacz wskazuje bie¿¹ce
ustawienie przyrz¹dzania kawy.
Temperatura jest wskazywana w
nastêpuj¹cy sposób:
Temperatura niska
Temperatura œrednia
Temperatura wysoka
0 W razie potrzeby przyciskami prze-
gl¹dania menu „<” lub „>” (rys. 5)
wybraæ inn¹ temperaturê.
0 Po pojawieniu siê ¿¹danej temperatu-
ry potwierdziæ wybór, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Ta temperatu-
ra zostanie zaprogramowana.
3
Aby przerwaæ bez zapisywania
ustawieñ, nale¿y nacisn¹æ przycisk
„P” zamiast „OK”.
3
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie
wciœniêty, urz¹dzenie po ok. 120 se-
kundach automatycznie powróci do
trybu przygotowania kawy bez zapi-
sywania wprowadzonych ustawieñ.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ przycisk
„P” (rys. 4) lub odczekaæ oko³o
120 sekund, a¿ urz¹dzenie prze³¹czy
siê automatycznie w ten tryb.
13 Czyszczenie i konserwacja
Urz¹dzenie powinno byæ stale utrzy-
mywane w czystoœci, aby zapewniæ
sta³¹ jakoœæ kawy i sprawne funkcjo-
nowanie.
13.1 Regularne czyszczenie
1
Uwaga! Przed przyst¹pieniem do
czyszczenia urz¹dzenie nale¿y wy³¹-
czyæ. Nastêpnie odczekaæ, a¿ osty-
gnie.
1
Uwaga! Nigdy nie wk³adaæ ca³ego
urz¹dzenia lub jego czêœci do zmy-
warki do naczyñ. Automatu do kawy
nie wolno zanurzaæ w wodzie.
1
Uwaga! Nie wlewaæ wody do pojem-
nika na kawê ziarnist¹, poniewa¿
spowoduje to uszkodzenie m³ynka.
1
Nie u¿ywaæ szoruj¹cych, tr¹cych ani
¿r¹cych œrodków do czyszczenia.
Zewnêtrzn¹ i wewnêtrzn¹ czêœæ obu-
dowy przecieraæ wilgotn¹ œciereczk¹.
822_949_351 CG6200.book Seite 242 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
243
0 Codziennie wyjmowaæ pojemnik na
wodê (rys. 6) i wylewaæ resztkê
wody. Zbiornik na wodê p³ukaæ œwie-
¿¹ wod¹. Codziennie nalewaæ œwie¿¹
wodê.
0 Pojemnik na fusy nale¿ opró¿niaæ co-
dziennie, a najpóŸniej po pojawieniu
siê polecenia na wyœwietlaczu –
patrz „Opró¿nianie pojemnika na
fusy”, strona 243.
0 Regularnie opró¿niaæ podstawkê
ociekow¹. Jednak nie póŸniej, ni¿
gdy czerwony p³ywak podstawki
ociekowej (rys. 28) pojawi siê
w otworze kratki ociekowej.
0 Regularnie – co najmniej raz w tygo-
dniu – czyœciæ pojemnik na wodê
(N), podstawkê ociekow¹ (O), kratkê
ociekow¹ (A) i pojemnik na fusy (Q),
u¿ywaj¹c do tego celu ciep³ej wody,
³agodnego œrodka do mycia naczyñ i
ewentualnie pêdzla.
0 Po ka¿dym spienieniu zdj¹æ dyszê i
dok³adnie oczyœciæ j¹ z resztek
mleka – patrz „Czyszczenie dyszy”,
strona 241.
0 Sprawdziæ, czy otwory w wylocie na
kawê nie s¹ zatkane. Podczas czysz-
czenia zaschniêt¹ kawê mo¿na usu-
n¹æ ig³¹ (rys. 29).
13.2 Opró¿nianie pojemnika na fusy
Urz¹dzenie liczy iloœæ przygotowa-
nych kaw. Po przyrz¹dzeniu 14
pojedynczych fili¿anek (lub 7 par)
kawy pojawia siê symbol ,
informuj¹cy o tym, ¿e pojemnik jest
pe³ny i wymaga opró¿nienia i
wyczyszczenia. D czasu
wyczyszczenia pojemnika na fusy
automat nie mo¿e przyrz¹dzaæ kawy.
0 W celu wyczyszczenia pojemnika
nale¿y odblokowaæ i otworzyæ
drzwiczki serwisowe, naciskaj¹c na
odpowiedni przycisk (rys. 30), pojawi
siê symbol .
0 Wyj¹æ, opró¿niæ i wyczyœciæ
podstawkê ociekow¹ (rys. 31).
0 Opró¿niæ i dok³adnie wyczyœciæ po-
jemnik na fusy. Usun¹æ dok³adnie
wszystkie resztki, które osadzi³y siê
na dnie.
Wa¿ne: Za ka¿dym razem, gdy wyj-
mowana jest podstawka ociekowa
opró¿niony, musi zostaæ te¿ pojem-
nik na fusy – nawet, gdy nie jest jesz-
cze pe³ny. Je¿eli czynnoœæ ta nie zo-
stanie wykonana, to przy nastêpnych
kawach mo¿e siê zdarzyæ, ¿e zosta-
nie on nadmiernie nape³niony, a nad-
miar fusów zatka urz¹dzenie.
3
Po wyjêciu podstawki ociekowej
miga symbol .
3
Przy codziennym u¿ywaniu urz¹dze-
nia pojemnik nale¿y w zasadzie
opró¿niaæ codziennie.
Pojemnik na fusy nale¿y opró¿niaæ
przy w³¹czonym urz¹dzeniu. W prze-
ciwnym razie urz¹dzenie „nie pamiê-
ta” opró¿nienia.
13.3 Czyszczenie m³ynka
Resztki zmielonej kawy mo¿na usu-
n¹æ z pojemnika na ziarna kawowe
za pomoc¹ miêkkiego pêdzla lub
odkurzacza.
1
Uwaga! Nie wlewaæ wody do m³ynka,
bo spowoduje to jego uszkodzenie.
0 Wy³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
przycisku W³./Wy³. (rys. 11) i wy³¹cz-
nika g³ównego (rys. 8). Wyci¹gn¹æ
wtyczkê z gniazdka sieciowego.
0 Usun¹æ pozosta³oœci ziaren kawy
(np. przy pomocy odkurzacza z rur¹
lub z koñcówk¹ szczelinow¹).
3
Je¿eli nie mo¿na usun¹æ obcego
przedmiotu, nale¿y skontaktowaæ s
z serwisem. Zablokowanie lub
uszkodzenie m³ynka przez cia³a obce
nie jest objête gwarancj¹.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo obra¿e-
nia przy obracaj¹cym siê m³ynku.
Nigdy nie w³¹czaæ urz¹dzenia przy
pracach z m³ynkiem. Mo¿e to spowo-
dowaæ bardzo powa¿ne obra¿enia.
Wyci¹gn¹æ wtyczkê z gniazdka sie-
ciowego.
822_949_351 CG6200.book Seite 243 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
244
0 Sprawdziæ z ma³¹ iloœci¹ ziaren kawy
dzia³anie m³ynka, przygotowuj¹c jed-
n¹ kawê. Przy pierwszym mieleniu
lub tak¿e po czyszczeniu, do komory
zaparzania dostaje siê mniej zmielo-
nej kawy, gdy¿ kana³ musi zostaæ wy-
pe³niony. Mo¿e to mieæ wp³yw na
jakoϾ pierwszej kawy.
13.4 Czyszczenie komory
zaparzania
Zalecane jest regularne czyszczenie
zaparzacza (w zale¿noœci od inten-
sywnoœci u¿ytkowania). Przed d³u¿-
szymi okresami nieu¿ywania urz¹dze-
nia (np. przed urlopem) konieczne
jest opró¿nienie pojemnika na fusy,
pojemnika na wodê i dok³adne
oczyszczenie ca³oœci, w tym równie¿
komory zaparzania.
Postêpowanie:
0 Naciskaj¹c przycisk W³./Wy³. (rys.
11) wy³¹czyæ automat (nie wyci¹gaæ
wtyczki z gniazdka) i poczekaæ, a¿
zgasn¹ wszystkie symbole!
0 Odblokowaæ i otworzyæ drzwiczki ser-
wisowe, naciskaj¹c na odpowiedni
przycisk (rys. 30).
0 Wyj¹æ i wyczyœciæ podstawkê ocie-
kow¹ i pojemnik na fusy (rys. 31).
0 Docisn¹æ z boku i do œrodka dwa
czerwone przyciski odblokowuj¹ce
zaparzacz (rys. 32), a nastêpnie
wyci¹gn¹æ zaparzacz.
3
Uwaga: Wyjêcie zaparzacza jest
mo¿liwe tylko wtedy, gdy urz¹dze-
nie jest wy³¹czone przyciskiem
W³./Wy³. znajduj¹cym siê
w przedniej czêœci urz¹dzenia.
Nie nale¿y od³¹czaæ urz¹dzenia
od sieci zasilaj¹cej. W razie prób
wyjêcia zaparzacza przy w³¹czo-
nym urz¹dzeniu mo¿e ulec ono
powa¿nemu uszkodzeniu.
0 Zaparzacz myæ bez u¿ywania ¿ad-
nych œrodków myj¹cych pod bie¿¹c¹
wod¹ sieciow¹. Nie wolno myæ za-
parzacza w zmywarkach do
naczyñ.
0 Dok³adnie wyczyœciæ wnêtrze auto-
matu do kawy. Zbrylone resztki kawy
wewn¹trz urz¹dzenia zdrapaæ drew-
nianym lub plastikowym widelcem
lub innym podobnym przedmiotem,
który nie powoduje zadrapañ na
powierzchni (rys. 33), a nastêpnie
wszystkie resztki usun¹æ odkurza-
czem (rys. 34).
0 Przy wk³adaniu zaparzacz (rys. 36, a)
w³o¿yæ do uchwytu (rys. 36, b) i wsu-
n¹æ trzpieñ (rys. 36, c). Trzpieñ musi
byæ wprowadzony do rurki (rys. 36,
d) na dole przy zaparzaczu.
0 Nastêpnie nacisn¹æ mocno na PUSH
(rys. 36, e), a¿ rozlegnie siê dŸwiêk
zatrzaœniêcia.
0 Po us³yszeniu odg³osu zatrzaœniêcia
sprawdziæ, czy czerwone przyciski
(rys. 36, f) s¹ wysuniête. W przeciw-
nym razie nie mo¿na zamkn¹æ drzwi-
czek serwisowych.
Rys. 37: Oba czerwone przyciski s¹
prawid³owo wysuniête.
Rys. 38: Oba czerwone przyciski nie
s¹ prawid³owo wysuniête.
0 W³o¿yæ podstawkê ociekow¹ razem
z pojemnikiem na fusy.
0 Zamkn¹æ drzwiczki serwisowe.
3
Je¿eli zaparzacz nie zosta³ prawid³o-
wo w³o¿ony, tzn. bez charakterystycz-
nego trzasku, a czerwone przyciski
nie s¹ wysuniête, zamkniêcie drzwi-
czek serwisowych nie jest mo¿liwe.
3
Je¿eli wystêpuj¹ trudnoœci przy wk³a-
daniu zaparzacza, to przed w³o¿e-
niem nale¿y go ustawiæ na odpowied-
ni¹ wysokoœæ, œciskaj¹c go jednocze-
œnie od do³u i od góry, jak na rys. 35.
3
Je¿eli nadal trudno jest w³o¿yæ zapa-
rzacz, nale¿y zamkn¹æ drzwiczki ser-
wisowe, wyci¹gn¹æ a nastêpnie po-
nownie w³¹czyæ do gniazdka wtyczkê
kabla zasilaj¹cego.
Poczekaæ, a¿ zgasn¹ wszystkie
symbole, a nastêpnie otworzyæ
drzwiczki serwisowe i w³o¿yæ
zaparzacz.
822_949_351 CG6200.book Seite 244 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
245
13.5 Wykonywanie programu
usuwania kamienia
Program usuwania kamienia umo¿li-
wia ³atwe i skuteczne oczyszczenie
urz¹dzenia z osadów kamienia. Je¿eli
symbol wskazuje na koniecznoϾ
odkamienienia urz¹dzenia, nale¿y je
wykonaæ.
1
Uwaga: Nie wolno stosowaæ odka-
mieniaczy, które nie s¹ zalecane
przez firmê AEG/Electrolux. W razie
stosowania innych odkamieniaczy
firma AEG/Electrolux nie odpowiada
za ewentualne szkody. Odkamieniacz
w p³ynie mo¿na nabyæ u sprzedawcy
automatów do kawy lub po kontakcie
z lini¹ serwisow¹ AEG/Electrolux.
3
Proces usuwania kamienia trwa
oko³o 45 minut i nie powinien byæ
przerywany. Na skutek przerwania
lub chwilowego braku pr¹du pro-
gram trzeba uruchomiæ ponownie.
0 Przed wykonaniem programu odka-
mieniania nale¿y oczyœciæ zaparzacz
(patrz „Czyszczenie komory zaparza-
nia”, strona 244).
0 Nacisn¹æ przycisk „P” (rys. 4).
Nacisn¹æ przy w³¹czonym urz¹dzeniu
przycisk „P” (rys. 4). Œwiec¹ siê
symbole „P” i . Ponadto œwiec¹
siê 3 ma³e symbole nad fili¿ankami
, i , które wskazuj¹ bie¿¹c¹
funkcjê fili¿anek, patrz „Tryb
specjalny”, strona 233.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê symbol .
0 Potwierdziæ, naciskaj¹c przycisk
„OK” (rys. 5). Symbole i
migaj¹, a „P” œwieci siê w sposób
ci¹g³y.
3
Aby przerwaæ program
odkamieniania w tym miejscu, nale¿y
wy³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
przycisku „W³./Wy³” (rys. 11).
0 Opró¿niæ pojemnik na wodê, wlaæ do
niego co najmniej litr wody i dodaæ
odkamieniacz.
1
Uwaga: Ewentualne odpryski odka-
mieniacza nie mog¹ spaœæ na po-
wierzchnie wra¿liwe na dzia³anie kwa-
sów, np. marmur, wapieñ i ceramika.
0 Pod dyszê parow¹ podstawiæ naczy-
nie o pojemnoœci co najmniej 1,5 litra
(rys. 9).
0 Ustawiæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
w pozycji .
Rozpocznie siê program usuwania
kamienia, a p³ynny odkamieniacz bê-
dzie wyp³ywa³ z dyszy. Symbole ,
i „P” œwiec¹ siê w sposób ci¹g³y.
Program usuwania kamienia automa-
tycznie wykona seriê p³ukañ z prze-
rwami, których celem jest usuniêcie
osadów kamienia z wnêtrza auto-
matu do kawy.
Po up³ywie ok. 30 minut pojemnik na
wodê jest pusty i migaj¹ symbole
i , a „P” œwieci siê w sposób
ci¹g³y.
0 Ustawiæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
z powrotem w pozycji .
Teraz urz¹dzenie jest gotowe do p³u-
kania œwie¿¹ wod¹.
0 Wyj¹æ pojemnik na wodê, wlaæ do
niego œwie¿ej wody i w³o¿yæ go na
swoje miejsce.
0 Opró¿niæ naczynie pod dysz¹ i wsta-
wiæ j¹ w to samo miejsce.
0 Ustawiæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
w pozycji .
Zostanie przeprowadzone p³ukanie
œwie¿¹ wod¹, a z dyszy wyp³ynie
woda u¿yta do tego p³ukania.
Symbole , i „P” œwiec¹ siê w
sposób ci¹g³y.
Po up³ywie kilku minut pojemnik na
wodê jest pusty i migaj¹ symbole
i , a „P” œwieci siê w sposób
ci¹g³y.
0 Ustawiæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
z powrotem w pozycji .
Pojawiaj¹ siê symbole odpowiednio
do ostatnio wybranego trybu
przygotowywania kawy, a symbol
œwieci siê w sposób ci¹g³y.
0
Opró¿niæ naczynie z wod¹ z p³ukania.
822_949_351 CG6200.book Seite 245 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
246
0 Wyj¹æ pojemnik na wodê, wlaæ do
niego œwie¿ej wody i w³o¿yæ go na
swoje miejsce.
Urz¹dzenie jest teraz ponownie goto-
we do pracy i jest w stanie ostatnio
wybranego trybu przygotowywania
kawy.
3
Po wykonaniu programu odkamienia-
nia zalecane jest wylanie pierwszej
zaparzonej fili¿anki kawy.
14 Zamawianie wyposa¿enia
dodatkowego
Aby urz¹dzenie s³u¿y³o jak najd³u¿ej i
aby unikn¹æ przedwczesnych uszko-
dzeñ, nale¿y je regularnie czyœciæ i
odkamieniaæ. Oryginalny odkamie-
niacz mog¹ Pañstwo zakupiæ równie¿
bezpoœrednio w naszej firmie.
Mieszkaj¹c w Niemczech, mo¿na
dzwoniæ na specjalny numer „gor¹cej
linii” zamówieñ
1801 - 20 30 60*
(*wg stawek jak za rozmowy lokalne z sieci stacjonarnej
Deutsche Telekom) od poniedzia³ku do pi¹tku w godz.
8.00 - 18.00.
15 Co zrobiæ, je¿eli na
wyœwietlaczu pojawi siê
nastêpuj¹cy komunikat…
Symbol œwieci siê w sposób
ci¹g³y
Pojemnik na wodê jest pusty lub
niew³o¿ony prawid³owo.
0 Nape³niæ i prawid³owo w³o¿yæ pojem-
nik – patrz „Nape³nianie wod¹”,
strona 233.
Pojemnik na wodê jest zabrudzony
lub utworzy³y siê w nim bry³ki
kamienia.
0 Wyp³ukaæ lub oczyœciæ pojemnik
z kamienia.
Migaj¹ symbole i
Przyrz¹dzenie kawy nie jest mo¿liwe.
0 Podstawiæ naczynie pod dyszê i
obróciæ pokrêt³em pary i gor¹cej
wody w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara w pozycjê
(rys. 9).
Kawa wyp³ywa zbyt powoli.
0 Obróciæ ga³kê do regulacji stopnia
mielenia (rys. 12) o jedn¹ pozycjê
w kierunku zgodnym z ruchem wska-
zówek zegara, gdy m³ynek pracuje w
czasie zaparzania kawy ziarnistej
(patrz „Ustawianie stopnia mielenia”,
strona 241).
Symbol œwieci siê w sposób
ci¹g³y
Pojemnik na fusy jest pe³ny.
0 Opró¿niæ i wyczyœciæ i w³o¿yæ pojem-
nik jak opisano w „Opró¿nianie po-
jemnika na fusy”, strona 243.
Miga symbol
Po czyszczeniu pojemnik na fusy nie
zosta³ z powrotem w³o¿ony do urz¹-
dzenia.
0 Otworzyæ drzwiczki serwisowe i
w³o¿yæ pojemnik na fusy.
Migaj¹ symbole lub i
Po wybraniu tej funkcji do otworu nie
wsypano zmielonej kawy.
0 Wsypaæ zmielon¹ kawê, jak opisano
w p. „Przygotowywanie naparu z
kawy sypkiej”, strona 238.
Wszystkie symbole mocy naparu
kawy i migaj¹
Pojemnik na kawê ziarnist¹ jest pusty.
0 Nape³niæ pojemnik na kawê ziarnist¹
– patrz „Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹”, strona 233.
Je¿eli m³ynek pracuje bardzo g³oœno,
to mo¿e to oznaczaæ, ¿e zosta³ on
zablokowany kamyczkiem znajduj¹-
cym siê w miêdzy ziarnami kawy.
0 W takiej sytuacji nale¿y zwróciæ siê
do serwisu. Zablokowanie lub
uszkodzenie m³ynka przez cia³a
obce nie jest objête gwarancj¹.
822_949_351 CG6200.book Seite 246 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
247
Symbol œwieci siê w sposób
ci¹g³y
Komunikat ten informuje, ¿e w auto-
macie do kawy znajduj¹ siê osady
kamienia.
0 Nale¿y jak najszybciej przeprowadziæ
program odkamieniania opisany
w rozdziale „Wykonywanie progra-
mu usuwania kamienia”, strona 245.
Symbol œwieci siê w sposób
ci¹g³y
Drzwiczki serwisowe s¹ otwarte.
0 Zamkn¹æ drzwiczki. Je¿eli zamkniê-
cie drzwiczek nie jest mo¿liwe, nale¿y
sprawdziæ, czy zaparzacz jest prawi-
d³owo w³o¿ony (patrz „Czyszczenie
komory zaparzania”, strona 244).
Miga symbol
Prawdopodobnie po czyszczeniu za-
pomniano w³o¿yæ zaparzacz z powro-
tem do urz¹dzenia.
0 W³o¿yæ zaparzacz – patrz „Czyszcze-
nie komory zaparzania”, strona 244.
Wnêtrze urz¹dzenia jest bardzo zanie-
czyszczone.
0 Dok³adnie oczyœciæ wnêtrze urz¹dze-
nia – patrz punkt „Czyszczenie ko-
mory zaparzania”, strona 244. Je¿eli
po wyczyszczeniu urz¹dzenie nadal
zg³asza ten komunikat, nale¿y zwró-
ciæ siê do serwisu.
Symbol œwieci siê w sposób
ci¹g³y
Oznacza to alarm ogólny.
0 W takiej sytuacji nale¿y zwróciæ siê
do serwisu.
Migaj¹ symbole i
Urz¹dzenie zosta³o w³¹czone z
pokrêt³em do wytwarzania pary i
gor¹cej wody w po³o¿eniu „otwartym”
.
0 Obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara (rys. 10) do
oporu do pozycji .
Migaj¹ symbole i
Temperatura otoczenia jest zbyt
niska, aby korzystaæ z automatu.
0 Urz¹dzenie nale¿y eksploatowaæ w
cieplejszym pomieszczeniu.
16 Problemy, które mo¿na
samodzielnie rozwi¹zaæ
przed wezwaniem
serwisu
Je¿eli automat do kawy nie dzia³a,
przyczynê awarii mo¿na ³atwo zna-
leŸæ i usun¹æ, korzystaj¹c z porad za-
wartych w rozdziale „Co zrobiæ, je¿eli
na wyœwietlaczu pojawi siê nastêpu-
j¹cy komunikat…”, strona 246. Je¿eli
urz¹dzenie nie wyœwietla ¿adnego
symbolu, przed zg³oszeniem siê do
serwisu nale¿y sprawdziæ poni¿sz¹
listê problemów.
Kawa nie jest gor¹ca
Fili¿anki nie zosta³y podgrzane.
0 Podgrzaæ fili¿anki, p³ucz¹c je gor¹c¹
wod¹ lub stawiaj¹c na co najmniej
20 minut na ogrzewanej podstawce
(H) (patrz „Co zrobiæ, aby kawa by³a
bardziej gor¹ca:”, strona 237).
Kawa ma ma³o pianki Crema
Za grubo zmielona kawa.
0 Obróciæ ga³k¹ do regulacji stopnia
mielenia o jedn¹ pozycjê w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek ze-
gara, gdy m³ynek pracuje w czasie
zaparzania naparu z kawy ziarnistej
(patrz „Ustawianie stopnia mielenia”,
strona 241).
Niew³aœciwa mieszanka kawy.
0 Zastosowaæ mieszanki kawowe na-
daj¹cej siê do stosowania w auto-
matach.
Kawa wyp³ywa zbyt powoli
Kawa zmielona jest zbyt mia³ko.
0 Obróciæ ga³k¹ do regulacji stopnia
mielenia o jedn¹ pozycjê w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek ze-
gara, gdy m³ynek pracuje w czasie
822_949_351 CG6200.book Seite 247 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
o
248
zaparzania naparu z kawy ziarnistej
(patrz „Ustawianie stopnia mielenia”,
strona 241).
Kawa wyp³ywa zbyt szybko
Za grubo zmielona kawa.
0 Obróciæ ga³k¹ do regulacji stopnia
mielenia o jedn¹ pozycjê w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek ze-
gara, gdy m³ynek pracuje w czasie
zaparzania naparu z kawy ziarnistej
(patrz „Ustawianie stopnia mielenia”,
strona 241).
Kawa wyp³ywa tylko z jednego
otworu wyp³ywowego
Otwory wyp³ywowe s¹ zatkane.
0 Usun¹æ zaschniêt¹ kawê za pomoc¹
ig³y (rys. 29).
Mimo obracania pokrêt³em pary i
gor¹cej wody z dyszy nie wydo-
staje siê para
Zatkane s¹ ma³e otworki w dyszy i
wewnêtrznej czêœci dyszy.
0 Wyczyœciæ otworki w dyszy i we-
wnêtrznej czêœci dyszy (patrz „Czysz-
czenie dyszy”, strona 241).
Gdy wybrana jest funkcja lub
, z automatu nie p³ynie kawa,
tylko woda
Zmielona kawa zawiesi³a siê
w kanale wsypowym.
0 Przepchaæ kana³ wsypowy zatkany
zmielon¹ kaw¹ za pomoc¹ no¿a
(patrz „Przygotowywanie naparu z
kawy sypkiej”, strona 238) (rys. 22).
Nastêpnie wyczyœciæ zaparzacz i
wnêtrze urz¹dzenia (patrz „Czyszcze-
nie komory zaparzania”, strona 244).
Po naciœniêciu przycisku
urz¹dzenie nie w³¹cza siê
Nie jest w³¹czony wy³¹cznik g³ówny
znajduj¹cy siê w tylnej czêœci urz¹-
dzenia (rys. 8) lub wtyczka nie zosta³a
w³o¿ona do gniazdka.
0
Sprawdziæ, czy wy³¹cznik g³ówny jest
ustawiony w pozycji „I” i czy wtyczka
jest prawid³owo w³o¿ona do gniazdka.
Nie mo¿na wyj¹æ zaparzacza, aby
go wyczyœciæ
Automat jest w³¹czony. Zaparzacz
mo¿na wyj¹æ tylko przy wy³¹czonym
urz¹dzeniu.
0 Wy³¹czyæ urz¹dzenie i wyj¹æ zapa-
rzacz (patrz „Czyszczenie komory za-
parzania”, strona 244).
3
Uwaga: Wyjêcie zaparzacza jest
mo¿liwe tylko wtedy, gdy urz¹dze-
nie jest wy³¹czone przyciskiem
W³./Wy³. znajduj¹cym siê
w przedniej czêœci urz¹dzenia.
Nie nale¿y od³¹czaæ urz¹dzenia
od sieci zasilaj¹cej. W razie prób
wyjêcia zaparzacza przy w³¹czo-
nym urz¹dzeniu mo¿e ulec ono
powa¿nemu uszkodzeniu.
Kawa nie wyp³ywa z otworów wy-
p³ywowych, tylko z boku przez
drzwiczki serwisowe
Otwory wyp³ywowe s¹ zatkane
zaschniêtymi resztkami kawy.
0 Usun¹æ zaschniêt¹ kawê za pomoc¹
ig³y (rys. 29).
Pó³ka obrotowa znajduj¹ca siê od we-
wn¹trz na drzwiczkach serwisowych
(R) jest zablokowana i nie przechyla
siê.
0 Oczyœciæ pó³kê, przede wszystkim w
pobli¿u zawiasów, aby by³y ruchome.
Zastosowano kawê mielon¹
(zamiast ziarnistej) i dlatego
maszyna nie produkuje kawy.
Wsypano za du¿o zmielonej kawy.
0 Wyj¹æ zaparzacz i dok³adnie wyczy-
œciæ wnêtrze urz¹dzenia, jak opisano
w p. „Czyszczenie komory zaparza-
nia”, strona 244. Powtórzyæ tê czyn-
noœæ, u¿ywaj¹c maks. 2 p³askie
miarki mielonej kawy.
Pokrêt³o „Moc kawy / kawa mielona
nie zosta³a ustawiona w pozycji
lub i urz¹dzenie u¿ywa³o zarów-
no wsypanej kawy mielonej, jak i sa-
modzielnie zmielonej kawy ziarnistej.
0 Wyczyœciæ dok³adnie wnêtrze urz¹-
dzenia, jak opisano w p. „Czyszcze-
822_949_351 CG6200.book Seite 248 Sonntag, 4. März 2007 11:22 23
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268
  • Page 269 269
  • Page 270 270
  • Page 271 271
  • Page 272 272
  • Page 273 273
  • Page 274 274
  • Page 275 275
  • Page 276 276
  • Page 277 277
  • Page 278 278
  • Page 279 279
  • Page 280 280
  • Page 281 281
  • Page 282 282
  • Page 283 283
  • Page 284 284
  • Page 285 285
  • Page 286 286
  • Page 287 287
  • Page 288 288
  • Page 289 289
  • Page 290 290
  • Page 291 291
  • Page 292 292
  • Page 293 293
  • Page 294 294
  • Page 295 295
  • Page 296 296
  • Page 297 297
  • Page 298 298
  • Page 299 299
  • Page 300 300
  • Page 301 301
  • Page 302 302
  • Page 303 303
  • Page 304 304
  • Page 305 305
  • Page 306 306
  • Page 307 307
  • Page 308 308
  • Page 309 309
  • Page 310 310
  • Page 311 311
  • Page 312 312
  • Page 313 313
  • Page 314 314
  • Page 315 315
  • Page 316 316
  • Page 317 317
  • Page 318 318
  • Page 319 319
  • Page 320 320
  • Page 321 321
  • Page 322 322
  • Page 323 323
  • Page 324 324

Aeg-Electrolux CG6200 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi